Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, Kyle napisał:

Wasze opinie, to ta  kalibracja Wiim jest jakaś niedorobiona.

Auto kalibracja prawie zawsze będzie mieć ograniczenia i rzadko doprowadzi do efektu zadowalającego. Mam dostęp do takiej auto kalibracji szumem różowym w procesorze DEQ2496 (mikrofon ECM8000), ale w pomieszczeniu mieszkalnym zaleca się ograniczyć zakres od dołu do 200, 300Hz. W moim przypadku traktuję taką autokalibrację jako pomiar problemów z akustyką i ZG. Po niej można dokonać ręcznie drobnych korekt, takich do 3dB o ile uzna się że się je potrzebuje. Pasmo poniżej 200Hz ustawiać w automacie nie należy bo łatwo można przekroczyć poziomy dopuszczalne. U mnie w pomieszczeniu w paśmie powyżej 200Hz większych odchyłek od 3dB nie było. Podjąłem decyzję o ich pozostawieniu. Kalibracja mikrofonem z komórki wydaje się niezbyt szczęśliwym pomysłem, ale próbować można. 

14 godzin temu, rafal735r napisał:

Korzysta z tel dlatego wychodzi prawie zawsze różnie. Ja to traktowałem raczej jako ciekawostkę. Ciężko coś tam realnie poprawić na dłuższą metę. 

Możesz napisać coś o odtwarzaniu plików z dysku zewnętrznego? Czy zdarzają się zacięcia lub jakieś inne uchyby?

I jeszcze jedno czy jest radio Paradise w bitrate CD?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Nie wiem czemu nie ma tu żadnego guzika Power. Zwykła rzecz. 

Rano słuchałem Tidal. Wyłączyłem sprzęt, zamknęłem apkę Tidal i Wiim na tel. Wracam po dwóch godzinach, Wiim dalej gra. Czy ja musze piętnaście razy sprawdzać czy aby na pewno odtwarzanie zostało zatrzymane, bo inaczej będzie grał do końca świata?

A no zapomniałem. Po co guzior Power jak jest apka 😄

?👈

5 godzin temu, Lech36 napisał:

I jeszcze jedno czy jest radio Paradise w bitrate CD?

Radio Paradise leci 16/44,1 na Wiim Pro, pewnie na Ultra podobnie.

5 godzin temu, Lech36 napisał:

Auto kalibracja prawie zawsze będzie mieć ograniczenia i rzadko doprowadzi do efektu zadowalającego. Mam dostęp do takiej auto kalibracji szumem różowym w procesorze DEQ2496 (mikrofon ECM8000),

Kiedyś miałem YPAO w Yamaha RX-V661 i było z grubsza tak jak piszesz.

Obecnie mam Genelec GLM i działa to doskonale.

Przykładowo nigdy nie ma takiej sytuacji, by było coś wzmocnione powyżej 0dB. Krzywe korekcyjne mogę sobie oglądać i kontrolować/korygować (czego nie muszę robić, bo tak dobrze to działa).

Dźwięk po korekcji GLM zupełnie nie traci na klarowności/rozdzielczości/przestrzeni/dynamice - piszę o tym, bo po korekcji w Yamaha RX-V661 stawał się "matowy".

Mikrofon do GLM ma nawet indywidualne tabele korekcyjne (indywidualne dla każdego numeru seryjnego danego egzemplarza mikrofonu).

Natomiast jakaś kalibracja mikrofonem-atrapą (Yamaha RX-V661 - tandetnie ten mikrofon Yamaha wyglądał), albo telefonem (Wiim) już zwiastuje problemy.

Także korekcja korekcji nierówna. Coś jak jakość dźwięku z bzyczków no-name za 25zł do PC vs B&W Nautilus - jedno i drugie kolumna, ale jakby jakość przepadziście inna.

ps. DEQ2496 to już wiekowy sprzęt, a postęp w dziedzinie korekcji trwa nadal - Genelec GLM już ma 5 generację systemu kalibracyjnego (aktualizacja software i firmware przez sieć - więc jak ktoś kupił starszą wersję, to bezpłatnie sobie aktualizuje do najnowszej), pewnie opartego o SI/uczenie maszynowe.

Edytowane przez Kyle
5 minut temu, Kyle napisał:

Także korekcja korekcji nierówna.

Zgadza się, na tym DEQ robiłem raz próbę korekcji i wyszła całkiem dobrze, ale potem wróciłem do położeń neutralnych. Zresztą jest film w Sieci i link do niego w Klubie Behringera pokazujący kalibrację dla miejsca odsłuchu przy pomocy tego DEQ. Warto obejrzeć, można być zaskoczonym 🙂. Jest tam porównanie pomiaru tym szumem różowym i filtrami wąskopasmowymi ze typowym pomiarem aplikacją na komputer. Zaskakujące w tym filmie było to że neutralną charakterystykę w miejscu odsłuchu uzyskiwał autor filmu przy różnym strojeniu obu ZG L i R, to pewnie efekt niesymetrii pomieszczenia. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

35 minut temu, dedal75 napisał:

Bezczynności- jast taka opcja 🤔

Ja widziłem tylko czas ustawienia Standby. Ale jak czas bezczynności. Przykładowo włączę kilkanaście tysięcy utworów z NASa i będzie odtwarzal parę tygodni. Póki nie zastopuje. 

29 minut temu, Kyle napisał:

Przykładowo nigdy nie ma takiej sytuacji, by było coś wzmocnione powyżej 0dB

No to chyba masz idealnie zrobiona akustyke i idealnie linowe kolumny. Inaczej to ta kalibracja jak wszystkie inne. Czyli o kant d... rozbić 🙂

?👈

20 minut temu, Lech36 napisał:

Zaskakujące w tym filmie było to że neutralną charakterystykę w miejscu odsłuchu uzyskiwał autor filmu przy różnym strojeniu obu ZG L i R, to pewnie efekt niesymetrii pomieszczenia. 

Zwykle jest w pomieszczeniu jakaś niesymetria (typu drzwi z jednej strony pokoju), także u mnie też lewy kanał ma inną charakterystykę korekcyjną niż prawy (choć widać pewne podobieństwa - jakby nie patrzyć wszystko rozstawione symetrycznie, a jedyna niesymetria to drzwi/okna).

6 minut temu, rafal735r napisał:

No to chyba masz idealnie zrobiona akustyke i idealnie linowe kolumny.

Akurat to zależy od oprogramowania. Jeśli jakiś system pozostawia podbicie (krzywej korekcyjnej) powyżej 0dB (jakiś fragment wychodzi ponad 0dB), to jest to po prostu niewłaściwe (przy ustawieniu powyżej 0dB należy się spodziewać "pulsowania" o którym pisałeś, które jest objawem zadziałania limitera, lub przesterowania, jeśli nie ma limitera).

Edytowane przez Kyle
6 minut temu, rafal735r napisał:

No to chyba masz idealnie zrobiona akustyke i idealnie linowe kolumny. Inaczej to ta kalibracja jak wszystkie inne. Czyli o kant d... rozbić 🙂

Nie porównuj zabawkowej korekcji do rozwiązań profesjonalnych gdzie sam set pomiarowy kosztuje prawie tyle co Ultra 😉 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 minutę temu, Kyle napisał:

Zwykle jest w pomieszczeniu jakaś niesymetria

Potem ludzie się napinają żeby uzyskać właściwą lokalizację pozornych źródeł szukając odpowiednich ZG a wystarczy uzyskać w miarę poprawną symetrię lub dopasować lewy i prawy tor tak jak na tym filmie 😉.

4 minuty temu, Kyle napisał:

u mnie też lewy kanał ma inną charakterystykę korekcyjną niż prawy

U mnie podobnie - wejście do pokoju (czyli idealny ustrój pochłaniający 😉 ) zaburza symetrię

W ogóle w Genelec to za korekcję się płaci kupując każdy klocek zgodny z "SAM" (przykładowo kolumienka bez korekcji jest np. 1000zł tańsza, od modelu z korekcją). Także cena GLM jest porozbijana na elementy systemu + przystawka.

4 minuty temu, Lech36 napisał:

wystarczy uzyskać w miarę poprawną symetrię

Ja mam w miarę poprawną symetrię (monitory w pomieszczeniu idealnie w sumie symetrycznie rozmieszczone), a mimo to jakby nie patrzyć drzwi są w pokoju tylko jedne i nie są idealnie za mną. Także nawet jak najbardziej należy w pokoju rozstawiać sprzęt symetrycznie, ale i tak pozostanie kwestia elementów typu drzwi, albo szafka tylko po jednej stronie pokoju za plecami ... i takie rzeczy pozostaje skorygować takim cyfrowym korektorem ... albo dobudować drugie drzwi i dokupić drugą szafkę 🤪

Edytowane przez Kyle
Teraz, Kyle napisał:

W ogóle w Genelec to za korekcję się płaci kupując każdy klocek zgodny z "SAM" (przykładowo kolumienka bez korekcji jest np. 1000zł tańsza, od modelu z korekcją). Także cena GLM jest porozbijana na elementy systemu + przystawka.

Genelec to jedna z wiodących firm na rynku PRO, z tańszych to mam w telefonie zamontowaną aplikację KRK która wygląda też ciekawie, nie próbowałem jej ze względu na brak zaufania do mikrofonów z komórek. Teraz wiele firm oferuje takie systemy z pomiarem neutralności, nawet na portalu "0dB.pl" ostatnio coś pokazywali z takich tańszych rozwiązań. Z tym że nie wiem czy neutralność jest w modzie wśród audio hobbystów 😉.

KRK powinno dodać przystawkę z porządnym mikrofonem kalibracyjnym (i niech to nawet kosztuje), bo telefon do takich kalibracji, to jest niepoważne podejście.

1 minutę temu, Kyle napisał:

KRK powinno dodać przystawkę z porządnym mikrofonem kalibracyjnym

Dokładnie.

12 minut temu, Lech36 napisał:

Z tym że nie wiem czy neutralność jest w modzie wśród audio hobbystów 😉.

Wbrew pozorom jest. Tylko że lekarstwo czasem bywa bardziej szkodliwe niż choroba... dlatego aktualnych kolumn w pomieszczeniu nie koryguje...

12 minut temu, Kyle napisał:

KRK powinno dodać przystawkę z porządnym mikrofonem kalibracyjnym

Wystarczy zgodność z UMIK, a może i jest?

32 minuty temu, rafal735r napisał:

Ja widziłem tylko czas ustawienia Standby. Ale jak czas bezczynności. Przykładowo włączę kilkanaście tysięcy utworów z NASa i będzie odtwarzal parę tygodni. Póki nie zastopuje. 

A ile razy w tym miesiacu odpaliłeś  kilka tys utworów?

Wyłącz wszystko jak należy i bedzie po kłopocie .

Problem z dupy tym bardziej ze go nie zostawisz 🤷‍♂️ 

Edytowane przez dedal75

Teraz, marcinmarcin napisał:

Wbrew pozorom jest. Tylko że lekarstwo czasem bywa bardziej szkodliwe niż choroba... dlatego aktualnych kolumn w pomieszczeniu nie koryguje...

Można się z tym zgodzić, jak zauważyłeś ja też unikam korekcji, ale czasem inaczej jest trudno. Drobne korekty takie jak przeważnie widać na testach ASR nic dramatycznego nie powodują a potrafią naprawdę spowodować inny komfort słuchania, ale tylko drobne korekty (retusze) i to robione z głową żeby w ogóle nie zepsuć dźwięku przez np. jakieś przesterowanie.

5 minut temu, dedal75 napisał:

A ile razy w tym miesiacu odpaliłeś  kilka tys utworów?

Wyłącz wszystko jak należy i bedzie po kłopocie .

Problem z dupy tym bardziej ze go nie zostawisz 🤷‍♂️ 

Nie można wyłączyć. Nie ma wyłącznika. Za duży wymóg dla klienta jakiś wyłącznik. 

Trzeba zamknąć ten temat, bo zaraz wszystko będzie z dupy. 

?👈

6 minut temu, Lech36 napisał:

Drobne korekty takie jak przeważnie widać na testach ASR nic dramatycznego nie powodują

Właśnie drobne korekty są dla mnie bez sensu, bo dodanie urządzenia/softu DSP psuje dźwięk. Ale np. korekta +15dB na basie, albo uporczywej niesymetrii może dać tak duży efekt na plus, że zniweluje minusy korekty...

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Ale np. korekta +15dB na basie

Taka korekta, aczkolwiek możliwa jest moim zdaniem bez sensu. Taka jak wyżej odchyłka wskazuje na poważniejszy problem, który najpierw trzeba dokładnie zdiagnozować. Drobne korekty są sensowne w paśmie odpowiadającym za lokalizację pozornych źródeł, bas ma w tym mały udział. Wszystkie nasze działania powinny być robione z głową inaczej można tyko pogorszyć efekt końcowy.

1 godzinę temu, robo27 napisał:

Radio Paradise leci 16/44,1 na Wiim Pro, pewnie na Ultra podobnie.

Z tym że 16/44,1 jeszcze nic nie mówi, musi być spełniony warunek bitrate dla pliku wav 1420kbps lub dla pliku flac. ca. 700kbps. 

31 minut temu, rafal735r napisał:

Nie można wyłączyć. Nie ma wyłącznika. Za duży wymóg dla klienta jakiś wyłącznik. 

Trzeba zamknąć ten temat, bo zaraz wszystko będzie z dupy. 

No to napisz do Wiima , to chyba odpowiedni adres. 

Sam temat z nazwy jest na nie . 

21 minut temu, Lech36 napisał:

Z tym że 16/44,1 jeszcze nic nie mówi, musi być spełniony warunek bitrate dla pliku wav 1420kbps lub dla pliku flac. ca. 700kbps. 

Dla Radio Paradise, WiiM nie podaje info o bitrate.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez robo27
4 minuty temu, dedal75 napisał:

No to napisz do Wiima , to chyba odpowiedni adres. 

Sam temat z nazwy jest na nie . 

Masz jakiś z tym problem? Możesz tu nie wchodzić, nie czytać, a tym bardziej nie pisać komentarzy "z dupy". 

Temat to moje spostrzeżenia nt tej zabawki. Jak komuś się nie podoba to jego problem. 

Moderacja może zamknąć ten temat. Widzę że nie reaguje na moje prośby. 

Może też nie lubi chińskich zabawek. 

?👈

Od początku ten temat to jedna wielka pretensja . 

Wchodzę,  bo nie dowierzam co wypisujesz,  przepraszam jak wypisujesz .

Nie będę już komentować jak Ci przeszkadza

Pzdr  

Ps kupiłeś zabawkę a liczyłeś na poważnego gracza,  tak to nie dziala🤔

Edytowane przez dedal75

Nie.

Odtwarzacz, który spełnia swoje PODSTAWOWE zadania. A okazał się zabawka, która ma wszystko i nic. Rozbudowaną aplikację, a zapomniano o podstawach. Chociażby konfigurowalnosc wyświetlacza, skoro dali to niech jest z niego użytek. Pilot na odczep się, przydatny tylko dla kogoś kto używa tego jako Pre pod Power, bo nie wyobrażam sobie regulować głośności z aplikacji. Jeden fałszywy ruch i pójdzie max vol. Te spece z YT co twierdzą że pilot producent dał tam nie potrzebie niech zmianą zawód. Ale zapomniano o funkcjonalności tego pilota w przypadku samego strimera. Brak głupiego guzika Power. Nie chce odtwarzac muzyki, włączam TV, a strimer jebie mi w oczy po nocy ekranem, bo se radio odtwarza w tle i co mu zrobisz? 

Znalazło by się tego więcej, ale już mi się nie chce. Może ktoś kto będzie chciał to kupić, to przeczyta ten temat i się zastanowi czy chce się męczyć. 

?👈

8 minut temu, robo27 napisał:

Dla Radio Paradise, WiiM nie podaje info o bitrate.

To trochę niedobrze bo to radio nadaje w sieci z różnymi bitrate taki niski też mają w programie a to cały czas jest 16/44,1 tyko po kompresji stratnej.

19 minut temu, dedal75 napisał:

Ps kupiłeś zabawkę

Wszystkie sprzęty audio to zabawki, nawet te za bardzo duże pieniądze. 

Najlepsze że sporo już wcześniej zostalo w różnych tematach napisane.

I kto chciał się męczyć to kupił a kto nie to nie.  

Ale rozumiem ze teraz gra czy dalej nie gra a na dodatek nie da się go użytkować?

17 minut temu, rafal735r napisał:

Brak głupiego guzika Power. Nie chce odtwarzac muzyki, włączam TV, a strimer jebie mi w oczy po nocy ekranem, bo se radio odtwarza w tle i co mu zrobisz? 

Ogarnąłes coax, jest szansa że dalej zauważysz czerwony standby na pilocie i jak sterować widocznością ponoć niekonfigurowalnego wyświetlacza.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

17 minut temu, dedal75 napisał:

Najlepsze że sporo już wcześniej zostalo w różnych tematach napisane.

I kto chciał się męczyć to kupił a kto nie to nie.  

Ale rozumiem ze teraz gra czy dalej nie gra a na dodatek nie da się go użytkować?

Gra normalnie po Coax, ale ten EQ się nie nadaje do niczego, bo nawet jak teoretycznie ustawi się coś "lepiej" to dźwięk faluje, wibruje, przygasa i trzeba zmniejszać Pre Gain co moim zdaniem obniża dynamikę. 

10 minut temu, ProjectPi napisał:

Ogarnąłes coax, jest szansa że dalej zauważysz czerwony standby na pilocie i jak sterować widocznością ponoć niekonfigurowalnego wyświetlacza.

Przecież tam jest tylko wyświetlanie okładki lub tego śmiesznego wskaźnika dB. Pisałem o tym. 

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi