Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz z koncowka mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam zestaw kina 

Heco Aurora 1000 + 300 + Center 30 + Sub 30 A

Do tego amplituner Yamaha rx v 6a i odnoszę wrażenie że dźwięk w stereo jest taki niemrawy odnoszę wrażenie że nie gra to tak dobrze jak powinno jak by był ten dźwięk zduszony.  Z zaleceń jakie usłyszałem to  

1 wymianę amplitunera na lepszy

(raczej nie ma sensu ponieważ nie będę potrzebował większej ilości kanałów a do samego kina wystarczy)

2 dołożenie końcówki mocy 

(z informacji jakie już wyczytałem wiem że końcówka może nie zmienić wiele bo nadal przedwzmacniaczem będzie Yamaha)

3 zakup wzmacniacza co pracuje w trybie końcówki mocy 

Pisząc po forach doszedłem do wniosku że najlepsza opcja (tak mi się wydaje) będzie wzmacniacz zintegrowany i do tego dokupienie czegoś do stremowania muzyki (zazwyczaj puszczam ją przez telefon Apple Music Spotify Tidal i tu bym poprosił o poradę w jakim kierunku iść jeżeli chodzi o urządzenie bo nie wiem jakie wybrać jakie będzie odpowiednie) chociaż sam streamer dokupię dopiero za jakiś czas więc na początku i tak będę streamował najpierw do amplitunera 

Natomiast co do wzmacniacza to szukam czegoś co by pasowało do mojego zestawu  sugerowano mi najczęściej Atoll in100 signature  z uwagi że mam średnią możliwość odsłuchu gdzieś będę próbował zakupu w ciemno stąd prośba o doradzenie jaki był by odpowiedni czy może jest jakaś lepsza opcja niż Atoll  po wielu komentarzach był jeszcze Musical fidelity M5si chyba podobnych parametrów co Atoll ale może jest coś jeszcze innego lub też coś z używanego sprzętu którego cena będzie w okolicach 5 tys a będzie zdecydowanie najlepszym odpowiednim do mojego zestawu wzmacniaczem  i tu kolejne pytanie czy w przypadku zakupu używanego sprzętu jest się czegoś obawiać wiadomo że on tylko stopi więc z zewnątrz wszystko może być ok ale czy nie jest to jakieś ryzyko bo troszkę się obawiam że jak będę brałbym używany to będzie coś nie tak o czym nawet nie będę wiedział  

Gatunek muzyki nie jest sztywno określony słucham różnego rodzaju od rocka po hip hop muzykę poważną czy pop więc każdy gatunek się przewija. Najczęściej jest to za pośrednictwem radia z amplitunera lub przez przesyłanie danych z telefonu z wyżej wymienionych aplikacji muzycznych.

Wiec reasumując proszę was o pomoc w doborze tego wszystkiego tj:

odpowiedni wzmacniacz co pracuje w trybie końcówki mocy nowy/uzywany 

odpowiedni streamer (stremuje tylko z telefonu (tidal Spotify YouTube Apple Music )

dziękuję z góry za pomoc 

https://www.audiostereo.pl/topic/168450-wzmacniacz-z-koncowka-mocy/

Mam kolegę na forum, co z Auror 700 zostawił sobie jedynie skrzynki i samą

płytkę zwrotnicy, bo nawet oryginalne elementy się na niej nie ostały 😉 

Zrób na chwilę tak - daj te 300 jako fronty i chwilę posłuchaj.

Może to coś wyjaśni, jednak znając skłonność chłopców do przeceniania rozmiaru 😉 

będziesz dążył do zachowania stanu obecnego ...

Cokolwiek będziesz w systemie ruszał, to A 1000 zostaną a moim zdaniem one mogą być

najsłabszym elementem systemu. Oczywiście, jak masz salon 45 m to potrzebujesz

większych kolumn, ale zakładam, że subwoofer zwykle bierze udział w muzyce ...

Termin "zduszony" za wiele też nie mówi - gdybyś mógł ściślej. Coś nie tak z basem,

szczegółami, przejrzystością, jest za cicho itd

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ciężko mi określić mam wrażenie że to może mało szczegółowo tak wszystko jest zbite blisko siebie góra dół (nie jestem audiofilem żeby jakoś precyzyjnie określić problem stąd takie dość prymitywne w miarę moich możliwości określenia dźwięku ) może brak dynamiczności. 

Stąd propozycja podłączenia na chwilę A 300 jako fronty. Jeśli nadal będzie kiepsko choćby

ze szczegółami - przy załączonym oczywiście subwooferze, to trzeba szukać końcówki.

Jeszcze coś - najprostszym sposobem weryfikacji są słuchawki, a Yamaha ma gniazdo,

więc porównanie jakości źródła i tego , co z RXV 6A wychodzi powinno coś wyjaśnić.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ten pewnie za tani 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ponad 100W i 11 kg - powinien dać  radę ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cześć 🙂 Moim zdaniem Musical M5si jest lepszą opcją od IN100. Sprawdziłbym również Audiolaba 7000A, bogato wyposażony, dobry DAC. Do tego optymalnie byłoby pójść w stronę EverSolo DMP-A6, by mieć Apple Music natywnie obsługiwane. Jeśli jest to za wysoki budżet, to jako transport dobrze sprawdzi się WiiM Pro. Te wzmacniacze też spokojnie polubią się z dużo bardziej zaawansowanymi kolumnami niż obecne Aurory 🙂 

W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy, podziałamy 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Chcesz znaczną poprawę to dopiero anthem 540 który jest obecnie na promocji za 5000 zł. Uważam że świetna cena. 

Arcam avr5 lub 11. Albo NAD. 

Chcesz końcówkę albo integrę fajnie sobie z nimi radzi Cyrus one. A jest tani.

Ja bym do tych kolumn podłączasz coś bardziej otwartego i żywego. 

Może takze Roksan K3 albo końcówka NAD?

W dniu 9.11.2024 o 05:51, Dany86 napisał:

Pisząc po forach doszedłem do wniosku że najlepsza opcja (tak mi się wydaje) będzie wzmacniacz zintegrowany i do tego dokupienie czegoś do stremowania muzyki (zazwyczaj puszczam ją przez telefon Apple Music Spotify Tidal i tu bym poprosił o poradę w jakim kierunku iść jeżeli chodzi o urządzenie bo nie wiem jakie wybrać jakie będzie odpowiednie) chociaż sam streamer dokupię dopiero za jakiś czas więc na początku i tak będę streamował najpierw do amplitunera 

Wiim Pro Plus, Eversolo trochę drogie sporo budżetu Ci ukradnie.

W dniu 9.11.2024 o 05:51, Dany86 napisał:

Natomiast co do wzmacniacza to szukam czegoś co by pasowało do mojego zestawu  sugerowano mi najczęściej Atoll in100 signature  z uwagi że mam średnią możliwość odsłuchu gdzieś będę próbował zakupu w ciemno stąd prośba o doradzenie jaki był by odpowiedni czy może jest jakaś lepsza opcja niż Atoll  po wielu komentarzach był jeszcze Musical fidelity M5si chyba podobnych parametrów co Atoll ale może jest coś jeszcze innego lub też coś z używanego sprzętu którego cena będzie w okolicach 5 tys a będzie zdecydowanie najlepszym odpowiednim do mojego zestawu wzmacniaczem  i tu kolejne pytanie czy w przypadku zakupu używanego sprzętu jest się czegoś obawiać wiadomo że on tylko stopi więc z zewnątrz wszystko może być ok ale czy nie jest to jakieś ryzyko bo troszkę się obawiam że jak będę brałbym używany to będzie coś nie tak o czym nawet nie będę wiedział  

Aurory ciepłe w odbiorze, najlepiej byłoby spojrzeć na Roksana K3 do nich, który doda powietrza, będzie dobrze kontrolował bas i przedstawi lepiej szczegół. Wzmacniacz może pracować jako końcówka mocy.

Tak to widzę, w przyszłości zakup lepszych frontów, Yamahę bym zostawił do kina jest okej.

W kwestii wyceny lub porady zapraszam.

W dniu 9.11.2024 o 06:59, Dany86 napisał:

Ciężko mi określić mam wrażenie że to może mało szczegółowo tak wszystko jest zbite blisko siebie góra dół (nie jestem audiofilem żeby jakoś precyzyjnie określić problem stąd takie dość prymitywne w miarę moich możliwości określenia dźwięku ) może brak dynamiczności. 

Opisujesz brzmienie, które da Ci Roksan K3 :)

W dniu 9.11.2024 o 06:51, Dany86 napisał:

Witam posiadam zestaw kina 

Heco Aurora 1000 + 300 + Center 30 + Sub 30 A

Do tego amplituner Yamaha rx v 6a i odnoszę wrażenie że dźwięk w stereo jest taki niemrawy odnoszę wrażenie że nie gra to tak dobrze jak powinno jak by był ten dźwięk zduszony.  Z zaleceń jakie usłyszałem to  

1 wymianę amplitunera na lepszy

(raczej nie ma sensu ponieważ nie będę potrzebował większej ilości kanałów a do samego kina wystarczy)

2 dołożenie końcówki mocy 

(z informacji jakie już wyczytałem wiem że końcówka może nie zmienić wiele bo nadal przedwzmacniaczem będzie Yamaha)

Gatunek muzyki nie jest sztywno określony słucham różnego rodzaju od rocka po hip hop muzykę poważną czy pop więc każdy gatunek się przewija. Najczęściej jest to za pośrednictwem radia z amplitunera lub przez przesyłanie danych z telefonu z wyżej wymienionych aplikacji muzycznych.

Wiec reasumując proszę was o pomoc w doborze tego wszystkiego tj:

odpowiedni wzmacniacz co pracuje w trybie końcówki mocy nowy/uzywany 

odpowiedni streamer (stremuje tylko z telefonu (tidal Spotify YouTube Apple Music )

dziękuję z góry za pomoc 

Na wyprzedaży masz teraz Denony 1700H, zmień na tego Denona, skalibruj. Ustaw bas sopran przez TV i zrób korekcje pasma w apce Denona.

Nie kupuj końcówki bo słabe pre nadal będzie z Yamahy.

Aurory to świetne kolumny.