Skocz do zawartości
IGNORED

Q Accoustics - monitorki

Rekomendowane odpowiedzi

Przyszło mi do głowy KD oparte o Q Accoustics. Interesują mnie modele od 1010 do 3030i - czy to cały czas podobne granie? Czy mieszając różne serie dźwięk nie będzie się rozjeżdżać?

Jeśli ktoś porównywał różne modele, to proszę o wrażenia.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

https://www.audiostereo.pl/topic/168459-q-accoustics-monitorki/

Ogólnie priorytetem jest stereo i 3020, 3020i lub 3030i, dlatego wątek tutaj. KD ma być do stereo dodatkiem.

Podobne ale nie takie same. 

W kinie spokojnie może tak być. Modele serii 3000 i późniejsze z dopiskiem "i" różniły się bardzo mało w kwestii brzmienia. 

W obu przypadkach można je łączy. Bez problemów. 

Do stereo na przody największe 3030 czy to z czy bez "i"

To jeszcze 2 pytania:

1. 3020 (bez "i") przód i 1010 (bez "i") tył?

2. W kilku słowach 3020 (bez "i") kontra B&W606?

2 minuty temu, SZROT napisał:

niebo i ziemia, inna sygnatura brzmienia

A troszkę więcej tych słów, no i które Twoim zdaniem to "niebo", a które "ziemia"?

Edytowane przez szymon1977

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

które Twoim zdaniem to "niebo", a które "ziemia"?

Moj blad, porownujac wykresy czestotliwosciowe na 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  okazuje sie ze te konkretne modele moga zagrac podobnie. Wiec jesli lubisz bw to kino oparte na q acoustics moze zagrac podobnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
24 minuty temu, SZROT napisał:

Moj blad, porownujac wykresy czestotliwosciowe na 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  okazuje sie ze te konkretne modele moga zagrac podobnie.

Czyli strzelałeś, a wykresy ja sam sobie potrafię porównać - ok.

Ukryta Zawartość

33 minuty temu, J4Z napisał:

Szymonie, ale przecież Ty potrafisz wywnioskować po pomiarach, jak zagrają kolumny. 

Co potrafię - to potrafię, ale nie potrafię wszystkiego, a porównanie w realu nie jest bez znaczenia.

-----

42 minuty temu, quatross napisał:

Nie masz co z hajsem robić? Zbieraj dalej (na HiFi ze zdarzenia). Prawdziwego teraz

Zmierzam do skompletowania KD, na którym filmy będzie oglądać się z przyjemnością, a muzyki słuchać bez wk.nia. To dość trudne zadanie przy moim repertuarze. Z hifi zasadniczo się pożegnałem.

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Co potrafię - to potrafię, ale nie potrafię wszystkiego, a porównanie w realu nie jest bez znaczenia.

Dobra odpowiedź. 👍 To teraz do roboty bo na forum to sobie można pobajerzyć.

Edytowane przez J4Z

.

Tak z tym "do roboty" to marnie, od roku stoję w miejscu. Ale zbieram doświadczenie, a w zimie może będę mieć więcej czasu.

Nie no serio nie słuchałeś a dałeś taką opinię? Trochę mnie zaskoczyłeś. 😕

Qacustic to też jaśniejsze kolumny ale nie tak analityczne jak bowers w brzmieniu. 

Ja wolę brzmienie qacustic mogę go wytrzymać, ba, nawet mi się podoba. Bowers dla mnie za jasny. Ale indywidualna sprawa.

Dotarły 1010 - test... sprawdzenie czy działają:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 19.11.2024 o 14:53, Piotr Sonido napisał:

Jak brzmienie po kilku dniach?

Puściłem dziś z ciekawości kilka kawałków na Q Accoustics 1010: choć audiofilskich smaczków tu nie znajdziemy, to na tych maleństwach da się z przyjemnością słuchać. Grają w kojarzący się z dobrą microwieżą sposób, gdzie przekazanie sedna sprawy stawiane jest ponad wnikaniem w szczegóły. Nie gubią się w death metalu i dźwięki poszczególnych instrumentów nie zlewają się w jedną papkę. Oczywiście basu jest ogólnie mało, a tego najniższego nie ma wcale, ale z midwooferkiem 10' tak być musi ... problem znika po włączeniu suba.

Od takiego maleństwa jak 1010 trudno więcej oczekiwać. Myślę, że nieco więksi bracia, zwłaszcza w nowszych wersjach, np 3020... ale co tu myśleć - miałem przez chwile i są to po prostu bardzo przyjemnie brzmiące kolumny. Do tego ładnie wyglądają, kilka wersji kolorystycznych do wyboru, ogłoszeń sporo a ceny niewysokie... doskonały wybór na pierwsze kolumny, które mogą okazać się być ostatnimi.

A po powrocie do B&W606 przypomniałem sobie dlaczego je kupiłem: jakość ogólna i potęga brzmienia wprost proporcjonalna, do różnicy w wielkości i cenie.

Ukryta Zawartość

IMG_20241120_192436453.jpg

IMG_20241120_192530119.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

One były raczej dedykowane do surrandow w kinie domowym. Więc cudów nie można się spodziewać ale i tak uważam produkt za naprawdę bardzo ale to bardzo ciekawe. 

Do stereo model 3030.

Firma przechodzi teraz zmiany trzymajmy za nią kciuki żeby jednak nie poszła w złą stronę.

No to kciuki trzymam, bo jestem cichym fanem. Bez hi-endowych modeli QA szału nie robi, ale  budżetówkę ma bardzo przyjemną i ofertę urozmaiconą.

I tutaj jest właśnie problem bo te serie zmienia. 

Zmienił się główny inżynier w firmie i może optycznie tego nie widać ale firma próbuje nieco inaczej. 

Że membrany są mniejsze co no nie oszukujmy się i nie jest dobrym rozwiązaniem. 

Druga sprawa to że nowe kolumny zaczęły być bardzo wymagające względem wzmacniacza gdzie stare linie grały bardzo przyjemnie z prostymi konstrukcjami wzmocnienia. 

Ale tak samo trzymam kciuki bo bardzo lubię tą firmę

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

membrany są mniejsze

Jakie modele masz na myśli, 3020C względem 3020i? 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Ale tak samo trzymam kciuki bo bardzo lubię tą firmę

Konkurencja dla równie niepozornego Mission.

Ja się skupiam na podłogowych raczej. 

Modele C mają mniejsze niż modele I.

A także całą nowa seria 5000. 

Od niej się w sumie ta niewielka rewolucja zaczęła. 

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Konkurencja dla równie niepozornego Mission.

Tutaj wietrze Swietłana przyszłość.

Nowa globalna firma na razie skupiła swoją uwagę na audiolabię oraz wharfedale. Ale widać w tej kwestii znaczy progres. Castle i właśnie missiony na razie czekają.

Zapewne tutaj też nastąpi zmiana produktowa w niedalekiej przyszłości oraz niewykluczone także że zmiana dystrybutora. Przy najmniej w PL

15 minut temu, cepiano napisał:

Mam 3030i i szukam wzmacniacza do 2k.odsyłam z powrotem yamaha as-301 bo był to dramat muzyczny😁

Roksan K2, denon pma1510, musical M3

Z nowych xindak 06

• 4 tygodnie później...

@cepiano   

Nie tylko w wątku obok potwierdzono, że prawdziwa Yamaha zaczyna się od 701.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Pokaż nowe odpowiedzi