Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha Pianocraft cdx e200.

Rekomendowane odpowiedzi

Wymieniłem laser (KSS213C) i wszystko działało przez jakieś 20h (20 płyt). Teraz w różnych momentach (ale nie częściej niż dwa razy na jednym cd) zaczyna przeskakiwać do tyłu o kilka sekund. Nie na każdej płycie tak jest i też nie w tych samych miejscach. Płyty oczywiście są czyste. Mankament, który jest (i był wcześniej) to nie zawsze otwiera się tacka (trzeba pomóc palcem - tak, jak by zacięta była) i tak samo nie zawsze się domyka (około 1mm i wystarczy palcem lekko domknąć). Nie wiem czy szukać problemy w laserze, czy gdzieś indziej. Laser od polecanego sprzedawcy na all...

P.S. Gdyby okazało się, że nie warto naprawiać, to co kupić w takich rozmiarach (chodzi o małą szerokość)

https://www.audiostereo.pl/topic/168493-yamaha-pianocraft-cdx-e200/

Jak znam mechanizmy CD to domykanie tacki itp nie mają nic wspólnego z odczytem. KSS213 to w 99% przypadków podróbka. Od lat Sony już ich nie produkuje. Moim zdaniem masz dwa rozwiązania.

Pierwsze to kupno jakiegoś nie zmęczonego życiem playera i przełożenie lasera.

Drugie. Możesz spróbować przełożyć sam silnik z talerzykiem. Coś mi po kosciach chodzi, że zrobił Ci się luz i głowica nie daje rady śledzić ścieżki. Jakość silników, łożysk jest w tych tanich zamiennikach katastrofalna .

W dniu 14.11.2024 o 20:00, Krzych 2 napisał:

Jak znam mechanizmy CD to domykanie tacki itp nie mają nic wspólnego z odczytem. KSS213 to w 99% przypadków podróbka. Od lat Sony już ich nie produkuje. Moim zdaniem masz dwa rozwiązania.

Pierwsze to kupno jakiegoś nie zmęczonego życiem playera i przełożenie lasera.

Drugie. Możesz spróbować przełożyć sam silnik z talerzykiem. Coś mi po kosciach chodzi, że zrobił Ci się luz i głowica nie daje rady śledzić ścieżki. Jakość silników, łożysk jest w tych tanich zamiennikach katastrofalna .

Laser oczywiście nie jest Sony, ale kupiony od sprawdzonego i polecanego sprzedawcy (audioserwis). silnik z talerzem brzmi fajnie, tylko gdzie kupić (używki nie chcę)?

1 godzinę temu, frulik napisał:

Laser oczywiście nie jest Sony, ale kupiony od sprawdzonego i polecanego sprzedawcy (audioserwis). silnik z talerzem brzmi fajnie, tylko gdzie kupić (używki nie chcę)?

Luzu na łożyskach silnika nie słychać. Można to wyczuć, ale w tekście pisanym nie przekażę czy to już czy jeszcze nie. Miałem kiedyś sporo do czynienia z tymi laserami przy okazji znanego tutaj na forum Shigaclona. Kupiłem 5 i wszystkie nie porywały jakością. Poza tym trzeba rozstrzygnąć sprawę czy tacka na pewno umieszcza płytę na osi i czy docisk właściwie pracuje. Sprawa jeszcze zasilań napędu. Może być też tak, że problemem wcale nie jest laser, a problem generuje pozostała elektronika. Sposób na weryfikację to inny napęd sprawdzony.

Edytowane przez Krzych 2
W dniu 14.11.2024 o 12:53, frulik napisał:

Wymieniłem laser (KSS213C) i wszystko działało przez jakieś 20h

kup Philips CD-104 lub 304mk2 - i po sprawie.

4 lata temu wymieniałem w jakimś jamniku i najtańszy działał normalnie, może teraz robią coraz gorsze.

Edytowane przez witek_z

Przesmarowałem (smar silikonowy w sprayu) prowadnice, zębatki, pasek. Coś chyba spierniczyłem. Szuflada ładnie się otwiera i zamyka, ale po zamknięciu tacki z płytą nie łączy się dolna część z górną i płyta zaraz wychodzi. Generalnie trzeba ze 20 razy zamykać aby odtwarzacz ją rozpoznał i najczęściej pomaga, gdy zamykam, zanim się do końca otworzy. Odtwarzanie jest bez zmian - czyli dalej przeskakuje i niezależnie od płyty. zauważyłem, że najczęściej w 5-10 minucie, ale jak np wcześniej wcisnę pauzę i play, to już nie przeskakuje, albo później. Co do skopania, to jak nie ma płyty i zamknę tackę, to elementy góra dół łączą się, ale tak mocno magnes trzyma, że już tacka nie wyjeżdża (magnes nie puszcza do końca i tylko podniesienie górnego talerza odpuszcza magnes. Ciekawe, że tacka wyciągana ręcznie w połowie już idzie luźno, bez kółka zębatego, więc na pewno nie jest jak przed rozebraniem (ale nie wiem w jakiej pozycji powinno być).

37 minut temu, frulik napisał:

Przesmarowałem (smar silikonowy w sprayu) prowadnice, zębatki, pasek.

teraz wiadomo dlaczego tacka szwankuje.

Tak jak pisałem wcześniej - 304mk2

Bo pasek nasmarowałem? Mogę wytrzeć, ale tacka działa bardzo dobrze. Otwiera się i zamyka prawidłowo. Problemem jest docisk, który częściej nie łapie, niż łapie, a jeżeli złapie bez płyty, to nie puści. Jeżeli pasek odpowiada za tackę tylko, to jest znacznie lepiej niż było. Poza tym przeskakuje tak samo jak przed smarowanie. Generalnie jedynie poprawiło się, że tacka ładnie wyjeżdża i zamyka się, ale skopały się inne rzeczy. Co do nowego Playera, to musi być wąski tak jak pianocraft.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

16 godzin temu, frulik napisał:

Problemem jest docisk, który częściej nie łapie, niż łapie, a jeżeli złapie bez płyty, to nie puści.

czy zwróciłeś uwagę na ten rysunek

Ukryta Zawartość

16 godzin temu, frulik napisał:

Co do nowego Playera, to musi być wąski tak jak pianocraft.

a dlaczego to niby?

zerknij jeszcze na ta fotkę - to całkiem inny mechanizm

Bez tytułu2.png

i na koniec link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, witek_z napisał:

czy zwróciłeś uwagę na ten rysunek

Nie, ale niczego nie zmieniałem (przynajmniej nie celowo). To ustawienie (19,4) powinno być na wysuniętej tacce i opuszczonym mechanizmie jak sądzę. A gdzie jest regulacja tego, jeżeli inna wartość?

Godzinę temu, witek_z napisał:

a dlaczego to niby?

Bo tyle mam miejsca w półce.  jakieś 4cm szerszy mógłby być, ale tylko taki. Wiem, że są inne ale koszt większy kilkukrotnie niż naprawa tego.

1 godzinę temu, witek_z napisał:

to całkiem inny mechanizm

W jakim sensie inny? Ten KSL... jest w cenach od 40zł, do ponad 200, a każdy wydaje się taki sam i za pioruna nie wiem co wybrać. 

Godzinę temu, frulik napisał:

A gdzie jest regulacja tego, jeżeli inna wartość?

najpierw zmierz suwmiarką bo ewidentnie masz problem (bez płyty tacka się nie wysunie), a regulacja jest w samym talerzyku  w sensie góra/dół, gorzej będzie gdy talerzyk jest przyklejony klejem.

To ustawienie (19,4) powinno być na wysuniętej tacce i opuszczonym mechanizmie jak sądzę.

Nie, to ustawienie (nie widzę napędu, choć service manual mam), a raczej do tej blachy do której przykręcony jest silnik.

Ten KSL... jest w cenach od 40zł, do ponad 200, a każdy wydaje się taki sam i za pioruna nie wiem co wybrać. 

A pisałeś wcześniej że wymieniłeś KSS213C, okazuje się że to nie jest jednak ten napęd, szukaj Ksl- 2130 ccm.

szczególnie ważne są te oznaczenia "ccm" sam kiedyś szukałem takiego którego na allegro nie było.

Edytowane przez witek_z

zerknij:

Ukryta Zawartość

Jak masz luzy na silniku to lepiej nasmaruj jakimś gęstym smarem. (ja używam do tego celu LitWay 4S3)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez witek_z
2 godziny temu, frulik napisał:

A czego mam szukać na tej stronie (ani cdx-e200, ani ksl2130, ani litway nie ma)? 

coś z myszą masz chyba coś nie tak bo mnie wyskakuje napęd kss-213c.

albo wpisz w wyszukiwarkę na tej stronie w/w napęd to wyskoczy Ci oryginalny Sony.

po wpisaniu kss jest - czyli laser kss + mechanizm ksm. Laser mam, a mechanizm jeżeli miałbym wymieniać, to chyba cały z górnym talerzem, a to jest ksl właśnie. Dobra, a jak mogę naprawić (bez wymiany) to co mam - co mogę sprawdzić (poza tą odległością 19,4)?

2 godziny temu, frulik napisał:

Dobra, a jak mogę naprawić (bez wymiany) to co mam

Aby przekonać się czy aby nowy napęd nie jest wadliwy musisz zmierzyć odległość 19,4mm i ją dostosować, po drugie musisz wyczuć ręką czy silnik ma luzy.

Zalecam wymienić pasek, 100% gwarancji. I odtłuścić kółka pasowe. Pasek.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

frulik - a zworę serwisową usunąłeś (była w ogóle?)( mnie się ostatnio zdarzyło że kupiłem napęd w zewnętrznej firmie bez zwory)

Edytowane przez witek_z

Kółka na których jest pasek wyczyszczone. Pasek nowy (stary był w niektórych miejscach cieńszy niż w innych). Odległość 19,4 (idealnie). Tacka chodzi wspaniale. Niestety płyty dalej przeskakują 😞 Tu nic się nie zmieniło. Czyściłem też soczewkę - bez zmian. Przeskakuje na różnych płytach (gdzie wcześniej nie było tego na żadnej). Zmiana tylko taka, że tacka działa ok, ale czytanie płyt już nie 😞

54 minuty temu, frulik napisał:

Niestety płyty dalej przeskakują 😞 

Wydaje mi się że musisz kupić nowy inny napęd (ten od impela, te na allegro są do bani), rozumie że sprawdzasz na oryginalnych płytach a nie na CD-R?

• Pokaż nowe odpowiedzi