Skocz do zawartości
IGNORED

Odkryty schemat wzmacniacza PP na EL84: lata 60te, zbalansowane wyjście

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Widzę, że wątek DIY obserwuje spora liczba użytkowników, toteż mam nadzieję, że uzyskam jakieś info.

Znalazłem ogłoszenie wzmacniacza lampowego PP na lampach el84, z oddzielnym zasilaczem i pre, który też posiada oddzielny, dedykowany zasilacz.

Sprzedający udostępnił mi schemat wzmacniacza, niestety pozostałe elementy mają totalnie nieczytelne schematy.

Trafa głośnikowe ewidentnie robione na zamówienie, ze schematu widać, że był to projekt pod sporą liczbę głośników szerokopasmowych. Wzmacniacz ma dwa wyjścia głośnikowe: 5-7 ohm oraz 12-14 ohm

Końcówka posiada 4 x EL84 oraz 4 x ARP36/CV118/SP61

W zasilaczu dla końcówki pracują lampy AZ4+0D3 (końcówka z zasilaczem ma zrobione dedykowane połączenie kilkupinowe)

Natomiast w pre są 4 x ecc83 oraz 1 x ecc85

Lampy wyjściowe i ecc, to wszystko stare telefunkeny, bez objawów wygrzania.

Dołączam schemat samej końcówki, być może komuś się to przyda 🙂 

Jeśli ktoś z Was jest może podzielić się własną opinią na temat topologii i tego, czy jest wart zakupu, będę wdzięczny za każde słowo 🙂  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

WhatsApp Image 2024-11-19 at 11.22.44.jpeg

WhatsApp Image 2024-11-19 at 11.22.37.jpeg

WhatsApp Image 2024-11-19 at 11.22.59.jpeg

WhatsApp Image 2024-11-19 at 11.22.51.jpeg

WhatsApp Image 2024-11-19 at 14.45.03.jpeg

WhatsApp Image 2024-11-19 at 14.45.02.jpeg

P.S. Jak widać, końcówka posiada rewizje (do pomiaru) oraz potencjometry do do ustawiania pracy lamp, które są wyprowadzone na spód wzmacniacza, aby można było go wyregulować bez konieczności rozkręcania 🙂  

Natomiast PRE posiada przedwzmacniacz gramofonowy, którego impedancja wynosi 47kohm - jak rozumiem może działać z wkładkami MM?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pawte
18 minut temu, Pawte napisał:

impedancja wynosi 47kohm - jak rozumiem może działać z wkładkami MM?

Tak to typowe obciążenie dla wkładki typu MM. 

2 godziny temu, Pawte napisał:

Jeśli ktoś z Was jest może podzielić się własną opinią na temat topologii i tego, czy jest wart zakupu, będę wdzięczny za każde słowo

oj to bardzo szerokie pytanie w tym przypadku, ciezko jest ocenic tak naprawde

- cena? jak za 500pln to warto, za 20tys to nie

- stan/wykonanie/czy dziala na pewno poprawnie? umiesz go naprawic i ocenic jego stan? jak sie popsuje dasz 2000 za naprawe?

- co on ma grac i na czym? duzo ludzi w lampach nie dotyka niczego na push-pull (taki zakon), sporo Ci powie ze el34 albo 300b to podstawa a el84 to do gitary, jakie glosniki to ma napedzac i w jakim pomieszczeniu? itd...

moja opinia na teraz po wielu latach interesowania sie tematem jest taka ze jakbym chcial lampe to albo szukalbym czegos z drugiej reki z wielu swietnych manufaktur naszych rodzimych albo sprobowalbym wykonac cos od Skunkiego jak sie czujesz na silach wiercic, lutowac i skrecac tudziez moze jakis znajomy bedzie chcial cos takiego zlozyc dla samej frajdy skladania i wtedy bedziesz mial sytuacje win-win

W sumie sporo trafnych pytań. Dzięki!

Cena 800 zł, więc w sumie koszt samych lamp, widząc ich stan. Posiadam wzmacniacz w PP na el84, znam tę lampe i wiem czego można się spodziewać.
Posiadam aktualnie Electro Voice Sentry III, więc większość lamp da radę przy skuteczności ok 97dB.

Wizualnie? Słabo, ale sam ogarnę. 
czy działa poprawnie? Działa, ale raczej tego nie posłucham przed zakupem, a właściwie to miałoby sens w moim torze… przy naprawie raczej będę się wspierał innymi…

najistotniejsze dla mnie jest to czy nie jest to jakiś dziwaczny, archaicznie zaplanowany wzmacniacz… A może jest przekombinowany.. a może jednak warto 😉 

Jak ktoś już jakiś schemat zrobił to ma pojęcie.

Wzmacniacz chyba stary bo elektrolity w zasilaniu to konstrukcje z lat 70...

Montaż chaotyczny ale niektórzy mają taki styl w lampie. 

Jak widzę regulacje  BIAS`u na potencjometrach w katodzie to mnie jednak skręca...

Odpuść. Są lepsze topologie i lepsze wykonania.

Ale to tylko moje zdanie. Może gra to wyśmienicie. Trzeba posłuchać.

Nie ma co ekscytować się drobiazgami typu wejście na wkładkę MM, wyjścia na 4, 8,...

32 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Jak widzę regulacje  BIAS`u na potencjometrach w katodzie to mnie jednak skręca...

ale dlaczego?

Przecież nie jest to regulacja przez zmianę wartości rezystorów katodowych (co byłoby "głupie"), ale przez pomysłowe wykorzystanie spadku napięcia na nich (dwa równoległe potencjometry 200 om + w szeregu równoległe rezystory 100 om) do ustawienia na siatce napięcia ujemnego względem katody.

Jak słusznie zauważyłeś, już sam fakt starannego narysowania schematu, na dodatek z pomiarami napięć w istotnych punktach, dobrze świadczy o konstruktorze.

Za 800 zł brałbym bez wahania, jeżeli lampy okażą się sprawne to ich wartość na "audiofilskim rynku" co najmniej zrównoważy zakup.

Edytowane przez namor

aha, i jeszcze, o ile nie obawiałbym się o kondensatory elektrolityczne (nawet z lat '60), bo są stosowane w takich miejscach, że lampom "krzywdy nie zrobią", najwyżej jak będą "puste" będzie np. duży przydźwięk, lub małe wzmocnienie stopnia, to koniecznie przed włączeniem sprawdź te "oliwkowe" kondensatory sprzęgające siatkę z poprzednim stopniem.

Jeżeli kondensatory sprzęgające będą miały upływność, to podadzą dodatnie napięcie na siatkę lampy i ją "zagotują", anoda zrobi się czerwona.

Edytowane przez namor
54 minuty temu, namor napisał:

dwa równoległe potencjometry 200 om + w szeregu równoległe rezystory 100 om

Siatka wisi tylko na suwaku potencjometru. Jakakolwiek przerwa, również podczas regulacji i:

27 minut temu, namor napisał:

anoda zrobi się czerwona

Dałbym z siatki do masy jakieś rezystory na wypadek utraty połączenia z suwaka (trzeba uwzględnić jego wpływ na zmniejszenie potencjału na siatkach). Wówczas na pewno prąd zmaleje a nie wzrośnie. Sytuację ratują solidne potencjometry z zeszłych epok; bardzo masywne i o ślizgaczu z grafitu o dobrym kontakcie. Ale wszystko z czasem...

To taka konstrukcyjna uwaga.

20 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Siatka wisi tylko na suwaku potencjometru. Jakakolwiek przerwa, również podczas regulacji i:

a to fakt, wszystko zależy od jakości potencjometrów,

chociaż moje skromne doświadczenia, wykazują, że akurat te elementy były o wiele solidniej wykonane w latach '60 - '70, niż obecnie.

Sam korzystam z dwóch zasilaczy laboratoryjnych "Made in USA" (firma Hlab) z lat jak Amerykanie latali na Księżyc, i wszystko działa, potencjometry nie przerywają, nawet elektrolity mają deklarowaną pojemność (nie sprawdzałem ESR).

Edytowane przez namor
48 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Dałbym z siatki do masy jakieś rezystory na wypadek utraty połączenia z suwaka (trzeba uwzględnić jego wpływ na zmniejszenie potencjału na siatkach). Wówczas na pewno prąd zmaleje a nie wzrośnie.

Dobry pomysł, według mnie wystarczy np. 100 kom bezpośrednio z suwaka do masy.

Sam pomysł takiego sposobu polaryzacji lamp cały czas 😉 analizuję, i wydaję mi się b. pomysłowy, chyba zapewnia stały punkt pracy lamp, do "końca ich życia"

Edytowane przez namor

Panowie, dzięki wielkie.

wrzucam pozostałe zdjęcia z zewnątrz 😉

Ukryta Zawartość

IMG_3652.jpeg

IMG_3651.jpeg

IMG_3662.jpeg

IMG_3661.jpeg

IMG_3660.jpeg

I wnętrze pre z bliska

IMG_3663.jpeg

IMG_3664.jpeg

IMG_3665.jpeg

Nie wiem tylko po co tyle gniazd bananowych przy zasilaczu do końcówki…

Zasilacz od spodu:

IMG_3666.thumb.jpeg.4b8d7794f8332140546c3bcc9dadb44e.jpeg

IMG_3667.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jaką według Was, pełnią rolę w tej końcówce pentody VR65?

Najczęściej spotykam się z zastosowaniem ecc83…

@namor, @Grzegorz7, Panowie, macie jakieś pomysły odnośnie VR65? Chętnie dowiem się co myślicie o zasilaczu na lampach do wspomnianej końcówki 😉 

W dniu 20.11.2024 o 08:48, Pawte napisał:

A jaką według Was, pełnią rolę w tej końcówce pentody VR65?

Najczęściej spotykam się z zastosowaniem ecc83…

Analiza ręcznie narysowanego schematu ze zdjęcia wygniecionej kartki to "męczarnia", do tego specyficzny sposób rysowania schematu,

z tego co widać, pierwsza VR65 jest stopniem wejściowym, który bezpośrednio steruje siatkę prawej EL84, druga VR65 ma wzmocnienie równe 1 i służy tylko do odwrócenia sygnału o 180 stopni aby wysterować siatkę lewej EL84.

Teraz dopiero trochę się "rozejrzałem" po Internetach, i ta VR65 to rzadkość, aż szkoda je eksploatować, faktycznie warto by przerobić na jakieś popularne lampy.

23 minuty temu, namor napisał:

Teraz dopiero trochę się "rozejrzałem" po Internetach, i ta VR65 to rzadkość, aż szkoda je eksploatować, faktycznie warto by przerobić na jakieś popularne lampy.

przesadziłem z tą "rzadkością" tutaj są po 4 Euro 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  , fakt, że najwięcej ciekawych ofert jest z USA, a tam, albo nie chcą wysyłać do Polski, albo cena przesyłki jest "przykra".

Ukryta Zawartość

43 minuty temu, namor napisał:

Mam nadzieję, że w grudniu trafi wszystko do mojego systemu. W zestawie są dwie zapasowe VR65, więc nie omieszkam się osłuchać. Zobaczymy 😉 

Bardzo dziękuję Ci za komentarz!