Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha + Tonsil

Rekomendowane odpowiedzi

26 minut temu, Nil napisał:

żaden tam nowy Ford, VW czy Opel nie dorówna używanemu Mercedesowi W 114.

Nie wiem.

Ja mam W207 polift. I faktycznie - nie widzę w ofercie w/wym marek niczego, co by mnie zainteresowało. A już na pewno nie w tych pieniądzach. Bo zapłaciłem zań 5 lat temu mniej niż za nową Fiestę. 🙂 Dziś ta Fiesta by miała 5 lat. A Miecio ma 10 i (najśmieszniejsze) jego cena praktycznie się nie zmieniła. 🙂 

diesel2.jpg

38 minut temu, Nil napisał:

"właściciel odnowionego niemieckiego radia w drewnianej obudowie z papierowym głośnikiem" to chyba calkiem głuchy jest, albo zdziecinnial na starość

Niekoniecznie na starość. Młodzi ludzie też kupują, jako atrakcyjny mebelek. A że działa - to jest w bonusie! 🙂 

Ja odkryłem że lampa gra mi lepiej od tranzystora i że dźwięk jest lepszy z gramofonu, niż z CD też jeszcze za dzieciaka.

Oczywiście z wiekiem przyszła refleksja, że im lepsza lampa tym mniej lampowo gra i im lepszy tranzystor, tym mniej tranzystorowy jest jego dźwięk. I kolejna refleksja: nieważne, jak i z czego zrobione - liczy się dźwięk. Tutaj jednak trzeba pamiętać, że pewne zastosowane technologie mają swoje przełożenie na dźwięk. Ale nie uogólniamy: lampa nie musi (a nawet nie powinna) grać lampowo a tranzystor już na pewno nie powinien grać w stereotypowo tranzystorowym stylu.

Mają grać dobrze. Tylko i aż tyle.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W dniu 24.11.2024 o 17:16, Nil napisał:

Czy ktoś z Was miał okazję naprawdę używać  Yamahy AS-201 czy kolumny Tonsil Maestro classic?

Yamaha AS-201 jak na swoją cenę (ok. 900 zł) jest zaskakujaco  dobrym wzmacniaczem i da sie jej z przyjemnością słuchać.

Kolumny Tonsil Maestro classic są pod kazdym względem lepsze od np. chwalonego na forum Pylona Pearl 27 i na pewno nie nie gorsze niż Pylon Opal 30 czy Saphire 25.

A może grasz na Tonsilach Maestro Clasic, albo gdzieś słyszałeś jak grają to proszę napisz coś więcej na w/w temat.

W dniu 27.11.2024 o 11:06, Eda130 napisał:

A może grasz na Tonsilach Maestro Clasic

Pisałem wcześniej:

W dniu 24.11.2024 o 22:22, porlick napisał:

Tonsilowskie głośniki z membranami z PP jakoś nigdy nie przekonały mnie, zwłaszcza na zakresie średnicy. Zawsze to grało nienaturalnie i wokale wypadały jakoś tak "nosowo"

Ponadto, jeszcze nie słyszałem tonsilowskich głośników wysokotonowych, których brzmienie w pełni by mi odpowiadało. Oczywiście uwzględniając klasę cenową sprzętu.

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, porlick napisał:

Pisałem wcześniej:

Ponadto, jeszcze nie słyszałem tonsilowskich głośników wysokotonowych, których brzmienie w pełni by mi odpowiadało. Oczywiście uwzględniając klasę cenową sprzętu.

Kiedy i jakie kolumny Tonsila używałeś?

Miałes okazję używać np. głośnika GDWK 10/80/26 czy GDN 15/40/F?

4 godziny temu, Nil napisał:

Kiedy i jakie kolumny Tonsila używałeś?

Miałes okazję używać np. głośnika GDWK 10/80/26 czy GDN 15/40/F?

Ostatnie moje kolumny z Tonsilu używałem w latach 90tych, po plajcie ma przełomie wieków, już Tonsila nie kupowałem, jednak miałem nieraz okazję ich słuchać. Koledzy mieli różne modele: największe Sonaty, Premium, satelity z zestawu Sub-sat 2, Bolero, Maestro 3, itp. Sporo z nich było na polipropylenach, które nie pozwalają dźwiękiem. Wysokotonowe również, choć te GDWK 11/ cośtam, z Sonaty, były nawet znośne. Ogólnie jednak, Tonsil nie potrafił robić naprawdę porządnych wysokotonowców. 

Edytowane przez porlick
Gość

(Konto usunięte)
36 minut temu, porlick napisał:

Ostatnie moje kolumny z Tonsilu używałem w latach 90tych, po plajcie ma przełomie wieków, już Tonsila nie kupowałem, jednak miałem nieraz okazję ich słuchać. Koledzy mieli różne modele: największe Sonaty, Premium, satelity z zestawu Sub-sat 2, Bolero, Maestro 3, itp. Sporo z nich było na polipropylenach, które nie pozwalają dźwiękiem. Wysokotonowe również, choć te GDWK 11/ cośtam, z Sonaty, były nawet znośne. Ogólnie jednak, Tonsil nie potrafił robić naprawdę porządnych wysokotonowców. 

Czyli tak naprawdę nic nie wiesz na temat  kolumn Tonsil Maestro Classic czy tez  w ogóle serii Maestro i powielasz tylko jakieś zasłyszane opinie, niekoniecznie prawdziwe.

Koledzy mieli, koledzy okazyjnie kupili, koledzy powiedzieli itd.

Kup, pożycz od kogoś kolumny Maestro Classic, porównaj je bezpośrednio z innymi, wtedy napisz.

Na razie to tylko bezpodstawnie szkalujesz produkt, którego nie znasz.

4 minuty temu, Nil napisał:

Koledzy mieli, koledzy okazyjnie kupili, koledzy powiedzieli itd.

U kolegów SŁUCHAŁEM wymienionych przeze mnie kolumn. Ale co ja tam wiem...

5 minut temu, Nil napisał:

bezpodstawnie

Czy aby na pewno?

6 minut temu, Nil napisał:

Tonsil Maestro Classic

A czym się to różni od Maestro serii 3? Okleiną? 

A, prawda- stare Maestro mogło mieć jeszcze głośniki nie składane z chińskich części. 

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, porlick napisał:

U kolegów SŁUCHAŁEM wymienionych przeze mnie kolumn. Ale co ja tam wiem...

Porównywałeś je u nich z innymi kolumnami?

8 minut temu, porlick napisał:

Czy aby na pewno?

Na pewno - nie maialeś, nie znasz produktu, a szkalujesz go.

8 minut temu, porlick napisał:

A czym się to różni od Maestro serii 3? Okleiną? 

To dowodzi Twojej calkowitej niewiedzy na temat tych kolumn, różnią się wszystkim - inna obudowa,  inne wymiary, inne wszystkie głośniki i inna zwrotnica.

Nie masz zielonego pojęcia o kolumnach Tonsila. 

Jako długoletni użytkownik Tonsili Maestro S z głośnikami z włókna szklanego ( białe membrany) polecam Ci kupno Maestro S ( teraz już na polipropylenach) . Maestro S używam z moim prawie 30 letnim zestawem Yamahy ( MX-830, CX-830, CDX-1060). Mimo, że wersji z  mebranami z włóknem szklanym już nie produkują, konstrukcja i zwrotnica jest ta sama. Kopułki tytanowej nie polecam, jeśli lubisz słuchać dużo muzyki. Dla mnie tytan jest zbyt natarczywy i wydaje mi się, że kopułka jedwabna lepiej się sprawdza w muzyce klasycznej, jazzie, tam gdzie dominuje śpiew ( np. Diana Krall ).  Może też podbarwiać harmonicznymi scenę dźwiękową. Poza tym Maestro Classic jest troszkę przerobioną kolumną nie wiem z jakim skutkiem, bo wykresu ciśnienia akustycznego dla częstotliwości brak. Maestro S miało płaską charakterystkę ciśnienia akustycznego SPL funkcji f  i dla mnie były najlepszym wyborem. Daje to naturalną reprodukcję dźwięku. Reprodukcja dźwięków fortepianu, skrzypiec, perkusji, trąbki, saksofonu była bardzo dobra. Piszę to jako człowiek, który uczęszczał do PSM 2 stopnia. Słuch muzyczny jakiś tam mam :).  Ogólnie nie zgadzam się z opiniami powyżej i nie chce mi się wchodzić w dyskusję, bo każdy słyszy inaczej...

Polecam Ci wypożyczenie Maestro S, pozdrawiam Paweł

Znalazłem :). To siodełko to korekcja na czułość ucha, a charakterystyka bliska idealnej.  Przeglądałem wiele charakterystyk SPL i wiele dużo droższych konstrukcji miały dla mnie charakterystyki do niczego ...  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
W dniu 25.11.2024 o 11:29, Eda130 napisał:

Z Gorzowa Wlkp.  Może jakiś namiar, żeby się umówić.  W Gorzowie brak jest jakichkolwiek salonów HIFI.

Hej, zapraszam na PW

mam w upie

• Pokaż nowe odpowiedzi