Skocz do zawartości
IGNORED

Audiovector M3 Signature jaki wzmacniacz?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.🙂

Zostałem właśnie posiadaczem kolumn Audiovector M3 Signature z  1998r 

Posiadam amplituner:

Yamaha Rx v675,wydaje mi się że, nie jest to najlepszy sprzęt do napędzenia tych kolumn?

Jeszcze nie podłączałem tego zestawu bo nie chcę się zniechęcić do kolumn, boje się że nie dogadają się z jasną Yamahą 

Dlatego potrzebuje porady odnośnie doboru wzmacniacza stereo 

Pokój 20m w kształcie L otwarty na korytarz 6m w sumie 26m2 

Do słuchania muzyki - rock, pop, trochę jazz, czasem filmy. 

Oczekuję ciepłego mocnego lekko podrasowanego brzmienia z poczuciem sceny, którego słuchanie będzie przyjemnością 🤗

Nie mam jakiegoś wysublimowanego gustu ale np. połączenie ww. Yamahy z głośnikami Magnata 605 lub Toufelami Ultima nie przypadło mi do gustu, jak się trafiło z utworem i ustawiło odpowiednio głośność to czasem popu można było posłuchać ale przy rocku to już przyjemność odsłuchu gasła

Widzę że na forach do AV M3 polecali bardziej mocne wzmacniacze Hybrydowe lub Lampowe,  koszt ponad 10 tyś, ale to stare posty, ciekawe jak będzie sobie z nimi radziła nowa elektronika np:

1. Cambridge Audio CXA81 

2. NuPrime IDA-8

3. Musical Fidelity M5si

4. ARCAM SA20 (wygląda ja radio samochodowe)

5. Hegel H95 (możliwość obsługi Tidal, Spotyfy)

Myślę że na raty mógłbym sobie pozwolić na wzmacniacz w okolicach 5 tyś 

No chyba ze mam szukać używanego Hi end -u

Proszę  o pomoc, bo moje dotychczasowe wybory są po prostu nie trafione, tak jak może i z Audiovectorami, tutaj urzekły mnie recenzje i opinie, pomyślałem że te kolumny sprawią mi przyjemność jak tylko napędzę je odpowiednim wzmacniaczem 😃

Szukaj wydajnej i lekko ocieplonej elektroniki z podobnego okresu co kolumny.

Coś typu NAD S300, Musical Fidelity A300, Atoll IN200 Signature i może Vincent.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

3 godziny temu, Mirage14 napisał:

No chyba ze mam szukać używanego Hi end -u

Wystarczy dobre hi-fi. Najlepiej używane i na pewno nic w rodzaju tego ......... patrz pkt. 1 🤮

bo moje dotychczasowe wybory są po prostu nie trafione,

Patrz pkt 1 😁

Musical Fidelity M5si

Tu się robi sensownie choć używany M6si byłby naprawdę dobrym wyborem i miałbyś z niego sporo radości w połączeniu z Audiovectorami. Równorzędne połączenie Naim XS2. Hegle - tak ale raczej od modelu 160 wzwyż.  Rega robi fajną elektronikę. Minimalistyczną ale bardzo fajnie grającą. 

Wymienionego Vincenta też można wziąć pod uwagę ale trzeba pomyśleć o wymianie lamp w miejsce JJ, które są sprzedawane w zestawie. 

Musical M5si moim zdaniem jest bardzo dobrym kierunkiem. Warto też sprawdzić Regę Elex MK4, Unison Unico Primo 🙂

W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Myślę, że autor ma ograniczony budżet, więc z tym MF M6si będzie trudno, ale MF M6i już może prędzej będzie w zasięgu.

5 minut temu, Tal napisał:

Myślę, że autor ma ograniczony budżet, więc z tym MF M6si będzie trudno, ale MF M6i już może prędzej będzie w zasięgu.

Ale za niecałe 6k może już kupić nowy m5si, używany odpowiednio taniej.

Może lepiej taki nowy niż wieloletni już m6i.

Pozdrawiam 

4 minuty temu, sul76 napisał:

Ale za niecałe 6k może już kupić nowy m5si, używany odpowiednio taniej.

Może lepiej taki nowy niż wieloletni już m6i.

Pozdrawiam 

Osobiście wolałbym kupić wyższy model, czyli mocniejszy i wydajniejszy tym bardziej gdy oferta dotyczy sklepowego kompletu.

I jaki on wieloletni, zaledwie 10 miesięczny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

12 minut temu, Tal napisał:

Osobiście wolałbym kupić wyższy model, czyli mocniejszy i wydajniejszy tym bardziej gdy oferta dotyczy sklepowego kompletu.

Ukryta Zawartość

No ok, tylko m6si miał premierę chyba w 2016 roku, ten to model m6i więc ten może mieć ponad 10lat?

10 lat leżał gdzieś i czekał? Sorry to nie dla mnie. Chyba, że lata z miesiącami się sprzedającemu pomyliły:)

Skoro nowego z gw m6si możesz kupić za 7,5k, prawie nowa używkę za niecałe 7k to dałbyś za taki "zabytek" bez gw, stary model i nie wiadomo jak użytkowany taką kwotę?

Ja wolałbym nowy jednak, ale zdecyduje zainteresowany.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sul76

ee tam... przesadzasz i wyolbrzymiasz... kupiłem swojego Naima za nieco więcej, a jest z 2017 roku i co? psinco... nic się nie dzieje... słucham, słucham i słucham 🤣

2 minuty temu, Tal napisał:

ee tam... przesadzasz i wyolbrzymiasz... kupiłem swojego Naima za nieco więcej, a jest z 2017 roku i co? psinco... nic się nie dzieje... słucham, słucham i słucham 🤣

Wszystko zależy od podejścia i ceny.

Oby nie leżał 10 lat w podmokłej niemieckiej piwnicy, bo wtedy nowy kupujący może nie być zadowolony.

Dla mnie stary model i w dodatku 10 letni jest po prostu za drogi w stosunku do nowego.

pleciesz kocopoły... przecież sprzedający napisał, że kupił go ze sklepu... 

12 minut temu, Tal napisał:

pleciesz kocopoły... przecież sprzedający napisał, że kupił go ze sklepu... 

Nie zauważyłeś, że to poprzedni model?

Że może mieć ponad 10 lat, a przynajmniej 8?

Co z tego, że z Niemiec i że sprzedający tak pisze?

Sklep go trzymał specjalnie przez 10 lat?

Naiwnie myślisz,  ale może masz szczęście:)

Wszystkie auta z Niemiec też mają znikome przebiegi, wierzysz w to?

No ale do tematu, kupujący ma wybór i pełno możliwości, zrobi co zechce.

Edytowane przez sul76
5 minut temu, Tal napisał:

pisałem już, że wyolbrzymiasz i przesadzasz...

No pisałeś, tylko nie ma to niestety potwierdzenia w faktach.

Nie zaśmiecamy wątku, typy podaliśmy...

Założyciel wątku myślał o m5si i jeżeli delikatnie zwiększy budżet to kupi go fabrycznie nowego.

Ja bym nie polecał 10 latka, starego modelu, niewiadomego pochodzenia (ale z NIEMIEC), bez gwarancji w takiej cenie.

Chyba, że to Twoja aukcja lub znasz sprzedającego.

Pozdrawiam 

Edytowane przez sul76

gdybym podchodził do zakupów audio tak jak Ty to pewnie słuchałbym na jakiejś żałosnej kambodży albo cherlawym nadzie... bo wszystko powyżej 10 lat nadaje się na śmietnik, a vintage to czysta degeneracja...

16 minut temu, Tal napisał:

gdybym podchodził do zakupów audio tak jak Ty to pewnie słuchałbym na jakiejś żałosnej kambodży albo cherlawym nadzie... bo wszystko powyżej 10 lat nadaje się na śmietnik, a vintage to czysta degeneracja...

To zależy ile płaciłeś za używki.

Nie napisałem, że starsze sprzęty są złe, ale to nie wino, tylko elektronika.

Podana przez Ciebie aukcja wprowadza w błąd, szczególnie jak ktoś nie zauważy niuansu w symbolu wzmacniacza, a jak jeszcze przeczyta Twój opis, że ma 10 miesięcy, to kupi 10 letni stary model w wysokiej cenie.

Wiele już widziałem i jak czytam, że model poszukiwany, w dodatku z Niemiec, ze sklepu niemieckiego, fabryczny stan, rarytas, a wiem, że ma 10 lat to już nic więcej nie potrzebuję.

Edytowane przez sul76

Elektronika jeśli eksploatowana z głową to pochodzi i kolejne 10 lat.

POWTARZAM... WYOLBRZYMIASZ...

Dla sprostowania:

" (...) kupiony 10 miesięcy temu jako nowy w sklepie w Niemczech."

Edytowane przez Tal

10 minut temu, Tal napisał:

Elektronika jeśli eksploatowana z głową to pochodzi i kolejne 10 lat.

POWTARZAM... WYOLBRZYMIASZ...

Dla sprostowania:

" (...) kupiony 10 miesięcy temu jako nowy w sklepie w Niemczech."

Dobra, poddaje się.

Jest nówka i z Niemiec i z niemieckiego sklepu. Specjalnie trzymany w warunkach próżniowych przez 10 lat specjalnie dla kupującego.

Jest to najlepsza okazja, bo jest poszukiwany.

Pozdrawiam 

1 godzinę temu, sul76 napisał:

Dobra, poddaje się.

Jest nówka i z Niemiec i z niemieckiego sklepu. Specjalnie trzymany w warunkach próżniowych przez 10 lat specjalnie dla kupującego.

Jest to najlepsza okazja, bo jest poszukiwany.

Pozdrawiam 

Dzięki za komentarze,  są bardzo pomocne.

Odnośnie tej oferty na MF  M6i Pisałem do właściciela ma dowód zakupu z przed 10 mc. 

No i wizualnie podoba się

Może uda się poprosić właściciela o możliwość odsłuchania  AV M3 na MF 6i

Nie obawiaj się, że wzmak ma swoje lata, bo jeśli jest z pewnego źródła i od osoby która o niego dbała to można spać spokojnie. 

Swego czasu miałem końcówkę Accuphase z 1979 roku, która działała jak należy, a w środku wyglądała jak nowa także nie ma co się obawiać wieku urządzeń. Owszem jeśli mamy jakieś podejrzenia co do stanu i ogólnie nie jesteśmy pewni to lepiej i bezpieczniej odpuścić taki zakup. 

Ten Musical M6i wydaje się w porządku, ale jeśli będziesz miał taką możliwość to najlepiej go posłuchaj no i spróbuj się jeszcze potargować, bo aktualna cena biorąc pod uwagę jego stan jest ogólnie całkiem spoko.

Edytowane przez Tal

Umówiłem się na odsłuch tego MF 6Si może uda się z moimi  nowymi nabytkami 😉

Poza tym pozostanie temat urządzenia sieciowego ale rozumiem że połączenia w stylu rotel14s nie są tak samo dobre jak wzmacniacze i osobne np. 'wimy" 

:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W Twoim wypadku lepiej kupić takiego WiiM lub Bluesound i mieć konkret integre.

Edytowane przez Tal

56 minut temu, Mirage14 napisał:

nie są tak samo dobre jak wzmacniacze i osobne np. 'wimy"

Na tym  poziomie hi-fi te wszystkie rozszerzenia funkcjonalnosci nie mają wiele wspólnego z jakością. To tylko sposób na wyciągnięcie kasy 

Trafilem takie cudo:

Ukryta Zawartość

Czy to było by dla mnie ok?

Ukryta Zawartość

Mam rozterkę, bo wynika z Waszych cennych komentarzy, że do moich preferencji i charakterystyki kolumn jakie posiadam byłby najlepszy wzmacniacz o dużej mocy, tranzystorowy lub hybrydowy, i z tego co rozumiem to powinienem dobrać wzmacniacz który gra bardziej po ciepłej stronie. 

Wywnioskowałem z waszych komentarzy że te głośniki AV grają dość neutralnie i są wymagające prądowo i nie

należą do łatwych kolumn, ale za to potrafią się odwdzięczyć, jak zestawimy je z czymś dobrym.

Reasumując żeby osiągnąć efekt, mój cyt.: (Oczekuję ciepłego, mocnego, lekko podrasowanego brzmienia z poczuciem sceny) powinienem poszukiwać właśnie takich wzmacniaczy, czy dobrze to rozumiem?

Ps. Biorąc powyższe i to ze jestem teraz w średniej sytuacji finansowej rozważam zakup nowego musical fidelity m5si wraz z WIIM na raty 

18 minut temu, Mirage14 napisał:

Mam rozterkę, bo wynika z Waszych cennych komentarzy, że do moich preferencji i charakterystyki kolumn jakie posiadam byłby najlepszy wzmacniacz o dużej mocy, tranzystorowy lub hybrydowy, i z tego co rozumiem to powinienem dobrać wzmacniacz który gra bardziej po ciepłej stronie. 

Wywnioskowałem z waszych komentarzy że te głośniki AV grają dość neutralnie i są wymagające prądowo i nie

należą do łatwych kolumn, ale za to potrafią się odwdzięczyć, jak zestawimy je z czymś dobrym.

Reasumując żeby osiągnąć efekt, mój cyt.: (Oczekuję ciepłego, mocnego, lekko podrasowanego brzmienia z poczuciem sceny) powinienem poszukiwać właśnie takich wzmacniaczy, czy dobrze to rozumiem?

Ps. Biorąc powyższe i to ze jestem teraz w średniej sytuacji finansowej rozważam zakup nowego musical fidelity m5si wraz z WIIM na raty 

Brawo Ty.

Wreszcie odpuściłeś zakup 10 letniego wzmacniacza niewiadomego pochodzenia w wysokiej cenie (jeszcze jakby kosztował 50% ceny nowego to może).

Miałem m5si i m6si i wierz mi, że m5si jest bardzo dobry, a w obecnej możliwej cenie zakupu powinieneś być zadowolony.

Pozdrawiam

Edytowane przez sul76
4 godziny temu, sul76 napisał:

.

Miałem m5si i m6si i wierz mi, że m5si jest bardzo dobry, a w obecnej możliwej cenie zakupu powinieneś być zadowolony.

Pozdrawiam

A możesz powiedzieć czym się różniły te wzmacniacze?

Z 1 recenzji jakie czytałem wynika że  prócz mocy to m6si jest bardziej szczegółowy cyt. Amerykański, a 5si bardziej ciepły 

58 minut temu, Mirage14 napisał:

A możesz powiedzieć czym się różniły te wzmacniacze?

Z 1 recenzji jakie czytałem wynika że  prócz mocy to m6si jest bardziej szczegółowy cyt. Amerykański, a 5si bardziej ciepły 

No właśnie te recenzje w mojej opinii trafnie opisują różnice.

M6si okazała się na tyle bardziej precyzyjna, że dźwięk stawał się dla mnie bardziej absorbujący - nawet męczący.

Ogólnie cały dźwięk był bardzo masywny, pełny, nawet zbyt bezpośredni/ofensywny.

M5si bardziej mi odpowiadał, choć myślałem, że M6Si go zdeklasuje.

M5Si ma też bardzo dużo mocy, nie sądzę żeby Ci jej zabrakło.

W obecnej cenie uważam, że to opcja warta rozważenia.

M6SI polecić nie mogę, choć ma wielu zwolenników.

Pozdrawiam

Najlepiej odsłuchać obie opcje i bezpośrednio porównać 🙂 Zapraszam w razie czego 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• Pokaż nowe odpowiedzi