Skocz do zawartości
IGNORED

Maksymalna szerokość bazy

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, Ajothe napisał:

A kto skalibruje? 

Nikt, bo @expert nie ma zielonego pojęcia o czym pisze. Słyszy rzeczy niesłyszalne (skoro kupił kabel za kilka kPLN), ale słyszalnych odchyłek po kilka dB już nie słyszy w tanim niekalibrowanym mikrofonie - ot typowy "audiofil" 🤣

1 minutę temu, Ajothe napisał:

A kto skalibruje? 

Do amatorskich pomiarów porównawczych nie potrzebujesz niczego poza programem np REW i mikrofonem oraz lapkiem, dlatego jeśli sam nie masz doświadczenia nie wprowadzaj w błąd innych...proszę Cię bardzo uprzejmie

8 minut temu, gałąż napisał:

Bardzo dziekuje za podpowiedź 👍

Zanim kupisz dowiedz się, czy dołączają plik kalibracyjny dla konkretnego egzemplarza.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

11 minut temu, szymon1977 napisał:

Pytam z ciekawości. Nie żeby się mądrzyć, a raczej coś nowego podpatrzeć. Czyli to funkcja streamera i dołączony do zestawu mikrofon? Fajnie!

Pomijając tą nieszczęsną płaską charakterystykę, to jakoś nie bardzo widzi mi się podbicie +5dB całego niskiego basu.

Plaska charakterystyka to warunek konieczny żeby zaklasyfikować jako hifi magnetofon, CD, wzmacniacz... W przypadku kolumn jest to już niemożliwe, dlatego jako zobrazowanie jakości przedstawia się zakres częstotliwości, w jakim górki i dołki mieszczą się w zakresie +/-3dB.

A w miejscu odsłuchu to już kwestia gustu. Przy czym badania pokazały, że preferowane jest lekkie podbice skrajów (V-ka). Do tego dochodzi spadek czułości przy niskich głośnościach zobrazowany badaniami Fletchera-Munsona, i V-ka przy cichym odsłuchu robi się jeszcze większa.

Oczywiście jeśli lubisz na płasko, to do zmiany Cię nie nakłaniam. Ale warto wiedzieć, że jak Ci się spodoba jakaś krzywa, to nic w tym złego.

Moje zdanie nt DSP jest takie, że skoro wybrałeś kolumny, które Ci pasują, to nie ma co ich za pomocą DSP wypłaszczać - trzeba za to usunąć wady, czyli szpiczaste górki i dołki oraz zrównać kanał lewy i prawy. Ale ogólnego przebiegu bym nie ruszał, żeby zachować charakter brzmienia, ewentualnie lekkie modyfikacje. No bo nie po to kupiłem B&W, żeby grały jak Tannoy.

------

Soru, ale nie bardzo, bardziej nie niż tak.

Tak eversolo wypuściło kalibracje dla nowego dmp a10 a mój dmp a8 też już ją dostał a że wywołałeś mnie do tablicy 😁 to zrobiłem pierwszy taki pomiar w życiu a teraz myśle o kupnie mikrofonu żeby to wgl miało jakiś sens, ale powiem że na ucho jest poprawa.

Teraz, expert napisał:

Do amatorskich pomiarów porównawczych

Tak jak do "amatorskiego słuchania muzyki" nie potrzebujesz nic więcej niż boombox.

2 minuty temu, Kyle napisał:

Nikt, bo @expert nie ma zielonego pojęcia o czym pisze. Słyszy rzeczy niesłyszalne (skoro kupił kabel za kilka kPLN), ale słyszalnych odchyłek po kilka dB już nie słyszy w tanim niekalibrowanym mikrofonie - ot typowy "audiofil" 🤣

Kolega nie ma pojęcia co słyszę , co wiem , co mam oraz co potrafię

ot i cały mój komentarz oraz koniec dyskusji z Kolegą

pozdrawiam

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Zanim kupisz dowiedz się, czy dołączają plik kalibracyjny dla konkretnego egzemplarza.

Ok rozumiem, a jest plik kalibracyjny w eversolo czy ten załatwi temat ?

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

a ty swój od onkyo kalibrowałeś plikiem kalibracyjnym czy pokazywałeś pomiary nieskalibrowane?

czas na wyjście z hipokryzji

1 minutę temu, gałąż napisał:

Będziesz sobie projektował własne kolumny?

plik kalibracyjny wprowadza poprawki głównie w top oktawie o kilka db

czyli charakterystyka mikrofonu bez kalibracji może ale nie musi wznosić się o kilka w górnej strefie wysokich tonów , średnica i bas pozostają bez zmian
jeśli chcesz porównać tylko kilka pomiarów lub zgrać suby plik kalibracyjny nic Ci nie pomoże tylko zwiększy koszty sprzętu.

a jak chcesz mieć wypas to proszę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, expert napisał:

a ty swój od onkyo kalibrowałeś plikiem kalibracyjnym czy pokazywałeś pomiary nieskalibrowane?

Pisałem o tym wtedy, a Ty nadal nie rozumiesz: w moim Onkyo zrobiłem tylko to, do czego kalibracja nie jest potrzebna, czyli wyrównałem kanały między sobą.

-----

8 minut temu, gałąż napisał:

Jakiego mikrofonu używałeś?

Każdy mikrofon ma inny błąd, dlatego każdy egzemplarz mikrofonu potrzebuje swój własny plik kalibracyjny. To coś jak prędkościomierz rowerowy: musisz wpisać obwód koła, bo inaczej będzie pokazywać bzdury.

10 minut temu, expert napisał:

Będziesz sobie projektował własne kolumny?

plik kalibracyjny wprowadza poprawki głównie w top oktawie o kilka db

czyli charakterystyka mikrofonu bez kalibracji może ale nie musi wznosić się o kilka w górnej strefie wysokich tonów , średnica i bas pozostają bez zmian
jeśli chcesz porównać tylko kilka pomiarów lub zgrać suby plik kalibracyjny nic Ci nie pomoże tylko zwiększy koszty sprzętu.

a jak chcesz mieć wypas to proszę

Ukryta Zawartość

Fajny ale 😁  mi potrzebny na poczàtek 10 x tańszy 😁 czytałem o tym co mi podesłałeś ale mam wątpliwości bo jest po Windowsa a ja do stremera na adroidzie bezpośredni go bede wpinał i musze odrobić lekcje czy pójdzie czy pójdzie do wielkiego pódła moich kabli 🤣

Ukryta Zawartość

Fajny ale 😁  mi potrzebny na poczàtek 10 x tańszy 😁 czytałem o tym co mi podesłałeś ale mam wątpliwości bo jest po Windowsa a ja do stremera na adroidzie bezpośredni go bede wpinał i musze odrobić lekcje czy pójdzie czy pójdzie do wielkiego pódła moich kabli 🤣

Nie robiłem pomiarów na Androidzie to nie będę się wypowiadał

jeśli czegoś nie sprawdzałem nie wypowiadam się 🙂

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Pisałem o tym wtedy, a Ty nadal nie rozumiesz: w moim Onkyo zrobiłem tylko to, do czego kalibracja nie jest potrzebna, czyli wyrównałem kanały między sobą.

-----

Jakiego mikrofonu używałeś?

Każdy mikrofon ma inny błąd, dlatego każdy egzemplarz mikrofonu potrzebuje swój własny plik kalibracyjny. To coś jak prędkościomierz rowerowy: musisz wpisać obwód koła, bo inaczej będzie pokazywać bzdury.

Ja wczoraj pierwszy raz skożystałem z takich pomiarów przy pomocy eversolo i fona 😊

Tutaj przyklad odchylek 125 roznych egzemplarzy tego samego mikrofonu (Behringera), uzytych bez plikow kalibracyjnych

Ukryta Zawartość

Ja tez taki mam, ale z plikami kalbracyjnymi

To teraz wyobraz sobie dokladnosc mikrofonu takiego smartfona, albo dolaczonego do wzmacniaczy KD (nie pisze o topowych Lyngdorfach, Lexiconach czy Trinowach)

Podobno jedyny mikrofon w ustrojtwach typu smartfony i tablety, ktory jestvdobry i nie wymaga kalibracji to iPad (wysoka jakosc i powtarzalnosc pomiarow)

Ukryta Zawartość

14 minut temu, xajas napisał:

To teraz wyobraz sobie dokladnosc mikrofonu takiego smartfona, albo dolaczonego do wzmacniaczy KD

Ukryta Zawartość

Miałem kiedyś Yamaha RX-V661 - mikrofon wyglądał dosyć tandetnie (więc pewnie rozstrzał parametrów między sztukami jeszcze większy niż ten Behringer), a raczej też nie był kalibrowany (i np. dane korekcyjne wgrywane w sprzedawany z nim ampli). ... jednak przy smartfonach i tak będzie jeszcze gorzej (różne mikrofony, mające różne ograniczenia - przecież oni je optymalizują do przechwytywania mowy, a nie np. subbasów)

Ukryta Zawartość

36 minut temu, xajas napisał:

Tutaj przyklad odchylek 125 roznych egzemplarzy tego samego mikrofonu (Behringera), uzytych bez plikow kalibracyjnych

Ukryta Zawartość

Nie jest tak źle zakładając, że podbicie skrajów dobierzemy do kaprysu a nie jakiejś z góry założonej krzywej. Peak-i i deap-y wykryjemy bez pliku kalibracyjnego w zakresie 20-10000Hz, a do wyrównania kanałów plik kalibracyjny jest po prostu zbędny. Będąc tego świadomym, można napisać całkiem funkcjonalną procedurę autokorekty akustyki bez pliku kalibracyjnego dla mikrofonu.

A dochodzi fakt, że pomiar to uśrednienie kilku punktów, a głową ruszamy płynnie, więc tragedii nie ma. Ale trzeba to rozumieć, żeby czegoś nie sp.... 

36 minut temu, xajas napisał:

wyobraz sobie dokladnosc mikrofonu takiego smartfona, albo dolaczonego do wzmacniaczy KD

Dayton imm6 vs Umik1: przy 50Hz prawie 20dB różnicy, przy 35Hz około 60dB różnicy 🙂

imm6-umik1-jpg.162321

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie jest tak źle

Sprzęt pomiarowy gdzie błąd może sięgnąć +-8dB (w zależności jaki mikrofon się wylosuje) to tragedia.

Edytowane przez Kyle
3 minuty temu, Kyle napisał:

Sprzęt pomiarowy gdzie błąd może sięgnąć +-8dB to tragedia.

Opisałem co da się zrobić, przeczytaj jeszcze raz CAŁOŚĆ, to może zrozumiesz, że nie.  Zasadniczo każde urządzenie pomiarowe posiada błąd, ważne żeby wynikom nie przypisywać większej dokładności niż dokładność urządzenia pomiarowego.

Edytowane przez szymon1977

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Przeczytaj jeszcze raz CAŁOŚĆ, to może zrozumiesz, że nie.

Całość jest taka, że mierząc w ten sposób nie wiesz nawet czy masz przewaloną górę czy bezbasie. Jak z taka "dokładnością" były robione te pomiary, co ludzie "wybierali" ilość basu/sopranów, to ja dziękuję.

Całość jest taka, że mierząc w ten sposób nie wiesz nawet czy masz przewaloną górę czy bezbasie.

Jeszcze raz:

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Opisałem co da się zrobić,

ludzie "wybierali" ilość basu/sopranów

Jeszcze raz:

16 minut temu, szymon1977 napisał:

trzeba to rozumieć, żeby czegoś nie sp.... 

6 minut temu, szymon1977 napisał:

ważne żeby wynikom nie przypisywać większej dokładności niż dokładność urządzenia pomiarowego.

4 minuty temu, Kyle napisał:

to ja dziękuję.

Straszne mącisz.

17 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie jest tak źle zakładając, że podbicie skrajów dobierzemy do kaprysu

Czyli zakładasz, że i tak ktoś ma wierność reprodukcji gdzieś. ... to po co w ogóle mierzyć?

19 minut temu, szymon1977 napisał:

. Peak-i i deap-y wykryjemy bez pliku kalibracyjnego w zakresie 20-10000Hz,

Jak mikrofon ma podbicie o 8dB przy 10kHz, to niespecjalnie tam wykryjesz ewentualny ten "dip".

zakładasz, że i tak ktoś ma wierność reprodukcji gdzieś

Jestem świadom, że plaska.charakterystyka to nie jest "wierność reprodukcji" a zwykły audio-mit (o czym już tutaj pisałem).

to po co w ogóle mierzyć?

Powtórzę:

22 minuty temu, szymon1977 napisał:

Peak-i i deap-y wykryjemy bez pliku kalibracyjnego w zakresie 20-10000Hz, a do wyrównania kanałów plik kalibracyjny jest po prostu zbędny. Będąc tego świadomym, można napisać całkiem funkcjonalną procedurę autokorekty akustyki bez pliku kalibracyjnego dla mikrofonu.

A dochodzi fakt, że pomiar to uśrednienie kilku punktów, a głową ruszamy płynnie, więc tragedii nie ma. Ale trzeba to rozumieć, żeby czegoś nie sp.... 

Nie czytasz tego, co komentujesz - nieładnie.

Teraz, szymon1977 napisał:

Jestem świadom, że plaska.charakterystyka to nie jest "wierność reprodukcji" a zwykły audio-mit

Dlaczego "płaska charakterystyka" to nie "wierność reprodukcji"?

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Powtórzę:

Nie czytasz tego, co komentujesz - nieładnie.

Ja powtórzę, że jak masz wyciszoną górę pasma o 8dB w pomieszczeniu, to przy takim mikrofonie zobaczysz, że jest równo, czyli pomiar nieźle wprowadzający w błąd.

15 minut temu, Kyle napisał:

Ja powtórzę, że jak masz wyciszoną górę pasma o 8dB w pomieszczeniu, to przy takim mikrofonie zobaczysz, że jest równo, czyli pomiar nieźle wprowadzający w błąd.

Jeśli nie mając pliku kalibracyjnego, na podstawie wykresu starasz się ocenić czy masz podbitą górę, to jest Twoj błąd. Powtórzę:

40 minut temu, szymon1977 napisał:

Ale trzeba to rozumieć, żeby czegoś nie sp...

...

Opisałem co da się zrobić, przeczytaj jeszcze raz CAŁOŚĆ, to może zrozumiesz,

Dlaczego "płaska charakterystyka" to nie "wierność reprodukcji"?

Której niby reprodukcji to ma być wierne? Obstawiam, że z osób odpowiedzialnych za powstanie muzyki, nikt nigdy tego tak nie słuchał... no i w sumie którego "tego", bo ten sam album zazwyczaj dostępny jest w kilku różnych realizacjach, a ilu nie udostępniono nie wie nikt.

Godzinę temu, gałąż napisał:

na adroidzie bezpośredni go bede wpinał i musze odrobić lekcje czy pójdzie czy pójdzie

Mikrofony usb działają na anroidzie. Zasadniczo, bo są wyjątki wymagające sterowników/programów, ale zwykłe mikrofony działają. Umik na pewno. 

nagrywamy.com

Teraz, przemak napisał:

Mikrofony usb działają na anroidzie. Zasadniczo, bo są wyjątki wymagające sterowników/programów, ale zwykłe mikrofony działają. Umik na pewno. 

Ooo to bardzo dziekuje za podpowiedź 👍 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

3 minuty temu, gałąż napisał:

Zanim kupisz Umik, zastanów się nad jednym: czy Twój system obsługuje filtry zrobione np w programie REW?

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Której niby reprodukcji to ma być wierne? Obstawiam, że z osób odpowiedzialnych za powstanie muzyki, nikt nigdy tego tak nie słuchał... no i w sumie którego "tego", bo ten sam album zazwyczaj dostępny jest w kilku różnych realizacjach, a ilu nie udostępniono nie wie nikt.

Reprodukcji nagrania - jakie by ono nie było.

Reprodukcji nagrania - jakie by ono nie było.

Ale po co?

26 minut temu, szymon1977 napisał:

Obstawiam, że z osób odpowiedzialnych za powstanie muzyki, nikt nigdy tego tak nie słuchał... no i w sumie którego "tego", bo ten sam album zazwyczaj dostępny jest w kilku różnych realizacjach, a ilu nie udostępniono nie wie nikt.

Żeby było czuś.wierne, to coś musiałoby istnieć. Bez tego to.tylmo bezpodstawna idea. Można sobie spróbować, może się spodoba. Ale racjonalnego uzasadnienia żeby mieć płasko nie ma.

Nie męcz Kolego, pora spać.

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Ale po co?

Statystycznie największa szansa, że usłyszysz najbardziej zbliżony głos danego artysty, do takiego jaki jest na prawdę. Jak ktoś nie wie "po co" to niech faktycznie słucha na czymś co wykręca dźwięki nie wiadomo jak, bo "po co".

Jak rozumiem na ekran też patrzysz rozregulowany, co ma kolory w kosmosie, bo "po co" na coś co wyświetla wierniej? Oświetlenie w pokoju też typu "lampa sodowa" bo "po co" widzieć naturalniejsze barwy.

To "po co" się w ogóle interesujesz audio? Przecież "coś tam kupisz, jakoś to zagra i będzie jakoś". Szkoda "strzępić ryja" na forum, bo "po co?".

Edytowane przez Kyle
  • Pokaż nowe odpowiedzi