Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie MF 5si do Wiim I tv

Rekomendowane odpowiedzi

Zwracam się z pomocą, jestem na etapie doboru sprzętu pozostało mi jeszcze podłączenie

Podpowiecie jak podłączyć bez straty na jakości dźwięku z zachowaniem łatwej funkcjonalności :

Wiim Pro Plus -----------------------↘️

Musical Fidelity M5si

Tv samsung 55’’ QLED TV 2018 Q7F-↗️

specyfikacja podłączeń:

-Gniazdo HDMI4

-USB3

-Ethernet (LAN)Tak

-Wyjście audio cyfrowe (optyczne)1

-Wejście RF (sygnał telewizji naziemnej/kablowej/satelitarnej)1/1(wspólne z naziemną)/2

-Wyjście zewn. (RS-232C)1

-Gniazdo CI1

-HDMI A / Kanał zwrotny (ARC)Tak

-HDMI Quick SwitchTak

-Wi-FiTak

Złącze Anynet+ (HDMI-CEC)Tak

Gość

(Konto usunięte)

Ale masz już Wiim Pro Plus ? Jeżeli tak , to z optyka w TV wychodzisz do Wiim i ustawiasz opcję Optical Auto Sense. Mozesz dodatkowo kablem trigger połączyć Wiim i Wzmacniacz, wtedy powininen się wybudzać automatycznie.

Jeżeli jeszcze nie masz Pro Plus, to od dziś podobno będą fajne okazje na Wiim Ultra, wtedy zyskujesz HDMI ARC.

Z TV optykiem do Wiima

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

28 minut temu, Tomek_waw napisał:

Ale masz już Wiim Pro Plus ? Jeżeli tak , to z optyka w TV wychodzisz do Wiim i ustawiasz opcję Optical Auto Sense. Mozesz dodatkowo kablem trigger połączyć Wiim i Wzmacniacz, wtedy powininen się wybudzać automatycznie.

Jeżeli jeszcze nie masz Pro Plus, to od dziś podobno będą fajne okazje na Wiim Ultra, wtedy zyskujesz HDMI ARC.

Dzięki za odpowiedz

Jeszcze nie kupiłem 

Mam do tego kilka pytań, do końca jestem pewien czy dobrze to skumałem 🙂

1. Czyli kabel optyczny z TV do Wiim?

2. A WIim  do MF 5si kablem triger i wtedy jak odpalę wiim to będzie się włączał wzmacniacz?

3. Jakie dodatkowe funkcje uzyskam  HDMI ARC z  Wiim Ultra?

4. Po co wejście optyczne w MF5si ? czy można przez nie bezpośrednio połączyć się z TV?

Teraz, Mirage14 napisał:

Dzięki za odpowiedz

Jeszcze nie kupiłem 

Mam do tego kilka pytań, do końca jestem pewien czy dobrze to skumałem 🙂

2. A WIim  do MF 5si kablem triger i wtedy jak odpalę wiim to będzie się włączał wzmacniacz?

3. Jakie dodatkowe funkcje uzyskam  HDMI ARC z  Wiim Ultra?

4. Po co wejście optyczne w MF5si ? czy można przez nie bezpośrednio połączyć się z TV?

też można ale lepszy dac jest pewnie w Wiimie. Chociaż z drugiej strony przy dźwięku z tv to bez większej różnicy. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Godzinę temu, Tomek_waw napisał:

Daj znać jak zobaczysz gdzieś tą okazję.

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Mirage14 napisał:

Jakie dodatkowe funkcje uzyskam  HDMI ARC z  Wiim Ultra

Przede wszystkim głośność możesz sterować pilotem od TV. Dodatkowo w Wiim Ultra masz ekran, USB, phono gramofonowe, wzmacniacz słuchawkowy, chyba jakiś kodek dolby, wygląda lepiej itd. ultra też ma Trigger więc tak samo wzmacniacz będzie się wybudzał. 

33 minuty temu, Allmr napisał:

Daj znać jak zobaczysz gdzieś tą okazję

Jak na razie włoski i francuski Amazon mają promki, ale może inne Amazonu dołączą.

6 godzin temu, Mirage14 napisał:

M5si ma tylko USB z wejść cyfrowych, nie ma optyka. 

Tak 🙂 

Tak

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nie wiem jak Twój konkretny model będzie się sprawował, ale ja po optyku do WiiMa miałem podłączonego Philipsa i Samsunga The Frame. Samsung gra zdecydowanie ciszej po optyku niż Philips. Phlips grał na tym samym poziomie co streaming czy CD (podłączony też do WiiMa po optyku). Przy przełączeniu z Samsunga na streaming głośność powalała. 

Dlatego przy Samsungu jako takim rozważałbym jednak połączenie po HDMI. U mnie ostatecznie stanęło na BS Node i tu niema takich problemów jak przy optyku. Tu jest według mnie główna zaleta dołożenia tych kilkuset PLN do Ultra. Regulacja głośności pilotem? U mnie za głośność odpowiada pilot wzmacniacza, więc ta funkcjonalność pilota WiiMa czy TV kompletnie nie ma znaczenia.

20 godzin temu, Allmr napisał:

Tylko włoski. 300PLN to słaba obniżka, tyle urwiesz w polskim sklepie.

Proszę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
16 godzin temu, Mirage14 napisał:

Czy za pomocą Stremera Wiim będę mógł korygować barwę wzmacniacza?

Nie.

Możesz korygować co trafia do wzmacniacza, ale samego jego już nie.

1 minutę temu, Chmarski napisał:

Nie.

Możesz korygować co trafia do wzmacniacza, ale samego jego już nie.

Czyli głośności też nie będę mógł regulować ?

Zasugerowałem się opisem Wiim ze jak podłączymy się kablem "trig" z tv do wiim to bedzie można pilotem tv obsługiwać poziom głośności 

Głośność i barwa to różne rzeczy. Przynajmniej dla mnie.

Jeśli chodzi o głośność to chyba HDMI ARC za to odpowiada, a nie trigger. Trigger pozwala na uruchomienie jednym pilotem urządzeń nim spiętych.  

Tak pomyliłem pojęcia to HDMI ARC

A czy wzmacniacz który posiada tylko komplet wejść analogowych jak na przykład UNISON NUOVO będziemy mogli regulować głośność za pomocą WIIM?