Skocz do zawartości
IGNORED

kino domowe 7.1 czy pozostawić 5.1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Obecnie posiadam zestaw kina domowego 5.1:

Canton Chrono 509.2 DC - fronty

Canton chrono 505.2 - centralny

Surround Back - Dali fazon Sat

Subwoofer: REL HT 1205

Wszystko jest to podpięte do:

MARANTZ AV8805 oraz ROTEL RKB-D8100,

Pytanie brzmi, czy jest sens zawiesić 2 dodatkowe głośniki jako SURRROUND BACK pod sufitem ? ( wg załączonego zdjęcia - zaznaczone czerwone kółka )

Na tapecie mam głośniki MONITOR AUDIO RADIUS R90

Od razu zaznaczam, sufit jest podwieszony ale na razie montaż głośników do Dolby Amos nie wchodzi w grę.

Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/168652-kino-domowe-71-czy-pozostawi%C4%87-51/
8 minut temu, Damian_78 napisał:

Pytanie brzmi, czy jest sens zawiesić 2 dodatkowe głośniki jako SURRROUND BACK pod

Nie, w tej konfiguracji nie ma najmniejszego sensu.Mało tego...Ty tam masz kanapę pod ścianą i siedzisz pomiędzy głośnikami Surround, nie Back Surround...jak napisałeś. One grają przed ciebie...

Wywaliłbym te Dali,i wstawiłbym Dipole od Monitor Audio .MA FX. Je dałbym wyżej i trochę odsunął od narożnika....Kanapę zresztą też chociaż te 50cm do przodu.One dadzą ci lepsze doznania niż dodatkowe dwa pod sufitem.Ale wówczas zapomij o Atmosie.

Wielkie dzięki za sugestie, miałem już dipole Melodiki i nie grało to za dobrze, kanapa niestety musi tak stać, a te Dali są rewelacyjne jako surround.

Niestety moje pomieszczenie ma ograniczenia, więc 7.1 u mnie chyba odpada

Możesz je dać tak jak na zdjęciu zaznaczyłeś ale na przedniej ścianie i będziesz miał "przednie górne", (front high).
Na takim ustawieniu powinien już śmigać atmos.

12 minut temu, RAF77 napisał:

Możesz je dać tak jak na zdjęciu zaznaczyłeś ale na przedniej ścianie i będziesz miał "przednie górne", (front high).
Na takim ustawieniu powinien już śmigać atmos.

Czyli nie na tej ścianie tylko te głośniki zawiesić nad frontami na scianie i w ustawieniach Marantz'a zaznaczyć sufitowe?

16 minut temu, Damian_78 napisał:

Czyli nie na tej ścianie tylko te głośniki zawiesić nad frontami na scianie i w ustawieniach Marantz'a zaznaczyć sufitowe?

Ale to nie będzie miało nic wspólnego z atmosem.

Jak chcesz atmos to owszem,dwa na froncie jak radzi Raf i dwa tak jak zaznaczyłeś na zdjęciu.Wówczs masz 5.1.4 i to będzie "kompatybilne " z atmos .Zyskujesz dodatkowe efekty w warstwie górnej i dolnej w CAŁYM pokoju.Nie tylko na frontowej ścianie.

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Gmow1977 napisał:

Ale to nie będzie miało nic wspólnego z atmosem.

Jak chcesz atmos to owszem,dwa na froncie jak radzi Raf i dwa tak jak zaznaczyłeś na zdjęciu.Wówczs masz 5.1.4 i to będzie "kompatybilne " z atmos .Zyskujesz dodatkowe efekty w warstwie górnej i dolnej w CAŁYM pokoju.Nie tylko na frontowej ścianie.

Chciałem też to napisać ale uprzedziłeś mnie, nie mniej jednak trzeba by było dokupić stereofoniczną końcówkę mocy i wykorzystać ją w tedy do napędzenia frontów bo kolega ma tylko 8-mio kanałową końcówkę Rotela

6 minut temu, MarcinRejek napisał:

Chciałem też to napisać ale uprzedziłeś mnie, nie mniej jednak trzeba by było dokupić stereofoniczną końcówkę mocy i wykorzystać ją w tedy do napędzenia frontów bo kolega ma tylko 8-mio kanałową końcówkę Rotela

Fronty są napędzane końcówka mocy z Creek'a Evolution 5350

Nie ma to moim zdaniem sensu. Lepiej pójść w Atmosy i dać je w suficie jeśli masz podwieszany 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Niestety, atmosy w suficie nie wchodzą w grę. Albo takie coś co koledzy wcześniej podpowiadali lub zostaje 5.1. 

Chyba, że jeszcze montuje 2 głośniki nad frontami i wykorzystuje Auro-3D

4 godziny temu, Damian_78 napisał:

Niestety, atmosy w suficie nie wchodzą w grę. Albo takie coś co koledzy wcześniej podpowiadali lub zostaje 5.1. 

Zostaw sobie to 5.1, „lepsze wrogiem dobrego”. O 7.1 nie ma mowy - to Twoje 5.1 jest już trochę naciągane.
Zrób wszystko, żeby w przyszłości zawiesić w suficie Atmosy jakoś. Przekup żone, właściela mieszkania cokolwiek 😀- naprawdę warto…

6 godzin temu, gimza napisał:

Zostaw sobie to 5.1, „lepsze wrogiem dobrego”. O 7.1 nie ma mowy - to Twoje 5.1 jest już trochę naciągane.
Zrób wszystko, żeby w przyszłości zawiesić w suficie Atmosy jakoś. Przekup żone, właściela mieszkania cokolwiek 😀- naprawdę warto…

No właśnie - żona 😉 , to jest osoba która będę musiał jakoś przekupić 😉, może jednak pomyślę o tych Atmosach w suficie, szkoda ,że Was się nie zapytałem wcześniej na forum co zrobić, zakupiłem w dobrych pieniądzach komplet kolumn Monitor Audio Radius R90 - czarne, może zostawię a może ktoś będzie chciał odkupić.

@Damian_78 narysuj plan pomieszczenia. Zdjęcie było robione obiektywem który je mocno zniekształcił i trudno ocenić na jego podstawie prawidłowość rozmieszczenia głośników. 

Pytanie zasadnicze, które tu jeszcze nie padło - co jest zródłem treści które oglądasz? Jest to o tyle ważne moim zdaniem, że przed jakąkolwiek rozbudową nagłosnienia warto przeanalizować jaki procent to będą materiały uhd, czy płyty czy streaming...

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

3 godziny temu, brewka87 napisał:

@Damian_78 narysuj plan pomieszczenia. Zdjęcie było robione obiektywem który je mocno zniekształcił i trudno ocenić na jego podstawie prawidłowość rozmieszczenia głośników. 

Pytanie zasadnicze, które tu jeszcze nie padło - co jest zródłem treści które oglądasz? Jest to o tyle ważne moim zdaniem, że przed jakąkolwiek rozbudową nagłosnienia warto przeanalizować jaki procent to będą materiały uhd, czy płyty czy streaming...

Kolumny surround to juz widać jak są usytuowane, a TV jest usytuowany na wysokości wejścia do pokoju, po przekątnej od kanapy, nie jest to super rozwiązanie ale tak było od początku i tak zostało, materiały UHD ( Płyty 4K - 90 % , streaming - 10%, a do stereo jest inne źródło - Creek Evolution 5350)

2 godziny temu, Damian_78 napisał:

Kolumny surround to juz widać jak są usytuowane, a TV jest usytuowany na wysokości wejścia do pokoju, po przekątnej od kanapy

To że widać nie oznacza że że zdjęcia można oszacować odległosci do przedniej ściany itp. Telewizor po przekątnej? Miałem na myśli prosty rysunek (rzut z góry) ale skoro Tobie się nie chce narysować prostego rysunku w paincie to w sumie jak już nie mam nic do powiedzenia. Ustawienie jest zagmatwane i osoby które chcą coś podpowiedzieć jeszcze mają sobie to wyobrazać bo przecież trochę już widać 🤣

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

3 minuty temu, brewka87 napisał:

To że widać nie oznacza że że zdjęcia można oszacować odległosci do przedniej ściany itp. Telewizor po przekątnej? Miałem na myśli prosty rysunek (rzut z góry) ale skoro Tobie się nie chce narysować prostego rysunku w paincie to w sumie jak już nie mam nic do powiedzenia. Ustawienie jest zagmatwane i osoby które chcą coś podpowiedzieć jeszcze mają sobie to wyobrazać bo przecież trochę już widać 🤣

Hmm, dziękuję za zaangażowanie, lecz dlaczego od razu teza, że mi się nie chce? Jestem w pracy, a rys. wyślę wieczorem

3 minuty temu, Damian_78 napisał:

dlaczego od razu teza, że mi się nie chce?

Jakbyś poprzedni post od razu zaczął od

4 minuty temu, Damian_78 napisał:

Jestem w pracy, a rys. wyślę wieczorem

..to nie byłoby tej tezy. Dobry rysunek poglądowy z zachowaniem proporcji bardzo ułatwia analizę tematu. Na pierwszy rzut oka widać jak bardzo zdjęcie przekłamuje geometrię. Każdy chyba widział takie zdeformowane fotki na stronach z nieruchomościami...

Skoro teraz jest 5.1 i jakoś to gra, to dodanie 2 głośników na sufit i zrobienie 5.1.2 jest dobrym pomysłem. Z racji tego, że kanapa stoi pod ścianą to już 5.1.4 tutaj nie przejdzie. Oczywiście jak się ktoś uprze to wszystko można podłączyć ale to już będzie kakofonia, a nie dzwięk przestrzenny.

Nie sufitowe, tylko frontowe górne.
Auro3d, tak nie pójdzie.
Do auro3d muszą być 4 na górze.
Skoro teraz jest 5.1 i jakoś to gra, to dodanie 2 głośników na sufit i zrobienie 5.1.2 jest dobrym pomysłem. Z racji tego, że kanapa stoi pod ścianą to już 5.1.4 tutaj nie przejdzie. Oczywiście jak się ktoś uprze to wszystko można podłączyć ale to już będzie kakofonia, a nie dzwięk przestrzenny.
Zgadza się. Przy takim ustawieniu sofy, 2 tylne górne, nie mają sensu, nie będzie ich wcale słychać z miejsca odsłuchu.
31 minut temu, RAF77 napisał:

Nie sufitowe, tylko frontowe górne.Auro3d, tak nie pójdzie.
Do auro3d muszą być 4 na górze.
Zgadza się. Przy takim ustawieniu sofy, 2 tylne górne, nie mają sensu, nie będzie ich wcale słychać z miejsca odsłuchu.

Z tego co zrozumiałem to u kolegi telewizor stoi na ścianie po lewej  od sofy...Czyli pod kątem 90 'do odsłuchu?

13 godzin temu, Damian_78 napisał:

Kolumny surround to juz widać jak są usytuowane, a TV jest usytuowany na wysokości wejścia do pokoju, po przekątnej od kanapy,

Poprawcie mnie ...ale takiej konfiguracji dawno nie widziałem.

Jak to skonigurować pod atmos?Przecież on bokiem do frontów siedzi...

6 godzin temu, Gmow1977 napisał:

Poprawcie mnie ...ale takiej konfiguracji dawno nie widziałem.

Jak to skonigurować pod atmos?Przecież on bokiem do frontów siedzi...

Dlatego poprosiłem o rysunek. Trudno wróżyc jak to jest ustawione tylko po zdjęciu tylnej ściany. Potem dowiedziałem się że telewizor jest po przekątnej i też nie bardzo jestem w stanie sobie to wyobrazić. Rysunku jednak brak

4 godziny temu, brewka87 napisał:

Dlatego poprosiłem o rysunek. Trudno wróżyc jak to jest ustawione tylko po zdjęciu tylnej ściany. Potem dowiedziałem się że telewizor jest po przekątnej i też nie bardzo jestem w stanie sobie to wyobrazić. Rysunku jednak brak

Tak, mam po przekątnej TV na uchwycie skierowanym w stronę kanapy, Fronty też mam tak skierowane jak ogladam filmy, nie każdy ma salony, ciesze się z tego co mam, poprosiłem o poradę - da się czy się nie da, a tu zaraz doktorat z tego tematu bedzie. Szanowni Państwo, dziękuję za porady, zadzwoniłem do Q21, bo chciałem porozmawiać z osobą, która mi odpisała, niestety jej nie było, ale rozmawiałem z kimś innym z Q21 - specjalistą od kin domowych i wiecie co powiedział? tak jak poprzednicy na samym początku, zamontowac 4 głośniki przy samym suficie, skierowane w stronę kanapy,nie będzie to idealny atmos ale lepsze to niż wogole nic nie mieć, jeszcze raz dziękuję, pozdrawiam 

Godzinę temu, Damian_78 napisał:

Tak, mam po przekątnej TV na uchwycie skierowanym w stronę kanapy, Fronty też mam tak skierowane jak ogladam filmy, nie każdy ma salony, ciesze się z tego co mam, poprosiłem o poradę - da się czy się nie da, a tu zaraz doktorat z tego tematu bedzie

Czyli prawidłowo odczytałem...

Rozumiem ,że sytuacja lokalowa jest jaka jest.Oczywiście dodanie tych górnych głośników coś zmieni w odbiorze.Nawet pewnie miło cię zaskoczą.Jednak mimo wszystko, jeśli to tylko możliwe to zachęcam ciebie do przeanalizowania na spokojnie układu salonu.Być może jest jakaś szansa ,aby ten układ chociaż  zbliżyć do symetrycznego "czworoboku".Wstaw jakiś szkic to  podumamy razem jak to ugryźć 😉

10 minut temu, Gmow1977 napisał:

Czyli prawidłowo odczytałem...

Rozumiem ,że sytuacja lokalowa jest jaka jest.Oczywiście dodanie tych górnych głośników coś zmieni w odbiorze.Nawet pewnie miło cię zaskoczą.Jednak mimo wszystko, jeśli to tylko możliwe to zachęcam ciebie do przeanalizowania na spokojnie układu salonu.Być może jest jakaś szansa ,aby ten układ chociaż  zbliżyć do symetrycznego "czworoboku".Wstaw jakiś szkic to  podumamy razem jak to ugryźć 😉

Witam, niestety jaka kolwiek zmiana to jest remont całego pokoju, a remont tego pokoju był przeprowadzony jakieś 7-8 lat temu, mam na ścianach położone dekoracyjne kamienie, szafa jest zakupiona pod wymiar, nie da się nic zrobić ( metraz ok. 20m2), wtedy wogole nie myślałem, że będę chciał mieć Dolby Atmos, a jeszcze do tego dochodzi moja Druga Połówka - tu jest najwięcej kombinowania aby do czegoś ja przekonac 😉.

Aż się prosi aby przesunąc telewizor naprzeciwko kanapy. Przecież w takim ustawieniu to musi być źle. Pogodę w telewizji można obejrzeć ale słuchanie muzyki albo oglądanie filmów w takim ustawieniu raczej tyłka nie urywa.

Przekonaj żonę że kamień na ścianie się już znudził i zasłonisz go telewizorem, a tam gdzie teraz jest tv zrobisz coś ładniejszego 😜

• Pokaż nowe odpowiedzi