Skocz do zawartości
IGNORED

TDA1541A pogromca nowoczesnych DAC?

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Delirium77 napisał:

To jak miałeś tyle dakow to napisz proszę tda1541 vs pcm63? Różnice były w konfiguracji?

Reszta toru taka sama

Róznice, PCM63 DF1704, więcej efektu wow w pierwszych minutach, napompowany dzwięk, góra bardziej słodka, grał do przodu, pokój był wypełniony dzwiękiem, TDA1541 NOS, bardziej gładki, czystrzy, wokal mocno wyodrębniony, scena w głąb, scena lepiej poukładana, bardziej liniowy.

10 minut temu, RCD napisał:

Reszta toru taka sama

Róznice, PCM63 DF1704, więcej efektu wow w pierwszych minutach, napompowany dzwięk, góra bardziej słodka, grał do przodu, pokój był wypełniony dzwiękiem, TDA1541 NOS, bardziej gładki, czystrzy, wokal mocno wyodrębniony, scena w głąb, scena lepiej poukładana, bardziej liniowy.

To który brzmiał lepiej? PCM63 czy pcm1704? Od paru osób słyszałem że ten drugi detaliczny ale PCM63 całościowo lepiej brzmi. Osobiście mam chyba 6 szt. Pcm63y wymontowanych z miksera Yamahy.

TDA1541 to taki ewenement z tych ich rozwiązaniem. Fakt, trochę więcej wypchniętej średnicy. Ogólnie to zanika to przy OS.

Lubię TDA i to moje taki konik, stąd obecny 4xTDA1541S1, a w drodze TDA1541S1 double crown w trybie simultanous i TDA1541 od Abbasa. Czekam najbardziej na tego drugiego.

8 godzin temu, Delirium77 napisał:

To który brzmiał lepiej? PCM63 czy pcm1704? Od paru osób słyszałem że ten drugi detaliczny ale PCM63 całościowo lepiej brzmi. Osobiście mam chyba 6 szt. Pcm63y wymontowanych z miksera Yamahy.

TDA1541 to taki ewenement z tych ich rozwiązaniem. Fakt, trochę więcej wypchniętej średnicy. Ogólnie to zanika to przy OS.

Lubię TDA i to moje taki konik, stąd obecny 4xTDA1541S1, a w drodze TDA1541S1 double crown w trybie simultanous i TDA1541 od Abbasa. Czekam najbardziej na tego drugiego.

Mnie ciekawi czy słychać różnice między tda wersja A ,a S1 🤔 mam CD TEAC,500 ,na dwóch 1541 w trybie symultanicznym ,analog : transformatory z rezystorem vishay  zfoil ,68R to w trakcie aplikacji ,wygrzewania .

16 godzin temu, Delirium77 napisał:

A może to również kwestia pozostałej części toru i jej wrażliwości na zmiany źródła. Ja oczywiście słyszę różnicę gdy w chinolu włożone są ne5534 a później opa627, ale dochodząc do jakiego stopnia ujednolicenia sekcji audio, to robi się podobę granie niezależnie od chipsetu.

Jak delikatny jest to temat świadczy mój lekko zmodyfikowany  Grundig CD7550 .W oryginale cenię go za bardzo dobre oddanie atmosfery nagrania i brzmienie wokali  .Słowo klucz- jest on " lekko " zmodyfikowany .Każdy ruch dalej np .wymiana kondensatora na teoretycznie lepszy w niewłaściwym miejscu , powoduje utratę charakteru brzmienia które lubię. Dźwięk staje się płaski bez wyrazu,  jak w wielu kiepskich odtwarzaczach .Błędem jest np. robienie z niego NOS .To świadczy jak dobrze został on zestrojony przez producenta , który brał pod uwagę brzmienie całości  tzn.  cyfrę i analog .No i kluczowa kwestią jest to żeby reszta toru , czyli wzmacniacz i kolumny były jak najbardziej przezroczyste.Na słabym zestawie ten odtwarzacz brzmi w oryginale misiowato .

16 godzin temu, Delirium77 napisał:

To który brzmiał lepiej? PCM63 czy pcm1704

Na PCM1704 miałem dwie wersje Reimyo 999EX i 999EX Limited, oraz Aqua LaScala Optologic, chiński PCM63 gra na ich tle bdb, lepiej od 999EX, poziom Limited chodź i tak wolałbym PCM63 większy banan na twarzy, LaScale miałem dość dawno temu i nie mogę jej bezpośrednio porównać 

16 godzin temu, RCD napisał:

Reszta toru taka sama

TDA1541 to taki ewenement z tych ich rozwiązaniem. Fakt, trochę więcej wypchniętej średnicy. Ogólnie to zanika ta różnica przy OS.

BTW. Macie jakieś doświadczenia z pcm63y?

20 minut temu, Delirium77 napisał:

To który brzmiał lepiej? PCM63 czy pcm1704?

Napisałem PCM63 z filtrem DF1704

Na PCM1704 miałem Reimyo i LaScala, opisałem powyżej

1 godzinę temu, RCD napisał:

Napisałem PCM63 z filtrem DF1704

Na PCM1704 miałem Reimyo i LaScala, opisałem powyżej

Jasne. Zgadza sie z tym jak opisał mój kolega, PCM63 gra muzykalnie, pcm1704 technicznie. Wg niego najlepszym jest pcm63y, który jest połączeniem ich dwoch. Taka, jak nie większa różnica jak pomiędzy zwykłym PCM63 a wersja K. Ale później dałbym jednak pcm1701.

Edytowane przez Delirium77
27 minut temu, Delirium77 napisał:

Jasne. Zgadza sie z tym jak opisał mój kolega, PCM63 gra muzykalnie, pcm1704 technicznie. Wg niego najlepszym jest pcm63y, który jest połączeniem ich dwoch. Taka, jak nie większa różnica jak pomiędzy zwykłym PCM63 a wersja K. Ale później dałbym jednak pcm1701.

Reimyo i LaScala na PCM1704 grają mega muzykalnie, zero ostrości czy technicznego grania, ale to są DAC za około 50tyś nowe 

@RCD co znaczy techniczne granie

Męczę teraz Gustard A26 i też gra muzykalnie - wszystko zależy od podanego materiału. 

YouTube - OK.

Pliki MP3 - bywa OK.

Pliki FLAC - bardzo OK.

Płyty CD/SACD - bardziej OK.

Tidal - gówniany, krzykliwy dźwięk (jak zawsze).

Jamendo - szkliste, syczące, zapiaszczone i męczące... Ale za darmo czyli i tak lepsze od Tidal 🤪

1 minutę temu, Gargan napisał:

@RCD co znaczy techniczne granie

Męczę teraz Gustard A26 i też gra muzykalnie - wszystko zależy od podanego materiału. 

YouTube - OK.

Pliki MP3 - bywa OK.

Pliki FLAC - bardzo OK.

Płyty CD/SACD - bardziej OK.

Jamendo - szkliste, syczące, zapiaszczone i męczące... Ale za darmo czyli i tak lepsze od Tidal 🤪

Ja nie pisałem nic o technicznym graniu tylko @Delirium77

Ale jak już pytasz to odpowiedź masz to co napisałeś o Tidal

A od siebie dodam że jeśli Tidal zacznie wam grać tak że można go słychać godzinami to znaczy że właśnie czas waszych poszukiwań się skończył 

U mnie tak właśnie było z DAC TDA1541A wersja NOS upsamplimg Tidal do 96khz

@RCD sorry... Coś mi się pomyliliście.

Wiesz, nie będę zestawu ustawiał pod Tidal, bo to gówno źle brzmi nawet po upscaling do 32-bit@768kHz. Tragedia nie serwis. On dobrze brzmi tylko na mojej karcie dźwiękowej Creative AE-7. Ale na niej im gorszy plik tym brzmi lepiej. Uwielbiam ją za to.

Wszystko dostosowywanie mam do CD/SACD. Dla mnie to jest referencja. 

Jakbym w całej tej zabawie miał kompletować sprzęt za dziesiątki tysięcy złotych(i nie to jest najważniejsze, po prostu dobry sprzęt kosztuje) tylko po to by później słuchać na nim muzyki z Tidala, to wolałbym pójść do Media Markt i kupić tam najlepiej świecący LEDami głośnik bluetooth. To jest dla tej pary dobre dopasowanie sprzętowe. 

U mnie DACi, bo trochę już ich zgromadziłem, grają z materiałem gęstym, FLACami, lub po cyfrowym coaxialu z CD.

@klipeklopek nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie Tidal brzmi tak, jak gdyby wciąż miał wyłączony Loudness. 

YouTube lepiej brzmi mimo mniejszej rozdzielczości. Mam wrażenie, że Tidal ma jakieś czary na algorytmie kompresji, które sprawiają, że muzyka brzmi lepiej na byle jakim sprzęcie za to kiedy zestaw jest faktycznie Hi-Fi to głowa wybuchnie. 

Porównywałem na tym samym DAC materiał z Tidal i CD - CD zawsze wygrywa.

1 godzinę temu, klipeklopek napisał:

Jakbym w całej tej zabawie miał kompletować sprzęt za dziesiątki tysięcy złotych(i nie to jest najważniejsze, po prostu dobry sprzęt kosztuje) tylko po to by później słuchać na nim muzyki z Tidala, to wolałbym pójść do Media Markt i kupić tam najlepiej świecący LEDami głośnik bluetooth. To jest dla tej pary dobre dopasowanie sprzętowe. 

U mnie DACi, bo trochę już ich zgromadziłem, grają z materiałem gęstym, FLACami, lub po cyfrowym coaxialu z CD.

Widzę że nie zrozumiałeś mojego postu

Kolega @klipeklopek już na bezludnej wyspie masz internet? 

Kol @Gargan też nie zrozumiałeś, jak to jest że YT gra Tobie ok w jakości tragicznej od Tidal w jakości hires?

Panowie znam osoby które mają sprzęt za 100-500tyś i w większości słuchają pliki, Qobuz, Tidal, wiecie dlaczego, bo poziom ich sprzętu jest tak wysoki że te pliki nie różnią się od CD a często go przewyższają 

@RCD niską rozdzielczość to co innego od niskiej jakości. 

Tak, YouTube brzmi u mnie lepiej od Tidal. 

Nawet lepiej - kiedy ustawię DAC na natywny format Tidal to Tidal się zawiesza. Coś jest nie tak z tym serwisem zarówno od strony funkcjonalnej jak i brzmieniowej.

Mnie wystarczy sprzęt za 50k i nie mam zamiaru ścigać się dalej, bo głupi serwis internetowy zawsze będzie grać jak gra... Albo właśnie nie gra. 

Jeśli komuś wszystko brzmi tak samo, to wcale to dobrze o jego zestawie (albo słuchu) nie świadczy. Więc posiadacze zabawek za pół bańki niech się raczą Tidalem. Ja wolę różnicę 450k wydać na płyty CD/SACD i słuchać jak człowiek 🙂

4 godziny temu, Gargan napisał:

@RCD niską rozdzielczość to co innego od niskiej jakości. 

Tak, YouTube brzmi u mnie lepiej od Tidal. 

Nawet lepiej - kiedy ustawię DAC na natywny format Tidal to Tidal się zawiesza. Coś jest nie tak z tym serwisem zarówno od strony funkcjonalnej jak i brzmieniowej.

Mnie wystarczy sprzęt za 50k i nie mam zamiaru ścigać się dalej, bo głupi serwis internetowy zawsze będzie grać jak gra... Albo właśnie nie gra. 

Jeśli komuś wszystko brzmi tak samo, to wcale to dobrze o jego zestawie (albo słuchu) nie świadczy. Więc posiadacze zabawek za pół bańki niech się raczą Tidalem. Ja wolę różnicę 450k wydać na płyty CD/SACD i słuchać jak człowiek 🙂

Proponuje wybrać sobie jeden utwor testowy i posłuchać Tidal/Qobuz/Youtube/Flac/cd. Wtedy będzie wszystko jasne.

32 minuty temu, Delirium77 napisał:

Proponuje wybrać sobie jeden utwor testowy i posłuchać Tidal/Qobuz/Youtube/Flac/cd. Wtedy będzie wszystko jasne.

3 lossless, 1 mieszany, 1 lossy.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

1 minutę temu, Delirium77 napisał:

Co oznacza mieszany i lossy? Z tego co się orientuję to TIdal ma FLAC?

Tidal ma Flac, ale ma też utwory w niższej jakości ze stratna (lossy) kompresja. Flace w jakości CD też są niepewne, mogą wywodzić się czasem z MQA.

4 minuty temu, ProjectPi napisał:

Tidal ma Flac, ale ma też utwory w niższej jakości ze stratna (lossy) kompresja. Flace w jakości CD też są niepewne, mogą wywodzić się czasem z MQA.

I to jest własnie najgorsze. Nie wiesz czego tak naprawdę słuchasz. Czy płyty CD czy jakiegoś cuda popapranego przez jakis soft albo przez kogoś, a jeśli już płyty CD w jakiejś tam jakości, to nie wiadomo którego wydania.

Przypominam że jakieś trzy czwarte hi-endu na ostatnim Audio Show grało ze streamingu 😂🤮🤗.

I najgorsze, że nie dlatego że nie mają dobrych wydań na nosnikach fizycznych czy w plikach tylko dlatego, że RYNEK TAK CHCE. I to jest najsmutniejsze. Popatrzcie jak i na czym muzyke konsumuje dzisiejsza młodzież.

Ehhhhh.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Bez przesady, nawet na Tidalu są płyty 1 w 1 z CD. A dla wątpiących, serwisy z pewnymi Flacami. Zresztą, jakie to znaczenie, gdy na koniec dowali się zniekształceń ala Audio Note.

Edytowane przez ProjectPi

30 minut temu, ProjectPi napisał:

Bez przesady, nawet na Tidalu są płyty 1 w 1 z CD

Tylko nie wiadomo z ktorych wydan. Podalem ostatnio przyklad Pink Floyd. 244 wydania CD na DISCOGS. Ktore jestna Tidalu? Wiesz?

Muszę przewietrzyć mój system…

W dniu 8.02.2025 o 18:23, Gargan napisał:

Naprawdę macie problemy z jakością Tidala ?

Mam Tidala i Qobuz-a , obydwa umnie zap........ą że hej. 

Nie rozumiem tych Ciągłych narzekań . 

12 godzin temu, pmcomp napisał:

I to jest własnie najgorsze. Nie wiesz czego tak naprawdę słuchasz. Czy płyty CD czy jakiegoś cuda popapranego przez jakis soft albo przez kogoś, a jeśli już płyty CD w jakiejś tam jakości, to nie wiadomo którego wydania.

Piotrek , wiedza o tym w  momencie odsłuchu nie ma dla mnie żadnego znaczenia.

Natomiast moje odczucia jakości dzwięku który do moich ,,uszek'' dociera już tak.

Więc powtórze ; u mnie Tidal i Qobuz śmiga że hej.

3 godziny temu, Gargan napisał:

@Rafał.M kwestia sprzętu i gustu.

Tylko sprzętu.

Mogą być rozne gusta, ale muzyczne. Co do jakości dźwięku, to nie ma bata , aż tak dużych różnic odczuć w odbiorze być nie może. 

Aż tak się nie różnimy. 

Edytowane przez Rafał.M

@Rafał.M no to widocznie mój sprzęt coś wyłapuje z materiału na Tidal co mnie drażni. Wolę posłuchać YouTube, bo łatwiejszy to przekaz w odbiorze. 

Ostatecznie i tak kończy się na słuchaniu największych kawałków z CD lub DSF. Zależy co łatwej kupić.

Nie napisałeś na czym używasz Tidal. Ciężko mi więc porównać.

Edytowane przez Gargan
2 godziny temu, Gargan napisał:

Nie napisałeś na czym używasz Tidal. Ciężko mi więc porównać.

Transport plików oparty jest na mocnym komputerze stacjonarnym, oraz dodatkach z rynku pro.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wszystko zbudowane prosto i przejrzyście.

A mianowicie ; droga sygnału.

1) modem operatora ethernet 

2) router 

3) skrętka cat 6

4) komp., z Roonem , bazą dysków, oraz ;(i tu podobnie jak w  drogim Wadax), nadajnik optyczny adnaco . I w tym momencie wszystkie śmieci już się dalej nie przebiją.

5) w pomieszczeniu odsłuchowym znajduję się ;

Odbiornik optyczny adnaco wraz z płytą rozszerzeń PCI express (w której można stosować różne karty muzyczne, u mnie Rme AES-EBU ) zasilaną liniowo .

6) a dalej dane bit-perfect kabelkiem AES-EBU do upsamplera dcs Scarlatti - dac dcs Scarlatti - monobloki lampowe Amplifon WM300 - kolumny Wilson Audio Sasha Daw. 

Wszystkie urządzenia (karta Rme/upsampler/dac ) spięte zegarem dcs Scarlatti, a ten z zegarem wzorcowym LHY OCK-2S 10MHzSC

I gra muzyka.😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi