Skocz do zawartości
IGNORED

TDA1541A pogromca nowoczesnych DAC?

Rekomendowane odpowiedzi

@Rafał.M ten twój zestaw nie jest wcale prosty ani przejrzysty.

Widzę tam kilka urządzeń, które wprowadzają swoje korekty. U mnie jest mniej skomplikowany zestaw. Wszystko wyciąga na wierzch, szczególnie kiepskie brzmienie plików w serwisach streamingowych.

Mamy skrajnie inne podejście do sprzętu Hi-Fi 🙂

2 godziny temu, Gargan napisał:

@Rafał.M ten twój zestaw nie jest wcale prosty ani przejrzysty.

Widzę tam kilka urządzeń, które wprowadzają swoje korekty. U mnie jest mniej skomplikowany zestaw. Wszystko wyciąga na wierzch, szczególnie kiepskie brzmienie plików w serwisach streamingowych.

Mamy skrajnie inne podejście do sprzętu Hi-Fi 🙂

Możesz opisać swój system.

3 godziny temu, Gargan napisał:

Widzę tam kilka urządzeń, które wprowadzają swoje korekty

Korekty czego ? pliku wsadowego?

Remasterują go na nowo?

52 minuty temu, Rafał.M napisał:

szczególnie kiepskie brzmienie plików w serwisach streamingowych.

Masochista? Po co ich sluchasz?

Muszę przewietrzyć mój system…

3 godziny temu, Gargan napisał:

U mnie jest mniej skomplikowany zestaw. Wszystko wyciąga na wierzch, szczególnie kiepskie brzmienie plików w serwisach streamingowych

Zmień sprzęt. 

1 minutę temu, pmcomp napisał:

Masochista? Po co ich sluchasz?

Piotruś przypomnij mi cały post , bo wiesz pamięć juz nie ta.🙂

W dniu 9.02.2025 o 08:42, RCD napisał:

Widzę że nie zrozumiałeś mojego postu

Kolega @klipeklopek już na bezludnej wyspie masz internet? 

Kol @Gargan też nie zrozumiałeś, jak to jest że YT gra Tobie ok w jakości tragicznej od Tidal w jakości hires?

Panowie znam osoby które mają sprzęt za 100-500tyś i w większości słuchają pliki, Qobuz, Tidal, wiecie dlaczego, bo poziom ich sprzętu jest tak wysoki że te pliki nie różnią się od CD a często go przewyższają 

@RCDNie rozumiem Twojej uszczypliwości...🤔choć, po przemyśleniu, to zasadniczo jednak rozumiem(PL). Tylko mam w tym wypadku taką wątpliwość czy nigdy w życiu nie zdażyło Ci się nie mieć dostępu do sieci komórkowej? Mógłbym iść dalej, ale zasadniczo bez sensu kontynuacja tego wątku. ...Nie wiem natomiast po co tutaj jakieś bądź co bądź prywatne "wycieczki"...choć w sumie wiem(PL)

Ty też mnie nie zrozumiałeś. Wytłumaczę jeszcze raz:

1. Wartość finansowa sprzętu audio nie ma dla mnie żadnego znaczenia...sentymentalna, foniczna, techniczna już jak najbardziej tak. Jeżeli ktokolwiek kogo poznałem używa cyfr w postaci walut do określenia wartości jaką stanowi dla niego sprzęt audio, którego używa, posiada lub chciałby jeszcze cokolwiek innego na jego temat powiedzieć, i jest to jedna z głównych cech charakteryzujących ten sprzęt to zasadniczo już wiem że partnera do rozmowy raczej nie znalazłem. Słyszałem podłe systemy audio za miliony i doskonałe za ułamki.

2. Nie rozumiem tych którzy kupują dobry, bądź bardzo dobry sprzęt audio, a później słuchają na nim muzyki ze streamingu, bez znaczenia już nawet jakiego streamingu, każdy to zasadniczo mnie tragedia.

59 minut temu, Rafał.M napisał:

Możesz opisać swój system.

Twardy bas, wyrazista średnica, lekko przyciszona najwyższa góra. Dynamika bardzo dobra. Może głębia nie jest jakaś ponad przeciętna, ale w szerokość scena jest super rozciągnięta. Na dobrych nagraniach jest efekt 3D. Bardzo dobra jest barwa - nie koniecznie identyczna do prawdziwego instrumentu, ale przyjemnie się słucha. Reaguje na temperaturę - im jest cieplejszy tym łagodniejszy dla słuchu. Bardzo dobrze różnicuje nagrania. Nie chodzi o cyferki, a o to czy nagranie jest dobrze zrealizowane.

4 minuty temu, klipeklopek napisał:

Wartość finansowa sprzętu audio nie ma dla mnie żadnego znaczenia...sentymentalna, foniczna, techniczna już jak najbardziej tak. Jeżeli ktokolwiek kogo poznałem używa cyfr w postaci walut do określenia wartości jaką stanowi dla niego sprzęt audio, którego używa, posiada lub chciałby jeszcze cokolwiek innego na jego temat powiedzieć, i jest to jedna z głównych cech charakteryzujących ten sprzęt to zasadniczo już wiem że partnera do rozmowy raczej nie znalazłem. Słyszałem podłe systemy audio za miliony i doskonałe za ułamki.

Dopiszę, że kiedyś dla mnie ogromne znaczenie miała mozliwość odsprzedaży i wartość sprzętu przy odsprzedaży. Zapewne audiofile tak mają. 

Ostatnimi laty już nie. Nie jestem już audiofilem.

No i zapewne jestem już troche wyżej w piramidzie Maslova niż trzydzieści lat temu 😉 .

14 minut temu, klipeklopek napisał:

@RCDNie rozumiem Twojej uszczypliwości...🤔choć, po przemyśleniu, to zasadniczo jednak rozumiem(PL). Tylko mam w tym wypadku taką wątpliwość czy nigdy w życiu nie zdażyło Ci się nie mieć dostępu do sieci komórkowej? Mógłbym iść dalej, ale zasadniczo bez sensu kontynuacja tego wątku. ...Nie wiem natomiast po co tutaj jakieś bądź co bądź prywatne "wycieczki"...choć w sumie wiem(PL)

Nie brni już dalej.

11 minut temu, Gargan napisał:

Twardy bas, wyrazista średnica, lekko przyciszona najwyższa góra. Dynamika bardzo dobra. Może głębia nie jest jakaś ponad przeciętna, ale w szerokość scena jest super rozciągnięta. Na dobrych nagraniach jest efekt 3D. Bardzo dobra jest barwa - nie koniecznie identyczna do prawdziwego instrumentu, ale przyjemnie się słucha. Reaguje na temperaturę - im jest cieplejszy tym łagodniejszy dla słuchu. Bardzo dobrze różnicuje nagrania. Nie chodzi o cyferki, a o to czy nagranie jest dobrze zrealizowane.

A to wszysto zapewnia jaki sprzet?

15 minut temu, klipeklopek napisał:

Ty też mnie nie zrozumiałeś. Wytłumaczę jeszcze raz:

Doskonale cię zrozumiałem, ale Ty mnie nadal nie rozumiesz, miałem tani DAC, taki sobie wzmacniacz, i kolumny, i gwarantuje ci że Tidal grał u mnie na poziomie bardzo dobrych CD.

28 minut temu, RCD napisał:

Doskonale cię zrozumiałem, ale Ty mnie nadal nie rozumiesz, miałem tani DAC, taki sobie wzmacniacz, i kolumny, i gwarantuje ci że Tidal grał u mnie na poziomie bardzo dobrych CD.

To może wniosek jest taki, że na jak piszesz, tanim i takim sobie systemie streaming gra dobrze, a na systemie wypasionym słabo ?

Ja w samochodzie, pomimo że mam jakieś tam BOSE, mogę słuchać nawet mp3-ek 😇.

Edytowane przez pmcomp

21 minut temu, Rafał.M napisał:

Ekonomiczny. Nie ma sensu wydać więcej. W tym pomieszczeniu dalej można pójść tylko w DSP, a to mnie nie interesuje.

20 minut temu, pmcomp napisał:

To może wniosek jest taki, że na jak piszesz, tanim im sobie systemie streaming gra dobrze, a na systemie wypasionym słabo ?

Ja w samochodzie, pomimo że mam jakieś tam BOSE, mogę słuchać nawet mp3-ek 😇.

To akurat norma, że na byle jakim stereo streaming brzmi lepiej niż na wypasionym zestawie. Tak powinno być. Siłą tanich rzęchów jest to, że bardzo dużo wybaczają. Często CD brzmi na nich gorzej od MP3. 

Miałem kiedyś Panasonic DVD-S47. Pliki brzmiały na tym super. CD nie dało się słuchać. Ten typ tak już miał.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

37 minut temu, RCD napisał:

To ja bym jednak poprosił o tą gwarancję może dla kogoś innego...ja mam taki pesel że za moich czasów bajki nie były aż tak popularne jak dzisiaj.  Brniesz dalej w narrację która z mojej perspektywy nie stanowi pkt. odniesienia w rozmowie...mianowicie - "miałem tani..". Nie ma to dla mnie żadnego znaczenia. Cena tych rzeczy nie stanowi wartości w rozmowie o brzmieniu, podkreślam - nie dla mnie. "Tanie" potrafi brzmieć cudownie, potrafi strasznie. Przykładem dla mnie DAC na AD1865, który zarówno Ty jak i ja posiadaliśmy. Ja oddałem na aliexpress(celowo z małej), pieniędzy do tej pory nie odzyskałem(przestrzegam i uczulam), ale nie o tym tutaj, teraz. Dla Ciebie brzmiał bardzo dobrze i masz do tej opinii 101% prawa, dla mnie był zupełnym gniotem, o zamkniętej sygnaturze brzmienia, i ja też mam prawo do swojego zdania. Cudownie że się różnimy w tych kwestiach, inaczej świat byłby nudny.

Każdy ma prawo słyszeć co chce i jak chce. Tego odmówić nikomu nie można. Jestem daleki od mówienia komukolwiek czego i jak lubię słuchać, jak również o tym co i jak słyszę. Być może moje audio absolutnie nie będzie odpowiadać komuś, a kogoś system będzie też graldla źle dla mnie.

Bez sensu jednak próby, jakiekolwiek przekonywania kogoś na siłę.

P.S.

Jeśli jest ktoś zainteresowany zakupem DACa, to będę sprzedawał część zgromadzonych. 

Przed wystawieniem na OLX zapraszam do wiadomości prywatnych. Do sprzedaży m.in. PCM1701, TDA1541, Audio GD r2r 2, PCM63, Audio GD r2r 8, Denafrips Ares II

46 minut temu, Gargan napisał:

@RCD grunt to dobrze się bawić 😁

To fakt bawisz się  przy plikach z Panasonic DVD-S47.

Ech, dziecinada 

Edytowane przez Rafał.M

@Rafał.M dziecinada to uważać, że jak się wyda pierdyliard złotych dukatów to nagle boski pierwiastek zstąpi z niebios i muzyka zagra jak w Carnegie Hall 🤪

Niestety dawno temu sprzedałem tego Panasonic. Do dziś żałuję. Napęd miał lepszy od większości dzisiejszego high-end 🙂

2 godziny temu, klipeklopek napisał:

To ja bym jednak poprosił o tą gwarancję może dla kogoś innego...ja mam taki pesel że za moich czasów bajki nie były aż tak popularne jak dzisiaj.  Brniesz dalej w narrację która z mojej perspektywy nie stanowi pkt. odniesienia w rozmowie...mianowicie - "miałem tani..". Nie ma to dla mnie żadnego znaczenia. Cena tych rzeczy nie stanowi wartości w rozmowie o brzmieniu, podkreślam - nie dla mnie. "Tanie" potrafi brzmieć cudownie, potrafi strasznie. Przykładem dla mnie DAC na AD1865, który zarówno Ty jak i ja posiadaliśmy. Ja oddałem na aliexpress(celowo z małej), pieniędzy do tej pory nie odzyskałem(przestrzegam i uczulam), ale nie o tym tutaj, teraz. Dla Ciebie brzmiał bardzo dobrze i masz do tej opinii 101% prawa, dla mnie był zupełnym gniotem, o zamkniętej sygnaturze brzmienia, i ja też mam prawo do swojego zdania. Cudownie że się różnimy w tych kwestiach, inaczej świat byłby nudny.

Każdy ma prawo słyszeć co chce i jak chce. Tego odmówić nikomu nie można. Jestem daleki od mówienia komukolwiek czego i jak lubię słuchać, jak również o tym co i jak słyszę. Być może moje audio absolutnie nie będzie odpowiadać komuś, a kogoś system będzie też graldla źle dla mnie.

Bez sensu jednak próby, jakiekolwiek przekonywania kogoś na siłę.

P.S.

Jeśli jest ktoś zainteresowany zakupem DACa, to będę sprzedawał część zgromadzonych. 

Przed wystawieniem na OLX zapraszam do wiadomości prywatnych. Do sprzedaży m.in. PCM1701, TDA1541, Audio GD r2r 2, PCM63, Audio GD r2r 8, Denafrips Ares II

Bajkopisarzu opowiedz historię jak to mi DACPCM1701 sprzedawałeś. 

5 godzin temu, Rafał.M napisał:

Piotruś przypomnij mi cały post , bo wiesz pamięć juz nie ta.🙂

Nie wiem ... ale zakładka superduper 🙂 .

5 godzin temu, Rafał.M napisał:
5 godzin temu, Gargan napisał:

Tego się nie dowiesz.

W tej zakładce to najbardziej strzeżona tajemnica. A przoduje ...doktor  @747

😂😂😂

Pisałem już kiedyś ... w tej zakładce dla wszystkich powinien być MUS podawania składu swojego systemu i pokazanie zdjęcia. Tylko wtedy pewnie nikt by tu nie zaglądał. Sami aspirujący czy jak wolisz aspiranci 😉 .

A mamy takie miejsce w "O mnie".

Edytowane przez pmcomp

Co bym tam nie napisał to komuś nie będzie pasowało. 

Raz mam zbyt drogie graty i się przechwalam, raz zbyt tanie, żeby być prawilnym audiofilemonem.

Tak czy owak zawsze u mnie jest ten niewłaściwy zestaw.

7 minut temu, Gargan napisał:

Raz mam zbyt drogie graty i się przechwalam, raz zbyt tanie, żeby być prawilnym audiofilemonem.

To nie chodzi o to żeby komuś zaglądać do kieszeni czy do sypialni.

Tylko żeby wiedzieć o czym dany GOŚĆ rozprawia. Miec pojęcie na jakim gra sprzęcie i w jakim pomieszczeniu.

Unikniemy wtedy ładowania Malinki itp. do hi-endu.

Chociaż ... może nie mam racji? Bo ... jak napisałem chyba wczoraj hi-end to jest stan umysłu.

Edytowane przez pmcomp

28 minut temu, Gargan napisał:

Zrób coś z tym, bo się wykończysz.

Godzinę temu, Vigo12 napisał:

Rafał , mieszkasz może  w mieście Łódź?

Ps . Moje pytanie to nie podpucha ani zgrywa .

Tak.

14 minut temu, Rafał.M napisał:
Godzinę temu, Vigo12 napisał:

Rafał , mieszkasz może  w mieście Łódź?

Ps . Moje pytanie to nie podpucha ani zgrywa .

Tak.

Polecam mini serial z Netflixa pt. Idź przodem, bracie. 

🙂 

Dla mnie jak na polskie "filmowe warunki" ... rewelka. Ma treść, fabułe, akcję i trzyma się kupy.

I z miasta Łodzi pochodzi 🙂 . Jak Rafał.

Edytowane przez pmcomp

11 godzin temu, Rafał.M napisał:

Transport plików oparty jest na mocnym komputerze stacjonarnym, oraz dodatkach z rynku pro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystko zbudowane prosto i przejrzyście.

A mianowicie ; droga sygnału.

1) modem operatora ethernet 

2) router 

3) skrętka cat 6

4) komp., z Roonem , bazą dysków, oraz ;(i tu podobnie jak w  drogim Wadax), nadajnik optyczny adnaco . I w tym momencie wszystkie śmieci już się dalej nie przebiją.

5) w pomieszczeniu odsłuchowym znajduję się ;

Odbiornik optyczny adnaco wraz z płytą rozszerzeń PCI express (w której można stosować różne karty muzyczne, u mnie Rme AES-EBU ) zasilaną liniowo .

6) a dalej dane bit-perfect kabelkiem AES-EBU do upsamplera dcs Scarlatti - dac dcs Scarlatti - monobloki lampowe Amplifon WM300 - kolumny Wilson Audio Sasha Daw. 

Wszystkie urządzenia (karta Rme/upsampler/dac ) spięte zegarem dcs Scarlatti, a ten z zegarem wzorcowym LHY OCK-2S 10MHzSC

I gra muzyka.😁

bardzo ciekawe rozwiazanie, do tej pory spotkałem się tylko z Ethernetem po światłowodzie, sam zreszta stosuje

genialne w swojej prostocie, mam lekturę na wieczór 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi