Skocz do zawartości
IGNORED

TDA1541A pogromca nowoczesnych DAC?

Rekomendowane odpowiedzi

29 minut temu, RCD napisał:

spokojnie można żyć bez zegara tego za 1k CCHD575

Tym bardziej, że to nie jest żaden cud świata.

Muszę przewietrzyć mój system…

Tym bardziej jeśli zewnętrzny zegar podłączymy Tylko do DAC. Jeśli źródło jest podłączone przez coax lub AES to i tak DAC "dostosowuje " się do zegara źródła. Inaczej jest przez asynchroniczne USB , wtedy zrgar DAC gra pierwsze skrzypce. Może dlatego @RCD tak dobrze graja pliki z zegarem (nie wiem czy korzystasz zvUSB).

15 minut temu, carlos med napisał:

Tym bardziej jeśli zewnętrzny zegar podłączymy Tylko do DAC. Jeśli źródło jest podłączone przez coax lub AES to i tak DAC "dostosowuje " się do zegara źródła. Inaczej jest przez asynchroniczne USB , wtedy zrgar DAC gra pierwsze skrzypce. Może dlatego @RCD tak dobrze graja pliki z zegarem (nie wiem czy korzystasz zvUSB).

Nie korzystam z USB 

Myślę że to DAC w wersji NOS jest zoptymalizowany pod gęste pliki, a zegar jeszcze to potęguje, PCM 63 z DF1704 gęste pliki gra słabiej 

2 godziny temu, carlos med napisał:

Czyli mając zewnętrzny zegar do DAC to nic nie daje jeśli nie gra się przez USB? 

13 minut temu, Ghotti napisał:

Czyli mając zewnętrzny zegar do DAC to nic nie daje jeśli nie gra się przez USB? 

Nie, że nie daje. Nie jest to optymalne wykorzystanie zegara , ale może poprawia zdolność DAC do przyjmowania danych zegara źródła jeśli zewnętrzny zegar jest lepszy niż ten w DAC. Musisz spytać bardziej "technicznych" niż ja.

10 minut temu, carlos med napisał:

Nie, że nie daje. Nie jest to optymalne wykorzystanie zegara , ale może poprawia zdolność DAC do przyjmowania danych zegara źródła jeśli zewnętrzny zegar jest lepszy niż ten w DAC. Musisz spytać bardziej "technicznych" niż ja.

Czyli teoretycznie coś daje jeśli streamer ma lepszy od DAC chyba ze granie po USB 

5 godzin temu, carlos med napisał:

Jeśli źródło jest podłączone przez coax lub AES to i tak DAC "dostosowuje " się do zegara źródła

Nie wszystkie DAC są uzależnione od zegara źródła przy transmisji via SPDiF.

Teraz, Mikha'el napisał:

Nie wszystkie DAC są uzależnione od zegara źródła przy transmisji via SPDiF.

A jak inaczej, asynchronicznie, ASR? Toż to włos się jeży 😉 

nagrywamy.com

7 minut temu, przemak napisał:

A jak inaczej, asynchronicznie, ASR? Toż to włos się jeży 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, Mikha'el napisał:

Ukryta Zawartość

Tak wydaje mi sie ze jest to zrobione w moim SOtM sms-1000

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Mikha'el napisał:

Victor 999ex

Ładna maszyna:

Ukryta Zawartość

Z tego co widzę potrafi robić jako DAC i ma pętle dla DATa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

A tu ktoś grzebał przy zegarze i zasilaniu:

Ukryta Zawartość

Broszura: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

W dniu 22.12.2024 o 01:07, Mikha'el napisał:

Ukryta Zawartość

Fajnie fajnie, ale transmisja jest synchroniczna albo asynchroniczna. Jak ma być synchroniczna, to zegar jest ze źródła albo z wspólnego zegara i inaczej się nie da.

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

37 minut temu, przemak napisał:

Fajnie fajnie, ale transmisja jest synchroniczna albo asynchroniczna. Jak ma być synchroniczna, to zegar jest ze źródła albo z wspólnego zegara i inaczej się nie da.

Masz rację, coś mi się pomerdało. sorry

Edytowane przez Mikha'el

czyli np. HOLO audio RED?

"There is no need for an upgraded clock because the output jitter is determined by the ddc/output. The data is passed from the pi to the ddc section asynchronously.

I'm also not sure that the pi/cm4 can even accept an external clock even if you did for some reason want to use one.

As for USB, USB does not have jitter in the same way as spdif/i2s. There is no clock signal provided or used by the recipient device for conversion like a word clock is on spdif or i2s.
It is put into a buffer and then output using the clocks in the recipient device. This applies to both DACs and DDCs.

It does have separate filtering/power for the USB out though. Its not just running off the pi itself"

A mnie ciekawi jak z niskim częstotliwościami radzą sobie te niepozorne pułapki basowe w narożnikach. ? Chyba, że to np rezonatory Helmholtza strojone "na miarę pomieszczenia". Bo 15 cm wełny w ścianach i suficie, nawet najlepszej,  poniżej 100Hz to raczej słabo działa. Pytam, bo sam u siebie (ale pomieszczenie ok 45m2) dopóki naie dałem 4 potężnych bass trapów (samodzielnie wykonanych) ,to nie mogłem ogarnąć tematu przy niskich Hz.   Dlatego ciekawe jak to teraz wygląda w pomiarach u Ciebie. Fajnie , że z efektu akustycznego jesteś zadowolony.

Edytowane przez carlos med
W dniu 21.12.2024 o 19:02, carlos med napisał:

Ten DAC jest zrobiony inaczej, jeśli zegar jest podłączony DAC zawsze synchronizuje się z zewnętrznym zegarem, nigdy ze źródłem 

Ale wybierając ten DAC z opcją zegara zewnętrznego jesteśmy praktycznie skazani tylko na ten dedykowany 

Robi jeszcze AfterDark zegar który by pasował ale kosztuje 12k, więc to się mija z celem( DAC za 3k)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, RCD napisał:

Ten DAC jest zrobiony inaczej, jeśli zegar jest podłączony DAC zawsze synchronizuje się z zewnętrznym zegarem, nigdy ze źródłem 

Ale wybierając ten DAC z opcją zegara zewnętrznego jesteśmy praktycznie skazani tylko na ten dedykowany 

Robi jeszcze AfterDark zegar który by pasował ale kosztuje 12k, więc to się mija z celem( DAC za 3k)

Ukryta Zawartość

Nie do końca.  Synchronizuje się z zewnętrznym zamiast korzystać z wewnętrznego swojego. Ale jak podłączasz źródło przez coax lub AES to decydujacy jest zegar źródła.  rzy USB, które jest asynchroniczne odwrotnie- decydujacy jest zegar DAC.

Nie jesteś skazany na dedykowany zegar...było wałkowane tyle razy ...  obojetnie jaki zegar 10Mhz i reclocker .

Sam się zastanawiam nad tym DAC.  Możesz podesłać link u ,którego sprzedacy dokładnie kupiłeś?

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, carlos med napisał:

Nie do końca.  Synchronizuje się z zewnętrznym zamiast korzystać z wewnętrznego swojego. Ale jak podłączasz źródło przez coax lub AES to decydujacy jest zegar źródła.  rzy USB, które jest asynchroniczne odwrotnie- decydujacy jest zegar DAC.

Nie jesteś skazany na dedykowany zegar...było wałkowane tyle razy ...  obojetnie jaki zegar 10Mhz i reclocker .

Sam się zastanawiam nad tym DAC.  Możesz podesłać link u ,którego sprzedacy dokładnie kupiłeś?

Na 100% jest tak jak mówię, mój DAC  nie ma USB, i czy to po AES czy Coax z zegarem gra inaczej, lepiej.

Chińczyk by nie wciskał DAC z wejściem na zegar i bez USB gdyby zegar nie działał z AES czy Coax, po za tym, jest dokładnie napisane że z zegarem po AES i Coax gra 24/192, bez zegara max 96khz

Ukryta Zawartość

A co do zegara 10mhz to reclocker z Ali ma tylko jedną częstotliwość która DAC potrzebuje więc pozostaje non stop kręcić wajchą na dane próbkowanie lub ustawić ta jedna częstotliwość czyli 11.2896 i mieć ograniczony zakres, bo przypominam 44.1/88.2/176.4k sampling frequency audio input, select 11M (11.2896MHz) signal, and when playing 48/96/192K, select 12M (12.288MHz) signal.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez RCD

Z tym kręceniem to lipa straszna. Bo jednak sporo na tidal którego używam to 44.1 czyli 11m, ale też coraz więcej  92 czy 192 czyli 12m … 

Edytowane przez Ghotti
4 minuty temu, Ghotti napisał:

Z tym kręceniem to lipa straszna. Bo jednak sporo na tidal którego używam to 44.1 czyli 11m, ale też coraz więcej  92 czy 192 czyli 12m … 

Dokładnie 

Dlatego mam ustawione na plikach żeby wszystko szło na 96khz i oryginały na 192, czyli nic nie muszę robić,.ustawienie na 12m ale już niestety na CD trzeba zmieniać na 11m

A reclocker z Ali nie ma częstotliwości 12.288, nie znalazłem takiego 

8 minut temu, RCD napisał:

A reclocker z Ali nie ma częstotliwości 12.288, nie znalazłem takiego

Moim zdaniem nie musi być dokładnie 12.288. U mnie dla 48kHz i wielokrotność niezależnie ile ustawie na reclockrze (np 96khz) DAC obsługuje z zewnętrznym zegarem wszystkie 48,96,192...pliki. podobnie jest dla wielokrotności 44.1 kHz. Myślę, że jeśli np na FOS 3 ustawisz np 24.576 to zagra Ci wszystko "pochodne" od 48kHz.

Jak nie masz daleko to możesz zabrać DAC i możemy u mnie z zegarem i FOS 3 sprawdzić. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi