Skocz do zawartości
IGNORED

Classe DR 8 lub 9 - klon nie gorszy niż Krell KSA50

Rekomendowane odpowiedzi

Powstało sporo klonów Krella KSA50, który dobrze zrobiony zawstydza do dziś większość wzmacniaczy na rynku. Jest równie dobra rodzina wzmacniaczy Classe DR 8 lub 9 , które grają nieco inaczej niż Krell , ale nie gorzej, a w niektórych aspektach nawet lepiej , np. średnica. Schemat jest nieskomplikowany, a części dostępne. Tranzystory mocy te same co w Krellu , czyli MJ15003/4. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Screenshot_20241204_135445_Samsung Internet.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bogdan

No fajny fajny. Sam swego czasu robiłem mnóstwo wzmacniaczy chociaż każdy z nich grał według mnie tak samo dobrze to była to bardziej potrzeba nauki przez praktykę. Mam wrażenie że dzisiaj już mało kto robi wzmacniacze. Albo mało kto się tym chwali 🙂

41 minut temu, waco napisał:

No fajny fajny. Sam swego czasu robiłem mnóstwo wzmacniaczy chociaż każdy z nich grał według mnie tak samo dobrze to była to bardziej potrzeba nauki przez praktykę. Mam wrażenie że dzisiaj już mało kto robi wzmacniacze. Albo mało kto się tym chwali 🙂

Mam zgoła odmienne zdanie. Ja robiłem pół wieku temu wzmacniacze, pre i itp. i robię dalej bo mi to sprawia przyjemność. Koszty no cóż, dżentelmeni nie rozmawiają o pieniądzach. To hobby nie jest tanie. Co do brzmienia no to u mnie jest tak, że brzmienie było różne, zresztą klasa wzmacniacza ma na to wpływ decydujący.  Na starość wracam do klasy A i niewielkiej mocy bo słucham coraz ciszej, paradoksalnie do stopnia utraty słuchu. Poniżej ostatnie moje dziecko czyli klonik Sugden a21se w trakcie kończenia. Oczywiście nie całkiem mój w całości. Mam oryginalny Sugden ale inny model oraz Naim NaitXS więc będzie do czego porównać. Jak wygra to zostaje na stałe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

38 minut temu, moltos napisał:

zresztą klasa wzmacniacza ma na to wpływ decydujący. 

Natomiast tutaj to ja się nie zgodzę. Nie widzę wcale rzekomej przewagi klasy a nad ab. Według mnie klasa a jest owiana legendą. Oczywiście dla fanu fajnie sobie zrobić takie coś ale dlaczego niby miała by grać lepiej? Swoją drogą to przecież większość wzmacniaczy tak czy siak gra w klasie a przy mocach przy jakich się zazwyczaj słucha a grzać amperem trany w spoczynku to raczej sztuka dla sztuki. 

Pierwszy lepszy wzmacniacz klasy ab ma thd 0.001% i zupełnie płaskie pasmo co jeszcze można tu poprawić klasą a ? 

3 minuty temu, waco napisał:

Natomiast tutaj to ja się nie zgodzę. Nie widzę wcale rzekomej przewagi klasy a nad ab. Według mnie klasa a jest owiana legendą. Oczywiście dla fanu fajnie sobie zrobić takie coś ale dlaczego niby miała by grać lepiej? Swoją drogą to przecież większość wzmacniaczy tak czy siak gra w klasie a przy mocach przy jakich się zazwyczaj słucha a grzać amperem trany w spoczynku to raczej sztuka dla sztuki. 

No cóż, każdy ma swoje spostrzeżenia. Moje są takie, że klasa A ma swój urok i to nie ze względu na grzanie się tranów a na specyfikę pracy tranzystorów i brak określonych zniekształceń w sygnale wyjściowym. Co do grzania się tranzystorów to niestety wada tych konstrukcji. Ale przy skromnym słuchaniu po 2-3 h dziennie wyjdzie ok. 100 kWh rocznie co uważam jest skromnym wynikiem przy całkowitym zużyciu prądu w domu rzędu 3-4 tys. kWh.

14 minut temu, waco napisał:

Pierwszy lepszy wzmacniacz klasy ab ma thd 0.001% i zupełnie płaskie pasmo co jeszcze można tu poprawić klasą a ?

Wprowadzić zniekształcenia harmoniczne, które są przyjazne dla ludzkiego ucha.

Ale wracajmy do tematu bo się Bogdan zdenerwuje. Kiedyś przymierzałem się poważnie do Krella KSA50 ale jakoś nie wyszło.  Może jeszcze kiedyś spróbuję coś podobnego?

Krella zrobiłem "połowicznie" , bo z biasem 250 mA na parę tranzystorów, ale i tak gra świetnie. Jestem w trakcie robienia wersji top Krella. Ta seria Classe też jest znakomita , więc też warta zachodu. 

@Bogdan ja Ciebie podziwiam, niestrudzenie, ciągle do przodu. Dobrze że nie mieszkam blisko Ciebie bo robiłbyś dwa razy więcej . Dla siebie a potem dla mnie

8 godzin temu, Bogdan napisał:

sporo klonów Krella KSA50, który dobrze zrobiony

Właśnie mnie naszło nieuzasadnione pragnienie aby go zbudować . Ale nie umiem projektować takich układów więc musę skorzystać z gotowej płytki i jakiegoś poprawnego schematu z dostępnymi elementami . Możesz doradzić co wybrać i gdzie kupić ? 

...there is no spoon...

W dniu 4.12.2024 o 18:59, jurek1 napisał:

Wprowadzić zniekształcenia harmoniczne, które są przyjazne dla ludzkiego ucha.

Żeby nie powielać nieprawdy i mitów, wystarczy wrócić do sprawdzonych empirycznie informacji przez ludzi mądrzejszych od nas w danej dziedzinie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

34 minuty temu, moltos napisał:

Żeby nie powielać nieprawdy i mitów, wystarczy wrócić do sprawdzonych empirycznie informacji przez ludzi mądrzejszych od nas w danej dziedzinie:

Ukryta Zawartość

Ja konstrukcje tego pana mam przerobione dość dobrze 😉 w 90-tych przerobiłem większość jego projektów.

Ukryta Zawartość