Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Taka anegdota, mój znajomy ma cayenne 1,5 roku, wściekły mówi ze go sprzeda i weźmie nową skodę SUV :-), ma trójkę dzieci i większość zona jeździ, parę razy przytarła, on sam przy parkowaniu lekko przodem w coś uderzył, a w mieście zaparkował i mu bok porysowali, klnie ...... .

No ale co to zmieni? Skody mu nie będzie przycierala? Macan czy q5 jest ze 20cm krótsza, zwrotniejsza, skoda to już trochę za dużo różnica w prowadzeniu. Cayenne to dość duży samochód, trzeba już trochę uważać. 

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

7 minut temu, electro napisał:

No ale co to zmieni? Skody mu nie będzie przycierala? Macan czy q5 jest ze 20cm krótsza, zwrotniejsza, skoda to już trochę za dużo różnica w prowadzeniu. Cayenne to dość duży samochód, trzeba już trochę uważać. 

Mówi że za te pół wartości nie będzie mu szkoda 😉

9 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Dlatego ja wszystkie swoje auta kupuję za "pół wartości" 🙂

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

10 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Mi tez ostatnio ktos zarysowal samochod. Zaluje ze wlasnie nie mam czegos takiego jak w Tesli ze samochod automatycznie rejestruje zdarzenia.

14 minut temu, piter z napisał:

Mi tez ostatnio ktos zarysowal samochod. Zaluje ze wlasnie nie mam czegos takiego jak w Tesli ze samochod automatycznie rejestruje zdarzenia.

To jest rzeczywiście fajna opcja, monitoring wokół auta, nawet jak się obiekty znajdują w martwym punkcie, to nie otworzysz drzwi, albo w czasie jazdy nie skręcisz kierownicy, wyrwie z rąk i odbije.

46 minut temu, .:Gerard:. napisał:

To jest rzeczywiście fajna opcja, monitoring wokół auta, nawet jak się obiekty znajdują w martwym punkcie, to nie otworzysz drzwi

Ostatnio nie otworzyli drzwi jak się Tesla zaczęła palić, bo komputer coś tam źle sobie popatrzył. Skutków mam nadzieję nie trzeba opisywać.

36 minut temu, szymon1977 napisał:

Ostatnio nie otworzyli drzwi jak się Tesla zaczęła palić, bo komputer coś tam źle sobie popatrzył. Skutków mam nadzieję nie trzeba opisywać.

Jak wyciągałem dziewczynę z wypadku, to miała zgniecione i zblokowane drzwi, pas bezpieczeństwa zacisnął, a siedzenie przechylone do kierownicy i zablokowane, jakby ludzi nie było na miejscu to niewiadome jakby się skończyło.

Czasami sie nie da, a czasami da, oszukać przeznaczenie.

16 godzin temu, xajas napisał:

Ale, mimo ze wczesniej bylem bardzo „tradycyjnym“ kierowcom i wydawalo mi sie ze te wszystkie tamagotchi sa zbedne, pomyslalem sobie, ze jest to dobra okazja na to, by je wyprobowac. Powlanczalem wszystkie i w miare mozliwosci/sytuacji posprawdzalem jak dzialaja.

Efekt koncowy jest absolutnie nieoczekiwany. Never say never!

Sprzedaje swoja zabawke i kupuje nowa, ktora to wszystko ma! Full featured!

Do większości tych bajerów się przyzwyczaiłem i nie biorę ich do końca na poważnie bo jak faktycznie do czegoś dochodzi to system akurat nie działa z takich albo innych powodów. Pierwsze co bym wyłączył to system I-stop. Po jeździe w korku na autostradzie zaświecił mi sie symbol akumulatora po przyjeździe do domu. Akumulator rozruchowy miał 11V. Dziękuje za takie inteligentne ładowanie  które niszczy akumulator ,powodując że jest stale niedoładowany a po kilku latach do wymiany. Pełna ekologia 🤑 Gdzie w starym Fordzie akumulator w dobrym stanie poszedł do ludzi z 13 letnią Centrą.

18 godzin temu, xajas napisał:

Dokladnie tak.

Niedawno pozyczylem sobie na 3 tygodnie nowiutkiego Golfa.
Mial wszystkie asystenckie systemy. Oczywiscie wszystkie powylanczane przez poprzednich wypozyczajacych (przeciez kazdy z nich uwazal sie za „miszcza“ ulicy i nie potrzebowal takiej pomocy). Ale, mimo ze wczesniej bylem bardzo „tradycyjnym“ kierowcom i wydawalo mi sie ze te wszystkie tamagotchi sa zbedne, pomyslalem sobie, ze jest to dobra okazja na to, by je wyprobowac. Powlanczalem wszystkie i w miare mozliwosci/sytuacji posprawdzalem jak dzialaja.

Efekt koncowy jest absolutnie nieoczekiwany. Never say never!

Sprzedaje swoja zabawke i kupuje nowa, ktora to wszystko ma! Full featured!

Widze w tym jednak maly problem.

Mianowicie chodzi o to, ze osoba poruszajaca sie dluzszy czas takim pojazdem po przwsiadce do konwencjonalnego pojazdu moze zapomniec ze funkcji dbajacych o bezpieczenstwo brak. Nie trudno sobie wyobrazic do czego moze to doprowadzic.

Sam sie na tym zlapalem kilkukrotnie po przesiadce do firmowego auta.

Jednak nie ulega watpliwosci, ze tego typu rozwiazania sa czyms swietny i dzialaja calkiem sprawnie. Moge tylko potwierdzic ze Mercedes sprawuje sie duzo lepiej niz VW. Wszystko dziala jeszcze plynniej i nie irytuje.

37 minut temu, BlueDot napisał:

Mianowicie chodzi o to, ze osoba poruszajaca sie dluzszy czas takim pojazdem po przwsiadce do konwencjonalnego pojazdu moze zapomniec ze funkcji dbajacych o bezpieczenstwo brak. Nie trudno sobie wyobrazic do czego moze to doprowadzic.

My jeszcze pamiętamy do czego służą kierownica i pedały. Ale już rośnie nowe pokolenie, które po prostu nie będzie wiedziało co zrobić, gdy komputer się pomyli. Jedyne rozwiązanie to czerwony przycisk "emergency stop"... i wkrótce to będzie jedyny przyrząd do przejęcia kontroli nad autem.

Ale co mi tam. Do emerytury drogowej zostało mi pewnie jakieś 15lat, za kilka lat zmienię Sharana na jakiegoś kurdupla-golasa, i to pewnie będzie mój ostatni samochód. Na żadną rewolucję się nie załapię 🙂

Edytowane przez szymon1977

My jeszcze pamiętamy do czego służą kierownica i pedały.

Taaa, pamietamy, ale nie uzywamy, szczegolnie tego do hamowania

Badania wykazuja, ze wiekszosc osob w sytuacjach krytycznych wogole nie potrafi hamowac. Nikt nie potrafi nacisnac „pedal hamulca do dechy“. Jak robisz dodatkowy kurs/szkolenie jazdy samochodem (organizowane przez rozne kluby samochodowe), to pierwsze czego cie nauczal, to hamowac. I to tak, ze zadziala ABS albo inne systemy stabilizacyjne.
Wielu wypadkow mozna by uniknac, gdyby samozwanczy „miszczowie“ kierownicy opanowali takie podstawy

A teraz powroce do tego Golfa, ktorego wczesniej wspominalem.

Jechalem w miescie za gosciem, ktory sie bardzo podejrzanie zachowywal. Podejrzewalem ze chce skrecic, ale nie wie gdzie. Dlatego toczylem sie za nim z noga na hamulcu. I zgodnie z oczekiwaniem gosc nagle ostro zahamowal by skrecic w boczna ulice. Mimo ze bylem na to przygotowany, system rozpoznawania odlegosci i ratunkowego hamowania byl szybszy ode mnie i zanim nacisnalem hamulec, juz hamowal absolutnie brutalnie az do zadzialania ABSu

Juz widze, ja ci Kowalscy, ktorzy wylaczaja takie systemy, bo im „przeszkadzaja“, wjezdzaja temu gosciowi do dupy

To bylo kluczowe przezycie, ktore pobudzilo mnie do myslenia i zarzucenia zaparcia i nie uzasadnionych uprzedzen do takich systemow!

Long speech short.
Kupuje nowe auto!

W Chinach wojna cenowa. Maly BYD ponizej 30k pln xD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gratulacje, co wybrałeś ?

Jeszcze sie nie zdecydowalem. Albo szare albo czarne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, piter z napisał:

Maly BYD ponizej 30k pln xD

Uwzględniając inflację to pewnie mniej niż Cinquecento.

8 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Ukryta Zawartość

Troche oszolom. Dojezdzal do swojego zjazdu z autostrady i chcial jak najdluzej jechac "szybko", i w ostatniej chwili stwierdzil ze jednak nie objedzie ciezarowki przed zjazdem. Jak tak policzyc to zyskal na tych wszystkich manewrach 3 sekundy i 10metrow. Dlatego tez warto trzymac odstep bo ludzie zachowuja sie kompletnie nielogicznie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez piter z
1 minutę temu, piter z napisał:

Troche oszolom. Dojezdzal do swojego zjazdu z autostrady i chcial jak najdluzej jechac "szybko", a jak tak policzyc to zyskal na tych wszystkich manewrach 3 sekundy i 10metrow. Dlatego tez warto trzymac odstep bo ludzie zachowuja sie kompletnie nielogicznie.

A nadmierne używanie hamulca powodują korki i wypadki, większość jedzie, i widać jak co jakiś czas migną światła hamowania mimo że nie ma powodu.
Znam w Monachium odcinki w mieście bez sygnalizacji, dwu, trzy, czteropasmowe, można jechać bez problemu, niestety debile na drodze, robia ogromne korki, jak jedni przyhamują to efekt domino, czasami wyobrażam sobie jak stoję z kałachem na początku tegoz korka i strzelam im na głowami zeby ku.... dodały gazu
Nienawidzę egoistycznych piz..... którzy nie zwracają na innych uwagi i przeszkadzają ludziom zyc.

Tutaj przykład w lekkiej wersji,

jak większość nie potrafi jeździć, przecież droga prosta bez sygnalizacji, a i tak bezprzerwy hamują i zwalniają, trochę ich więcej i korek, i większość tych debi... myśli ze są dobrymi kierowcami i nie wiedzą jakie błędy popełniają.

1 godzinę temu, .:Gerard:. napisał:

jak większość nie potrafi jeździć, przecież droga prosta bez sygnalizacji, a i tak bezprzerwy hamują i zwalniają, trochę ich więcej i korek, i większość tych debi... myśli ze są dobrymi kierowcami i nie wiedzą jakie błędy popełniają.

Ty tak na powaznie?

6 minut temu, piter z napisał:

Ty tak na powaznie?

Oczywiscie, na video dokladnie widac jak ludzie nie potrafia jezdzic. A ty na powaznie tego nie widzisz i tez tak jezdzisz ?

2 godziny temu, .:Gerard:. napisał:

Nie ogladalem calosci, ale nie widze tam na poczatku nic szczegolnego. Korki powoduja niestety bardziej ci ktorzy dojezdzaja do zderzaka i hamuja niz ci ktorzy trzymaja odstep. Ci ktorzy zachowuja odstep nie musza tyle hamowac mocno, niemniej jak ktos jest przed nimi to musza dostosowac predkosc - nie ma w tym nic zaskakujacego (a moze to ja czegos nie wiem?).

19 minut temu, piter z napisał:

Nie ogladalem calosci, ale nie widze tam na poczatku nic szczegolnego. Korki powoduja niestety bardziej ci ktorzy dojezdzaja do zderzaka i hamuja niz ci ktorzy trzymaja odstep. Ci ktorzy zachowuja odstep nie musza tyle hamowac mocno, niemniej jak ktos jest przed nimi to musza dostosowac predkosc - nie ma w tym nic zaskakujacego (a moze to ja czegos nie wiem?).

To ja widzę co innego, na pierwszych częściach filmu, widać, jak auta jadą "stałą" prędkością i nagle przyhamowują aż się prawie zatrzymują, po chwili znowu zaczynają jechać i nie ma nic na przeszkodzie, dlaczego tak się dzieje ? Nie przez tych co trzymają krotki odstęp tylko ktoś ich do tego zmusił, ktoś kto hamował bez powodu.
Zmiana pasa i zmuszanie do hamowania to nagminne zachowanie w mieście i na autostradzie, to nie jest za mały odstęp, to cham hamuje i zajeżdża drogę, przyjedz to cię przewiozę szybkim pasem ruchu po autostradzie, zobaczysz i może zrozumiesz.

• Administratorzy
W dniu 27.05.2025 o 19:47, electro napisał:

No, ale pewnie znowu dostane punkty za trolling od bezimiennego obrońcy najwiekszego trolla na bocznicy.

który to taki ten obrońca trolli ? bo ja trolli zjadam na śniadanie rozdając permy od rana. 

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.