Skocz do zawartości
IGNORED

Fosi V3 Mono. Witajcie w nowych czasach: mini klocki-maxi dźwięk

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Gargan napisał:

mnie chińska estetyka dźwięku nie przekonuje.

Padło ważne słowo: "mnie". "Mnie", czyli konkretnej osoby. 

W dniu 10.12.2024 o 14:53, Tomek_waw napisał:

Są też przykłady recenzentów, którzy mówią: ja tam na tym poziomie głośności nie słyszę różnicy między tym wzmacniaczem a moją klasą A/B. Nie do pomyślenia , co ?

W dniu 10.12.2024 o 16:30, Piotr Sonido napisał:

Co jest dziwne przecież bo te sprzęty mają tak bujnie wyśrubowane parametry 🙂

Według mnie najdziwniejsza jest n-krotna różnica ceny (n>4).

Drażniąca tak, że nie można tego uzasadnić prawem malejących przychodów.

Edytowane przez piramidon

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

W dniu 11.12.2024 o 06:30, Piotr Sonido napisał:

Ale myślę że sporo osób kupuje drogie klocki bo jego kolega ma. Albo ktoś z kim robi interesy i się często widują i tamten z kolei coś ma.

Tak się rodzą mity. Np. "Ten znaczący facet ma taki sprzęt, to ten sprzęt coś znaczy"

Przypomniałeś mi poniższy artykuł (nawet go zapamiętałem na dysku):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

44 minuty temu, piramidon napisał:

Według mnie najdziwniejsza jest n-krotna różnica ceny (n>4).

Koszt wyprodukowania to obstawiam kwota rzędu 100zł. W finalnej cenie płacimy za wiele rzeczy dla klienta w większości i zazwyczaj zbędnych, od których zakupy z Alliexpress są wolne.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Znaczy to nie są mity dlatego że ja znam takie osoby które tak kupowały. 🙂

Więc akurat to mit nie jest. 

Ja nikomu do portfela nie zaglądam jeżeli ktoś ma budżet i czuję taką potrzebę chęć w jakiś sposób przyniesie mu to zysk prestiż uznanie jego kolegów nic nie kompletnie nie do tego. 

Wiem że fora to nie są miejsca na takie dyskusje i taka osoba byłaby od razu skrytykowana z drugiej strony napędza ten rynek. A tego potrzebujemy wszyscy.

W moim odczuciu produkty niemarkowe brylują w parametrach mierzalnych i dostrzegalnych na pierwszy rzut oka - markowe swoją wyższość okazują po dłuższym czasie użytkowania. Nie chodzi o usterkowość czy trwałość, ale np komfort obsługi.

Obrócona faza to typowy chochlik Chińczyków, wynikający z braku kultury technicznej, która w Europie powstawała przez kilkadziesiąt. Czasem mam wrażenie, ze podejrzeli gdzieś schemat, zmontowali z najtańszych części, a tak naprawdę nikt nie wie do czego to służy. Działać działa, jeden konsument będzie zadowolony, a drug zwróci zdegustowany.

12 godzin temu, Tal napisał:

Bóg nie decyduje i nie wybiera za człowieka, więc Go w to nie mieszaj.

TAK!!! wiem...ON dał nam wolną wolę i takie tam...

Ale to wszystko było przed ekspansją marketingu opartego na badaniach reakcji mózgu (przy pomocy rezonansu) na bodźce zakupowe. Wielkie firmy mają nas za zwierzątka zakupowe....i wiele się nie mylą(co jest  najgorsze)

7 godzin temu, szymon1977 napisał:

Obrócona faza to typowy chochlik Chińczyków, wynikający z braku kultury technicznej, która w Europie powstawała przez kilkadziesiąt. Czasem mam wrażenie, ze podejrzeli gdzieś schemat, zmontowali z najtańszych części, a tak naprawdę nikt nie wie do czego to służy.

Chyba nie za bardzo wiesz co mówisz....

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Ach! Ten eurocentryzm!  Z drugiej strony chiński szowinizm prowadził ich do nazwania swojego kraju "państwem środka" i uznania nas za zacofanych.

15 godzin temu, szymon1977 napisał:

W moim odczuciu produkty niemarkowe brylują w parametrach mierzalnych i dostrzegalnych na pierwszy rzut oka - markowe swoją wyższość okazują po dłuższym czasie użytkowania. Nie chodzi o usterkowość czy trwałość, ale np komfort obsługi.

Obrócona faza to typowy chochlik Chińczyków, wynikający z braku kultury technicznej, która w Europie powstawała przez kilkadziesiąt. Czasem mam wrażenie, ze podejrzeli gdzieś schemat, zmontowali z najtańszych części, a tak naprawdę nikt nie wie do czego to służy. Działać działa, jeden konsument będzie zadowolony, a drug zwróci zdegustowany.

Problem w tym ze niektore produkty z tamtejszego rynku wykazuja lepszy stosunek jakosci do ceny. Europejscy producenci tez moga pochwalic sie wpadkami z poczatkow istnienia swoich firm, to normalne.

Mialem kilka chinskich lamp i kilka europejskich. Roznic w obsludze czy usterkowosci nie stwierdzilem, natomiast w cenie sa ogromne.

I uprzedze, ze brzmieniowo niektore chinskie produkty pokonaly te europejskie.

To wszystko to stereotypy zaszyte w naszych glowach przez europejskich potentatow a sprawa wyglada tak samo jak z zarciem, jeden lubi sajgonki a drugi schabowego.

W dniu 14.12.2024 o 23:16, piramidon napisał:

I tu mamy problem: są to robione na zamówienie( "custom made" ) u rzemieślnika w Berlinie kolumny  typu "transmission line" - nie jest znany mi odpowiednik firmowy....no może T+A TMR. Współgra to na mój gust - dobrze.

Posiadam również niemal 50 kg kolumny T+A  TMR 160. Wynika to z mojego zamiłowania do muzyki organowej i symfoniki - do nich jeszcze nie podłączałem nowych FOSI. Ale z Sabajem A30a gra to świetnie.

Jakbyś jednak podłączył te Fosi i napisał parę zdań porównawczych odnośnie Sabaja to byłoby miło. 

13 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Chyba nie za bardzo wiesz co mówisz....

Wprost przeciwnie, błahe i z pozoru drobne wpadki "chińczyków", potrafią uniemożliwiać ich sensowne użytkowanie.

6 godzin temu, BlueDot napisał:

To wszystko to stereotypy

Nie, to obserwacje własne.

6 godzin temu, BlueDot napisał:

Problem w tym ze niektore produkty z tamtejszego rynku wykazuja lepszy stosunek jakosci do ceny.

Jak cena 3x niższa, to przy 2x niższej jakości stosunek wyjdzie wyższy.

My dalej rozmawiamy o tych konkretnych produktach czy teraz już Chiny vs Europa i co lepiej za made in?

Robią produkty dobre. To prawda tańsze to prawda. Chodź daliśmy im technologie do ich fabryk. Nie mówię tylko my jako Polacy ale reszta świata. 

I kiedyś to będzie problem. Sporo firm amerykańskiego IT już to widzi. 

Audio nie jest rynkiem kluczowym więc tu obojętnie.

Dobre... powiedziałbym raczej adekwatne do ceny. Niższa cena to niższa jakość, i to jest ok. Przy czym nie chodzi to u jakość produktu samego w sobie, a to co wraz z nim otrzymujemy, poczynając od braku możliwość obejrzenia w salonie, po problematyczną często obsługę serwisową. A na co dzień takie atrakcje, jak np pyknięcie przy przełączaniu źródła, co nie jest problemem, dopóki źródło wybierzemy przed włączeniem wzmacniacza.

Wracając do tematu, to cena Fosi V3 jest REWELACYJNA, brzmi zapewne spoko, więc... konkurencji chyba nie ma? Kupować nie trzeba, ale dobrze, że takie produkty są, w opozycji do tych "audiofilskich" o wartości domku jednorodzinnego. To dobrze wpłynie na równowagę na rynku.

Edytowane przez szymon1977

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

A na co dzień takie atrakcje, jak np pyknięcie przy przełączaniu źródła, co nie jest problemem, dopóki źródło wybierzemy przed włączeniem wzmacniacza.

Niby w czym tak jest?
Bo nie w Fosi V3 Mono ani ZA3
Polecam kupić a potem mówić.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

5 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Polecam kupić a potem mówić.

Polecam czytać uważnie. Bo po to są fora internetowe, by mieć świadomość PRZED zakupem. A w Fosi V3 są inne fajerwerki, wiadomo już o dwóch. Jak to w chińczykach.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Polecam czytać uważnie. Bo po to są fora internetowe, by mieć świadomość PRZED zakupem. A w Fosi V3 są inne fajerwerki, wiadomo już o dwóch. Jak to w chińczykach.

chętnie sie dowiem o tych dwóch

Teraz, Pseudodrummer napisał:

chętnie sie dowiem o tych dwóch

Masz tylko 3 strony do przeczytania.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Masz tylko 3 strony do przeczytania.

Mam V3 i ZA3.
Ty piszesz,ja używam.

7 godzin temu, hary1357 napisał:

Jakbyś jednak podłączył te Fosi i napisał parę zdań porównawczych odnośnie Sabaja to byłoby miło. 

T+A mam w piramidzie , w ogrodzie. Zimno mnie odstręcza - wolę palić w saunie , niż w kominku - w piramidzie odsłuchowej.

Właśnie moi koledzy saunowi (z sauny) wnieśli do pokoju filmowo-odsłuchowego (w domu) nową kanapę i muszę przed świętami z powrotem poustawiać i skonfigurować kino domowe. 

Dziś przywieźli nowy projektor za śmieszne pieniądze:

"Projektor 4K [elektryczna ostrość i korekcja trapezu 6D/4P i zoom], 20000 l, natywny 1080p, 5G, WiFi, dwukanałowy projektor Bluetooth, kino domowe/outdoorowe, projektor wideo do telewizora, laptopa,"

Ukryta Zawartość

Koszt 950zł, a lampa do mojego wieloletniego mitsubishi kosztuje 1400zł

I to ma pierwszeństwo, bo czas zwrotu jest ograniczony- gdyby nie podpasował.

Ale bez wątpienia wkrótce podłączę się z wzmacniaczami stereo.

Ukryta Zawartość

50 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Mam V3 i ZA3.
Ty piszesz,ja używam.

Ja czytam a Ty nie piszesz, na szczęście świat audio to nie tylko trzech fanbojów z Forum AS i można się czegoś wartościowego dowiedzieć.

Kilka prób zrobienia z niedrogich klocków hi-end-u, poprzez podkreślanie zalet a przemilczanie wad, już na Forum AS przetrwałem, jestem gotowy na następną.

Edytowane przez szymon1977

2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

Mam V3 i ZA3.
Ty piszesz,ja używam.

Czy radość z używania popsuje Ci świadomość, że zabawka posiada dwa opisane tu chochliki? Nie wiem, ale jak polecając komuś o nich zapomnisz, to nie będzie Ci wdzięczny.

@piramidon wychwyciłeś te chochliki u siebie?

Pytam z ciekawości bo na loxjie i SMSL nie miałem czegoś takiego. 

Jako końcówki mocy do brakujących kanałów w przypadku autorytety na domowego faktycznie zgadzam się rewelacja.

Zabawka się zmieniła a scenariusz pozostał ten sam: z przemilczenia chochlików dochodzimy do twierdzenia, że ich nie ma.

Zabawka się zmieniła a scenariusz pozostał ten sam: z przemilczenia chochlików dochodzimy do twierdzenia, że ich nie ma.

Odwrócenie fazy na wyjści oraz to,że się grzeją to jeszcze nie chochliki ani wady.
Jak ppadną przed gwarancjąto jest wada,zostało ponad połtorej roku a u mnie graja prawie 24/h

Maja bardzo fajnie działającą funkcję autowyłączenia przy braku sygnału.

Są jakieś inne,jak to nazywasz"chochliki"?

dochodzimy do twierdzenia, że ich nie ma.

Cóż,poza Tobą nikt tak nie twierdzi.
Słucham dalej-zaczyna być ciekawie...

2 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Słucham dalej-zaczyna być ciekawie...

Nie zaczynaj z tej mańki z Szymonem - pokona Ciebie doświadczeniem. Będziesz uciekał , gdzie pieprz rośnie. A i tak zagada Ciebie na śmierć.

4 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Odwrócenie fazy na wyjści oraz to,że się grzeją to jeszcze nie chochliki ani wady.

Z pewnością nie zalety, bez wątpienia cechy negatywne. Chochlik, wada, problem... zwij jak chcesz a fakt pozostanie faktem.

3 minuty temu, piramidon napisał:

Nie zaczynaj z tej mańki z Szymonem - pokona Ciebie doświadczeniem. Będziesz uciekał , gdzie pieprz rośnie. A i tak zagada Ciebie na śmierć.

Tak,tej walki nie wygram.
Sprowadzi mnie na poziom i pokona.
Przepraszam.

8 godzin temu, piramidon napisał:

T+A mam w piramidzie , w ogrodzie. Zimno mnie odstręcza - wolę palić w saunie , niż w kominku - w piramidzie odsłuchowej.

Piramida Odsłuchowa.
Zazdroszczę.
Szczerze.
Dziś Światowy Dzień Bez Przekleństw-więc nie moge dalej nic napisać....

2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

walki nie wygram.

Walkę o nieprawdę? Nie.

W dniu 17.12.2024 o 11:45, piramidon napisał:

Dziś przywieźli nowy projektor za śmieszne pieniądze:

Krótka uwaga: projektor do zwrotu. Moja opinia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi