Skocz do zawartości
IGNORED

Miusical Fiedelity M5 - jakie kolumny do tego wzmacniacza?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich. Jestem tu po raz pierwszy i chciałbym by mi nieco doradzono odnoście wyboru zakupu kolumn do Miusical Fiedelity M5 SI. W salonie odsłuchowym słuchałem tylko swoich kolumn Triangle Borea br 08, gdy wybierałem obecny wzmacniacz. Sprzedawca podłączył mi jeszcze na próbę żebym zobaczył jak ten wzmacniacz napędza większe kolumny focale evo x n4 i wtedy zrozumiałem różnice w jakości i mocy dźwięku w lepszych kolumnach. Jest wiele firm i dużo recenzji aż sam nie wiem co szukać. Mój budżet to ok 20 tys. , a pomieszczenie 45 m2 (salon z kuchnią, samo miejsce odsłuchowe ma ok35m2. Słucham muzyki różnej ogólnie rozrywkowej. Bardzo prosiłbym o Waszą pomoc w doborze kolumn. Pozdrawiam 

Edytowane przez Seyv
  • Seyv zmienił(a) tytuł na Miusical Fiedelity M5 - jakie kolumny do tego wzmacniacza?
9 godzin temu, Artur Jułga napisał:

słuchałem tylko swoich kolumn Triangle Borea br 08

Słaby punkt odniesienia . Wyższe modele Triangla to już co innego.

Mój budżet to ok 20 tys.

samo miejsce odsłuchowe ma ok35m2.

Bardziej istotne jest to, w jakiej odległości od głośników siedzisz. 

Ja wybrałbym coś z oferty ProAc. Najlepiej coś z ex demo lub rynku wtórnego bo im wyższy model, tym lepiej. Głośniki, które grają muzykę a nie dźwięki. Przejedź się do salonu, który ma je w swej ofercie i posłuchaj. 

Miejsce odsłuchowe a dokładnie odległość to 3,5 metra do 4m max.

ProAc nawet nie znam ale z tego co czytałem przed chwilką to bardzo dobre kolumny i na pewno się nimi zainteresuje. Wielkie dzięki 

Jest klub MF.Myślę , że tam szczegółowo doradzą co i jak 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

10 minut temu, Artur Jułga napisał:

ProAc nawet nie znam

Marka wręcz ikoniczna jak to się ładnie mówi. Warto posłuchać 

Fajne używane...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

1 minutę temu, Tal napisał:

Fajne używane...

Ukryta Zawartość

Dzięki za wyszukanie

Ukryta Zawartość

33 minuty temu, Artur Jułga napisał:

Myślisz że do 20 tys mają już ciekawy wybór ? Chodzi o nowe jakbym nie znalazł coś fajnego używanego? 

Choćby DT8 (podana cena na stronie dystrybutora za 1 szt.). 

Te z OLX zdecydowanie TAK choć MF5si to trochę zbyt mały kaliber aby wykorzystać pełen potencjał tych głośników. 

Szkoda że nie wziąłem model 6Msi ale z trianglami troszkę za ostro mi grał. Ale już teraz nie zmienię. 

I jeszcze jak sprzedawca podłączył i focale pod 5 i pod model 6 Fiedelity to piątka tez bez problemu to napędzała. Ale wiadomo kolumna kolumnie nie równa jedne potrzebują więcej prądu drugie mniej. Musze zostać już teraz z tym co kupiłem i dobrać coś fajnego na jakiś czas fajnego

10 godzin temu, piotrek7 napisał:

Słaby punkt odniesienia . Wyższe modele Triangla to już co innego.

Bardziej istotne jest to, w jakiej odległości od głośników siedzisz. 

Ja wybrałbym coś z oferty ProAc. Najlepiej coś z ex demo lub rynku wtórnego bo im wyższy model, tym lepiej. Głośniki, które grają muzykę a nie dźwięki. Przejedź się do salonu, który ma je w swej ofercie i posłuchaj. 

Myślę teraz o tym co Piotr napisałeś że muszą grać muzyką a nie dźwiękami. Mam rozumieć że mają grać spójnie a nie poszczególnymi detalami tak? Popraw mnie jak się mylę. Pozdrawiam 

To dobre sformułowanie, ale pamiętaj, że nieco inne jest granie ProAca a inne

podłączanych w salonie Focali i trzeba być na to przygotowanym ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 minutę temu, audioburak napisał:

To dobre sformułowanie, ale pamiętaj, że nieco inne jest granie ProAca a inne

podłączanych w salonie Focali i trzeba być na to przygotowanym ...

Rozumiem. Musze się mocniej zainteresować tą firmą. Bardzo zależy mi  na dobrze kontrolowanym i dociążonym wyższym Basie nie tym 30 czy 40 hz tylko takim gitary basowej jak by to powiedzieć na pewno wiecie o co mi chodzi. Wiadomo najlepiej odsłuchać tylko żeby się umówić to też muszę w miarę się orientować co bym chciał odsłuchać dlatego też zwracam się do Was i fajnie że przedstawiacie mi firmy o których nie miałem pojęcia i sugerowałem się tylko tymi znanymi markami

Czyli Jaco Pastorius, Marcus Miller i ... Warto na nich sprawdzać 😉 

Jest jeszcze taka egzotyczna u nas firma z USA - Polk Audio seria Reserve.

Przez niektórych pomijana, z powodu że basowa 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Wciskasz te Polki w każdym wątku  niczym jehowy gazetki. Czyżby pierwsze w świecie głośniki uniwersalne? W ilu konfiguracjach słuchałeś ich?

Musical gra dość okrojona góra. Tak jakbyś nieco ujął tego pasma na potencjometrze. Do tego ma spory ale płytki bardzo kontrolowany bas. Dlatego polecam coś z kolumn.

Triangle ale wyższe modele 

Bowersy

Audiovector 

Dali seria rubicon

Czy właśnie focal chodź tutaj aria X to nieco przesada skoro topowe 948 były we Francji wyprzedawane za 7000 zł. Nowe nie są lepsze a krążą informacje że może nieco słabsze od poprzedniej serii? 

Więc jak coś to zainteresuj się poprzednimi 948

Witam,

a może Audio Physic z promocji wyprzedażowej?

Np AP Classic35?

Z MF M5SI grają bardzo fajnie.

Edytowane przez sul76

Jeśli wyprzedaż AP A faktycznie trzeba przyznać że tam ceny są rewelacyjne nie do osiągnięcia już później w żadnym innym sklepie to jednak szedłbym w linię wyżej niż Classic.

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Musical gra dość okrojona góra. Tak jakbyś nieco ujął tego pasma na potencjometrze. Do tego ma spory ale płytki bardzo kontrolowany bas. Dlatego polecam coś z kolumn.

Triangle ale wyższe modele 

Bowersy

Audiovector 

Dali seria rubicon

Czy właśnie focal chodź tutaj aria X to nieco przesada skoro topowe 948 były we Francji wyprzedawane za 7000 zł. Nowe nie są lepsze a krążą informacje że może nieco słabsze od poprzedniej serii? 

Więc jak coś to zainteresuj się poprzednimi 948

Tak myślałem że może te 948 arie. Tylko że wiesz ja tylko je słyszałem tzn ich nowszą wersję evo a nie mam do czego porównać Innych nie słuchałem Audiovector mają super opinie seria qr 7 , Triangle wyższe serie, ja obecnie mam borea br 08, Dali rbicon lub wyżej ale to inna cena , są też jakieś gato fm 30, i dobre opinie też pylon ma. Chce zadzwonić w kilka miejsc i wybrać sie na odsłuch po  trzy zestawy w salonie i zobaczyć choć to i tak nie będzie to samo bo każdy salon to inna akustyka itd. Ciężko jest podjąć dobry wybór. 

6 minut temu, Artur Jułga napisał:

Tak myślałem że może te 948 arie. Tylko że wiesz ja tylko je słyszałem tzn ich nowszą wersję evo a nie mam do czego porównać Innych nie słuchałem Audiovector mają super opinie seria qr 7 , Triangle wyższe serie, ja obecnie mam borea br 08, Dali rbicon lub wyżej ale to inna cena , są też jakieś gato fm 30, i dobre opinie też pylon ma. Chce zadzwonić w kilka miejsc i wybrać sie na odsłuch po  trzy zestawy w salonie i zobaczyć choć to i tak nie będzie to samo bo każdy salon to inna akustyka itd. Ciężko jest podjąć dobry wybór. 

948 i dostaniesz taniej i może być że to lepsze niż nowe aria X. Więc jeśli focal to po prostu te 

Osobiście także Kubie brzmienie QR dla mnie grają czyściej góra. Bez natarczywości chodź jasno.

Gato to kolumny spokojniejsze w górze pasma. Bardzo fajne nie wiem czy do musicala.

Ciężko podjąć wybór po analizie internetowej. Poświęć czas. Posłuchaj, pojeździj oo salonach. Słuchaj sprzętu nie sprzedawców 

1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

948 i dostaniesz taniej i może być że to lepsze niż nowe aria X. Więc jeśli focal to po prostu te 

Osobiście także Kubie brzmienie QR dla mnie grają czyściej góra. Bez natarczywości chodź jasno.

Gato to kolumny spokojniejsze w górze pasma. Bardzo fajne nie wiem czy do musicala.

Ciężko podjąć wybór po analizie internetowej. Poświęć czas. Posłuchaj, pojeździj oo salonach. Słuchaj sprzętu nie sprzedawców 

Tylko że wiadomo chciałbym żeby w miarę spokojnego słuchania kolumny nagłośniły fajnie ten salon dźwiękiem bo w trianglach obecnie muszę głośniej podkręcić żeby zaczęły w miarę grać i uderzać. Mam tego rela t9 x ale naprawdę to wolę zostawić go do najniższej częstotliwości czyli 30 hz czy 40hz 

Teraz, Artur Jułga napisał:

Tylko że wiadomo chciałbym żeby w miarę spokojnego słuchania kolumny nagłośniły fajnie ten salon dźwiękiem bo w trianglach obecnie muszę głośniej podkręcić żeby zaczęły w miarę grać i uderzać. Mam tego rela t9 x ale naprawdę to wolę zostawić go do najniższej częstotliwości czyli 30 hz czy 40hz 

W skrócie pisząc wolę dobry bas z kolumn niż z suba 

Jeśli poważnym skokiem dla autora była zmiana na Focale z Borea, to ja bym sobie

darował kolumny z tekstylną kopułką i szukał właśnie wstęgi, czy kopułek metalowych.

Audiovector, Focale czy B&W a i wyższe serie Monitor Audio.

Oczywiście przyzwoity bas też by się przydał ...

33 minuty temu, Artur Jułga napisał:

To zarówno domena wzmacniacza jak i kolumn.

Przy cichym odsłuchu w sali odsłuchowej to wyjdzie. 

3 godziny temu, Artur Jułga napisał:

W skrócie pisząc wolę dobry bas z kolumn niż z suba 

Nie ważne jakie kolumny kupisz to z tym Musicalem raczej takiego basu jak byś chciał nie osiągniesz.

Trzeba było kierować się w innym kierunku.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

Cześć 🙂 Opcji jest już bardzo dużo w takim budżecie. M5si to wdzięczny wzmak, więc też nie zamyka wielu ścieżek wyboru 😉 

Na pewno posłuchałbym Vienna Acoustics Mozart SE Signature, Gato Audio FM-30, Sonus faberów Sonetto III lub większych Sonetto V, mamy je w bdb cenie w orzechowej wersji 🙂 Są też KEFy R7 Meta, Dynaudio Evoke 50, Dali Rubikore 6 też mogą być ciekawym rozwiązaniem, podobnie tańsze Pylon Audio Zirkon 20. Arii też bym nie skreślał. 

Różne brzmienia, różne style ogółem 🙂 Trzeba sprawdzić na własne uszy, a w tym celu zapraszam do naszego salonu - mamy na miejscu większość tych sprzętów, więc na pewno coś wskaże odpowiedni kierunek 😉 

Edytowane przez Q21

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja do tego musicala na pewno sprawdziłbym te:

Ukryta Zawartość

Kolor tylko trochę nie teges...

Na pewno nie qr

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, sul76 napisał:

Witam,

a może Audio Physic z promocji wyprzedażowej?

Np AP Classic35?

Z MF M5SI grają bardzo fajnie.

Też mają super 

• Pokaż nowe odpowiedzi