Skocz do zawartości
IGNORED

Miusical Fiedelity M5 - jakie kolumny do tego wzmacniacza?

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawe propozycje. Ale tego jest🙈😁 

Bede wszystkie przeglądał. Tych gato dużo nie ma dostępnych z tego co pytałem  w salonach. To ciągle mi mówią że tylko na zamówienie ściągają. Hmm

Ale dzięki Wam że pomagacie mi w tym temacie bo samemu to masakra. Także zakupiłem Wiima ultra razem z Miusical Fiedelity a tu teraz dużo opinii słuchałem że eversolo do lepszych głośników dużo lepsze niż WiiM. Wziąłem go do korekcji akustyki ale nie sprawdza to się. No ale coz

Godzinę temu, bartoszek32 napisał:

Niebieskim?

Może ja mam nieco przekłamany kolor bo mam w telefonie włączony tryb czytania 

A oczy też już nie są nowe

Godzinę temu, Artur Jułga napisał:

Ciekawe propozycje. Ale tego jest🙈😁 

Bede wszystkie przeglądał. Tych gato dużo nie ma dostępnych z tego co pytałem  w salonach. To ciągle mi mówią że tylko na zamówienie ściągają. Hmm

Ale dzięki Wam że pomagacie mi w tym temacie bo samemu to masakra. Także zakupiłem Wiima ultra razem z Miusical Fiedelity a tu teraz dużo opinii słuchałem że eversolo do lepszych głośników dużo lepsze niż WiiM. Wziąłem go do korekcji akustyki ale nie sprawdza to się. No ale coz

No tylko tak jak mówię pytanie czy to są fajne kolumny pod tym konkretny wzmacniacz. 

Nie jesteś pierwszy który zgłasza problemy z dostępnością asortymentu tego producenta A szkoda bo faktycznie produkcja ma bardzo fajne

W dniu 8.12.2024 o 00:26, Artur Jułga napisał:

Witam Wszystkich. Jestem tu po raz pierwszy i chciałbym by mi nieco doradzono odnoście wyboru zakupu kolumn do Miusical Fiedelity M5 SI. W salonie odsłuchowym słuchałem tylko swoich kolumn Triangle Borea br 08, gdy wybierałem obecny wzmacniacz. Sprzedawca podłączył mi jeszcze na próbę żebym zobaczył jak ten wzmacniacz napędza większe kolumny focale evo x n4 i wtedy zrozumiałem różnice w jakości i mocy dźwięku w lepszych kolumnach. Jest wiele firm i dużo recenzji aż sam nie wiem co szukać. Mój budżet to ok 20 tys. , a pomieszczenie 45 m2 (salon z kuchnią, samo miejsce odsłuchowe ma ok35m2. Słucham muzyki różnej ogólnie rozrywkowej. Bardzo prosiłbym o Waszą pomoc w doborze kolumn. Pozdrawiam 

Spójrz na Monitor Audio Gold 300 5G, mamy je w promocji z racji wyprzedaży serii 5G (pojawiła się nowa 6 generacja). Ogółem jakość poziom wyżej od Focala w cenie niższej niż Focal.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W dniu 8.12.2024 o 20:46, Artur Jułga napisał:

Rozumiem. Musze się mocniej zainteresować tą firmą. Bardzo zależy mi  na dobrze kontrolowanym i dociążonym wyższym Basie nie tym 30 czy 40 hz tylko takim gitary basowej jak by to powiedzieć na pewno wiecie o co mi chodzi. Wiadomo najlepiej odsłuchać tylko żeby się umówić to też muszę w miarę się orientować co bym chciał odsłuchać dlatego też zwracam się do Was i fajnie że przedstawiacie mi firmy o których nie miałem pojęcia i sugerowałem się tylko tymi znanymi markami

Subwoofer? Dorzuć do systemu REL'a albo SVS.

W dniu 9.12.2024 o 07:00, Artur Jułga napisał:

W skrócie pisząc wolę dobry bas z kolumn niż z suba 

To na pewno Gold 300 będą dobrym kierunkiem. Jednakże nie skreślałbym subwoofera, kup REL'a z serii Tx, świetnie współgrają w kwestii basu z kolumnami frontowymi, nawet potrafią zniknąć (nie widzisz na oczy, to nawet nie wiesz, że gra, a jak wyłączysz, to magia znika i słychać pustkę).

Ukryta Zawartość

31 minut temu, piotrek7 napisał:

ATC C1 Mk2. To jest subwoofer 

Mam już rel t9x

3 godziny temu, Planeta Dźwięku napisał:

Spójrz na Monitor Audio Gold 300 5G, mamy je w promocji z racji wyprzedaży serii 5G (pojawiła się nowa 6 generacja). Ogółem jakość poziom wyżej od Focala w cenie niższej niż Focal.

Ukryta Zawartość

To na pewno Gold 300 będą dobrym kierunkiem. Jednakże nie skreślałbym subwoofera, kup REL'a z serii Tx, świetnie współgrają w kwestii basu z kolumnami frontowymi, nawet potrafią zniknąć (nie widzisz na oczy, to nawet nie wiesz, że gra, a jak wyłączysz, to magia znika i słychać pustkę).

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Planeta Dźwięku napisał:

Ukryta Zawartość

To monitor audio jest półkę wyżej Niez focal? Nigdy ich nie slyszalem

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Artur Jułga napisał:

Nie jest. Obydwie firmy mają za równo budżetówki jak i High-End wypas.

1 minutę temu, Gargan napisał:

Nie jest. Obydwie firmy mają za równo budżetówki jak i High-End wypas.

Rozumiem. Czyli poprostu seria gołd jest wyżej niż Aria czy evo?

Są określone półki cenowe.

Porównaj kolumny w podobnej cenie. B&W za 10k będzie tej samej klasy co Focal za 10k. Kwestia co Ci się bardziej podoba? 🙂

13 godzin temu, Artur Jułga napisał:

Tak, jest raczej wyżej pozycjonowana 🙂 Ale też obaj producenci nie mają jako tako wyrównanych cenników, więc ciężko to ze sobą zestawić. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

14 godzin temu, Artur Jułga napisał:

Znam sporo osób, co przesiadła się ze starszych Arii właśnie na Gold 300 5G w celu poprawy, więc tak, szufladkowałbym je półkę wyżej.

14 godzin temu, Artur Jułga napisał:

Można podjechać do naszego salonu i posłuchać.

28 minut temu, Planeta Dźwięku napisał:

Znam sporo osób, co przesiadła się ze starszych Arii właśnie na Gold 300 5G w celu poprawy, więc tak, szufladkowałbym je półkę wyżej.

Można podjechać do naszego salonu i posłuchać.

Dzięki za info👍

18 godzin temu, Artur Jułga napisał:

Tak

Chodź nie cena determinuje tu segregację na te "półki".

47 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Tak

Chodź nie cena determinuje tu segregację na te "półki".

Jeśli nie cena to co?

ja ma MF5si i mam z nim Pylon audio diamond 28 . I uważam że naprawde dobre zestawienie . Słuchałem tez D30 mkII i pasują nawet lepiej  jednak cena i posiadanie suba zdecydowało inaczej 

1 godzinę temu, lukaschels napisał:

ja ma MF5si i mam z nim Pylon audio diamond 28 . I uważam że naprawde dobre zestawienie . Słuchałem tez D30 mkII i pasują nawet lepiej  jednak cena i posiadanie suba zdecydowało inaczej 

Masz świetne kolumny i fajne zestawienie, ale propozycje padają już z wyższej ligi, nie mniej jednak fajny sprzęt! Ogółem seria Diamon to perełki, warte swojej ceny!

W dniu 11.12.2024 o 16:23, Gargan napisał:

Jeśli nie cena to co?

Brzmienie, wykonanie. 

Też lubię serie diamond, chyba najbardziej z wszystkich pylonów co zresztą wiecie ale fakt tu mówimy o wyższej półce kolumn.

@Planeta Dźwięku i @Piotr Sonido autor na początku określił budżet na poziomie 20 k, wiec chyba to wystarczająca kwota na takie zestawienie, nawet nowe 
Ja wyszukując dobre ale z drugiej ręki kolumny (warunek aby gwarancja jeszcze trwała )  mam  za około 12 k wraz z kablami QED 
(mf5si, D28, topping d70, Wiim ultra )

a nowe bez negocjacji to jakieś 17000 wiec ciągle w budżecie , a 20k jak wybierze d30 (mf5si i kolumny )

Jasne rozumiem fajna oferta, tylko gdzie D28 do Arii No4 lub Gold 300. Budżet jest określony, grunt to żeby spełnić oczekiwania, a jeśli trzeba dołożyć to już decyzja autora. Propozycja to tylko propozycja, każdy rozpatrzy to indywidualnie. Można wybrać taniej tylko pytanie, czy warto? Albo może jeszcze inaczej, można wybrać drożej, ale czy warto? Gold 300, z 28k zł na 16k zł? Myślę, że warto! Brzmienie to jedno, jakość to drugie. Taka prawda, że cena tworzy okazje. Jeśli brzmieniowo się zgadza to czemu, by nie skorzystać?

23 godziny temu, Planeta Dźwięku napisał:

Masz świetne kolumny i fajne zestawienie, ale propozycje padają już z wyższej ligi, nie mniej jednak fajny sprzęt! Ogółem seria Diamon to perełki, warte swojej ceny!

Tak czy inaczej jest tego dużo i myślę że nigdy się nie wybierze na 100 procent ponieważ nie porówna się u siebie w domu wszystkich zestawów w danej cenie

Godzinę temu, Artur Jułga napisał:

Tak czy inaczej jest tego dużo i myślę że nigdy się nie wybierze na 100 procent ponieważ nie porówna się u siebie w domu wszystkich zestawów w danej cenie

Osobiście sam cały czas zmieniam, lubię coś nowego. Każdy wybór miał swoje plusy i minusy. Im więcej człowiek słucha, tym wyżej poprzeczka jest zawieszona, niestety...

@Planeta Dźwięku jesteś trochę w innej sytuacji. To tak jakby dealer samochodowy opowiadał, że wieloma modelami jeździł 😀

13 minut temu, Gargan napisał:

@Planeta Dźwięku jesteś trochę w innej sytuacji. To tak jakby dealer samochodowy opowiadał, że wieloma modelami jeździł 😀

No racja, ale spotykamy się w jednym miejscy, ja też lubie słuchać, takie hobby :)

4 godziny temu, lukaschels napisał:

@Planeta Dźwięku i @Piotr Sonido autor na początku określił budżet na poziomie 20 k, wiec chyba to wystarczająca kwota na takie zestawienie, nawet nowe 
Ja wyszukując dobre ale z drugiej ręki kolumny (warunek aby gwarancja jeszcze trwała )  mam  za około 12 k wraz z kablami QED 
(mf5si, D28, topping d70, Wiim ultra )

a nowe bez negocjacji to jakieś 17000 wiec ciągle w budżecie , a 20k jak wybierze d30 (mf5si i kolumny )

Tak tak ja się zgadzam że to jest fajny i udany zestaw chodzi mi o to że rozmawialiśmy tutaj o kolumnach wyższej lepszej jakości niż wspomniane pylony. 

Tylko dlatego że akurat niektóre kolumny teraz posiadają bardzo dobry stosunek ceny do jakości ze względu na różne zewnętrzne czynniki. 

Wszystkiego nie da się sprawdzić nawet gdy jest się salonem audio ale faktycznie bardzo to ułatwia sprawę 🙂

Dlatego też nie ma co analizować wszystkich produktów dlatego że zanim dojdziemy do tego ostatniego to okaże się że ten pierwszy ma już nowe wcielenie 🙂

I zabawa od początku.

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Tak tak ja się zgadzam że to jest fajny i udany zestaw chodzi mi o to że rozmawialiśmy tutaj o kolumnach wyższej lepszej jakości niż wspomniane pylony. 

Tylko dlatego że akurat niektóre kolumny teraz posiadają bardzo dobry stosunek ceny do jakości ze względu na różne zewnętrzne czynniki. 

Wszystkiego nie da się sprawdzić nawet gdy jest się salonem audio ale faktycznie bardzo to ułatwia sprawę 🙂

Dlatego też nie ma co analizować wszystkich produktów dlatego że zanim dojdziemy do tego ostatniego to okaże się że ten pierwszy ma już nowe wcielenie 🙂

I zabawa od początku.

To fakt 

W dniu 8.12.2024 o 10:57, piotrek7 napisał:

podana cena na stronie dystrybutora za 1 szt

Kiedy to szmaciarstwo z podawaniem ceny... jednej kolumny się skończy???

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

A kiedy skończy się szmaciarstwo z robieniem promocji na jedną sztukę (i to taką ex-demo), tylko po to, żeby w wyszukiwarce wskoczyła cena niższa niż u konkurencji? 

Kiedy skończy się nazywanie "nowym" egzemplarzy ex-demo?

Kiedy skończy się sprzedawanie pilota osobno jako opcji premium?

Kiedy skończy się różnicowanie długości gwarancji w zależności od rynku - w Anglii dożywotnia, w Polsce 2 lata?

Pełno jest różnych dziwnych zagrywek na rynku premium audio.

Najgorzej jest ze sprzętem bardziej egzotycznym. Czemu on jest sprzedawany wysyłkowo? W jednym z największych sklepów audio/video we Francji nie kupisz niektórych marek wysyłkowo, np. po Accuphase musisz ruszyć tyłek do Compiègne. Świetna praktyka. Ostudzi to kilku dziadów z forum.

Edytowane przez Gargan
  • Pokaż nowe odpowiedzi