Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofony EAT

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 17.05.2025 o 17:37, bolo_senor napisał:

po to jest riaa by wszystkie pre grały z złożenia tak samo

Uhm. Tak, tak Bolo... W polskiej prasie tego już nie znajdziesz, ale w zachodniej wciąż robią pomiary sprzętu i jak sobie poczytasz, to te Twoje RIAA nie zawsze jest takie jakim być powinno 🙂

W dniu 17.05.2025 o 17:37, bolo_senor napisał:

nie ma to jak monopol na słuch absolutny

I znowu to umniejszanie Bolo...

Wytłumaczę Ci to w prosty sposób: 1. musisz mieć płyty z nagraniami które znasz na pamięć i wiesz jak brzmiały w Twoich kolejnych sound-systemach 2. musisz mieć sprzęt, a paczki i wkładkę przede wszystkim, doskonałej jakości.

I wtedy nagle odkrywasz np.że kontrabasista grający u Anny Marii Jopek nie wali na oślep w struny, tylko precyzyjnie słychać jego palcowanie. Albo na Zeppelinach słychać skrzypienie łańcucha stopy, a nawet byś nie przypuszczał, bo używałeś Albo serce na flojdach... Mam sporo takich płyt.

Już to pisałem Bolo. I wtedy też zamiast merytorycznej odpowiedzi przeczytałem jakiś kulawy tekst, po który człowiek się zastanawia: mam do czynienia z dzieckiem które ukradło rodzicom komputer, czy może ze zgorzkniałym starcem?

Na koniec Bolo: w teorii nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką. W praktyce jest.

Czuwaj! 😄 

W dniu 16.05.2025 o 21:56, arpeggione napisał:

Aż trafił się zestaw z DL-103. Okazało się, że niektóre z nich trzeszczą okropnie

Mam to samo. Na MC30Super jest super, na  drugim gramofonie z z DL-103 trzeszczą.

Co nie zmienia faktu, że DL103 to super muzykalna wkładka.

2 godziny temu, Wloo_dek napisał:

Uhm. Tak, tak Bolo... W polskiej prasie tego już nie znajdziesz, ale w zachodniej wciąż robią pomiary sprzętu i jak sobie poczytasz, to te Twoje RIAA nie zawsze jest takie jakim być powinno 🙂

śmiało pokaż mi te pomiary gdzie różnice bedą widoczne ok. 2db jak chcesz być merytoryczny , tylko nie mieszaj krzywych typu iec decca itp. 

Albo na Zeppelinach słychać skrzypienie łańcucha stopy, a nawet byś nie przypuszczał, bo używałeś Albo serce na flojdach... Mam sporo takich płyt.

Serce na na art dju nawet słychać. Metalu nie słucham bo tam mi wszystko skrzypi.

I wtedy nagle odkrywasz np.że kontrabasista grający u Anny Marii Jopek nie wali na oślep w struny, tylko precyzyjnie słychać jego palcowanie.

jakoś wierzyć mi się nie chce , że w takim repertuarze xindak ci się nie sprawdził ?

I wtedy też zamiast merytorycznej odpowiedzi przeczytałem jakiś kulawy tekst

najwyraźniej merytorycznej się z tobą da , albo mi się nie chciało - patrz niżej ( albo "offtop" był już za długi )

Co nie zmienia faktu, że DL103 to super muzykalna wkładka.

ja uważam ją za znacznie gorszą od reda jak i shura75 i tyko ciut lepszą od goldringa elektry i gówna na bucie.

ale w metalu to "góry" raczej nie brakuje - i może faktycznie w tym repertuarze jest ok.

Jak widzisz się nie dogadamy - gusta mamy zupełnie inne.

Na koniec Bolo: w teorii nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką. W praktyce jest.

tia , a ziemia w teorii jest okrągła a w praktyce płaska.

Edytowane przez bolo_senor
3 godziny temu, Wloo_dek napisał:

I znowu to umniejszanie Bolo...

sarkazm - jakby co.

a co , słuch masz lepszy niż absolutny - skoro zarzucasz że cię deprecjonuje ?

4 godziny temu, bolo_senor napisał:

Serce na na art dju nawet słychać.

Ba, nawet poskrzypywanie "stopy" Bonhama słychać bardzo dobrze 🙂

Bo to jest tak, że niektórzy na coś kiedyś nie zwrócili po prostu uwagi.

Przy okazji jakichś zmian w systemie nagle coś "odkrywają" i twierdzą, że to nowe urządzenie takie genialne jest.

6 godzin temu, Wloo_dek napisał:

wtedy nagle odkrywasz np.że kontrabasista grający u Anny Marii Jopek nie wali na oślep w struny, tylko precyzyjnie słychać jego palcowanie.

Znowu przesada. Takie rzeczy to nawet na "radyjku w kuchi" słychać.

Anna Maria zawsze miała wzorowo nagrane swoje płyty. Taki np. live "Farat" to wręcz referencja brzmieniowa jest.

• Moderatorzy
19 minut temu, iro III napisał:

Ba, nawet poskrzypywanie "stopy" Bonhama słychać bardzo dobrze 🙂

Przy okazji jakichś zmian w systemie nagle coś "odkrywają" i twierdzą, że to nowe urządzenie takie genialne jest.

To nie jest tak. 

Czasem nie słychać, a czasem słycha, ale nie tak naturalnie. Jednym dobitnych przykładów na to jest "Bez prądu" Claptona.   Posłuchaj  z różnych źródeł, na różnych sprzętach, to sam się przekonasz.

22 minuty temu, iro III napisał:

Znowu przesada. Takie rzeczy to nawet na "radyjku w kuchi" słychać.

Niby słychać, ale jednak nie wszystko.

17 minut temu, Marcinus napisał:

Niby słychać, ale jednak nie wszystko.

Oczywiście, można rozkminiać wszelkie składniki charakteru tych słyszalnych artefaktów/dźwięków, Czym innym jest jednak ogłaszanie "odkrycia" samego ich istnienia w nagraniu.

8 godzin temu, bolo_senor napisał:

śmiało pokaż mi te pomiary gdzie różnice bedą widoczne ok. 2db jak chcesz być merytoryczny , tylko nie mieszaj krzywych typu iec decca itp. 

hifitest.de

Sprawdź sam.

4 godziny temu, iro III napisał:

Bo to jest tak, że pewne rzeczy nagle słychać wyraźnie, szczegółowo.

ja uważam ją za znacznie gorszą od reda jak i shura75

To tylko potwierdza moje wcześniejsze spostrzeżenia nt.jakości Twojego toru odsłuchowego lub/i słuchu.

Bez urazy Bolo: Jeżeli DL-103 jest dla Ciebie wkładką gorszą od Ortofona 2MRed to patrz powyżej.

xindak ci się nie sprawdził ?

LP1? O tym mówisz? Włączyłem, zaczekałem 2 dni aż się rozgrzeje, posłuchałem Overnite sens Zappy i wyłączyłem.

Gość który pisał w pl recenzje do tego phono albo był głuchy, albo skopiował tekst od innego głuchego.

I tylko nie piszcie proszę że trzeba lampy wymienić 😄 Bo to też juz w życiu przerabiałem.

@Marcinus nie muszę , ale czasami trzeba.

hifitest.de

nic tam nie widze , podaj linki do dwóch wykresów riaa - dwóch różniących się urządzeń.

I tylko nie piszcie proszę że trzeba lampy wymienić 😄 Bo to też juz w życiu przerabiałem.

Z technicznego punktu widzenia , lampy jako element nie liniowy , powinny być takie jak zaleca producent - by riaa była jak najbardziej zgodna. Ale "wolność Tomku w swoim domku" 

LP1? O tym mówisz? Włączyłem, zaczekałem 2 dni aż się rozgrzeje, posłuchałem Overnite sens Zappy i wyłączyłem.

no to się natestowałeś.

Gość który pisał w pl recenzje do tego phono albo był głuchy, albo skopiował tekst od innego głuchego.

tak , wszyscy są głusi - tylko nie @Wloo_dek  😄 i do takich wniosków doszedłeś po jednej płycie ?

Rozumiem też , że testowałeś w tym samym pokoju na tej samej wkładce , wzmacniaczu i kolumnach.

Ja bawiłem się w lampowy tor chyba jakoś , ze 3-4 lata i z recenzją na audio.com.pl zgadzam się 100% , nawet uważam że 80% pre lampowych tak gra.

Generalnie to już nie upieram się przy lampowym. System jest tak zbudowany aby był dynamiczny i precyzyjny, co daje przedwzmacniacz na ruskich 6N30p dr i ocieplony przez 12au7 i 12ax7 volvo i siemensa na końcówce mocy. Obecnie jest kompromis nie za gęsty, ani nazbyt analityczny ale jest dynamiczny. Końcówka ma możliwość przełączenia jako trioda lub liniowe wzmocnienie. Preferuję triodę. Tylko kwestia dobrego pre gramofonowego na lampach albo nie. Kilka tematów koledzy podali, poczytałem i mam przemyślenia, ale jeszcze kilka pre, których używacie i słuchacie na co dzień by się przydało. 

• Pokaż nowe odpowiedzi