Skocz do zawartości
IGNORED

jaki wzmacniacz do Klipschorn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 🙂

Po latach interesowania się sprzętem audio wyłącznie teoretycznie (40 lat przeglądania katalogów) zastanawiam się nad kupnem,

rzutem na taśmę, możliwie idealnego, niezbyt drogiego (jak na hi-end) sprzętu do słuchania m. in. jazzu.

Wydajem mi się że Klipschorny byłyby dobre, pytanie jaki wzmacniacz do tego?

Myslałem nad Technicsem SU-G700 ze względu na LAPC (korektę fazową?) ale wydaje mi się że to za niska klasa dla Klipschornów.

Nie wiem czy wzmacniacz klasy A jest konieczny? Może Luxman, Accuphase? Może coś na J-FET - starego, nowego?

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziekuję za wszelkie możliwe odpowiedzi.

Maciej.

https://www.audiostereo.pl/topic/168779-jaki-wzmacniacz-do-klipschorn/

Cześć 🙂

Nie będę tu rzucał modelami, ale zachęcę wprost do kontaktu 🙂 Poproś o Rafała, Szymka lub Michała. Chłopaki przedstawią kilka fajnych opcji, możliwości na zbudowanie całego systemu. Zawsze inaczej się rozmawia bezpośrednio niż na forum 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 14.12.2024 o 10:48, maciej W-w napisał:

Wydajem mi się że Klipschorny byłyby dobre, pytanie jaki wzmacniacz do tego?

Zakupione i już posiadasz owe kolumny?

Myslałem nad Technicsem SU-G700 ze względu na LAPC (korektę fazową?) ale wydaje mi się że to za niska klasa dla Klipschornów.

Delikatnie można zaznaczyć że to kontrowersyjny wybór.

Nie wiem czy wzmacniacz klasy A jest konieczny? Może Luxman, Accuphase? Może coś na J-FET - starego, nowego?

Podstawowe pytanie czego Ty oczekujesz od tego setu? Jaki metraż, jaka muzyka, jakie oczekiwania pod kątem barwy?

15 godzin temu, Planeta Dźwięku napisał:

Delikatnie można zaznaczyć że to kontrowersyjny wybór.

Dlaczego?

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

9 godzin temu, Misio38 napisał:

Dlaczego?

W skrócie zapiąłbym coś lepszego, bo potencjał jest spory.

6 godzin temu, Gargan napisał:

@maciej W-w Producent zaleca wzmacniacz 400W na kanał... No to 99% zintegrowanych odpada 🤷

Przydałoby się coś mocniejszego, ale 400 to raczej max. Tam jest 102dB czułości, a max SPL 121dB. Połowa z tego to już i tak sporo.

Będzie brak dynamiki.

Teraz mam kolumny o mocy nominalnej 10W a max 70W. Dopiero grają na wzmacniaczu 240W. Wcześniej plumpały.

102dB to tylko deklaracja. Realnie pewnie 98dB. Metr od kolumn. 2m dalej będzie 95. 3m dalej będzie 89dB. 4m dalej będzie 80dB. Trzeba konkretnego pieca do nagłośnienia pomieszczenia gdzie jest sens stawiać takie lochy 😀

U mnie kolumny niby 91dB czułości a przy ich mocy maksymalnej 3m dalej jest ok. 86~87dB. Ale to gdy już chcą wyzionąć ducha 😁🔥 

45 minut temu, Gargan napisał:

dalej będzie 80d

Ale 4 metry dalej od tych 3 metrów, czy 4 metry od kolumn? Przecież 98 dB to koszmarnie głośno jest i to przy mocy w dużym uproszczeniu 1W. A ty każesz 400 wow do takich kolumn ?

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

@maciej W-w myślę, że czas wybrać się na odsłuch. Katalog nie zagra. 

Naczytałeś się reklam i mądrości na forum więc tak naprawdę nie masz pojęcia czego chcesz i co jest Ci potrzebne. 

Połaź po salonach audio. Może coś wypożycz. Tak z ręką na sercu Ci powiem, jak kolega - na **ja Ci high-end? 😀

Żeby przeżywać muzykę, czerpać przyjemność nie potrzeba nie wiadomo czego, a zarazem fajnie jest zostawić sobie coś ponad swój zestaw. Wtedy człowiek lepiej się czuje z drobnymi niedoskonałościami - bo niestety, nawet high-end nie jest idealny.

Chcesz prawdziwego high-end to zacznij od dostosowania pomieszczenia. Potem pomyśl co tam dobrze zagra, a nie kupujesz bo duże i niby takie oh-ah! 😀

A przede wszystkim ZDOBĄDŹ DOŚWIADCZENIE A NIE KATALOGI !!!

57 minut temu, Gargan napisał:

Będzie brak dynamiki.

Teraz mam kolumny o mocy nominalnej 10W a max 70W. Dopiero grają na wzmacniaczu 240W. Wcześniej plumpały.

102dB to tylko deklaracja. Realnie pewnie 98dB. Metr od kolumn. 2m dalej będzie 95. 3m dalej będzie 89dB. 4m dalej będzie 80dB. Trzeba konkretnego pieca do nagłośnienia pomieszczenia gdzie jest sens stawiać takie lochy 😀

U mnie kolumny niby 91dB czułości a przy ich mocy maksymalnej 3m dalej jest ok. 86~87dB. Ale to gdy już chcą wyzionąć ducha 😁🔥 

Nie do końca to tak działa, ale coś tam widać, że temat był analizowany :)

105dB (poprawka) to bardzo efektywne kolumny i można uzyskać to przy obciążeniu 1W. Trzeba pamiętać, że kolumny pracują przy 8Ohm, więc będzie to jakieś utrudnienia dla wzmacniacza. Same w sobie Klipschorny mają ogromny poziom max SPL, ta kolumna potrafi zagrać na bardzo dużym metrażu, sporym dźwiękiem, ale trzeba pamiętać o barwie, a dokładnie by odpowiednio dobrać elektronikę do nich pod tym kątem. Fajnie gdyby autor napisał coś o swoich oczekiwaniach.

Jeśli to jest kolumna 8Ω to witamy w świecie 1 kW 😀 

Jestem pewien, że nasz kolega nie potrzebuje takich kolumn. To jest właśnie 40 lat czytania katalogów 🙂

Nie rozumiesz niektórych kwestii, to nie jest tak, ale nie wytłumaczę Ci tego w jednym komentarzu, bo musiałbym poradnik napisać, a i tak ciężko będzie to zrozumieć. Impedancja nominalna, a minimalna to dwa różne tematy, a spadek przy niskich częstotliwościach zalicza każda kolumna mniejszy lub większy. Prawie wszystkie wzmacniacze pracują w przedziale 4-8Ohm więc nie będzie tu żadnego problemu. Te kolumny nawet pod lampą zagrają dobrze. Tu nie potrzeba elektrowni. Solidne wzmocnienie +100W przy 8Ohm będzie okej, bardziej skupiłbym się na barwie, bo przy podpięciu z czymś bardzo żywym i energicznym te kolumny będą przytłaczać. Tam jest ogrom szczegółów, a dźwięk jest mocno nasycony. Z tego, co pamiętam, rozmawiając z przedstawicielem Klipscha, to kolumny, które mają jeden z najsprawniejszych wysokotonowców na rynku domowego audio. Dźwięk z nich jest poteżny, potrafią zaskoczyć!

20 godzin temu, Gargan napisał:

Te Klipschorny mają minimum impedancji 2.7Ω przy mocy nominalnej 100W... No to powodzenia życzę ze słabymi wzmacniaczami 🙂

Nie rozumiesz niektórych kwestii, to nie jest tak, ale nie wytłumaczę Ci tego w jednym komentarzu, bo musiałbym poradnik napisać, a i tak ciężko będzie to zrozumieć. Impedancja nominalna, a minimalna to dwa różne tematy, a spadek przy niskich częstotliwościach zalicza każda kolumna mniejszy lub większy. Prawie wszystkie wzmacniacze pracują w przedziale 4-8Ohm więc nie będzie tu żadnego problemu. Te kolumny nawet pod lampą zagrają dobrze. Tu nie potrzeba elektrowni. Solidne wzmocnienie +100W przy 8Ohm będzie okej, bardziej skupiłbym się na barwie, bo przy podpięciu z czymś bardzo żywym i energicznym te kolumny będą przytłaczać. Tam jest ogrom szczegółów, a dźwięk jest mocno nasycony. Z tego, co pamiętam, rozmawiając z przedstawicielem Klipscha, to kolumny, które mają jeden z najsprawniejszych wysokotonowców na rynku domowego audio. Dźwięk z nich jest poteżny, potrafią zaskoczyć!

W dniu 18.12.2024 o 14:41, Gargan napisał:

Będzie brak dynamiki.

A co ma moc wspólnego z dynamiką ? 

Podajesz decybele przy obciążeniu 1 Wattem. To sobie teraz policz ile db uzyskasz przy 2,4,8,16  wattach i więcej. Możesz mi to jakoś uzasadnić logicznie żeby wszyscy wiedzieli skąd biorą się Twoje teorie ? 

20 minut temu, Gargan napisał:

Czekam aż wprowadzisz mnie z błędu.

Ale to Ty rozsiewasz teorie nie ja. Ja tylko proszę o ich uzasadnienie. Zastanawiam się czy rozumiesz o czym piszesz czy rozumiesz to na chłopski rozum. A może to ja się mylę, wejdźmy w naukową dyskusję i wyjaśnij swoje obliczenia, teorie, tezy. No chyba, że Ci się po prostu nie chce, ale to nie doda Ci wiarygodności ;]

17 godzin temu, Gargan napisał:

Po prostu nie chce mi się z tobą dyskutować.

Ale wiesz, że jesteśmy na forum dyskusyjnym ? Czy ja Cię gdzieś uraziłem ? Przecież tu wszyscy przychodzą po wymianę doświadczeń i nową wiedzę, niejeden czeka z wypiekami na nowe informacje a tu klops, rozczarowanie.

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 19.12.2024 o 13:39, Planeta Dźwięku napisał:

Nie rozumiesz niektórych kwestii, to nie jest tak, ale nie wytłumaczę Ci tego

Mi możesz wytłumaczyć, jak to możliwe że te same kolumny na jednym amplitunerze grają dynamicznie, z masą, uderzeniem a na innym kiepsko, mdło, bez życia do grania i z braku powera... 

Jeden starszy to 120 watt a drugi nowszy 200 watt tej że samej firmy 

Oczywiście na tym starszym wszystko jest czego trzeba natomiast na tym nowszym już nie... 

Wystarczy nowy "lepszy" cyfrowy przedwzmacniacz, żeby uleciał czar.

Wiesz, moc maksymalna to nie jest wszystko. Patrzyłeś jaki transformator i kondensatory są w tym nowszym? Ile tranzystorów na kanał? Regulacja głośności pasywna czy aktywna, cyfrowa czy analogowa? Jest dużo zmiennych.

Ja do twojego repertuaru i do twoich kolumn polecam wzmacniacz lampowy. 

Serio!

Z tranzystorów faktycznie accuphase, karan albo moon

W nowym już po radiatorze widać oszczędności. Trafo jakby mniejsze... kondensatory też... No cóż...

@Piotr Sonido Aż dziwne, że takie tanie opcje polecasz 😀

• Pokaż nowe odpowiedzi