Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA 1060 nie działa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. 

Wiem że na forum jest dużo osób z doświadczeniem, które mogą mi pomóc.

Stałem się posiadaczem wzmacniacza Denon PMA 1060. Niestety wzmacniacz nie działa. Poprzedni właściciel ( znajomy) powiedział że z tego co pamięta to wzmacniacz grał ,w pewnym momencie zaczął cichnąć I po kilku sekundach się wyłączył .Później stał ok 3 lat w szafie .Wzmacniacz miał spalony bezpiecznik zwłoczny zaraz za włącznikiem. Po wymianie bezpiecznika I wciśnięciu włącznika bezpiecznik ulega przepaleniu. Reszta komponentów wizualnie wygląda na nieuszkodzone. Gdzie szukać przyczyny, ewentualnie zwarcia ? 

https://www.audiostereo.pl/topic/168783-denon-pma-1060-nie-dzia%C5%82a/
5 godzin temu, DużyJoe napisał:

Witam wszystkich. 

Wiem że na forum jest dużo osób z doświadczeniem, które mogą mi pomóc.

Stałem się posiadaczem wzmacniacza Denon PMA 1060. Niestety wzmacniacz nie działa. Poprzedni właściciel ( znajomy) powiedział że z tego co pamięta to wzmacniacz grał ,w pewnym momencie zaczął cichnąć I po kilku sekundach się wyłączył .Później stał ok 3 lat w szafie .Wzmacniacz miał spalony bezpiecznik zwłoczny zaraz za włącznikiem. Po wymianie bezpiecznika I wciśnięciu włącznika bezpiecznik ulega przepaleniu. Reszta komponentów wizualnie wygląda na nieuszkodzone. Gdzie szukać przyczyny, ewentualnie zwarcia ? 

Oddaj do dobrego serwisu,bo widac,że sie nie znasz.
Nie ma co się kopac z koniem.

Ja kupiłem koncówke kenwood,dałem do serwisu,zapłaciłem 350zł i działa już 3 rok jak ta lala.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

51 minut temu, Pseudodrummer napisał:

kupiłem koncówke kenwood,

Kupiłem kiedyś ze sklepu second hand wzmacniacz Marantza - wiek około 40? lat - i gra (codziennie) - wspaniale.

6 godzin temu, DużyJoe napisał:

Później stał ok 3 lat w szafie .Wzmacniacz miał spalony bezpiecznik zwłoczny

Ja mojego dawnego Technicsa (z wyższej półki) - włożyłem do szafy na kilka lat.

Miałem wówczas inne zajęcia i sprzęt.

Gdy go kiedyś wyjąłem z ciekawości i podłączyłem - dramat.

Wyrzuciłem na śmietnik, choć było mi przykro.

2 minuty temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Kupiłem kiedyś ze sklepu second hand wzmacniacz Marantza - wiek około 40? lat - i gra (codziennie) - wspaniale.

Ja mojego dawnego Technicsa (z wyższej półki) - włożyłem do szafy na kilka lat.

Miałem wówczas inne zajęcia i sprzęt.

Gdy go kiedyś wyjąłem z ciekawości i podłączyłem - dramat.

Wyrzuciłem na śmietnik, choć było mi przykro.

ha,wymagania sie zmieniają,jeden sprzęt temu podoła-inny nie.

ba,czasami jest odwrotnie-bo i słuchacz się zmienia z czasem!

A ja twierdzę-że na lepsze!!

ja kiedys wyrzuciłem płyty i sprzedałem gramiaka,bo trzeszczało,bo CD lepsze-i co?

Głupi byłem ,ot co.

jak but-oceniam z perspektywy czasu-którego nikt mi nie zwróci...

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

ja kiedys wyrzuciłem płyty i sprzedałem gramiaka,bo trzeszczało,bo CD lepsze-i co?

Oj, Ty głupi głupku!🤣

Takich jest mnóstwo!

.... Poczytaj w czarnejokrongłej😀,co tam się wydziwiało i ile ludzików z siebie kretynów zrobiło na wymianie winyli na kompakty.

W tym i ja, oczywiście!

😂

5 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Oj, Ty głupi głupku!🤣

Takich jest mnóstwo!

.... Poczytaj w czarnejokrongłej😀,co tam się wydziwiało i ile ludzików z siebie kretynów zrobiło na wymianie winyli na kompakty.

W tym i ja, oczywiście!

😂

A czytam,czytam,i błędy naprawic zamierzam jak najprędzej.

Znajoma mi pomogła,co mi dała cała torbę jakichś okrągłych,czarnych...
Wczoraj dzwoniła,że mam przyjechać po drugą partię.

Poddam się....
Pojadę....

jeszcze tylko kupienie gramofonu-ale to formalnośc,prawda?
Przeciez będzie łatwo?😄

Prawda?

1 godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Oddaj do dobrego serwisu,bo widac,że sie nie znasz.
Nie ma co się kopac z koniem.

Jak ktos nie wie,warto skorzystac z rady

8 minut temu, J4Z napisał:

Autor pewnie wdzięczny za pomoc xd

Ja skorzystałem.
I jestem zadowolony.
Nie znam sie na elektronice-i jak sądzę,po pytaniu-autor tez nie.

Faktycznie, jakoś szczególnie się nie znam ale miernik czy lutownicę potrafię obsługiwać.

Z serwisami w obenych czasach to loteria. Chyba że ktoś zna I poleca sorawdzony serwis w Toruniu bądz ololicach ?

8 godzin temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Oj, Ty głupi głupku!🤣

Takich jest mnóstwo!

W tym i ja, oczywiście!

😂

Bo to normalna reakcja, bo kompakt gra po prostu lepiej. Chyba że w kwestii kolekcjonowania i odpalania czasem winyla dla klimatu. 

?👈

8 godzin temu, DużyJoe napisał:

Faktycznie, jakoś szczególnie się nie znam ale miernik czy lutownicę potrafię obsługiwać.

Z serwisami w obenych czasach to loteria. Chyba że ktoś zna I poleca sorawdzony serwis w Toruniu bądz ololicach ?

Zacznij od podstawowych pomiarów. Jeśli pali bezpiecznik sieciowy, to teraz musisz wykluczyć usterkę sekcji zasilaczy i samego transformatora (najmniej prawdopodobne) w tym celu możesz np. odlutować przewody 2 uzwojeń wtórnych które wchodzą do zasilacza głównego (bez odlutowywania uzwojenie środkowego, prawdopodobnie kolor czarny), bo tam najpewniej będzie się znajdował problem. Przygotuj sobie żarówkę ok. 60W do włączania szeregowo z napięciem sieciowym wzmacniacza, zamontuj nowy bezpiecznik, upewnij się, że przewody wtórne transformatora nie dotykają do niczego metalowego 😉 i odpal sprzęt, jeśli żarówka nie świeci to oznacza, że zwarcie leży w zasilaczu stopni końcowych lub w którymś ze wzmacniaczy mocy, jeśli świeci - w zasilaczu pomocniczym stabilizowanym, lub obwodach zasilanych, wtedy trzeba zawężać dalej. Serwisówke ze schematami znajdziesz w sieci na pewnej popularnej stronie na E ;) 

Mam gdzieś w magazynku ten egzemplarz, chyba "sprawny" więc mogę ci porównać ewentualne pomiary. 

@DużyJoe Znalazłem wątek z poradami odnośnie palących się bezpieczników. Możesz sobie spojrzeć czy to przypomina twoje problemy.

Osobiście uważam, że w końcówce mocy masz uwalony tranzystor. Ale ja się nie znam - ja prosty audiofil jestem 🤷

Przeczytaj proszę:

https://www.quora.com/What-is-the-reason-why-my-amplifier-keep-blowing-fuses

Oczywiście najlepiej jest dać ten sprzęt do profesjonalnego serwisu. Jest taki młody chłopak na YouTube - Zreperuj.to. Nie z Torunia, ale od czego są paczkomaty 🙂 Jego mogę polecić. Bardzo dociekliwy. Wszystko elektroniczne reperuje. Nie jest koszmarnie drogi.

21 minut temu, Gargan napisał:

Osobiście uważam, że w końcówce mocy masz uwalony tranzystor. Ale ja się nie znam - ja prosty audiofil jestem

I to pewnie nie jeden 😉

22 minuty temu, Gargan napisał:

Oczywiście najlepiej jest dać ten sprzęt do profesjonalnego serwisu. Jest taki młody chłopak na YouTube - Zreperuj.to. Nie z Torunia, ale od czego są paczkomaty 🙂 Jego mogę polecić. Bardzo dociekliwy. Wszystko elektroniczne reperuje. Nie jest koszmarnie drogi.

Jeśli już to gdzieś wysyłać, to prędzej do pana Mariusza z Wałbrzycha, ten wzmacniacz pewnie wymaga podstawowego przeglądu z racji wieku ponad 30 lat, lepiej, żeby go obejrzał ktoś kto ma pojęcie o serwisie tego typu sprzętu 😉 tutaj podstawowa naprawa to może być zbyt mało 😉 chociaż z doświadczenia muszę przyznać, że te modele jak i nawet te niższe z tej serii trzymają się bardzo dobrze, no ale reguły nie ma 😉 

Dzięki Panowie za rzeczową odpowiedz i sugestie co może być uszkodzone i od czego zacząć. Po świętach będę miał więcej wolnego czasu więc wtedy spróbuję swoich sił 🙂

asterixiobelix Masz może dokładniejsze namiary na wymienionego przez Ciebie pana Mariusza ?

W dniu 15.12.2024 o 22:20, DużyJoe napisał:

Dzięki Panowie za rzeczową odpowiedz i sugestie co może być uszkodzone i od czego zacząć. Po świętach będę miał więcej wolnego czasu więc wtedy spróbuję swoich sił 🙂

asterixiobelix Masz może dokładniejsze namiary na wymienionego przez Ciebie pana Mariusza ?

Pan Mariusz Frąszczak, na facebooku znajdziesz jego stronę pod nazwą "Serwis Audio Hi-Fi Hi-END", obawiam się, że terminy tam mogą być "nie na jutro" ale za praca wykonywana jest bardzo profesjonalnie.