Skocz do zawartości
IGNORED

Musical fidelity m6si poszukiwany dac.

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Wito76 napisał:

Namacalność i naturalność.

No same zalety! 🙂 

3 minuty temu, Gargan napisał:

To nie jest tak, że najlepiej brzmi najlepszy chip - najlepiej brzmi chip najlepiej zaimplementowany.

Taka prawda. Chip to jedno ale implementacja: ZASILANIE, GŁUPCZE!!! 😄, układ wyjściowy, zegary, jakość wejścia USB - to są prawdziwe wartości przetwornika.

Zasilanie - ultralinearne a nie na wtyczce impulsowej, zegar  - jak najlepszy i jak najstabilniejszy, układ wyjściowy - dyskretny, broń Boże opampy, najlepiej z lampą.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

37 minut temu, Gargan napisał:

@il Dottore Ty wciąż lampa i lampa, a wzmacniacz masz na tranzystorach 😀

Bardzo przytomna uwaga! 🙂 

Ale on gra jak dobra lampa. To jest Single Ended w Czystej Klasie A. Nic mu nie brakuje. 🙂 Miałem w domu integrę Masterclass IA-4, która była lepsza w każdym obiektywnym aspekcie (i ponad 2x droższa) ale nie wiem, czy bym się zamienił. A21 w jakiś magiczny sposób dodaje tego ciepełka i za to jest kochany! To już drugi A21 w moim posiadaniu. Tego mi brakowało w zabójczo precyzyjnym Masterclass.  A21 gra z wystarczającą precyzją na moje potrzeby. Jest czysto a jednocześnie przyjemnie. Wiesz że jest teraz pół roku czekania na A21, jak zamówisz?

Z lampami jest pitolenie - wiem to po Havanie. Wciąż ogłaszają nowe genialne lampy - i jak tu nie kupić, jak nie spróbować? I już kolejne wydatki. Do tego regulacja BIAS... nie wiem, czy moja natura leniucha by to zniosła.

Edytowane przez il Dottore

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

@il Dottore gdzie siedziałeś przez ostatnie 30 lat? To nie te czasy, że ręcznie regulujemy bias. Teraz to się robi samo - automatycznie. Nawet w tych rzęchach od Leben. Akurat do nich lampy są tanie. 

No nie mów, że Cię nie korci taki japoniec?

Złoty a skromny 😁 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

6 minut temu, Gargan napisał:

@il Dottore gdzie siedziałeś przez ostatnie 30 lat? To nie te czasy, że ręcznie regulujemy bias. Teraz to się robi samo - automatycznie. Nawet w tych rzęchach od Leben. Akurat do nich lampy są tanie. 

No nie mów, że Cię nie korci taki japoniec?

Złoty a skromny 😁 

Ukryta Zawartość

Nie, nie korci mnie mnie wcale a wcale. Słuchałem go u Cloneya w Blackrock na siakichś Audiovectorach (cena tych kolumn  - oczy z głowy). Strasznie to muliło. Stereotypowo lampowy dźwięk. Jednocześnie ekstremalnie przyjemny ale za dużo syropu jak dla mnie. Miałbym dyskomfort.

Te lampy, o których myślę, akurat mają regulację BIAS śrubokręcikiem a nie przy pomocy układu elektronicznego. I nie mulą. 🙂 Dla takiego lampiaka byłbym skłonny zdradzić Sugdena. Ale chyba jestem za leniwy. 

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
W dniu 19.12.2024 o 20:17, Adrian085 napisał:

Troszkę poczytałem na temat dac zbudowanych w technice r2r. Może warto posłuchać z musical fidelity m6si. Niestety ten wbudowany dac to dla mnie tragedia. Musi być tu wprowadzona zmiana. Z używek może gustard a26? Chociaż znalazłem też jakieś konstrukcje diy oparte na tda1540 czy tda1543. Oraz jakaś konstrukcja że stopniem wyjściowym na lampach. Człowiek reklamuje się w sieci z małopolski oraz ktoś z Warszawy. Oczywiście proszę salony czy użytkowników o podesłanie propozycji nowych konstrukcji dających piękna barwę wokali w spokojnej muzyce. Ballady, wieczorne odsłuchy. Przestronne granie. Brakuje mi w dźwięku takiej kropki nad i. Może właśnie tej lampy na przedwzmacniaczu. Próbowałem bawić się korekcja w roon ale bardzo szybko zaczyna sygnalizowac efekt przesterowania sygnału. 

W Roon jest regulacja zapasu dynamiki żeby lampka przesterowania nie straszyła.Jednak korekcja w Roon czaru wokali nie przyniesie.

Mam taki wzmacniacz.Moim zdaniem kolumny więcej zmian wniosą niż DAC.

Ja akurat mam Teac nt-505. Dobrze się dogadują.Wokale są doskonale przedstawione.

Wzmacniacz jest mocno wrażliwy na wszelkie okablowanie.Lub jak kto woli potrafi wykorzystać cechy miedzi, srebra itp.

W dniu 7.02.2025 o 20:57, Audroc napisał:

Napisałeś tu prawdę oczywista i fajnie, trzeba to ludziom powtarzać.

Winyl mimo upływu lat ciągle jest wzorcem i tego prędko nic nie zmieji.

Tyle tylko że ja mam łatwo bo zbieram winyle z przerwami od ponad 30 lat.

Natomiast weź pod uwagę że pliki są darmowe i dlatego zawładnęły nie tylko tym Forum. Nie żebym coś sugerował, ot życie...

Co do samego wzmacniacza to trudno człowiekowi doradzać jak już coś kupił. Jeśli jeszcze może to pewnie że warto sprzedać i kupić czystą Yamahę AS2200 która jest naprawdę zbalansowana i po XLR brzmi o niebo lepiej. Ludzie często piszą że nie ma znaczenia czy to będzie połączenie XLR czy RCA bo większość wzmacniaczy jak CA czy Accuphase jest oszukana i faktycznie na każdym kablu gra tak samo.

Znaczy Yamaha AS 2200 lepsza od MF 6si po xlr?

51 minut temu, Metal napisał:

Yamahę AS2200 która jest naprawdę zbalansowana i po XLR brzmi o niebo lepiej. Ludzie często piszą że nie ma znaczenia czy to będzie połączenie XLR czy RCA bo większość wzmacniaczy jak CA czy Accuphase jest oszukana i faktycznie na każdym kablu gra tak samo.

Święte słowa 😉

Luxman to też dobry przykład. Ma XLR, a lepiej gra po RCA 😉

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

1 minutę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Święte słowa 😉

Ja akurat  mam oba wzmacniacze. W  Top Hi-Fi macie MF?

Ja akurat cenię Yamahę mocno...

No ale...

Propo DAC na R2R. Fajną opcją wydaje się Topping Centaurus, taki trochę okrojony Holo Cyan2 (za 1/3 ceny). Na testach chwalą go, no i ma PEQ. Teraz na aliexpress jest super cena na niego, z kodem promocyjnym wychodzi ok 2700 +VAT. 

Zamówiłem go dziś, zobaczymy jak się zgra z M6si 🙂 Za taki grosz, żadne ryzyko.

2 minuty temu, Metal napisał:

W  Top Hi-Fi macie MF?

już od ładnych kilku lat nie mamy MF w ofercie.

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

8 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Święte słowa 😉

9 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Święte słowa 😉

Na tym samym przewodzie?

4 minuty temu, Metal napisał:

Na tym samym przewodzie?

no tylko wtedy takie porównanie ma sens 😉

www.tophifi.pl

3 minuty temu, Metal napisał:

To git. Można by tu tomy napisać czemu akurat Yamaha czy Mf. Mam oba i podłączałem po XLR  i RCA.

Yamaha 3200 i 2200 oraz starsze mają w pełni symetrycznie zbudowany pre i końcówkę mocy i wtedy łączenie po XLR daje efekt. 

www.tophifi.pl

20 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Święte słowa 😉

Luxman i Accuphase to jeszcze nie jest dla realizacja połączenia XLR.

Są takie przypadki jak Moon 340i ze złą realizacją XLR, albo takie jak YBA Heritage A100, gdzie to nie jest zła realizacja tylko żart producenta.

17 minut temu, Metal napisał:

Na tym samym przewodzie?

XLR po to wymyślono, żeby przewód nie miał znaczenia.

4 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Yamaha 3200 i 2200 oraz starsze mają w pełni symetrycznie zbudowany pre i końcówkę mocy i wtedy łączenie po XLR daje efekt. 

Pre owszem, ale końcówki mocy?

33 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Jeśli znajdziemy DAC dual mono z oddzielnym zasilaniem  to tak. Same oddzielne końcówki mocy we wzmacniaczu też coś tam dają.Nie ma co popadać w paranoję.

Czy Yamaha 2200 ma oddzielne zasilanie na każdy kanał? Bo nie zaglądałem pod maskę.Bo gwarancja.

3 minuty temu, Metal napisał:

Jeśli znajdziemy DAC dual mono z oddzielnym zasilaniem  to tak. Same oddzielne końcówki mocy we wzmacniaczu też coś tam dają.Nie ma co popadać w paranoję.

Czy Yamaha 2200 ma oddzielne zasilanie na każdy kanał? Bo nie zaglądałem pod maskę.Bo gwarancja.

Ma oddzielne zasilanie. Ale transformator jest jeden - z osobnymi odczepami.

DAC dual-mono łatwo znaleźć. Nawet zbalansowane dual-mono.

Nie jestem pewien o czym myślisz pisząc "oddzielne zasilanie"?

Teraz, Metal napisał:

No i to jest dual mono czy oszukaniec?

Dual Mono nie jedną ma postać.

OJ jedną jedyną. Tylko producenci ją rozmnożyli...

46 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

A jak efekt daje ? Skoro jedno zasilanie.

Mam też u siebie dwa monobloki Emotiva.To chyba jest tak jak być powinno...

Godzinę temu, tomski_ napisał:

Za taki grosz, żadne ryzyko.

Żadne. Warto spróbować. Bardzo jestem ciekaw efektów. To Topping bierze drabinki od Holo?

Widziałem, że Audio-gd sprzedaje gotowe drabinki, kompleksowe wejścia USB itp dla amatorów DIY.

49 minut temu, Gargan napisał:

XLR po to wymyślono, żeby przewód nie miał znaczenia.

Przewód analogowy zawsze ma znaczenie. Niektórzy twierdzą, że i cyfrowy gra a nawet zasilający. 🙂 

10 minut temu, Metal napisał:

OJ jedną jedyną. Tylko producenci ją rozmnożyli...

A jak efekt daje ? Skoro jedno zasilanie.

Mam też u siebie dwa monobloki Emotiva.To chyba jest tak jak być powinno...

Zasilanie nie jest jedno. Jeden jest tylko transformator.

5 minut temu, Metal napisał:

Ale nie o to chodzi.Mf m 6si taki przebieraniec dual mono jak Yamaha 2200.

No pre nie dual.I co z tego.

Nie, Yamaha AS2200 jest klasę wyżej od Musical Fidelity M6si.

Ale przecież podłączenia XLR nabierają sensu dopiero przy dłuższych połączeniach w celu eliminacji zakłóceń, po to wymyślono. W studiu to normalne połączenie, ale po co stosować to w domu jak klocek stoi obok drugiego?

Edytowane przez paww

No tak.Fakt i sama prawda.

Wystarczy otworzyć Yamahę i już widać od razu jakość projektu.

Nie kabel na kablu i pod kablem co nie jest rzadkie.

Sam jestem fanem marki.

Ale mf dla mnie gra lepiej. Tak jak piszesz.Odczucia własne i tyle.

Ale Mf jeszcze na szczęście też git poza brak balansu w pre.

2 minuty temu, paww napisał:

Ale przecież podłączenia XLR nabierają sensu dopiero przy dłuższych połączeniach w celu eliminacji zakłóceń, po to wymyślono to połączenie. W studiu to normalne połączenie, ale po co stosować to w domu jak klocek stoi obok drugiego?

Tzn dual mono łączymy po RCA i jest to samo co po XLR.Raczej nie.My tu o dual mono.

• Pokaż nowe odpowiedzi