Skocz do zawartości
IGNORED

Windows 11 - kino domowe dźwięk 5.1

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, MarcinRejek napisał:

Specjalnie włączyłem serial animowany z Dolby Atmos

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i teraz masz zdjęcie z amplitunerem 4810 bez Audyssey i suba bo go sprzedałem wczoraj

IMG_1008.thumb.jpeg.5cce5887472f5142bda243de4e39d2fd.jpeg

Od kiedy Prime ma taki wygląd na Windowsie? Czy to nie z Windowsa?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

A tak mam na TVIMG_1010.thumb.jpeg.c28a8bdfaae384cc767cc77abd2f1e61.jpeg

i następnie 

IMG_1012.thumb.jpeg.3590725328b7813516bb22234ea9e512.jpeg

2 minuty temu, czaro1366 napisał:

Od kiedy Prime ma taki wygląd na Windowsie? Czy to nie z Windowsa?

Moja odpowiedź tyczy się kolegi @Milo nie Twojej... proszę przeczytać wpisy dokładnie. 

3 godziny temu, MarcinRejek napisał:

A tak mam na TV

Ukryta Zawartość

i następnie 

Moja odpowiedź tyczy się kolegi @Milo nie Twojej... proszę przeczytać wpisy dokładnie. 

Ok dzięki. Widzę, że też masz LG. No nic będę u ojca to jeszcze pokombinuje, bo nie mogę wejść w zakładkę właśnie "wyjście dźwięku cyfrowego" nie jest wgl aktywna, może dlatego, że jest ustawione wyjście "głośnik TV i wyjście optyczne" Spróbuje dać na samo wyjście optyczne jak się będzie dało.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Milo
W dniu 17.12.2024 o 12:42, czaro1366 napisał:

Niestety mój telewizor nie ma wyjścia 5.1

Ale przecież 15-20 letnie TV mają wyjście optyczne, które obsługuje 5.1. Trochę to dziwne...

Zastanawiam się jak ten temat jeszcze mogę ugryźć. Wychodzi na to, że komputer widzi, że urządzenie na wyjściu HDMI ma obsługę 5.1 i traktuje go jako urządzenie 5.1, ale jednocześnie nie daje sygnały 5.1.

To jest problem z przeglądarkami na PC, które zawsze były upośledzone w tym względzie. Jeśli odtwarzacz mediów daje radę z dźwiękiem 5.1, to znaczy, że taka możliwość jest.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

8 godzin temu, qbakos napisał:

Ale przecież 15-20 letnie TV mają wyjście optyczne, które obsługuje 5.1. Trochę to dziwne...

To jest problem z przeglądarkami na PC, które zawsze były upośledzone w tym względzie. Jeśli odtwarzacz mediów daje radę z dźwiękiem 5.1, to znaczy, że taka możliwość jest.

Mam Samsunga PS50C91HX/XEC i niestety nie ma.

No nie. Odnosiłem się kilka razy już do tego tematu - przeglądarki można obejść i jest na to kilka sposobów. Tyle, że zanim w ogóle przejdę do obchodzenia tego to musi mi Windows obsługiwać 5.1, a Windows nie chce tego dźwięku obsłużyć. Odtwarzacze mediów za pośrednictwem Windowsa nie puszczają 5.1, a wyłącznie przez passthrough

6 godzin temu, czaro1366 napisał:

Tyle, że zanim w ogóle przejdę do obchodzenia tego to musi mi Windows obsługiwać 5.1, a Windows nie chce tego dźwięku obsłużyć. Odtwarzacze mediów za pośrednictwem Windowsa nie puszczają 5.1, a wyłącznie przez passthrough

A jak Ty chcesz puścić zdekodowany sygnał analogowy przez HDMI ?

10 minut temu, fetek napisał:

A jak Ty chcesz puścić zdekodowany sygnał analogowy przez HDMI ?

A czemu zdekodowany sygnał analogowy? Normalny sygnał Dolby 5.1

2 godziny temu, czaro1366 napisał:

A czemu zdekodowany sygnał analogowy? Normalny sygnał Dolby 5.1

Windows sam z siebie nie wypluwa dolby 5.1 tylko 5.1 raczej w PCM

Panel sterownia, ustawiania wdzięku, hdmi kreator z ustawianiem na 5.1 i nic więcej. Wszystkie aplikacje które wymieniłeś odchodzą powyższe ustawienia. Nie potrzebujesz nic innego.

Jak nie dostajesz AC-3 tylko inne ustrojstwo a koniecznie chcesz DB, to musisz korzystać z ustrojstwa typu DB connect.

Edytowane przez fetek

Dolby connect to jedno z rozwiązań. Może też wypuścić 5.1 PCM. Ale nie wiem czy amplituner to przyjmie, teoretycznie powinien. Ale to wyłącznie przez HDMI przejdzie.

9 godzin temu, czaro1366 napisał:

musi mi Windows obsługiwać 5.1, a Windows nie chce tego dźwięku obsłużyć.

Widocznie urządzenie podpięte na końcu nie zgłasza się jako 5.1. Inaczej zostałoby tak wykryte.

w opcjach dźwięku na wyjściu HDMI Audio mogę wybrać układ 5.1

Nie rozumiem tego. U mnie na starym win7 idzie to tak jak trzeba: zgłasza się urządzenie 7.1 i test windowsa przechodzi przez wszystkie kolumny.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

16 godzin temu, fetek napisał:

Windows sam z siebie nie wypluwa dolby 5.1 tylko 5.1 raczej w PCM

Panel sterownia, ustawiania wdzięku, hdmi kreator z ustawianiem na 5.1 i nic więcej. Wszystkie aplikacje które wymieniłeś odchodzą powyższe ustawienia. Nie potrzebujesz nic innego.

Jak nie dostajesz AC-3 tylko inne ustrojstwo a koniecznie chcesz DB, to musisz korzystać z ustrojstwa typu DB connect.

Do Dolby Connecta bym musiał mieć chyba telewizor z tym standardem?

16 godzin temu, qbakos napisał:

Dolby connect to jedno z rozwiązań. Może też wypuścić 5.1 PCM. Ale nie wiem czy amplituner to przyjmie, teoretycznie powinien. Ale to wyłącznie przez HDMI przejdzie.

Widocznie urządzenie podpięte na końcu nie zgłasza się jako 5.1. Inaczej zostałoby tak wykryte.

Nie rozumiem tego. U mnie na starym win7 idzie to tak jak trzeba: zgłasza się urządzenie 7.1 i test windowsa przechodzi przez wszystkie kolumny.

Znaczy no urządzenie ciężko, żeby się zgłosiło w ogóle. Generalnie sam obraz z HDMI leci na telewizor i komputer "widzi" telewizor jako podłączony monitor. Z kolei jako wyjście dźwięku "widzi" HDMI. W teorii więc po HDMI powinien to 5.1 wypuścić. Tyle, że jak mówię - każdy dźwięk wypuszczony po HDMI przez Windows czyli czy to gry czy przeglądarki, bez względu na ustawienia np w samej grze czy programie, jest ucinany do 2.0. Z kolei jak na ten sam kabel HDMI wypuszczę dźwięk z pominięciem systemowego zarządzania dźwiękiem to wszystko hula, ale niestety obsługuje to dosłownie garstka programów

W standardzie HDMI urządzenia połączone ze sobą dogadują się jaki standard dźwięku i obrazu mogą między sobą przesłać. Widocznie Twój TV zgłasza się jako urządzenie stereo i dlatego tak to wygląda. Ewentualnie ten splitter coś miesza po drodze. Może też do TV w ogóle nie dochodzić dźwięk, bo splitter coś przycina - tu jest bardzo dużo możliwości.

2 minuty temu, qbakos napisał:

W standardzie HDMI urządzenia połączone ze sobą dogadują się jaki standard dźwięku i obrazu mogą między sobą przesłać. Widocznie Twój TV zgłasza się jako urządzenie stereo i dlatego tak to wygląda. Ewentualnie ten splitter coś miesza po drodze. Może też do TV w ogóle nie dochodzić dźwięk, bo splitter coś przycina - tu jest bardzo dużo możliwości.

Sam telewizor jest stereo. Czyli jest możliwe, że mimo, że dźwięk wychodzi "bokiem" na kino i zamiast wędrować do telewizora to przez HDMI informacja o odbiorcy dźwięku blokuje możliwość wypuszczenia 5.1 z komputera? Nie ma opcji jakiegoś zablokowania informacji o urządzeniu i ręcznego ustawienia dźwięku wypuszczanego po HDMI?

Jeśli z aplikacji VLC, MPC itp przy wykorzystaniu opcji HDMI passthrough jest prawidłowo, tzn że wina nie leży po stronie splitera. Tu chodzi o to, że z przeglądarki nie ma dzwięku wielokanałowego z serwisów streamingowych.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

34 minuty temu, brewka87 napisał:

Jeśli z aplikacji VLC, MPC itp przy wykorzystaniu opcji HDMI passthrough jest prawidłowo, tzn że wina nie leży po stronie splitera. Tu chodzi o to, że z przeglądarki nie ma dzwięku wielokanałowego z serwisów streamingowych.

Ale odłóżmy na bok już tę przeglądarkę. Mamy też gry, które wspierają 5.1 oraz mamy systemowy test audio, gdzie przy teście dźwięku 5.1 sygnał idzie tylko na dwa przednie głośniki, a reszta jest "niema". Może być więc tak, że to system Windows coś wykrywa nieprawidłowo (np splitter lub telewizor) skoro po passthrough działa

21 minut temu, czaro1366 napisał:

Ale odłóżmy na bok już tę przeglądarkę. Mamy też gry, które wspierają 5.1 oraz mamy systemowy test audio, gdzie przy teście dźwięku 5.1 sygnał idzie tylko na dwa przednie głośniki, a reszta jest "niema". Może być więc tak, że to system Windows coś wykrywa nieprawidłowo

Nie wiem, mi na systemowym teście audio nigdy nie udało się uzyskać dzwięku wielokanałowego ale tak naprawdę to nigdy mi na tym nie zalezało. Ważne że programy do odtwarzania filmów prawidłowo omijały systemowy mikser audio wypuszczając przez optyka oryginalny dźwięk.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

2 minuty temu, brewka87 napisał:

Nie wiem, mi na systemowym teście audio nigdy nie udało się uzyskać dzwięku wielokanałowego ale tak naprawdę to nigdy mi na tym nie zalezało. Ważne że programy do odtwarzania filmów prawidłowo omijały systemowy mikser audio wypuszczając przez optyka oryginalny dźwięk.

Okej. No ja właśnie na programach też omijam i tam jest spoko, ale niestety właśnie gry w większości idą przez mikser systemowy (tak samo jak przeglądarki zresztą, nawet przy wymuszeniu 5.1), więc z automatu jak systemowy mikser nie puszcza 5.1 to nie mam go nigdzie poza programami obsługującymi passthrough

To może wypróbuj polecany wcześniej Dolby czy tam DTS connect. To omija mikser systemowy i kompresuje w locie wszystko do DD/DTS. Nie używałem tego, ale sporo osób pisało, że działa całkiem dobrze.

6 godzin temu, czaro1366 napisał:

Czyli jest możliwe, że mimo, że dźwięk wychodzi "bokiem" na kino i zamiast wędrować do telewizora to przez HDMI informacja o odbiorcy dźwięku blokuje możliwość wypuszczenia 5.1 z komputera?

Moim zdaniem dokładnie tak się dzieje, bo to TV jest urządzeniem końcowym, a splitter teoretycznie powinien być przezroczysty. Ale czemu TV zgłasza się jako stereo to już zagadka... u mnie każdy zgłaszał się jako wielokanałowy. Masz dostępne splittery z przełącznikiem EDID, gdzie możesz wymusić takie rzeczy, ale one są droższe i to wymaga trochę zabawy.

9 godzin temu, czaro1366 napisał:

Ale odłóżmy na bok już tę przeglądarkę. Mamy też gry, które wspierają 5.1 oraz mamy systemowy test audio, gdzie przy teście dźwięku 5.1 sygnał idzie tylko na dwa przednie głośniki, a reszta jest "niema". Może być więc tak, że to system Windows coś wykrywa nieprawidłowo (np splitter lub telewizor) skoro po passthrough działa

sygnał 5.1 nie jest sygnałem dolby / dts !

jak masz ustawiony amplituner ?

10 godzin temu, czaro1366 napisał:

Sam telewizor jest stereo. Czyli jest możliwe, że mimo, że dźwięk wychodzi "bokiem" na kino i zamiast wędrować do telewizora to przez HDMI informacja o odbiorcy dźwięku blokuje możliwość wypuszczenia 5.1 z komputera?

no to sprawdź jakie EDID widzi komputer.

W dniu 18.12.2024 o 15:03, MarcinRejek napisał:

A tak mam na TV

Ukryta Zawartość

i następnie 

Ustawiłem tak jak u Ciebie i działa u ojca Dolby Digital, tak że jeszcze raz dzięki za tipa👍

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
W dniu 20.12.2024 o 18:38, qbakos napisał:

To może wypróbuj polecany wcześniej Dolby czy tam DTS connect. To omija mikser systemowy i kompresuje w locie wszystko do DD/DTS. Nie używałem tego, ale sporo osób pisało, że działa całkiem dobrze.

Moim zdaniem dokładnie tak się dzieje, bo to TV jest urządzeniem końcowym, a splitter teoretycznie powinien być przezroczysty. Ale czemu TV zgłasza się jako stereo to już zagadka... u mnie każdy zgłaszał się jako wielokanałowy. Masz dostępne splittery z przełącznikiem EDID, gdzie możesz wymusić takie rzeczy, ale one są droższe i to wymaga trochę zabawy.

No właśnie Dolby Access/DTS Access nie mają w ogóle opcji dźwięku przestrzennego dla kina domowego tylko pseudoprzestrzenny dla słuchawek (Dolby Access for Headphones i analogicznie dla DTS). Nie daje to dźwięku przestrzennego

• Pokaż nowe odpowiedzi