Skocz do zawartości
IGNORED

Tanie kolumny z BS z przodu (lub obudową zamkniętą)

Rekomendowane odpowiedzi

Zadałem to pytanie już w wątku ze znaleziskami na Allegro, ale nie dostałem jednoznacznej odpowiedzi, więc zakładam wątek.

Jest obecnie na Allegro/OLX jakiś zestaw głośników cenowo i jakościowo porównywalny np. z Arcusami AS4, tylko z BS z przodu? Obecnie mój setup kompletnie nie gra z (małym) pokojem, a nie mam możliwości przestawienia kolumn. 
Chcę więc kupić cokolwiek znośnego, bez odsłuchu (no chyba, że byłoby w ŁDZ lub okolicach), aby sprawdzić, czy BS z przodu to jest dobra droga, potem ewentualnie odsprzedać za podobną kwotę i kupić coś fajniejszego.

Kolumny są blisko uszu (1,5-2m od), więc coś, co sprawdziło by się jako monitory bliskiego pola byłoby na plus. Preferuję brzmienie raczej miękkie, z mięsistymi gitarami.
Zaproponowano mi coś w obudowie zamkniętej, ale bez konkretów.

Jeśli macie jakieś pomysły, to śmiało piszcie. Rynek jest gigantyczny, a ja nie siedzę już głęboko w temacie. Chcę jednak się pozbyć buczenia, które powoduje, że słuchanie muzyki jest wręcz nieprzyjemne 🙂

Edytowane przez cold fire

Nie określiłeś budżetu i sprzętu towarzyszącego oraz metrażu pomieszczenia, więc ile chcesz wydać jak duży masz pokój i z czym miałyby grać te monitory.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Budżet powiedzmy do ok. 700 PLN, metraż 10m2, moje stanowisko odsłuchowe jest prawie w rogu, kolumny stoją blisko rogów przylegających, na dłuższej przekątnej pokoju (razem tworzymy mniej więcej trójkąt wyznaczający połowę tego pokoju).

Kolumny grają ze Spotify na karcie Audiotrak Maya 5U przez Ampli Sony GX70ES.

Polecam Ci zatem monitory marki KEF szczególnie modele Q1/Q10, iQ1/iQ10, iQ3/iQ30. Tak się akurat składa, że dostępne są monitory iQ1 w bardzo fajnym stanie. Możesz rozejrzeć się za którymiś z tych modeli i ponegocjować ostateczną cenę, bo choć te poniższe iQ1 prezentują się atrakcyjnie to konto sprzedającego nie budzi zaufania więc zachęcam zachować ostrożność. Pozostałe modele są na olx w trochę zawyżonych cenach, ale ogólnie monitory te to fajne brzmienie dlatego negocjuj ich ceny bo warto i myślę że w Twoich warunkach powinny się odnaleźć i dać radę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Myślę też, że z czasem możesz pomyśleć o pełnowymiarowym wzmacniaczu stereo żeby wyciągnąć maksimum z tych kolumn i już taki NAD 316BEE byłby spoko.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

Dzięki!

Hmm, teraz pytanie czy takie głośniki będą w stanie zadowolić mnie w kwestii balansu brzmienia i basu, szczególnie po mięsiście brzmiących Arcusach na 20cm niskośredniotonowcu od Vify. Nie mam i nie chcę mieć subwoofera. 

Widzę, że jest Kef iQ3 za jedynie 100PLN więcej, nie nada się bardziej?
Oba te zestawy mają dosyć przeciętne recenzje jeśli chodzi o ton, są raczej określane jako grające dosyć ostro i płasko, co nie jest do końca tym, czego szukam i mam nieco obawy. Plus stylistyka jest zupełnie nie w mój gust, ale to bym przeżył, jeśli brzmienie byłoby ok 🙂

Na pewno zaletą są zintegrowane przetworniki, tylko że obecnie używam zestawu bardziej do podcastów i muzyki w tle oraz filmów, więc scena mnie tak bardzo nie interesuje, nie robię typowych sesji odsłuchowych. Zestaw spełnia u mnie rolę głośników komputerowych stojących na standach za mną.

Możesz napisać coś więcej o tych głośnikach, jak byś je scharakteryzował?

iQ3/iQ30 mają większą skrzynkę więc i zejście basu jest niższe. Brzmienie KEFów z tych serii może wydać się płaskie czy za mało nasycone, ale winą tego będzie nieodpowiedni wzmacniacz oraz źródło dźwięku, dlatego zaproponowałem wzmacniacz stereo marki NAD, które cechuje pewną obfitość dźwięku i plastyczność co w połączeniu z kolumnami KEFa z tego okresu jest bardzo fajnym i udanym zestawieniem. Jednak taka konfiguracja dobrze sprawdzałaby się w muzyce, ale skoro przez większość czasu słuchasz podcastów i oglądasz filmy, a muzyki słuchasz w tle to może warto rozejrzeć się za czymś innym i taką alternatywą mogą być monitory B&W DM302, które z tego co się orientuje to w swoim czasie wygrały nagrodę EISA.

Edytowane przez Tal

Może masz blisko do tych B&W, jeśli tak to umów się na odsłuch i posłuchaj ich, bo myślę, że warto.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, cold fire napisał:

aby sprawdzić, czy BS z przodu to jest dobra droga,

To wsadź gąbki w BR z tyłu.

3 godziny temu, cold fire napisał:

Chcę jednak się pozbyć buczenia, które powoduje, że słuchanie muzyki jest wręcz nieprzyjemne 🙂

To raczej kwestia akustyki niż kolumn. Ściszenie basu gąbkami prawdopodobnie nieco zniweluje ten efekt, ale problem pozostanie. Być może kolumny z BR z przodu zagrają przyjemniej, ale to wypadkowa wszystkich ich cech a nie tylko umiejscowienia BR.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Na pewno do tak bliskiego słuchania NIE wybrał bym kolumn z twardą kopułką.

Masz Elaca Debut z "5" i Polki T15 - lekko ponad budżet, ale też Debut z "6",

tylko te już niestety mocno ponad budżet.

Jeśli Arcusy były konstrukcją zamkniętą to dużego niedostatku basu nie będzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

9 godzin temu, Tal napisał:

Może masz blisko do tych B&W, jeśli tak to umów się na odsłuch i posłuchaj ich, bo myślę, że warto.

Ukryta Zawartość

O, to jest super opcja, dzięki!

Szymon - eksperymentowałem już w ten sposób i niestety nic to nie dawało, bas był dalej podbity w nie tym miejscu co trzeba, miał jeszcze mniejszą głębię i było go jak na lekarstwo, czyli w sumie nic to nie dało.

Łudzę się, że kolumny z BS z przodu naprawią ten problem kierując jego strumień w przeciwną (moją) stronę.

Audioburak - Arcusy mają BS z tyłu.
Te Cantony też fajnie wyglądają. Elac Debut to najniższa półka, serio warto?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez cold fire
1 minutę temu, cold fire napisał:

O, to jest super opcja, dzięki!

W istocie 🙂 monitorki fajne i do Twoich 10m² myślę, że akurat.

Pomyśl tylko o wzmacniaczu stereo zamiast tego ampli oraz jakimś budżetowym DACu.

Daj znać, gdy będziesz po odsłuchu.

Ludzie pisali na forum, że ten Ampli zjadał dużo wzmaków i faktycznie gra o wiele lepiej, niż moje poprzednie wzmacniacze (to były co prawda klasyki i to z niższych półek, ale jednak). 
W mojej obecnej konfiguracji wzmacniacz to najmniejszy problem, akustyka serio nie pozwala tutaj na dużo 🙂

Rozumiem i plus, że to ampli z serii ES, jednak i tak namawiam Cię do jego sprzedaży, bo w jego cenie można mieć lepszy wzmacniacz, choćby NAD 316BEE lub Marantz PM-68.

23 minuty temu, cold fire napisał:

Szymon - eksperymentowałem już w ten sposób i niestety nic to nie dawało, bas był dalej podbity w nie tym miejscu co trzeba, miał jeszcze mniejszą głębię i było go jak na lekarstwo, czyli w sumie nic to nie dało.

Obstawiam problemy z akustyką, a wtedy każde kolumny będą w mniejszym lub większym stopniu powtarzać ten problem. Ale w pomieszczeniu 10m², przesunięcie kolumn lub fotela o 10-20cm, może spowodować wyraźne zmiany.

Szukasz basu mocnego, głębokiego i szybkiego, a nie głośnego, buczącego i dudniącego? Rozwiązaniem może być 2.1: gąbkami w BR zniwelujesz typową dla monitorków górkę około 100Hz, a SUB-em uzupełnisz typowy dla monitorow dołek 50Hz i niżej.

Zapraszam na prezentację... ale masz pewnie 2000km. U góry działu masz wątek nt suba w stereo.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

46 minut temu, szymon1977 napisał:

Obstawiam problemy z akustyką, a wtedy każde kolumny będą w mniejszym lub większym stopniu powtarzać ten problem. Ale w pomieszczeniu 10m², przesunięcie kolumn lub fotela o 10-20cm, może spowodować wyraźne zmiany.

Szukasz basu mocnego, głębokiego i szybkiego, a nie głośnego, buczącego i dudniącego? Rozwiązaniem może być 2.1: gąbkami w BR zniwelujesz typową dla monitorków górkę około 100Hz, a SUB-em uzupełnisz typowy dla monitorow dołek 50Hz i niżej.

Zapraszam na prezentację... ale masz pewnie 2000km. U góry działu masz wątek nt suba w stereo.

Przesuwałem nawet więcej, jest najlepiej jak może być, dalej fatalnie.

Szukam basu raczej przyjemnego, neutralnego ze wskazaniem na miękkość i swobodę. Podoba mi się charakterystyka basu z membran polipropylenowych, wg mnie super to brzmi z przesterowanymi gitarami w moich Arcusach (w dobrym pokoju).

Tak jak pisałem, subwoofera nie chcę. Nie mam na niego po prostu miejsca, tutaj każdy cm3 jest na wagę złota i każdy jest zajęty.
Plus nigdy nie słyszałem systemu, który by miał subwoofer i bym go nie słyszał, a 2000km na dojazd na odsłuch jednak trochę zbyt daleko. 

No nic, zostaje kupowanie i eksperymentowanie. Jeśli z BS z przodu będzie tak samo, to się poddaję. Nic tutaj więcej nie zrobię może poza ustrojami akustycznymi na ścianach, czego nie lubię. 

10 godzin temu, Tal napisał:

Ukryta Zawartość

Bardzo fajne, mam je przy biurku w pokoju około 10m2 już ponad 10 lat. Służą za tło muzyczne podczas pracy i sprawdziły się. To chyba ostatnie z B&W które są dla mnie strawne. Nienatarczywe, przyjemne w odsłuchu. Polecam, ale i tak warto posłuchać przed zakupem.

Ukryta Zawartość

B&W warte zainteresowania, bo jednak odbiegają od dzisiejszego stereotypu

firmy, czyli blaszanych tweeterów, a do tego są w pobliżu.

Jednak kupno nowych ma tę zaletę, że mając z tyłu głowy eksperymenta 😉 

w przypadku niespełnienia oczekiwań wobec BR na froncie możesz je zwrócić.

Co w przypadku używanych jest dość trudne do negocjacji ... 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Telefunken TL 710, zamknięte, tanie jak barszcz, jak za tę cenę petarda. 

Jakbyś się decydował, staraj się nie przepłacać. W Niemczech widziałem po 50€, w Polsce wystawiają koło 500zł.

PS BR na froncie, górze, dole, z boku, po ukosie, jeden grzyb. Ważne jest strojenie, a nie umiejscowienie. 

.

19 godzin temu, cold fire napisał:

Kolumny są blisko uszu (1,5-2m od), więc coś, co sprawdziło by się jako monitory bliskiego pola byłoby na plus. Preferuję brzmienie raczej miękkie, z mięsistymi gitarami.
Zaproponowano mi coś w obudowie zamkniętej, ale bez konkretów.

Buczenie to może być problem odpowiednich podbić wprowadzanych przez pomieszczenie - obudowa zamknięta tego nie rozwiąże. ... no i pomieszczenie 10m i odległość odsłuchu 1,5-2m czyli raczej średnie pole (większy wpływ pomieszczenia, niż np. 1m od kolumn). Jak masz ścianę tuż za plecami, to w ogóle specyficzne podbicie basu gwarantowane.

Za 700zł ciężko coś sensownego złożyć (tyle, to jakieś dobre głośniki do komputera, do głosu lektora kosztują).

12 minut temu, Kyle napisał:

Za 700zł ciężko coś sensownego złożyć

Dramatyzujesz... padło już kilka sensownych propozycji, a jest więcej z tym, że już z tylnim bas refleksem.

27 minut temu, Tal napisał:

Dramatyzujesz... padło już kilka sensownych propozycji, a jest więcej z tym, że już z tylnim bas refleksem.

... to nie "tylny bassreflex" jest problemem.

30 minut temu, J4Z napisał:

Udowodnić Wam, ze obudowa zamknięta może to rozwiązać? 

Jak zastosujesz BassReflex, który kończy grać odpowiednio wysoko, to też problem "rozwiążesz" 😉 

18 godzin temu, Tal napisał:

Polecam Ci zatem monitory marki KEF szczególnie modele Q1

Bardzo łatwo KEF Q1 które miałem parę lat (dłużej niż rok na pewno) budują stabilną przestrzeń, w nawet trudnym akustycznie pomieszczeniu (koncentryczna budowa robi swoje). No i można odsłuchiwać z bardzo małej odległości. Jednak gorzej z podbitym basem, który w małym pomieszczeniu, będzie dodatkowo podbity. ... i przedni BR tutaj nic nie pomoże.

1 godzinę temu, Kyle napisał:

Jak zastosujesz BassReflex, który kończy grać odpowiednio wysoko, to też problem "rozwiążesz" 😉 

Po popełnieniu posta też o tym pomyślałem, ale później przypomniało mi się że miałem telefunken tl 800 

Ukryta Zawartość

Nausznie schodziły dosyć nisko i nie wzbudzały tak modów jak inne. Szkoda, że nie pomierzyłem. Komuś, kto lubi równe granie, mogłoby się podobać. Ja sprzedałem, a zostawiłem sobie mniejsze 710, bo mają podbity bas, choć tak nisko nie schodzą i nie ta "klasa" brzmienia.

Nie wiem, może równe, nisko schodzące kolumny z BR też by nie wzbudzały mocno? Nie wiem, czy miałem takie. Czy przypadkiem częstym efektem ubocznym BR nie jest podbicie? 

Autorowi proponowałbym mikrofon, ale kosztuje prawie tyle, co chcę dać za paczki. 

...a jak zastosujesz BR i skończysz na 60-80Hz no to tak, tak jak mówisz. :P Chyba że gruby mod na 100Hz ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez J4Z

.

Ciekawe rzeczy opowiadacie, ale miałem przygodę z miniwieżą wyposażoną

w kolumienki z "BR" niewiele grubszym od kciuka.

Nie sięgały na pewno basu rzędu 80 Hz w dole pasma. A dudniły jak się masz 😉

Po odsunięciu o 5-7cm od ściany całe dudnienie zanikło.

Sam BR bywa podbiciem - wystarczy popatrzeć na wiele pomiarów kolumn.

Niektóre mają wręcz ponad 10 dB szpice rezonansowe w basie, co po dosunięciu

ich do ściany może dawać ciekawe efekty ...

Edytowane przez audioburak

Pobawiłem się trochę i buczy kolumna, która jest jedynie 20cm od ściany, ale ściany nie za nią, tylko obok niej (nie może być dalej). Ta, która jest 40cm od najbliższej (z tyłu) gra ok. 

No więc odsunąłem tą, która jest 20cm od ściany na 40cm. No i różnica jest kolosalna. Brzmienie się wyrównało, bas schodzi nisko, jest bardziej naturalny na szerszym zakresie pasma. Dalej jest podbicie na niskich rejestrach wokalu, ale obawiam się, że to już kwestia akustyki pokoju i braku odpowiednich ustrojów.

No więc teraz pytanie, czy faktycznie jest sens tutaj coś kombinować z innymi kolumnami, czy jestem skazany na brzmienie tekturowego pudła? 😄
Jest szansa, że obudowa zamknięta będzie mniej czuła na ustawienie? Nietypowa kwestia w moim ustawieniu jest fakt, że problemem jest bliskość ściany bocznej, a nie tylnej. 

Panowie, robi się ciekawie. Przysunąłem kolumnę 10cm bliżej (kompromis na 30cm od ściany, może będzie się dało przechodzić bez potykania) i skierowałem kolumny jakieś 15 stopni do wewnątrz tak, że linie na przedłużeniu przetworników krzyżują się jakieś 30cm przede mną (czyli za mną, bo słucham tyłem do głośników :D). 

Jest niewyobrażalne jak dużo to zmieniło przy tym ustawieniu. Na plus. 
Chyba obejdzie się bez nowych kolumn 😄

Nie no spoko, bas jest lepszy, ale jednak klarowność wokali i w ogóle wyższa średnica i wysokie tony straciły kompletnie na klarowności, wszystko weszło za kotarę. Te Arcusy są jednak bardzo wrażliwe w kwestii kierunkowości w wyższych rejestrach, kiedy nimi manipuluję w osi poziomej. Pewnie przez te ramki boczne.

Czyli tak źle, tak niedobrze 😄
Będę musiał dalej szukać jakiegoś kompromisu.

A możeś choć trochę manualny ? 😉 

image.png.d6ae845ac1c669353e3bcc4fe562ded5.png

Bo okazuje się, że taka wersja też była, więc może ....

• Pokaż nowe odpowiedzi