Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz pm6007+ 3 kolumny 8ohm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem totalnie zielony jak chodzi o sprzęt audio i proszę o wyrozumiałość. Posiadam aktualnie 3 kolumny po bracie. Dwie to Altus 110, a trzecia to Technics SB-440( tak wiem, że te kolumny nadają się jedynie do śmietnika). Do tej pory używałem do nich losowego wzmacniacza którego nazwy nie pamiętam. Niestety wzmacniacz musiałem oddać. Stwierdziłem, że kupię coś z wyższej półki niż stary wzmacniacz za 300zł z olx, więc zamówiłem wzmacniacz Marantz PM6007. Zastanawiam się jak podłączyć te 3 kolumny tak, żeby to chwilowo jakoś działało. Pierwsza moja myśl to podłączenie Altusów 110 na A po jednym na stronę, a Technicsa na lewą/prawą stronę B i włączenie A+B. Jednakże nie wiem czy nie przeciążę w ten sposób wzmacniacza. Stąd moja obecność tutaj i prośba o pomoc. W przyszłości jak będą funduszę oczywiście mam zamiar zmienić te kolumny na dużo lepsze, natomiast na tą chwilę muszę korzystać z tego co mam. Z góry dziękuję, za pomoc. 

https://www.audiostereo.pl/topic/168845-marantz-pm6007-3-kolumny-8ohm/
6 minut temu, Misio38 napisał:

Po co chcesz podłączać trzy?

Mam 3 to chcę korzystać z wszystkich po co mają się marnować 😂. Oczywiście, jeżeli będzie to niemożliwe to z Technicsa zrezygnuje. (altusy mam po boku w pokoju, a technicsa ustawionego na wprost dzwi)

Edytowane przez Kariz

Podłączaj tylko dwie kolumny i raczej będą to Altusy.

Mają 8 Ohm, więc nie będą mocno obciążać wzmacniacza.

Gdyby woofery były w dobrym stanie to można z nich za niewielkie pieniądze

zrobić całkiem nieźle grające kolumny; takie, jak kiedyś były robione na eksport.

Ale trzeba chcieć i doinwestować; nowe tweetery i tunele BR pewnie ze 160 zeta ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, rafał50 napisał:

Za ile kupiłeś tego marantza ? 🙂

2k(możliwe, ze dużo przepłaciłem, ale zależało mi na czasie i pewności posiadania gwarancji) 

22 minuty temu, audioburak napisał:

Podłączaj tylko dwie kolumny i raczej będą to Altusy.

Mają 8 Ohm, więc nie będą mocno obciążać wzmacniacza.

Gdyby woofery były w dobrym stanie to można z nich za niewielkie pieniądze

zrobić całkiem nieźle grające kolumny; takie, jak kiedyś były robione na eksport.

Ale trzeba chcieć i doinwestować; nowe tweetery i tunele BR pewnie ze 160 zeta ...

Jak chodzi o niskotonowe głośniki to wymieniłem zawieszenie. Grają w miarę ok jak na altusy. Osobiście nie chce mi się wkładać już w nie pieniądze i czas. Wolę po prostu kupić lepszy zestaw. Służą dzielnie od około 20 lat, pora powoli dać im zejść ze sceny. 

Pamiętaj, że przesiadka na klasowe kolumny może być bolesnym doświadczeniem 😉 

Kiedyś temat przerabiałem ( i Altusy 75 😉 ) to wiem, co mówię ...  

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

17 minut temu, audioburak napisał:

Pamiętaj, że przesiadka na klasowe kolumny może być bolesnym doświadczeniem 😉 

Kiedyś temat przerabiałem ( i Altusy 75 😉 ) to wiem, co mówię ...  

Miejsca w pokoju mam sporo, zawsze mogą zostać podłączone i być włączane gdy będzie potrzeba mniej wymagającego brzmienia 😋

No, lepiej nie wiedzieć, że coś gra piękniej o wiele razy 😂😂😂😂😂 tym lepiej się śpi, bolesne doświadczenie, dobre to było hahahaha 🤣

@Kariz Zapytam przewrotnie - po kie licho kupiłeś wzmacniacz stereo, jeśli chciałeś słuchać na 3 kolumnach? 😀

Poniżej masz 2 możliwości podłączenia 3 kolumn do wzmacniacza stereo. 

Może któryś z nich będzie dla ciebie grać dobrze. Sposób #1. gdy chcesz mieć głośnik centralny. Sposób #2. gdy chcesz mieć surround czyli głośnik efektowy z tyłu za miejscem odsłuchu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

L-R Surround.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 godzin temu, Gargan napisał:

@Kariz Zapytam przewrotnie - po kie licho kupiłeś wzmacniacz stereo, jeśli chciałeś słuchać na 3 kolumnach? 😀

Może któryś z nich będzie dla ciebie grać dobrze. Sposób #1. gdy chcesz mieć głośnik centralny. Sposób #2. gdy chcesz mieć surround czyli głośnik efektowy z tyłu za miejscem odsłuchu.

Ukryta Zawartość

L-R Surround.jpg

Dziękuję za pomoc, docelowo zostaną tylko dwie kolumny(najprawdopodobniej Dali Oberon 7), ale jak mam aktualnie 3 to chciałem się dowiedzieć czy jest możliwość ich podłączenia razem. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To są dwa najlepsze sposoby.

Tylko nie dawaj głośności na maksa, bo jeszcze przeciążysz wzmacniacz. Szkoda Marantz'a.

Chyba, że jak go uszkodzisz to będzie argument, żeby kupić PM-12 Special. No to wtedy daj w palnik aż ogień pójdzie z końcówek 😁🔥

33 minuty temu, Gargan napisał:

PM 6007 powinien wytrzymać święta.

Gorzej z sylwestrem... 😄🕺💃🪩🍾🎉🔥👩‍🚒

no nie wiem jak pójdzie Alleluja na głośności live ? :) 

W dniu 20.12.2024 o 23:11, Gargan napisał:

Ukryta Zawartość

L-R Surround.jpg

Nie zaśmiecaj koledze głowy. Sprzęt stereo ma pracować z dwiema kolumnami i już. Tę trzecią można pogonić na olx za parę groszy. Będzie na przewody. I wzmacniacz będzie bezpieczny, bo nikt nie będzie go narażał dzikimi kombinacjami na spalenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolumny 8 ohm , jak ja to lubię :) 

wystarczy zmierzyć ile ma kolumna na zwykłym multimetrem , jeśli wychodzi coś w okolicach 3,7 -4,2 o żadnych 8 ohm nie ma mowy , a teraz połączyć dwie takie kolumny wyjdzie 2,,3 ? , a przy graniu muzyki to niewiele się zmieni jak trafi na częstotliwość z minimum impedancji kolumny 

@porlick odpowiedziałem tylko na pytanie. Niech sobie podłącza albo nie. Jego sprawa.

@jarekb problem jest tylko, kiedy podłączasz kolejne kolumny równolegle.

to też napisałem jak jedna kolumna ma w okolicach 3,6-4 ohm t dwie takie równolegle ile mają  2 ? 

a kolumn  ''8'' omowych jest na jednej ręce do policzenia , 

a i one mają często  w jakiejś częstotliwości minimum w okolicach 5,5 -6 

To jest obciążenie dynamiczne na  przemian rozgrzewasz i studzisz wzmacniacz - tak szybko się nie popsuje. Większość sprzętu ma zabezpieczenia termiczne.

Wiem że impedancja zmienia się w ''osi'' częstotliwości , minimum kolumny najczęściej przypada między 100-350 Hz , bardziej niż zgrzania bałbym się nie zadziałania w odpowiednim momencie zabezpieczenia zwarciowego 

Rotel A14 Mk2 dał radę starym kolumnom o nominalnej impedancji 2.7Ω podłączonym jako para B, podczas gdy równolegle grała druga para A kolumn 4Ω. Dało się zagrać bardzo głośno. Nigdy nie uruchomiło się zabezpieczenie. 

W dniu 25.12.2024 o 19:53, Gargan napisał:

Rotel A14 Mk2 dał radę starym kolumnom o nominalnej impedancji 2.7Ω

A co on ma wspólnego z Marantzem, o którym jest ten wątek?

4 minuty temu, rafał50 napisał:

Czytałem od sporej ilości użytkowników marantza, że firma zaniża moc wzmacniaczy, że mają o wiele większą, niż w specyfikacji 

Nie tylko Marantz tak robi. Ale to lepiej niż gdy podają na wyrost.

PM 6007 w specyfikacji ma 45W@8Ω/65W@4Ω

W niezależnym pomiarach jest 60W@8Ω/100W@4Ω

Na pojedynczym trafo niemal podwaja moc na 4Ω czyli ma całkiem wydajny zasilacz. Nie ma co się bać niskich impedancji 🙂