Skocz do zawartości
IGNORED

Oddzielna linia zasilająca do sprzętu audio

Rekomendowane odpowiedzi

Mieszkam w domu ktorego nie budowałem, więc nie miałem możliwości projektowania swojej instalacji elektrycznej. Aktualnie mam kilkanaście rozprowadzonych obwodów, kilka dedykowanych tylko do jednego pomieszczenia, np kuchnia, łazienki czy pralnia. Mój sprzęt audio jest podłaczony do 3 żyłowej instalacji, ale jego obwód zasila wszystkie gniazdka 230V na piętrze, a więc przeróżnych odbiorników jest sporo (laptopy, tv, ładowarki i sprzęty grające). 

Nie mam teraz możliwości kucia w ścianach aby dokonać przeróbek od samej rozdzielnicy elektrycznej, ale mam ewentualnie możliwość wyprowadzenia niezależnej linii do pokoju z moim sprzętem audio (część kabla byłaby pod listwami przypodłogowymi, część w nieczynnym szybie komina wentylacyjnego. Czy jest sens inwestować w kilkanaście metrów ekranowanego kabla 3x2.5 (koszt 1mb to ok 50-70zł, czy wystarczy zwykła linka 3x2.5) który zakończony byłby bezpośrednio nadtynkową "porządną" listwą (tylko jaką: wystarczy Legrand lub Eaton czy Supra, Taga, Wireworld itp).

Do listwy miałbym wpięte tylko moje 4 urządzenia audio: amplituner, gramofon, odtwarzacz CD oraz subwoofer) ... oczywiście "porządnymi" kablami zasilaniowymi 😊

Masz w zakładce hi-end obszerny temat poświęcony temu zagadnieniu. Znajdź, poczytaj. 

29 minut temu, D850 napisał:

czy wystarczy zwykła linka 3x2.5)

Do instalacji używa się kabla instalacyjnego a nie LINKI. Kiedyś zadałem o to pytanie gościowi, który u mnie robił elektrykę. W dużym uproszczeniu, podczas normalnego użytkowania nie będzie różnicy ale w przypadku zwarcia lub przepięcia rodzaj przewodu ma znaczenie 

30 minut temu, D850 napisał:

Taga,

To już lepiej kup na Ali Badę. To samo tylko taniej. Taga to rebrandowane produkty, które możesz kupić na chińskiej platformie 

• Marcinus zmienił(a) tytuł na Oddzielna linia zasilająca do sprzętu audio
8 godzin temu, D850 napisał:

czy wystarczy zwykła linka 3x2.5

Wracając do tematu . Linka może być ,nie ma przeciwwskazań. Zrobisz  przedłużacz i może on w warunkach domowych pełnić identyczną rolę jak linia zasilająca podtynkowa. Nie ma tu zasadniczo żadnych różnic. 

Ważne jest oprawienie linki . Zazwyczaj stosuje się zaciskanie tulejek ,rzadziej cynowanie. Kable typu linka dostępne są w wersjach ekranowanych i nie są jakieś bardzo drogie. 

Patrząc na parametry ,warto poszukać kabli z solidną izolacją zewnętrzną oraz wewnętrzną .Wykonane z miedzi co najmniej elektrolitycznej .Szukałbym wśród polskich lub europejskich producentów. 

SOMMERCABLE NYM-ST-J OFC 3x2,5 - 4,9€ / 1mb (+ ok 12€ kurier)

Supra LORAD 3X2.5 MKII - ok 80zł / 1mb

FURUTECH FP-314AgII - ok 200zł / 1mb

13 godzin temu, piotrek7 napisał:

To już lepiej kup na Ali Badę. To samo tylko taniej. Taga to rebrandowane produkty, które możesz kupić na chińskiej platformie 

kości zostały rzucone (kolejny raz) 

Edytowane przez Zbi_Rek
W dniu 21.12.2024 o 08:16, piotrek7 napisał:

Masz w zakładce hi-end obszerny temat poświęcony temu zagadnieniu. Znajdź, poczytaj. 

Do instalacji używa się kabla instalacyjnego a nie LINKI. Kiedyś zadałem o to pytanie gościowi, który u mnie robił elektrykę. W dużym uproszczeniu, podczas normalnego użytkowania nie będzie różnicy ale w przypadku zwarcia lub przepięcia rodzaj przewodu ma znaczenie 

Ma znaczenie, ale to nie oznacza, że linka się do tego nie nadaje, po prostu linka gorzej rozprasza ciepło, ale to nie zmienia faktu, że stosowana jest powszechnie w przemyśle do wykonywania instalacji, w tym również tych wielofazowych pracujących ze znacznymi prądami, a w niektórych krajach robi się też tak instalacje w domach, z zalet - łatwiej się formuje i układa, z wad - trzeba zarabiać tulejki. Różnice są w gruncie rzeczy niewielkie, przy zachowaniu przekrojów i odpowiednich norm montażu nie ma to aż tak dużego znaczenia. 

W dniu 21.12.2024 o 15:49, baltfan napisał:

Wracając do tematu . Linka może być ,nie ma przeciwwskazań. Zrobisz  przedłużacz i może on w warunkach domowych pełnić identyczną rolę jak linia zasilająca podtynkowa. Nie ma tu zasadniczo żadnych różnic. 

Ważne jest oprawienie linki . Zazwyczaj stosuje się zaciskanie tulejek ,rzadziej cynowanie. Kable typu linka dostępne są w wersjach ekranowanych i nie są jakieś bardzo drogie. 

Patrząc na parametry ,warto poszukać kabli z solidną izolacją zewnętrzną oraz wewnętrzną .Wykonane z miedzi co najmniej elektrolitycznej .Szukałbym wśród polskich lub europejskich producentów. 

Jako ciekawostkę zapamiętałem podczas robienia sterowników do piecy grzewczych (po 12kW obciążenia stałego) że cynowane przewody warto po miesiącu od montażu dokręcić, cyna po prostu pod naciskiem się układa i połączenie może niedostatecznie dobrze przewodzić, przy dużych prądach zaczyna to mieć ogromne znaczenie : ) 

• 2 tygodnie później...
W dniu 21.12.2024 o 07:40, D850 napisał:

mam ewentualnie możliwość wyprowadzenia niezależnej linii do pokoju z moim sprzętem audio (część kabla byłaby pod listwami przypodłogowymi, część w nieczynnym szybie komina wentylacyjnego.

U mnie też bez kucia, dołożyłem kilkanaście metrów do listwy w pokoju Kabel Lapp olflex 100CY 3x2,5mm. Kabelek niedrogi i wygląda porządnie, samego brzmienia nie ośmielę się opisać, Tomanek ich używa do swoich produktów.

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”