Skocz do zawartości
IGNORED

PIĘKNE monitory do 16 m2?

Rekomendowane odpowiedzi

@Kuki12325 chodziło mi o te twoje, które obecnie używasz. 

No ładne są. Nie słuchałem więc nie znam brzmienia. 

Interesowałem się nimi, ale nie mogłem przełamać się, żeby tyle wydać na małe monitorki niszowej marki. Może są tego warte, ale to podróż w jedną stronę. Kupię i nigdy nie sprzedam. Dlatego wolę Opera za pół ceny, albo 1/3 jeśli w promocji. 

Audiofile dzielą się na tych, którzy uważają, że 70% brzmienia zestawu to kolumny i na tych, którzy uważają, że 70% brzmienia zestawu to wzmacniacz. Ja należę do tej drugiej grupy. Stąd ciężko mi idzie kupowanie drogich kolumn.

4 minuty temu, Gargan napisał:

Interesowałem się nimi, ale nie mogłem przełamać się, żeby tyle wydać na małe monitorki niszowej marki. Może są tego warte, ale to podróż w jedną stronę. Kupię i nigdy nie sprzedam. Dlatego wolę Opera za pół ceny, albo 1/3 jeśli w promocji. 

Ciekawy wątek poruszyłeś, więc się podepnę i pogłębię.

Czy w praktyce faktycznie jest tak, że monitory małej PL manufaktury są trudno lub wręcz niesprzedawalne, ew. strata jest bardzo duża vs cena zakupu? 
Porównując oczywiście do znanych i uznanych marek, które prędzej czy później sprzeda się w dobrej cenie? 

Jakie są wasze doświadczenia? 

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, arturo_waw napisał:

Czy w praktyce faktycznie jest tak, że monitory małej PL manufaktury są trudno lub wręcz niesprzedawalne, ew. strata jest bardzo duża vs cena zakupu? 
Porównując oczywiście do znanych i uznanych marek, które prędzej czy później sprzeda się w dobrej cenie? 

Hmmmm ja swoje poprzednie sprzedałem w chwilę. Czy straciłem- groszE. Generalnie w Polsce jest moda na kolumny podłogowe- mało kto dopuszcza, że monitor może zagrać. Często do małych pomieszczeń są wstawiane podłogówki i zaczynają się problemy. Dlatego z odsprzedażą monitorów może być ciut gorzej. 

8 minut temu, arturo_waw napisał:

tak jest w istocie i pojawiające się jak komety "ochy i achy" na temat krajowej manufaktury, zazwyczaj poprzedza pojawienie się oferty sprzedaży 🤭

Gość

(Konto usunięte)
18 minut temu, Gargan napisał:

@Kuki12325 chodziło mi o te twoje, które obecnie używasz. 

No ładne są. Nie słuchałem więc nie znam brzmienia. 

Audiofile dzielą się na tych, którzy uważają, że 70% brzmienia zestawu to kolumny i na tych, którzy uważają, że 70% brzmienia zestawu to wzmacniacz. Ja należę do tej drugiej grupy. Stąd ciężko mi idzie kupowanie drogich kolumn.

Każdy z nas ma jakiś budżet, jakaś określona drogę- ważne aby być zadowolonym. Ja nie żałuje wydanej kasy absolutnie 🙂 mam granie jakie chciałem i lubię. Brzmienie jest precyzyjne, dokładne, otwarte (przy czym nie jest jazgotliwe). Przy rozmiarze 15 cm jest fajny fundament basowy, który jest szybki i fajnie różnicowany. Przy 16-20 metrów spokojnie wystarczy w mojej opinii. 

3 minuty temu, Zbi_Rek napisał:

tak jest w istocie i pojawiające się jak komety "ochy i achy" na temat krajowej manufaktury, zazwyczaj poprzedza pojawienie się oferty sprzedaży 🤭

Jeśli o mnie chodzi to monitor nie jest na sprzedaż i nie będzie. 

2 minuty temu, Kuki12325 napisał:

Każdy z nas ma jakiś budżet, jakaś określona drogę- ważne aby być zadowolonym. Ja nie żałuje wydanej kasy absolutnie 🙂 mam granie jakie chciałem i lubię. Brzmienie jest precyzyjne, dokładne, otwarte (przy czym nie jest jazgotliwe). Przy rozmiarze 15 cm jest fajny fundament basowy, który jest szybki i fajnie różnicowany. Przy 16-20 metrów spokojnie wystarczy w mojej opinii. 

Jeśli o mnie chodzi to monitor nie jest na sprzedaż i nie będzie. 

to ogólnikowy standard, więc nie bierz tego do siebie. Tym bardziej, że akurat YB Audio jest zdecydowanie szybciej rotującym producentem na rynku wtórnym i jeżeli ktoś kupił już z drugiej ręki może nawet nic nie stracić na odsprzedaży vs cena zakupu sh

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, Zbi_Rek napisał:

to ogólnikowy standard, więc nie bierz tego do siebie. Tym bardziej, że akurat YB Audio jest zdecydowanie szybciej rotującym producentem na rynku wtórnym i jeżeli ktoś kupił już z drugiej ręki może nawet nic nie stracić na odsprzedaży vs cena zakupu sh

Wolałem napisać 😀a co do reszty zgadzam sie w 100%.

Osobiscie nic do malych monitorow nie mam. Czesto u siebie ich slucham. Ostatnio pisalem o porownaniu Rogers LS3/5a do Graham Audio LS3/5a. Piekny dzwięk.

Jednak … wszystkim przed wydaniem opinii nt. ich „podstawy basowej” sugeruję dokonanie pomiaru w swoim pomieszczeniu odsluchowym. Mikrofon, pre, PCet i oprogramowanie REW. Stawiam, ze czesto gęsto zobaczycie na ekranie dolna czestotliwosc ok. 60-70Hz (-3dB).

Niektorzy potem czesto lecą do sklepu po subwoofer 😉 .

Muszę przewietrzyć mój system…

Polecam Epos ES14N. Za ok 10 k można wyrwać używki.

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Podział 2700Hz, woofer 180mm (7"), brak jakichś falowodów tylko zwykły front, do tego pasywny podział, pewnie mało stromy - miałbym obawy o to co się dzieje pod lekkim kątem (pewnie uśmieszek dyskoteki).

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, pmcomp napisał:

Osobiscie nic do malych monitorow nie mam. Czesto u siebie ich slucham. Ostatnio pisalem o porownaniu Rogers LS3/5a do Graham Audio LS3/5a. Piekny dzwięk.

Jednak … wszystkim przed wydaniem opinii nt. ich „podstawy basowej” sugeruję dokonanie pomiaru w swoim pomieszczeniu odsluchowym. Mikrofon, pre, PCet i oprogramowanie REW. Stawiam, ze czesto gęsto zobaczycie na ekranie dolna czestotliwosc ok. 60-70Hz (-3dB).

Niektorzy potem czesto lecą do sklepu po subwoofer 😉 .

Trzeba być świadomym wybierając monitory. Suba nie potrzebuje i nawet przez chwilę o nim nie myślałem. 

zdaję sobie też sprawę, że są osoby którym tego basu będzie za mało. Druga sprawa, wiara często wstawia wielkie paki nie mając warunków i zamiast basu słuchają rezonansów i z uśmiechem na twarzy twierdzą że mają referencyjny bas 😉

Edytowane przez Kuki12325
4 minuty temu, Kuki12325 napisał:

Trzeba być świadomym wybierając monitory.

Ja świadomie wybrałem monitory z zamiarem zakupu zestawu z subem. Silenie się na 2.0 które nisko schodzi, jest nieekonomiczne.

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, Kyle napisał:

Ja świadomie wybrałem monitory z zamiarem zakupu zestawu z subem. Silenie się na 2.0 które nisko schodzi, jest nieekonomiczne.

I ok. Nie mam nic przeciwko temu 🙂 Ty masz być zadowolony. 

kiedyś słyszałem pięknie zestrojony system z subami. Napędzane wszystko wzmacniaczami w klasie d + dac lampowy i tani Ifi Zen Stream. Na żadnym innym zestawie nie słyszałem tak  fajnie grającego rocka. Reszta też świetna. 

akustyka ogarnięta na tip-top. 

Edytowane przez Kuki12325
27 minut temu, rafał50 napisał:

A nie bardziej es7n ? 🤔🙂

Tych nie słuchałem. 14N jestem oczarowany.

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

4 minuty temu, Kuki12325 napisał:

I ok. Nie mam nic przeciwko temu 🙂 Ty masz być zadowolony. 

dla jakich cechy brzmieniowych zdecydowałeś się na podstawkowca (82dB🤔)

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, Zbi_Rek napisał:

dla jakich cechy brzmieniowych zdecydowałeś się na podstawkowca (82dB🤔)

Mnie to w ogóle nie interesowało. Mam mocny wzmak. Zresztą jakoś specjalnie nie odczuwam tej niskiej efektywności. 

1 minutę temu, Kuki12325 napisał:

Mnie to w ogóle nie interesowało. Mam mocny wzmak. Zresztą jakoś specjalnie nie odczuwam tej niskiej efektywności. 

czyli po prostu chciałeś "pomieszkać" z podstawkowcem i już ? 😏

Efektywność wiadomo lepiej mieć większą niż mniejszą, ale jeśli kolumny dają radę mechanicznie (bas - tutaj jest najtrudniej) i mocowo (wytrzymałość "elektryczna" kolumn + odpowiedni wzmak) wygenerować przy niskich zniekształceniach wymagany SPL w punkcie odsłuchowym, to 82dB z 1 Wata, przy 1m nie musi być problemem.

Edytowane przez Kyle
2 godziny temu, Gargan napisał:

Ja bym powiedział, że 90% brzmienia to kolumny, szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że dzisiaj można kupić doskonałe wzmacniacze za niewielkie pieniądze. Niestety nie da się kupić doskonałych kolumn za niewielkie pieniądze.

2 minuty temu, meloV8 napisał:

Niestety nie da się kupić doskonałych kolumn za niewielkie pieniądze.

Da się. Takie robione w latach 70-ych ubieglego stulecia. Patrz watek kolumny vintage hi-end. Opisano tam co najmniej kilka takich konstrukcji.

BTW jak 90% brzmienia to kolumny to co z pomieszczeniem, w ktorym maj grac?
Rzadko kiedy duze kolumny podlogowe zagraja w malym pomieszczeniu, a czesto gdy maluchy zagraja w wielkim pomieszczeniu. Np. wspomniane LS3/5a w 43 mk2 otwartych na reszte domu.

Edytowane przez pmcomp

2 minuty temu, pmcomp napisał:

Da się. Takie robione w latach 70-ych ubieglego stulecia. Patrz watek kolumny vintage hi-end. Opisano tam co najmniej kilka takich konstrukcji.

Przyjmuje Twoja opinie, ale zupełnie się z nią nie zgadzam. Poza tym temat i moja opinie dotyczy głównie bardziej nowoczesnych lub zupełnie nowych konstrukcji.

7 minut temu, pmcomp napisał:

Rzadko kiedy duze kolumny podlogowe zagraja w malym pomieszczeniu, a czesto gdy maluchy zagraja w wielkim pomieszczeniu. Np. wspomniane LS3/5a w 43 mk2 otwartych na reszte domu.

To nie jest temat o akustyce pokoju.

11 minut temu, meloV8 napisał:
16 minut temu, pmcomp napisał:

To nie jest temat o akustyce pokoju.

Kolumny graja w pomieszczeniu więc ciezko mowic o dzwieku kolumn z pominieciem pomieszczenia. A jakoś nikt nie chce sobie zadać trudu i wystawic swoje kolumny na trawnik i wtedy posluchać 😉 . Dane kolumny zagraja inaczej w innym pomieszczeniu. Różnice będą ogromne i wyjdzie to dodatkowo na pomiarach.

Poza tym jak mowisz 90% kolumny to ile na pomieszczenie? 2%.

Dziwne podejscie.

Autor wątku pyta, jako jeden z nielicznych zadajacych takie pytania, jakie kolumny do konkretnego i do tago zaadaptowanego akustycznie pomieszczenia, ktore pokazuje. I tak sie to wlasnie powinno robić. I w takiej kolejnosci. A ty chcesz pomijac pomieszczenie?

Edytowane przez pmcomp

14 minut temu, pmcomp napisał:

Np. wspomniane LS3/5a w 43 mk2 otwartych na reszte domu.

Zależy z jakiej odległości odsłuch. Bo można mieć pokój 60m kw. a słuchać z 1m - wówczas kolumny nie muszą generować wielkiego SPL, by w punkcie odsłuchowym było np. 85dB. Problem będzie jeśli takie małe kolumny w takim pokoju 60m2 mają wygenerować 85dB z 4m.

Teraz, Kyle napisał:

Zależy z jakiej odległości odsłuch. Bo można mieć pokój 60m kw. a słuchać z 1m - wówczas kolumny nie muszą generować wielkiego SPL, by w punkcie odsłuchowym było np. 85dB. Problem będzie jeśli takie małe kolumny w takim pokoju 60m2 mają wygenerować 85dB z 4m.

Trojkat rownoboczny o ramieniu ok. 250cm.

1 minutę temu, pmcomp napisał:

Kolumny graja w pomieszczeniu więc ciezko mowic o dzwieku kolumn z pominieciem pomieszczenia. A jakoś nikt nie chce sobie zadać trudu i wystawic swoje kolumny na trawnik i wtedy posluchać 😉 . Dane kolumny zagraja inaczej w innym pomieszczeniu. Różnice będą ogromne i wyjdzie to dodatkowo na pomiarach.

Poza tym jak mowisz 90% kolumny to ile na pomieszczenie? 2%. Dziwne podejscie.

Powtórzę zatem. To nie jest temat o akustyce. Zwyczajnie przyjmuje, że doświadczone osoby mają pojęcie o akustyce i jak ogromny ma ona wpływ na brzmienie, dlatego pomijam tę kwestię.

Kolumny, jako ostatnie i najbardziej skomplikowane ogniwo systemu audio ma największy wpływ na to, co słyszymy.

1 minutę temu, pmcomp napisał:

Trojkat rownoboczny o ramieniu ok. 250cm.

2,5m to już średnie-dalsze pole i wymagany relatywnie spory SPL (mierząc z 1m). Moim zdaniem tutaj wskazane byłoby mieć coś ... sporego.

• Pokaż nowe odpowiedzi