Skocz do zawartości
IGNORED

PIĘKNE monitory do 16 m2?

Rekomendowane odpowiedzi

36 minut temu, Ajothe napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Były Borreseny, pojawiły komentarze o banku i wysokiej cenie. 

23 000pln za parę to na tle niektórych chyba nie jest nie wiadomo co?

To nie są X1 tylko 01 drobna różnica 100k zł

Ukryta Zawartość

6 minut temu, Ajothe napisał:

Źle grały?!  

Wpadnij do salonu w Asker. Oni mają to w ofercie. Zawsze coś tam gra. Nawet te M1 za milion koron😜

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

26 minut temu, Zbi_Rek napisał:

To nie są X1 tylko 01 drobna różnica 100k zł

Mówisz, że źle grają i kiepsko wyglądają? 😁

19 minut temu, NRK napisał:

Wpadnij do salonu w Asker. Oni mają to w ofercie. Zawsze coś tam gra. Nawet te M1 za milion koron😜

Ukryta Zawartość

Już słyszałem Borreseny dwukrotnie, fakt nie wszystkie modele, ale nikt mi nie wcisnie kitu, że to złe kolumny 🙂

Ukryta Zawartość

12 minut temu, Ajothe napisał:

Mówisz, że źle grają i kiepsko wyglądają? 😁

nawet nie żartuj ☺️

słuchałem 01 i 05 z Aavik 580 3 lata temu w Hi Ton 

01 to creme de la creme duńskiej szkoły dizajnu, o brzmieniu nie wspomnę 🤗

Edytowane przez Zbi_Rek
Godzinę temu, meloV8 napisał:

Borrsen może i ładne, ale prawdopodobieństwo wtopy chyba zbyt duże, wyższe niż w kolumnach DIY:)

Ukryta Zawartość

Te kolumny, to przykład tego, jak nie należy budować kolumn głośnikowych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kyle
15 minut temu, Kyle napisał:

pokaż im jak powinno się to robić, tylko szybko żeby nie wprowadzili nowych modeli

wiesz co wypisujesz, gdyż na pewno masz większe doświadczenie od nich...

23 minuty temu, Kyle napisał:

Niestety to nie jest jedyny przypadek tej marki, ale przecież zawsze znajdzie się cmokajacy audiofil. Byleby miał odpowiednie zasoby finansowe 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

26 minut temu, Kyle napisał:

Kolega nie zrozumiał - te kolumny nie służą do słuchania tylko prezentacji możliwości finansowych właściciela 🙂

4 minuty temu, Gargan napisał:

Kolega nie zrozumiał - te kolumny nie służą do słuchania tylko prezentacji możliwości finansowych właściciela 🙂

Rozumiem, że je słyszałeś? 

12 minut temu, Zbi_Rek napisał:

pokaż im jak powinno się to robić, tylko szybko żeby nie wprowadzili nowych modeli

wiesz co wypisujesz, gdyż na pewno masz większe doświadczenie od nich...

Przede wszystkim galopującą głupotą jest dawanie 4,5" głośników, do odtwarzania najniższych basów. Całość tej audio-pomyłki podsumowują pomiary, z pasmem rozbujanym na +-10dB i dzwonieniem @80Hz, choć zdaję sobie sprawę z tego, że "audiofil" to największy odpad kupi i będzie mlaskał "jak to pięknie gra".

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Rozumiem, że je słyszałeś? 

Kurde - klasyczna śpiewka. Twoim zdaniem ta kupa przy 80Hz na słuch nie jest słyszalna? Słuchałeś tych kolumn i nie słyszałeś takich problemów? - TO JESTEŚ GŁUCHY!

14 minut temu, meloV8 napisał:

Niestety to nie jest jedyny przypadek tej marki, ale przecież zawsze znajdzie się cmokajacy audiofil. Byleby miał odpowiednie zasoby finansowe 🙂

Ukryta Zawartość

Przyznaję, że tak od @550Hz to są fenomenalnie równe. Widzę, że producent lubi podbijać 80Hz w kosmos.

Ukryta Zawartość

Ciekawy wątek, też mam 16m2 do opanowania i po podobnych rozważaniach jak szanowny kolega autor założyciel wątku @arturo_waw wstawiłem rok temu, w analogicznym budżecie -  Harbethy 30.2XD (2-way, 20cm mid-woofer), bo akurat mi takie brzmienie i wygląd pasowały. Sprzedałem 2 tyg temu. Wrzucę swoje przemyślenia, może kolega uzna je za przydatne w tym niezwykle trudnym okresie przedzakupowym 🙂

Dodam, że mój pokój jest również dość wysoki, ma żywą akustykę, nadal przed grubszą adaptacją, pomierzyłem REWem, wiem gdzie mnie boli. Posiadam w systemie również własne uszy - niestety trochę przestarzałe, z zeszłego wieku, ale za to z tzw. złotej ery hi-fi 😉 

Co mi nie pasowało? 

Otóż grało to, z wszelkimi wadami herbat, jak dla mnie - zajebiście, natomiast tylko przy solidnych poziomach głośności, niezależnie od podłączonego wzmacniacza (mam mocną lampę na KT-150 oraz klasę D). Nie mogłem oprzeć się wrażeniu, że te paczki są trochę za duże jak na tę kubaturę . Do wieczornego słuchania (80% mojego urobku) - bez sensu, bo albo ja, albo sąsiedzi.

Początkowo chciałem iść po najmniejszej linii oporu i przesiąść się na Harbeth P3ESR, lub ew. Spendor 4/5 ale niestety w międzyczasie posłuchałem dłużej u kolegi kolumn z kompletnie martwą obudową, po wejściu do siebie w Harbethach słyszałem już tylko sklejkę i tak zostało. Pobyłem też trochę na forum użytkowników Harbetha i stwierdziłem, że Alan Shaw jest bucem.

Wziąłem ze sklepu do testu ATC (15 cm woofer, sealed) - fajnie, ale też trzeba je "kręcić" jak japoński silnik, do cichego słuchania - bez sensu. Pożyczyłem od znajomego dynki S25 - podobne wrażenie jak z herbatami, ale da się ich słuchać z umiarkowaną głośnością i całkiem mi się podobało. Próbowałem u siebie KEFy R3, absolutnie nie mój klimat, plastikowe jakieś, natomiast zupełnie inna dyspersja. Dynki Heritage - nie u siebie, ale duży dźwięk i jestem przekonany, że również mogą się dusić w moim pomieszczeniu.

Ogólnie mam takie wnioski - ostateczny wybór tylko po odsłuchu u siebie (ew. kupić z opcją zwrotu/wymiany), bardzo istotny jest  sposób użytkowania, czy głównie głośność "live", czy granie z cicha pęk w tle także. Rodzaj muzyki to moim zdaniem jakieś kryterium głośnikowej paraolimpiady, za 15-20k ma grać w miarę przyzwoicie wszystko. Przy tych założeniach, do swojego systemu celuję w  2-way z ok. 15cm mid-wooferem (takie Electa Amator byłyby w sam raz), albo w fajny (barwa!) koncentryk typu Tannoy SGM-10 lub 12 (niestety chwilowo trochę drogo, ew. vintage). Trzeci potencjalny kandydat - spróbuję dynek S40.

Osobiście, mimo olbrzymiego szacunku dla P. Andrzeja Kisiela (Akustyk), a także mniej znanych konstruktorów nie biorę pod uwagę krajowych manufaktur, nie ze względu na zalety dźwiękowe, czy cena/jakość, bo tu nie mam wątpliwości, że się bronią, albo nawet atakują, ale ze względu na utratę wartości i potencjalne problemy z odsprzedażą. Nie łudzę się, że nigdy nie zmienię, jedna przeprowadzka załatwi temat, mieszkam b. daleko 😉 

10 minut temu, Kyle napisał:

Przede wszystkim galopującą głupotą jest dawanie 4,5" głośników, do odtwarzania najniższych basów. Całość tej audio-pomyłki podsumowują pomiary, z pasmem rozbujanym na +-10dB i dzwonieniem @80Hz, choć zdaję sobie sprawę z tego, że "audiofil" to największy odpad kupi i będzie mlaskał "jak to pięknie gra".

rozumiem, że podczas słuchania M1, 01, czy X1 od śmierci z obrzydzenia uratowany zostałeś tylko dzięki przypadkowej obecności zespołu resuscytacyjnego

Edytowane przez Zbi_Rek
1 minutę temu, Zbi_Rek napisał:

rozumiem, że podczas słuchania M1, 01, czy X1 od śmierci z obrzydzenia uratowany zostałeś tylko dzięki przypadkowej obecności zespołu resucystacyjnego

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Zdaję się, że piszą tutaj o kolumnach ludzie, którzy ich nie słyszeli 🤯

i stali przy nich bliżej niż kilkaset kilometrów 🤭

W dniu 22.12.2024 o 17:41, Less napisał:

A najlepszy dźwięk jaki słyszałem w małym pomieszczeniu poniżej 10 mkw był z Audio Notów, gdzie jak by nie było, jest tych 8" na basie.

A jakie inne monitory w podobnych warunkach akustycznych przesłuchałeś?

@tourteau jak daleko siedzisz od kolumn? Jeśli tak 2,5m-3m, to może bliskie pole byłoby rozwiązaniem na sąsiadów (wówczas dużo niżej będziesz podkręcał głośność).

Teraz, Zbi_Rek napisał:

nienawidzisz tylko M1, czy wszystkiego wokół siebie ?

Tylko kolumn-bubli. Choć oczywiście "każda potwora znajdzie swego amatora" (pewnie taki 10dB "bump" ma swój fanklub ... @Ajothe @Zbi_Rek - to część sekcji PL)

2 minuty temu, Kyle napisał:

@tourteau jak daleko siedzisz od kolumn? Jeśli tak 2,5m-3m, to może bliskie pole byłoby rozwiązaniem na sąsiadów (wówczas dużo niżej będziesz podkręcał głośność).

Tak właśnie słuchałem, ale to nie gra po prostu, jakieś niemrawe cykanie. Może to moja imaginacja, ale ten radial trzeba zdrowo ruszyć prądem żeby zaśpiewał.

3 minuty temu, Kyle napisał:

Tylko kolumn-bubli. Choć oczywiście "każda potwora znajdzie swego amatora" (pewnie taki 10dB "bump" ma swój fanklub ... @Ajothe @Zbi_Rek - to część sekcji PL)

objawił się @Kyle wybawca uniwesum audio

• Pokaż nowe odpowiedzi