Skocz do zawartości
IGNORED

PIĘKNE monitory do 16 m2?

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, Ajothe napisał:

Piękne kolumny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Piękne owszem, ale nie wierzę że uda się je kupić z rynku wtórnego a ex-demo to chyba tym bardziej pobożne życzenie :( 

Ukryta Zawartość

9 minut temu, Ajothe napisał:

Piękne kolumny:

Ukryta Zawartość

Dawaj, posłuchamy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

48 minut temu, tourteau napisał:

Ciekawy wątek, też mam 16m2 do opanowania i po podobnych rozważaniach jak szanowny kolega autor założyciel wątku @arturo_waw wstawiłem rok temu, w analogicznym budżecie -  Harbethy 30.2XD (2-way, 20cm mid-woofer), bo akurat mi takie brzmienie i wygląd pasowały. Sprzedałem 2 tyg temu. Wrzucę swoje przemyślenia, może kolega uzna je za przydatne w tym niezwykle trudnym okresie przedzakupowym 🙂

Dodam, że mój pokój jest również dość wysoki, ma żywą akustykę, nadal przed grubszą adaptacją, pomierzyłem REWem, wiem gdzie mnie boli. Posiadam w systemie również własne uszy - niestety trochę przestarzałe, z zeszłego wieku, ale za to z tzw. złotej ery hi-fi 😉 

Co mi nie pasowało? 

Otóż grało to, z wszelkimi wadami herbat, jak dla mnie - zajebiście, natomiast tylko przy solidnych poziomach głośności, niezależnie od podłączonego wzmacniacza (mam mocną lampę na KT-150 oraz klasę D). Nie mogłem oprzeć się wrażeniu, że te paczki są trochę za duże jak na tę kubaturę . Do wieczornego słuchania (80% mojego urobku) - bez sensu, bo albo ja, albo sąsiedzi.

Początkowo chciałem iść po najmniejszej linii oporu i przesiąść się na Harbeth P3ESR, lub ew. Spendor 4/5 ale niestety w międzyczasie posłuchałem dłużej u kolegi kolumn z kompletnie martwą obudową, po wejściu do siebie w Harbethach słyszałem już tylko sklejkę i tak zostało. Pobyłem też trochę na forum użytkowników Harbetha i stwierdziłem, że Alan Shaw jest bucem.

Wziąłem ze sklepu do testu ATC (15 cm woofer, sealed) - fajnie, ale też trzeba je "kręcić" jak japoński silnik, do cichego słuchania - bez sensu. Pożyczyłem od znajomego dynki S25 - podobne wrażenie jak z herbatami, ale da się ich słuchać z umiarkowaną głośnością i całkiem mi się podobało. Próbowałem u siebie KEFy R3, absolutnie nie mój klimat, plastikowe jakieś, natomiast zupełnie inna dyspersja. Dynki Heritage - nie u siebie, ale duży dźwięk i jestem przekonany, że również mogą się dusić w moim pomieszczeniu.

Ogólnie mam takie wnioski - ostateczny wybór tylko po odsłuchu u siebie (ew. kupić z opcją zwrotu/wymiany), bardzo istotny jest  sposób użytkowania, czy głównie głośność "live", czy granie z cicha pęk w tle także. Rodzaj muzyki to moim zdaniem jakieś kryterium głośnikowej paraolimpiady, za 15-20k ma grać w miarę przyzwoicie wszystko. Przy tych założeniach, do swojego systemu celuję w  2-way z ok. 15cm mid-wooferem (takie Electa Amator byłyby w sam raz), albo w fajny (barwa!) koncentryk typu Tannoy SGM-10 lub 12 (niestety chwilowo trochę drogo, ew. vintage). Trzeci potencjalny kandydat - spróbuję dynek S40.

Osobiście, mimo olbrzymiego szacunku dla P. Andrzeja Kisiela (Akustyk), a także mniej znanych konstruktorów nie biorę pod uwagę krajowych manufaktur, nie ze względu na zalety dźwiękowe, czy cena/jakość, bo tu nie mam wątpliwości, że się bronią, albo nawet atakują, ale ze względu na utratę wartości i potencjalne problemy z odsprzedażą. Nie łudzę się, że nigdy nie zmienię, jedna przeprowadzka załatwi temat, mieszkam b. daleko 😉 

Dzięki za fajne podsumowanie! 
Co do Dynaudio S40 to będę ich słuchał w sobotę, więc mogę sprawdzić jak radzą sobie przy niższym poziomie i napiszę przy okazji 🙂

2 minuty temu, arturo_waw napisał:

Piękne owszem, ale nie wierzę że uda się je kupić z rynku wtórnego a ex-demo to chyba tym bardziej pobożne życzenie 😞

Warto śledzić na Hifishark 😉

12 minut temu, Ajothe napisał:

Piękne kolumny:

Ukryta Zawartość

udoskonalone piękno 01 czyli M1

17362026697516375541782096228663.thumb.jpg.f37458161abfe28bd7ffa5912195d125.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Zbi_Rek
2 minuty temu, NRK napisał:

Dawaj, posłuchamy:

Ukryta Zawartość

Może kiedyś 😉

Ukryta Zawartość

12 minut temu, arturo_waw napisał:

Piękne owszem, ale nie wierzę że uda się je kupić z rynku wtórnego a ex-demo to chyba tym bardziej pobożne życzenie 😞

to i tak nie Twój budżet, więc nie masz czego żałować 😏

nawet pre owner

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Zbi_Rek
7 minut temu, NRK napisał:

Przy okazji kupisz sobie nowego Hegla w dobrej cenie.😀

najbardziej podobało mi się brzmienie 01 z Vitus ri 101 (w kategorii do ok. 100k pln)

Edytowane przez Zbi_Rek
5 minut temu, NRK napisał:

Mi się się podobają żadne kolumny, które wypruwają flaki przy 90-60 hz. No cóż, tak już mam. 😜

czy branża otrząśnie się po Twoim oświadczeniu ? 😱

26 minut temu, arturo_waw napisał:

Co do Dynaudio S40 to będę ich słuchał w sobotę, więc mogę sprawdzić jak radzą sobie przy niższym poziomie i napiszę przy okazji 🙂

Proszę uprzejmie 😉 też je prawdopodobnie będę miał u siebie za około tydzień. 

Ze starszych rzeczy tego rozmiaru, które kiedyś, tj. 20 lat temu zrobiły na mnie duże wrażenie i teraz by były jak znalazł - Proac response 1SC i dynki Contour 1.3mk2. Proac - po prostu nie ma 🙂, a nowsze wersje to już nie to samo, drugie - nawet dyskutowałem minty z ogłoszenia opodal, ale szkoda mi 1k euro na 25-letnie paczki z niedostępnymi przetwornikami, nawet jeśli stan jest wyśmienity. Wydaje mi się, że S40 mają podobny charakter, lepszy tweeter i da się je kupić za 2k euro używane lub niewiele więcej nowe po paru dyskusjach, co być może ma większy sens. Zobaczymy 😉 

Edytowane przez tourteau
5 minut temu, Zbi_Rek napisał:

czy branża otrząśnie się po Twoim oświadczeniu ? 😱

Gówno mnie to interesuje. Mam to co mi się podoba i na resztę mam wywalone.😀

Ukryta Zawartość

Perlisten S4b na hifishark są ogłoszenia mieszczące się w budżecie. 

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, NRK napisał:

Gówno mnie to interesuje. Mam to co mi się podoba i na resztę mam wywalone.😀

dokładnie, Ty kupujesz brzmienie odpowiedające swoim preferencjom

Choć ciężko się w tych preferencjach zorientować 😉 

Mi się się podobają żadne kolumny, które wypruwają flaki przy 90-60 hz

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

12 godzin temu, arturo_waw napisał:

Może takie coś???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

28 minut temu, Ronaldo9 napisał:

Może takie coś???

Ukryta Zawartość

No właśnie, Tannoy Eaton, chyba aktualnie zastąpiony przez Super Gold Monitor 10.

Mi osobiście chodzi po głowie dość mocno. Nie słuchałem co prawda i się trochę boję słuchać ze względu na tradycyjną wyspiarską cenę - wiadomo, że pod presją budżet się może nagle stać elastyczny 🙂 Słuchałem dużych Arden (SGM-15) z tej serii w sporym przygotowanym pomieszczeniu, vintage sound i wrażenia niezapomniane - barwa i stadionowa przestrzeń, do tego czad i wypierd jak trzeba. Wiadomo, z małym nie będzie takiej skali, natomiast w lokalu do 20m2 może być miodzio. Trzymają też wartość w razie "w". Aczkolwiek to specyficzne granie, nie każdemu taki dźwięk pasuje, a pomiarów to pewnie lepiej nie oglądać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tourteau
1 godzinę temu, Ronaldo9 napisał:

Może takie coś???

Ukryta Zawartość

Ja jestem jak najbardziej za. Nie smialem proponować ze wzgledu na dyskusyjną „piekność”.

Duza powierzchnia papierowa zawieszona na płotnie, koncentryczna konstrukcja, same zalety. Zapewne ptawdziwe 40Hz na dole. Przyjazne 89db/m. Vinatge’owa szkoła grania.

O dzwieku sie nie wypowiem bo ich nie sluchalem. Tylko wieksze konstrukcje.

Tu jakas chyba starsza wersja ale cena atrakcyjna. Chyba ze walek: 

Ukryta Zawartość

Sa tez inne pary z Włoch, z Hiszpanii i z Finlandii.

Oraz te nowe z Niemiec: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  i w zakladanym budgecie.

Zdecydowanie bym sie nad nimi pochylil i sprobowal gdzies w Polsce posluchac. To moze byz dzwiekowy strzal w dziesiatke.

Sluchaj i pisz o wrazeniach. Bo to bardzo ciekawy watek.

A nie jakies kwantowe bezpieczniki.

13 godzin temu, Ajothe napisał:

17362046703038813269441518549270.thumb.jpg.67ac3dd3651952b2ceb6429864bc1806.jpg

Perlisten S4b na hifishark są ogłoszenia mieszczące się w budżecie. 

Wiem ze o gustach sie nie dyskutuje ale … to ma byc piekne ??? 🙈😱😳🫢

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

14 godzin temu, Zbi_Rek napisał:

udoskonalone piękno 01 czyli M1

Ukryta Zawartość

Poprosze caly kontener w cenie po 15 tys za parę.

Dzwiek znakomity, cena chora. Lepszych monitorów nie słyszalem choć znam monitory vintage, które tylko ciutke z tylu za nimi. Nima wstydu. Modelu nie podam co by reklamy nie robić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

39 minut temu, pmcomp napisał:

Wiem ze o gustach sie nie dyskutuje ale … to ma byc piekne ??? 🙈😱😳🫢

Może się komuś podoba, ale za to jak gra i miesci się w budżecie 😉

Zaproponuj może coś 😉

Ukryta Zawartość

Fyne F1.5

Ukryta Zawartość

Te Fyne 1.5 no moim zdaniem hmm..  dość awangardowy design. Nie mój klimat, ale mogę sobie wyobrazić, że emerytowany hydraulik mógłby się przy nich poczuć bardzo sentymentalnie, zwłaszcza jeśli miał udaną karierę zawodową. Byłyby też świetnym wyborem przy urządzaniu gabinetu dyrekcji wiodącej oczyszczalni ścieków, a po zdrapaniu lakieru i amatorskim potraktowaniu sprayem "brass satin" pasowałyby również do wnętrz steam punkowych. Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać, zdecydowanie nie trafiają w moje poczucie estetyki 😄

43 minuty temu, Ajothe napisał:

Zaproponuj może coś 😉

Ukryta Zawartość

Fyne F1.5

Cóż za PIĘKNY ... koszmarek 😂

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi