Skocz do zawartości
IGNORED

PIĘKNE monitory do 16 m2?

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, rafał50 napisał:

Te pmc piękne, chyba kiedyś ich słuchałem i podobało mi się,ale te drugie,to pierwsze widzę taką firmę 

może jest to firma Adam Słodowy Zrób to Sam ?

Rzeczywiście, mają stronę, aos lautszpreher 🙂 ściągają widać wizualnie, z innych firm, jest tam jedna duża kolumna,co wygląda jak ten wielki monitor,chyba pmc, kiedyś słuchałem ich na avs, brzmienie boskie,cena zaporowa, chyba jakoś 90 tysięcy za sztukę,czy coś takiego 🙂

1 minutę temu, rafał50 napisał:

Rzeczywiście, mają stronę, aos lautszpreher 🙂 ściągają widać wizualnie, z innych firm, jest tam jedna duża kolumna,co wygląda jak ten wielki monitor,chyba pmc, kiedyś słuchałem ich na avs, brzmienie boskie,cena zaporowa, chyba jakoś 90 tysięcy za sztukę,czy coś takiego 🙂

może w biedrze są taniej ?

W dniu 7.01.2025 o 22:31, Zbi_Rek napisał:

przestępnego oczywiście

gdyż według wierzeń, tylko audio kupione w przestępnym brzmi zgodnie z oczekiwaniami

Chciałbym zauważyć, że zostały jeszcze tylko 3 tygodnie do końca chińskiego roku drewnianego smoka. Trzeba kupować te kolumny, bo potem będzie rok drewnianego węża. Moim zdaniem nie ma wątpliwości co do tego, że smok jest bardziej high-endowy 😄

6 minut temu, tourteau napisał:

Chciałbym zauważyć, że zostały jeszcze tylko 3 tygodnie do końca chińskiego roku drewnianego smoka. Trzeba kupować te kolumny, bo potem będzie rok drewnianego węża. Moim zdaniem nie ma wątpliwości co do tego, że smok jest bardziej high-endowy 😄

drewniany smok ?

wygląda, że to jedorazowy smok, do pierwszego zionięcia ogniem

Smok w Chinach to grubsza sprawa, herb cesarza w końcu.. Ale żeby było chociaż nieco muśnięte w temacie - ESD Super Dragon za 3,5 prawdziwej bańki z High-End Monachium 2024. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie biorę pod uwagę, bo mam za mały pokój, no i nie lubię odkurzać 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tourteau
9 minut temu, tourteau napisał:

Smok w Chinach to grubsza sprawa, herb cesarza w końcu.. Ale żeby było chociaż nieco muśnięte w temacie - ESD Super Dragon za 3,5 prawdziwej bańki z High-End Monachium 2024. 

Ukryta Zawartość

Nie biorę pod uwagę, bo mam za mały pokój, no i nie lubię odkurzać 😉 

to straszne, nie zasnę, będę miał koszmary

Ukryta Zawartość

Cześć!

No dobra, po sporej przerwie pora na kolejne "mięso" w temacie wątku, tj. wrażenie z nieoczywistego (nie planowałem początkowo) odsłuchu brytyjskich skrzynek - monitorów Graham LS6.

Pomieszczenie odsłuchowe ok 20 m2 (na oko prostokąt 4x5m), a więc trochę większe niż moje, niezaadaptowane akustycznie (poza dywanem i jakimiś lamelkami 😉 ). 

Elektronika: Wiim Ultra (niestety robiący również za DAC) oraz Primaluna Evo 400 (fajny piecyk!), więc również lampowe brzmienie w torze, jak w moim docelowym domowym. Kable - standardowo nie zwróciłem uwagi.

Tak jak wspomniałem, w ogóle nie miałem w planach tego kierunku (przede wszystkim ze względów wizualnych), więc  absolutnie żadnych oczekiwań z mojej strony nie było. I może dlatego pozytywnie się zaskoczyłem....ale po kolei.

Na plus:

- piękna prezentacja instrumentów, bardzo żywe, dokładne i "realistyczne" ich brzmienie,

- bardzo fajna stereofonia, spora scena również w głąb (byłem zaskoczony) a nie tylko na szerokość, 

- świetne odwzorowanie nagrań live, naprawdę mogłem poczuć się jak pod sceną momentami,

- ogólnie dobra albo nawet b. dobra rozdzielczość dźwięku, sporo niuansów mimo braku specjalnej akustyki w pokoju,

- duży (jak na te gabaryty kolumny) bas - tu również byłem zaskoczony in plus,

- taka przyjemna, niezbyt angażującą ale bardzo miła i relaksacyjna ogólna prezentacja muzyki (podobało mi się!).

In minus:

- miałem wrażenie że średnica jest wycofana (a może to kwestia tego źródła?),

- bas mimo że duży, to jednak trochę "kartonowy" i nie taki "gęsty" jak lubię,

- w elektronice brakowało dynamiki, 

- troszkę mało "efektowne" pierwsze wrażenia (choć nie wiem czy to wada, bo im dłużej ich słuchałem to podobało mi się bardziej...)

- prosty, zwyczajny i nijaki wygląd (no ale to wiedziałem jadąc na odsłuch).

Podsumowując, muszę przyznać że jest coś w tym ich stylu "czarującego" i myślę że przy takim wieczornym, relaksacyjnym graniu, właśnie w połączeniu z lampą mogłyby dawać naprawdę dużo przyjemności. Naprawdę jestem zaskoczony in plus. Na tyle...że gdybym był trochę starszy, miał długiego wąsa pod nosem, a do szklanki whisky lubił zapalić cygaro i powspominać muzykę z czasów mojej młodości, to mógłbym to robić w towarzystwie tych Grahamów 🙂 

Jednakże, nie jestem jeszcze na takim etapie w życiu, a sama prostota tych skrzynek nie spełnia mojego kluczowego kryterium "designu", dlatego też Grahamów do finału nie zabieram.

Choć cieszę się, że miałem możliwość się z nimi zapoznać i będę to doświadczenie miło wspominał.

PS

Na koniec poprosiłem o podpięcie dla porównania monitorów Dali (chyba Rubicone 2) no i... spora różnica. Nie mają podjazdu do Grahamów, choć to całkiem poprawne kolumny. 

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.9904898d3d37953b428873018d93bacf.png

image.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Większość złego w tym dźwięku to (dobra nie powiem tego) odtwarzacz w chińskim stylu i z przeproszeniem lampy (tfu!) 🤪

Było posłuchać na prawdziwym Hi-Fi 🤪

Moim zdaniem wersja Graham w tym kolorze jak poniżej jest śliczna, klasyczna. Grały świetnie na ostatnim AVS. Mam zamiar je wypożyczyć. Wg mnie (z wystawy) dźwięk spójny, z bardzo dobrą średnicą, góra gładka, odrobina basu. Do tego można zamówić lub kupić piękne podstawki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Problem z basem w tych kolumnach może być w tym, że mają one realnie 82db skuteczności i ta Primaluna ich "nie pociągła". Na Twoim miejscu posłuchałbym ich u siebie ze swoim Densenem.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Godzinę temu, arturo_waw napisał:

- troszkę mało "efektowne" pierwsze wrażenia (choć nie wiem czy to wada, bo im dłużej ich słuchałem to podobało mi się bardziej...)

To akurat na plus. Gorzej gdyby było odwrotnie 😉 .

Muszę przewietrzyć mój system…

Godzinę temu, Sz@tynbury napisał:

Problem z basem w tych kolumnach może być w tym, że mają one realnie 82db skuteczności i ta Primaluna ich "nie pociągła". Na Twoim miejscu posłuchałbym ich u siebie ze swoim Densenem.

Kurde wzmacniacz za 25 tysi i nie pociągnął tych kolumn? Wszedłem w specyfikację tego wzmaciacza, to tam niby cuda na kiju i mocy pod dostatkiem i nadal za mało? Trzeba bezpośrednio do elektrowni się podłączyć? 🤔

@rafał50 Nooooo.... Mięsiste 40W 😀

Może zniekształcenia pod sufit, ale za to ma niski Dumping Faktor 🤪

Magia lamp... z przeproszeniem (tfu!) 🤪

Gargan, strasznie się kompromitujesz. Takich jak Ty neofitów audio, gardzących lampami było tu już kilku. Widać, że mało w życiu słyszałeś i wyobrażenie masz niewielkie. Lamp oraz topologii wzmacniaczy jest wiele. Twoje wyobrażenie bazuje na jakichś chińskich wydmuszkach. Dlatego zamiast pisać, lepiej czytaj, a najlepiej słuchaj, słuchaj! Weź swoje kolumny i grzecznie poproś kogoś, kto ma SET na lampie 211 lub GM70, albo SE na KT77, albo 6550, albo solidnego PP dobrej marki. Będziesz zbierał szczękę z podłogi i zachorujesz na bezsenność, bo ten dźwięk będzie Ci siedział w głowie. Pokory Panie, pokory! 😐

"Tynk pożera dźwięk" 747

1 godzinę temu, Sz@tynbury napisał:

Ja nie uważam że tam był jakiś problem z mocą, odbiór miałem raczej taki że swobodnie sobie z nimi radzi. Myślę, że taką charakterystykę basu po prostu mogą mieć te kolumny, że jest taki trochę "kartonowy" w odbiorze.

40 minut temu, Gargan napisał:

@rafał50 Nooooo.... Mięsiste 40W 😀

Może zniekształcenia pod sufit, ale za to ma niski Dumping Faktor 🤪

Magia lamp... z przeproszeniem (tfu!) 🤪

Jakie lampy słuchałeś w swoim systemie?

19 minut temu, Gargan napisał:

Najlepsze, włoskie. Pięknie świecą. Takie ozdobne żarówki. Trochę drogie jak na lampkę nocną.

Czyli żadne albo tak jak koledzy obstawiali ... chińszczyznę.

Czyli o lampach znasz jedynie ... stereotypy.

Posłuchaj porządnej lampy 50W w klasie A albo SETa na 300B ale na oryginalnych WE z epoki to ... wtedy będziesz mógł z nami o czyms pogadać.

Powodzenia.

Edytowane przez pmcomp

44 minuty temu, EmilioE napisał:

Gargan, strasznie się kompromitujesz. Takich jak Ty neofitów audio, gardzących lampami było tu już kilku. Widać, że mało w życiu słyszałeś i wyobrażenie masz niewielkie. Lamp oraz topologii wzmacniaczy jest wiele. Twoje wyobrażenie bazuje na jakichś chińskich wydmuszkach. Dlatego zamiast pisać, lepiej czytaj, a najlepiej słuchaj, słuchaj! Weź swoje kolumny i grzecznie poproś kogoś, kto ma SET na lampie 211 lub GM70, albo SE na KT77, albo 6550, albo solidnego PP dobrej marki. Będziesz zbierał szczękę z podłogi i zachorujesz na bezsenność, bo ten dźwięk będzie Ci siedział w głowie. Pokory Panie, pokory! 😐

Moim zdaniem może wypowiedź kol. Gargana nie została owinięta w dyplomacyjny papier śniadaniowy, ale coś tam na rzeczy może być. Zaznaczam, że sam posiadam lampę i to dość konkretną, na KT-150 (w pomiarach Audio 2x90W @8ohm), a miałem też inne, też w miarę przyzwoite, wcześniej, więc nie można mnie uznać za mocno przywiązanego do jakiejś lampowej lub nielampowej frakcji 🙂

Jak powszechnie wiadomo, pan Alan Shaw np. odradza lampy do grahamo-podobnych paczek jakimi są Harbethy i tłumaczy to mierzalnym na charakterystyce wyjściowej wpływem wysokiej impedancji wyjściowej wzmacniaczy lampowych, w porównaniu do tranzystorowych..  Nie wchodząc w szczegóły techniczne, moje doświadczenia z tymi (i kilkoma innymi brytyjskimi) monitorami są podobne, tj. lepszy z jego kolumnami jest solid state, w tym konkretnym przypadku, a historie typu Leben 300 z herbatami 30.1 zaliczam do audiofilskich klechd, baśni z mchu i paproci i nieudanych akcji promocyjnych medium Pana Pacuły (który notabene ma sam "niezrobioną" akustykę w pomieszczeniu, gdzie dokonuje krytycznych odsłuchów). 

To wszystko przy założeniu, że interesuje nas liniowa charakterystyka, kontrolowany bas itd.

Tak wcale być nie musi, każdy inaczej słyszy, ludzie lubią modulatory dźwięku, jest cała dziedzina psychoakustyki, są rzeczy niemierzalne itd..  Nie ma przymusu słuchać systemów, które ładnie wyglądają w pomiarach. W innym wypadku byśmy tu nie pisali, tylko siedzieli przed aktywnymi Neumannami czy Genelecami z koniaczkiem lekko podgrzanym na gorącej obudowie DSP. 

Ale wszystko to zawiłe jest 🤣🤣🤣🤣🤣 przeczytałem i połowy nie rozumiem 😁😁😁 ale ja o lampach to pojęcia nie mam,ale miło się czyta 🙂 kontynuujcie, bardzo lubię ten wątek 🙂 

Ale te chartwelle to bardzo podobne x wyglądu do harbeth, to trzeba przyznać, słuchałem kiedyś tych zachwalanych p3ser i podobało mi się bardzo,bardzo naturalnie brzmiały 🙂

Tak sobie właśnie pomyślałem, że jeśli macie jakieś sugestie/porady na co jeszcze zwracać uwagę podczas tych odsłuchów, jakieś „tips & tricks” lub cokolwiek innego, co może sprawić że moja ocena (lub późniejszy opis) będzie bardziej obiektywna to poproszę. 

W zasadzie robią się z tego takie amatorskie mini-recenzje, więc jeśli ktoś inny w przyszłości będzie stał przed podobnym dylematem i tutaj zajrzy, to niech to będzie choć trochę merytorycznie wartościowe. 

🫡

8 minut temu, rafał50 napisał:

Ale wszystko to zawiłe jest 🤣🤣🤣🤣🤣 przeczytałem i połowy nie rozumiem 😁😁😁 ale ja o lampach to pojęcia nie mam,ale miło się czyta 🙂 kontynuujcie, bardzo lubię ten wątek 🙂 

Ale te chartwelle to bardzo podobne x wyglądu do harbeth, to trzeba przyznać, słuchałem kiedyś tych zachwalanych p3ser i podobało mi się bardzo,bardzo naturalnie brzmiały 🙂

No jest, takie hobby 🙂 Osobiście bym generalnie nie liczył na 30W push-pulle z P3ESR, zwłaszcza w agresywniejszym repertuarze, bo wiolonczele i urokliwy wokal spoko. Ale takie 2 Maki MC275 w mono to zupełnie inna historia, nawet z Dynaudio.

@rafał50 ja Ci powiem co Cię tak urzekło - polipropylen 😉

Lampy - srampy 🤪

Poza hybrydą Jolida to jeszcze fajnej lampy nie słyszałem. Nawet lampowy DAC Pro-Ject RS lepiej gra na wyjściu tranzystorowym. Czysta lampa w klasie A jeszcze single ended, z niskim DF to jest sprzęt dla audio-fanatyków. 

17 minut temu, arturo_waw napisał:

Tak sobie właśnie pomyślałem, że jeśli macie jakieś sugestie/porady na co jeszcze zwracać uwagę podczas tych odsłuchów, jakieś „tips & tricks” lub cokolwiek innego, co może sprawić że moja ocena (lub późniejszy opis) będzie bardziej obiektywna to poproszę. 

W zasadzie robią się z tego takie amatorskie mini-recenzje, więc jeśli ktoś inny w przyszłości będzie stał przed podobnym dylematem i tutaj zajrzy, to niech to będzie choć trochę merytorycznie wartościowe. 

🫡

Nie wiem czy dobrze odczytałem twoją docelową intencję zmiany wzmacniacza na lampowy? Czy chodzi bardziej o barwę? Jeśli taki masz zamiar w jakiejś nieodległej przyszłości, to jest dość istotny szczegół myślę, trochę zawężający opcje.

@arturo_waw Z tego co piszesz o Grahamach, i ich lekko "dziadkowym" stylu, i suchej średnicy oraz preferencji misia na basie,  moim zdaniem podejdą ci Dynie, ale nie te w planach tj. S40, tylko Contour 20i - na lekko rozciągniętym budżecie, jak będziesz dobrze negocjował 😉 Wygląd taki sobie, ew. w piano black no i mogą być trochę za duże dźwiękowo do tego pokoju, można spróbować.

Edytowane przez tourteau

Ja w ogóle miałem z lampą mało do czynienia, ale poczytać lubię, Arturo więcej odsłuchów poproszę i recenzji 🙂 z lamp to słuchałem dwóch unison research, lampowe cd i to nie moja bajka, ale wygląd mają piękny 🙂 pięknie te lampy wyglądają wieczorem, ale na wzmwcniaczach lampowych, to trzeba się już naprawdę znać ,to jest raczej zabawa dla zamożnych 🙂

@tourteau Dynaudio to nie kolumny tylko tortury dla wzmacniacza i posiadacza 🤪

@rafał50 nie Rafał, lampy to jest zabawa dla głuchych, bo kosztuje to tyle, że możesz sobie na to pozwolić dopiero na emeryturze hutniczej 🤪

5 minut temu, tourteau napisał:

Nie wiem czy dobrze odczytałem twoją docelową intencję zmiany wzmacniacza na lampowy? Czy chodzi bardziej o barwę? Jeśli taki masz zamiar w jakiejś nieodległej przyszłości, to jest dość istotny szczegół myślę, trochę zawężający opcje.

Źle mnie zrozumiałeś. Lampy mam w swoim domowym torze aktualnie - w Lampizatorze. Więc lamp do wzmaka  raczej nie planuję pchać. Byloby juz chyba za gorąco w tym pokoju 😉

10 minut temu, rafał50 napisał:

ale na wzmwcniaczach lampowych, to trzeba się już naprawdę znać ,to jest raczej zabawa dla zamożnych 🙂

Pierwsze prawda, drugie stereotyp.

Młodzi jesteście, duzo nauki jeszcze przed wami. 

• Pokaż nowe odpowiedzi