Skocz do zawartości
IGNORED

PIĘKNE monitory do 16 m2?

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Tommi88 napisał:

a proponował ktoś acoustic energy reference 2 ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Były niedawno na olx w fajnej ofercie, ale nie podesłałem do tego wątku, no bo nieładne są...

Ukryta Zawartość

9 minut temu, juro napisał:

Były niedawno na olx w fajnej ofercie, ale nie podesłałem do tego wątku, no bo nieładne są...

To już kwestia gustu. Dla mnie są jak najbardziej ciekawe

2 minuty temu, Tommi88 napisał:

To już kwestia gustu. Dla mnie są jak najbardziej ciekawe

Dla mnie również, tym bardziej, że znam szkołę tego grania, ale autor wątku preferuje raczej inną urodę. Też bardziej podobają mi się Accordo, albo inne Guarnieri, ale czasami jest coś za coś, a nawet bardzo często.

5 minut temu, juro napisał:

Accordo, albo inne Guarnieri,

Owszem, zdecydowanie ten kierunek. 

6 minut temu, juro napisał:

ale czasami jest coś za coś, a nawet bardzo często

Ale czasami da się też bez kompromisów i wierzę że finalnie taki produkt znajdę 😉

Nie spieszy mi się, a teraz to nawet traktuje te poszukiwania trochę jako wyzwanie - że można i pięknie wizualnie i dźwiękowo (i jeszcze w budżecie 😉). I choćbym miał szukać do jesieni, to znajdę 🫡

1 minutę temu, arturo_waw napisał:

Owszem, zdecydowanie ten kierunek. 

Ale czasami da się też bez kompromisów i wierzę że finalnie taki produkt znajdę 😉

Nie spieszy mi się, a teraz to nawet traktuje te poszukiwania trochę jako wyzwanie - że można i pięknie wizualnie i dźwiękowo (i jeszcze w budżecie 😉). I choćbym miał szukać do jesieni, to znajdę 🫡

Trzymam kciuki i czekam z zaciekawieniem na finał 🙂

A tu jeszcze EA w wersji I i z oryginalnymi standami…🙃

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 godzin temu, pmcomp napisał:

Niestety @Pawte je już sprzedasz więc u Niego w Warszawie nie posłuchasz.

Fakt, już ich nie mam, grają w jednym z apartamentów na Mokotowie 😉

14 godzin temu, arturo_waw napisał:

W sensie że to swojego rodzaju „benchmark”? Czy chodzi Ci o to żeby je brać pod uwagę? 
Bo jakby pięknie nie zagrały, wizualnie dla mnie nie przejdą 🤷‍♂️

Punkt odniesienia dla całej masy ludzi, którzy traktują te monitory jako punkt odniesienia. Są banalne jeśli chodzi o design, ale to co potrafią te maluch zrobić jest fenomenalne. Jeśli zleżałoby Ci, aby chociaż sobie ich posłuchać, to ptaszki ćwierkają, że ChrlieStudio wczoraj odebrał dobrą (15ohm) parę Rogersów. Może uda się je wypożyczyć, aby posłuchać u siebie w w domu. Tak tylko rzucam temat, bo w sumie nie wiem czy wypożyczenie jest możliwe 😉

Edytowane przez Pawte
8 minut temu, Tommi88 napisał:

a Tannoy?

Ukryta Zawartość

Dyskusyjna spójność z tematem wątku - "PIĘKNE monitory do 16 m2".
Ewentualnie zawsze coś tam można napisać o ponadczasowym dizajnie....:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Allmr
6 minut temu, Allmr napisał:

Dyskusyjna spójność z tematem wątku - "PIĘKNE monitory do 16 m2".
Ewentualnie zawsze coś tam można napisać o ponadczasowym dizajnie....:)

Dla mnie są bardzo gustowne. W odpowiednim stylistycznie wnętrzu będą świetnym uzupełnieniem.

Każdemu z nas podobać się może co innego i to chyba w tym wszystkim jest najlepsze 😉

Myślę że Prima , może sie podobać. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

No to "referencyjne monitory" mam już odhaczone 😉 

Dzięki @pmcomp rekomendację i @Pawte za kontakt do CharlieStudio, gdzie mogłem ich odsłuchać.

Muszę przyznać, że nie spodziewałem się iż te monitory to naprawdę takie maleństwa. Są mniejsze niż pudełko po damskich butach! Na zdjęciu w porównaniu do całkiem sporych (ale w granicach normy - monitorów Audio Note), wyglądają jak "zabawkowe". Tym większe było moje zaskoczenie, jakim dźwiękiem te kolumienki potrafią zagrać... 

Przyznaję rację - zrobiłem wow, bo takiego dźwięku się na pewno nie spodziewałem. Przestrzeń którą kreują jest wyjątkowa (w porównaniu do ich wielkości), wspaniale znikają w pokoju i kreują naprawdę mini-spektakl. Słuchałem ich dosłownie kilkanaście minut, więc poza tym co powyżej mogę tylko powiedzieć że grają przepiękną średnicą i prezentują bardzo realistyczne wokale. Niestety jednak, fizyki nie da się oszukać i bas mimo że słyszalny, to jest po prostu taki jak sama konstrukcja - filigranowy i nomen omen pudełkowy (tym bardziej że słuchałem ich w prawie 50m2!). Co myślę, nie stanowi dużego problemu przy jazzie, muzyce klasycznej czy nawet bluesie, ale już przy elektronice - po prostu brakuje "mięsa".

Myślę jednak, że przy wsparciu subem może im naprawdę niczego nie brakować. 

Czy są to wyjątkowe kolumny? Na pewno tak. Czy mają czarującą średnicę? Zdecydowanie. Czy grają zaskakująco dużym dźwiękiem w stosunku do swoich rozmiarów? Owszem.

Czy są to kolumny, spełniające moje oczekiwania (pomieszczenie, rodzaj muzyki, aspekt wizualny)? Nie.

Ale przyznam że gdybym szukał kolumn do sypialni albo do pokoju biurowego, albo po prostu drugiego lub trzeciego zestawu kolumn (tylko do wybranej kategorii muzyki)... to pewnie byłoby "po zawodach".

Krótko sprawdziłem też większe Audio Note i oczywiście wielkość dźwięku oraz jakoś niskich tonów była znacząco (choć nie tak, jak wskazywałaby różnica w gabarytach) lepsza, no ale to również tylko proste, zwykłe skrzynki...

Kolejne doświadczenie za mną, upewniło mnie tylko w przekonaniu żeby nie kierować się pozorami (gabaryty) i ceną, bo można się nieźle zaskoczyć. A sama wizyta w CharlieStudio (gorąco polecam jeśli ktoś lubi klimaty vintage lub ma potrzebę renowacji swoich kolumn/standów) i rozmowa z właścicielem, potwierdziła wybrany prze mnie kierunek - włoszczyzna  🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

34 minuty temu, arturo_waw napisał:

Ukryta Zawartość

A posłuchałeś tych kolumn, na których stoją na tym zdjęciu Rogersy ?

Jeśli nie ... to żałuj.

Teraz masz do czego porównywać. Do kolumn, które są robione na rynku tak na oko ponad 50 lat 🙂 . Dlatego ja mam ich większych cywilnych braci czyli Rogers JR150. Tam są dwa głośniki, nie wiem jak cięte, zapewne 2,5 drożnie. A może po prostu dwa niskotonowce równolegle lub szeregowo?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

11 minut temu, pmcomp napisał:

A posłuchałeś tych kolumn, na których stoją na tym zdjęciu Rogersy ?

Jeśli nie ... to żałuj.

Nie, nie chciałem nadużywać gościnności Gospodarza, choć ciekawych paczek tam faktycznie było sporo…

Fajne miejsce!

Fajnie że udało Ci się umówić i akurat ls3/5a mogłeś posłuchać. Życzę powodzenia w poszukiwaniach 🙂

Ja osobiście bym się nie przejmował brakiem basu, w 16m2, szczególnie jak pisałeś o cichych odsłuchach raczej go nie zabranie, ewentualnie zawsze można dokupić dedykowanego suba 🙂

Tego sie nie zapomina i czuje ze prędzej czy pózniej „odkryjesz” że wraz z dizajnem nie zawsze idzie to coś, jakieś wow 🙂 Stare paczki są fajne a w Twoim budżecie to i kupiłbyś ich co najmiej na dwa systemy 🙂 

40 minut temu, arturo_waw napisał:

Nie, nie chciałem nadużywać gościnności Gospodarza, choć ciekawych paczek tam faktycznie było sporo…

Fajne miejsce!

Tam spokojnie mógłbyś kupić monitory, które zadowoliłyby cię dźwiekowo. On ma pojęcie o dźwieku vintage. 

A że "nie wyglądają"? Sorry ... to ma grać !!! 🤗

Kup sobie rzeźbę czy rzeźby, a na ścianach wywal jakies malunki. I na nie sie patrzaj jak słuchasz. Zakładam, że żona w tym dedykowanym pomieszczeniu ci nie przeszkadza i nie zrzędzi więc ... SIĘ BARDZO DZIWIĘ. Gdzie problem?

Postawiłbyś tam zmodyfikowane Telefunken TL-800 i miałbyś na wieki pozamiatane. Bas od 35 Hz tyle ile potrzeba i taki jaki potrzeba. I wszystko inne jak w tych Rogersach, które słuchałeś. Przestrzeń, znikanie, piękna średnica. Za 6-8 tysiów mógłbyś mieć zrobioną stolarkę z wykładziną jaką tylko zamarzysz i bebechy w zwrotnicy na znakomitych komponentach. Charlie Studio zrobi w stolarce wszystko.

Chcesz posłuchać? Wpadnij do mnie 😉 . Takie ze zrobionymi zwrotnicami.

Tu jakaś wersja stockowa:

lMqN2w9GkvkJY5a9aJcd6RGGuyUHFLnZ3nqIbVMu

Tu przez kogoś zrobione:

322e74530a598bfbc6d1997ff0e75a15.jpg

Moim osobistym zdanie ... piekne ... robione przez ... Charlie Studio 😉 . I dźwiękowo topowe jesli zrobił dobrze zwrotnice. 

Zamiast maskownic możesz dać czarną piankę.

Tu masz więcej z jego ręki: 

Ukryta Zawartość

I pozamiatane.

PS. chyba, że budujesz system "pod sąsiadów" 😉 . Na to nie poradzę.

Powodzenia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Wybacz za porównanie...ale:

Czy żona ma tylko dobrze gotować i opiekować się dziećmi? Czy może jednak fajnie, żeby jeszcze do tego była seksowną i atrakcyjną kobietą? 🙂 

Kup sobie rzeźbę czy rzeźby, a na ścianach wywal jakies malunki. I na nie sie patrzaj jak słuchasz. Zakładam, że żona w tym dedykowanym pomieszczeniu ci nie przeszkadza i nie zrzędzi więc ... SIĘ BARDZO DZIWIĘ. Gdzie problem?

To nie problem, to po prostu moje oczekiwania. Jestem estetą, lubię rzeczy ładne i ma mi się po prostu podobać (tym bardziej za taką kasę), ot tyle i aż. Włożyłem też dużo czasu, pracy i kasy w remont pokoju po to żeby był taki jak mi się podoba i był tłem dla sprzętu który do niego wstawię. Więc nie wstawię tam po prostu skrzynek, choćby nie wiem jak grały.

Szanuję Twoje podejście, ale moje jest inne.🤷‍♂️

14 minut temu, pmcomp napisał:

Tylko i wyłącznie dla siebie, no może trochę też dla swojej kobiety 😉 

15 minut temu, pmcomp napisał:

Tam spokojnie mógłbyś kupić monitory, które zadowoliłyby cię dźwiekowo. On ma pojęcie o dźwieku vintage. 

Postawiłbyś tam zmodyfikowane Telefunken TL-800 i miałbyś na wieki pozamiatane. Bas od 35 Hz tyle ile potrzeba i taki jaki potrzeba. I wszystko inne jak w tych Rogersach, które słuchałeś. Przestrzeń, znikanie, piękna średnica. Za 6-8 tysiów mógłbyś mieć zrobioną stolarkę z wykładziną jaką tylko zamarzysz i bebechy w zwrotnicy na znakomitych komponentach. Charlie Studio zrobi w stolarce wszystko.

Chcesz posłuchać? Wpadnij do mnie 😉 . Takie ze zrobionymi zwrotnicami.

Tu jakaś wersja stockowa:

Ukryta Zawartość

Tu przez kogoś zrobione:

322e74530a598bfbc6d1997ff0e75a15.jpg

Moim osobistym zdanie ... piekne ... robione przez ... Charlie Studio 😉 . I dźwiękowo topowe jesli zrobił dobrze zwrotnice. 

Zamiast maskownic możesz dać czarną piankę.

Tu masz więcej z jego ręki: 

Ukryta Zawartość

I pozamiatane.

Powodzenia

i tu masz 100% racji pozamiatane, do końca życia i jak niektórzy wierzą o jeden dzień dłużej od nieskończoności ☺️

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, arturo_waw napisał:

Czy żona ma tylko dobrze gotować i opiekować się dziećmi? Czy może jednak fajnie, żeby jeszcze do tego była seksowną i atrakcyjną kobietą? 🙂 

39 minut temu, pmcomp napisał:

To Twój wybór 😉 .

Tylko tu rozmawiamy o muzyce i dźwięku.

PS. samochody też kupujesz pod ładną karoserię, wnętrze i kolor lakieru czy pod "parametry jezdne"?

😇

Edytowane przez pmcomp

1 minutę temu, pmcomp napisał:

PS. samochody też kupujesz pod ładną karoserię, wnętrze i kolor lakieru czy pod "parametry jezdne"?

Oczywiście że jedno i drugie 🙂 

11 godzin temu, arturo_waw napisał:

Oczywiście że jedno i drugie 🙂 

To sie róznimy 🙂 .

Dla mnie najwazniejsze sa wlasciwosci jezdne i responsywnosć samochodu, potem funkcjonalnosc, ergonomia. A ksztalt karoserii czy kolor praktycznie nie ma znaczenia.

Podobnie w audio, kolumny i poszczególne elementy systemu maja grać, a nie wygladać. Dlatego kazdy moj klocek audio jest z innej parafii i mi to nie przeszkadza. Kupowane sa wylacznie pod katem jakosci dzwieku.

Jak zacząłem myśleć o SF Extrema.....to się szybko uderzyć w głowę? 😉 

Nie ma szans żebym je sensownie napędzić nie-astronomicznym kosztem?

3 minuty temu, arturo_waw napisał:

One chyba duuuzo prądu zra żeby zagraly.

49 minut temu, arturo_waw napisał:

To jedno a drugie że raczej za duże na 16mkw.

Waga jednej sztuki to 40kg😳

z tego co czytałem to już nawet Cremon-y Auditor potrzebują mocnego pieca aby pokazały wszystko na co je stać

5 minut temu, Tommi88 napisał:

że raczej za duże na 16mkw.

Eeeee tam. Dadzą radę. Sa glebokie, wieksza pojemnosc, lepszy bas.

A na Slowacje pojechac to w miare niedaleko:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Tommi88 napisał:

To jedno a drugie że raczej za duże na 16mkw.

Waga jednej sztuki to 40kg😳

z tego co czytałem to już nawet Cremon-y Auditor potrzebują mocnego pieca aby pokazały wszystko na co je stać

Tak, macie rację oczywiście.

Już sam się sprowadziłem na ziemię - wiek i stan tego sprzętu, ich wielkość + kwestia zasilania. Poniosło mnie. Nie ma tematu 🙂 

3 minuty temu, pmcomp napisał:

Eeeee tam. Dadzą radę. Sa glebokie, wieksza pojemnosc, lepszy bas.

Ukryta Zawartość

Właśnie te znalazłem stąd ten pomysł... ale wierzyć że w tej cenie kupię je w pełnii sprawne to chyba życzeniowe myślenie.

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, arturo_waw napisał:

Właśnie te znalazłem stąd ten pomysł... ale wierzyć że w tej cenie kupię je w pełnii sprawne to chyba życzeniowe myślenie.

Też je wczoraj oglądałem🙂 ale przeraziłem się ich wymiarami 😳 a najbardziej że ich głębokość to ponad 50cm… szok

Teraz, Tommi88 napisał:

Też je wczoraj oglądałem🙂 ale przeraziłem się ich wymiarami 😳 a najbardziej że ich głębokość to ponad 50cm… szok

To akurat mi się mega podoba. Jak się ma miejsce, to wygląda to IMO sztos. 

9 minut temu, arturo_waw napisał:

To akurat mi się mega podoba. Jak się ma miejsce, to wygląda to IMO sztos. 

Ty masz 🙂 .

Pytanie co amplifikacja na to powie. czym ty chcesz to napędzić?

10 minut temu, Tommi88 napisał:

Fizyka. Wymiar albo do góry albo do tyłu 🙂 .

16 minut temu, arturo_waw napisał:
20 minut temu, pmcomp napisał:

eeee tam. Dadzą radę. Sa glebokie, wieksza pojemnosc, lepszy bas.

Ukryta Zawartość

Nooo ... jakies tanie są.

To popatrz na to:

Ukryta Zawartość

jakieś promocje na tej Słowacji są. Choć chyba w Czechach, tak podano w ogłoszeniach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 minut temu, pmcomp napisał:

Ty masz 🙂 .

Pytanie co amplifikacja na to powie. czym ty chcesz to napędzić?

Owszem, dlatego ten pomysł mi sie urodził... Pasowałyby idealnie. A napędzić je można za pewne jakimiś moboblokami typu EC AW180. 

Ale cena się wydaje podejrzanie niska. A w razie jakiejś awarii przetwornika to pewnie już kaplica przy takim wiekowym sprzęcie .

Edytowane przez arturo_waw
  • Pokaż nowe odpowiedzi