Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  598 członków

Hegel Klub
IGNORED

Czy Hegel i Focal to dobre połączenie?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, czy na swoich Heglach słucha ktoś w połaczeniu z Focal Aria? Pytam ponieważ będę chciał zrobić jakiś krok do przodu i w związku z tym bedę chciał zmienić wzmacniacz na Model H390 a posiadam u siebie Focal Aria 948 których bym nie chciał zmieniać.

W sumie ciężko było się do czegoś przeczypić jak grały u mnie Focal Aria EVO no.1 z Heglem H95. Z pewnością nie brakowało wypełnienia, absolutnie nic z tych rzeczy. Za to czego brakowało (dla mnie). Brakowało mocniej oddanych transjentów, większej szybkości, bardziej dynamicznego basu. Za bardzo ułożone, ugłaskane audiofilsko granie a za mało frajdy i może lekkiego efekciarstwa, mocniej zaznaczonych skrajów pasma. Ten Focal to równe, dojrzałe granie a już na tle np. małego Bowersa 607 s3 wręcz dziadkowe. 🙂 Hegel też nie gra efekciarsko a raczej spokojnie, bez nerwowości. Jak ktoś nie chce pompować adrenaliny wybuchowym graniem, gdzie na pierwszym miejscu ma być oddanie ataku i dynamika w skali makro to będzie zadowolony

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

21 godzin temu, Adam 38 napisał:

W sumie ciężko było się do czegoś przeczypić jak grały u mnie Focal Aria EVO no.1 z Heglem H95. Z pewnością nie brakowało wypełnienia, absolutnie nic z tych rzeczy. Za to czego brakowało (dla mnie). Brakowało mocniej oddanych transjentów, większej szybkości, bardziej dynamicznego basu. Za bardzo ułożone, ugłaskane audiofilsko granie a za mało frajdy i może lekkiego efekciarstwa, mocniej zaznaczonych skrajów pasma. Ten Focal to równe, dojrzałe granie a już na tle np. małego Bowersa 607 s3 wręcz dziadkowe. 🙂 Hegel też nie gra efekciarsko a raczej spokojnie, bez nerwowości. Jak ktoś nie chce pompować adrenaliny wybuchowym graniem, gdzie na pierwszym miejscu ma być oddanie ataku i dynamika w skali makro to będzie zadowolony

o takie coś chodziło, wiadomo że nie kupię w ciemno ale jak mam targać kolumny do salonu na odsłuch to muszę wiedzieć że warto spróbować.

Warto. Te Focale to udane paki. Z większym Heglem jak H95 możliwe, że dostaniesz jeszcze lepszą dynamikę. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

58 minut temu, Adam 38 napisał:

Warto. Te Focale to udane paki. Z większym Heglem jak H95 możliwe, że dostaniesz jeszcze lepszą dynamikę. 

obecnie mam musical fidelity m6si to jakby odpowiednik h190. Chcąc zrobić krok do przodu zmienić sygnaturę grania celuję w H390.

Godzinę temu, Paweł Wieczorek napisał:

obecnie mam musical fidelity m6si to jakby odpowiednik h190. Chcąc zrobić krok do przodu zmienić sygnaturę grania celuję w H390.

Testowałem popularnego i mocno promowanego M6Si i zupełnie mi nie podszedł. Po czym prawie kupiłem Hegla 390 ale do małej kanciapy 13m.kw on nie rozwinie skrzydeł . Wziąłem H120.

1 godzinę temu, Paweł Wieczorek napisał:

Już przy h190 będzie inna sygnatura dźwięku zważywszy na odmienny charakter brzmienia , hegel vs Musical. Hegel bardziej dynamiczny i przejrzysty .Zapewne h390 zrobi to lepiej, wyżej pozycjonowany niż 190 .

Gdybym miał możliwość sam wybrałbym 390.

Edytowane przez art72
Poprawa wypowiedzi.
1 godzinę temu, art72 napisał:

Już przy h190 będzie inna sygnatura dźwięku zważywszy na odmienny charakter brzmienia , hegel vs Musical. Hegel bardziej dynamiczny i przejrzysty .Zapewne h390 zrobi to lepiej, wyżej pozycjonowany niż 190 .

Gdybym miał możliwość sam wybrałbym 390.

Czy Hegel bardziej dynamiczny od M6Si tutaj raczej byłbym ostrożny tym bardziej że miałem okazje słuchać H190. Przejrzysty? nie wiem co masz na myśli napewno idzie bardziej w stronę neutralności ale na mnie to nie zrobiła wrażenia.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.