Skocz do zawartości
IGNORED

NAD 365BEE jakie kolumny z bass refleksem z przodu pokój ok 35 metrów.

Rekomendowane odpowiedzi

Które masz focal? Bo akurat różne modele tego producenta potrafią grać dość różnie 🙂

Nie każdy modele też nadają się do zatykania portu bass reflex.

Nie tyle mechanicznie bo to oczywiście zawsze jesteś w stanie zrobić ale zmienia to dość sporo walory akustyczne

W dniu 9.01.2025 o 15:54, Piotr Sonido napisał:

Które masz focal? Bo akurat różne modele tego producenta potrafią grać dość różnie 🙂

Nie każdy modele też nadają się do zatykania portu bass reflex.

Nie tyle mechanicznie bo to oczywiście zawsze jesteś w stanie zrobić ale zmienia to dość sporo walory akustyczne

Vestia n2, nadaje się dobrze do zatkania bass reflexu z tyłu, testowałem.

W dniu 12.01.2025 o 00:34, radark napisał:

Vestia n2, nadaje się dobrze do zatkania bass reflexu z tyłu, testowałem.

Tak. Nie straciłem przy tym masywności basu?

Rozumiem że ten z przodu pracuje?

Dodadzą dołek w portfelu
Umiejscowienie bass-reflex przód/tył nie ma znaczenia... Tak, jaaaasne...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Screenshot_20241231-063028.thumb.png.2b69efd0376e77085d11144ae1139a50.png
Screenshot_20241231-063243.thumb.png.ecd82f87f9416113c8b2145519707e35.png

Czytaj samemu co przytaczasz

Dopoki odlegosc portu od sciany jest taka sama, umiejscowienie portu z przodu czy z tylu nie odgrywa roliIMG_0052.thumb.jpg.decff1a65ceb45187d41c2a00218f2df.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

23 minuty temu, xajas napisał:

Dopoki odlegosc portu od sciany jest taka sama, umiejscowienie portu z przodu czy z tylu nie odgrywa roli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_0052.thumb.jpg.decff1a65ceb45187d41c2a00218f2df.jpg

Nie zwalczysz tego mitu. Mi już się odechciało z nim walczyć. Powtarzają to w kółko, nie przyjmują argumentów. Najbardziej mnie kłuje że jeden od diy to powtarza non stop.

Choć mam pomysł. Jakbyś miał chęci, załóż temat, fachowo opisz, wiem, że umiesz, a ja będę odsyłać tam za każdym razem, kiedyś zobaczę, jak ktoś powiela tę głupotę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez J4Z

.

2 godziny temu, xajas napisał:

Dopoki odlegosc portu od sciany jest taka sama, umiejscowienie portu z przodu czy z tylu nie odgrywa roli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_0052.thumb.jpg.decff1a65ceb45187d41c2a00218f2df.jpg

Głębokości kolumny oczywiście nie uwzględniasz? 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głębokości kolumny oczywiście nie uwzględniasz?

Ta mi jest obojetna, bo nikt kto traktuje jakosc powaznie nie stawia kolumny 5cm od sciany (wiec ma miejsce na „glebokosc“. A jesli stawia, to widocznie jakosc jest mu obojetna, a wtedy wplyw BR nie odgrywa zadnej roli
6 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Tak. Nie straciłem przy tym masywności basu?

Rozumiem że ten z przodu pracuje?

Ten z przodu pracuje, tylny zatkany. Jeśli kolumny muszą stać blisko ściany to świetne rozwiązanie na wzbudzający się bas kiedy oba porty są otwarte. Masa basu w zupełności wystarczająca. Drugie rozwiązanie to zwyczajnie zmniejszyć bas regulacją barwy o ile takową się posiada. Ale nie jest to rozwiązanie dla purystów. Niestety ale nie zawsze jest możliwość ustawienia kolumn w odpowiedniej odległości od ścian i nie jest to kwestia traktowania jakości na poważnie lub nie.

Edytowane przez radark
1 godzinę temu, xajas napisał:

Ta mi jest obojetna, bo nikt kto traktuje jakosc powaznie nie stawia kolumny 5cm od sciany (wiec ma miejsce na „glebokosc“. A jesli stawia, to widocznie jakosc jest mu obojetna, a wtedy wplyw BR nie odgrywa zadnej roli

Ukryta Zawartość

82tAfco.jpeg

xD

Bez dsp słucham xd

Ukryta Zawartość

.

2 godziny temu, radark napisał:

Ten z przodu pracuje, tylny zatkany. Jeśli kolumny muszą stać blisko ściany to świetne rozwiązanie na wzbudzający się bas kiedy oba porty są otwarte. Masa basu w zupełności wystarczająca. Drugie rozwiązanie to zwyczajnie zmniejszyć bas regulacją barwy o ile takową się posiada. Ale nie jest to rozwiązanie dla purystów. Niestety ale nie zawsze jest możliwość ustawienia kolumn w odpowiedniej odległości od ścian i nie jest to kwestia traktowania jakości na poważnie lub nie.

A nie masz możliwości ich wysunąć bo ?

Zmniejszyles ilość i krzywa basu zamykając port. Zwiększyłes dosuwajac je 🙂

W dniu 13.01.2025 o 08:47, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

@audioburak

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

W dniu 28.12.2024 o 10:42, Andrzej197602 napisał:

Stoją przy ścianie

Skoro gosc pisze ze beda przy scianie to BR z tylu bedzie przy samej scianie.

Gdy bedzie z przodu to bedzie odsuniety o glebokosc kolumny..

Cos sie nie zgadza?..

W dniu 13.01.2025 o 08:04, J4Z napisał:

Nie zwalczysz tego mitu. Mi już się odechciało z nim walczyć. Powtarzają to w kółko, nie przyjmują argumentów.

Przeciez to zalezy od konkretnych warunkow umieszczenia kolumn, np jw.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 13.01.2025 o 15:38, Piotr Sonido napisał:

A nie masz możliwości ich wysunąć bo ?

Zmniejszyles ilość i krzywa basu zamykając port. Zwiększyłes dosuwajac je 🙂

Nie mam możliwości ich wysunięcia, ale da mnie jest ok, dźwięk jest po prostu świetny tak na ucho. Mam już te kolumny trzeci rok i cały czas mnie pozytywnie zaskakują i o to chodzi!

19 godzin temu, radark napisał:

Nie mam możliwości ich wysunięcia, ale da mnie jest ok, dźwięk jest po prostu świetny tak na ucho. Mam już te kolumny trzeci rok i cały czas mnie pozytywnie zaskakują i o to chodzi!

Dokładnie o to chodzi. Jeżeli tobie się podoba to żadne wytyczne czy żadne pomiary nie mają tutaj kluczowego znaczenia twój gust i podniebienie mają być zadowolone.

W dniu 29.12.2024 o 16:36, Mark75X napisał:

W tej cenie polecam te, które sam wybrałem po testach ok. 10 modeli, jako w mojej ocenie wariant zapewniający bardzo wyważone brzmienie i najlepszy kompromis w relacji parametry-jakość-cena. Mowa o Monitor Audio Bronze 500. To głośniki o bardzo solidnej podstawie basowej, wyrazistej górze i naprawdę przyzwoitej detaliczności. Umiejscowienie bass reflexu z tyłu, ale ono nie ma żadnego znaczenia w opinii wielu. Na końcowym etapie poważnie rozważałem też wyższy model Silver 300 o nieco większej detaliczności, ale finalnie salon odradził mi go ze względu na sporą utratę basu względem Bronze 500. Moje odczucia były oczywiście ostatecznie takie same. Wykorzystuję je z NAD C368, a także alternatywnie właśnie z wcześniejszym analogiem C356BEE.

Finalnie mam dylemat czy nowe / powystawowe bronze 500 za 3900 czy używane silver 10 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Gargan napisał:

Ex-demo to też są używane. Po prostu mają gwarancję 🙂

2 godziny temu, Gargan napisał:

Ex-demo to też są używane. Po prostu mają gwarancję 🙂

nie widzisz różnicy?

W dniu 29.12.2024 o 16:36, Mark75X napisał:

W tej cenie polecam te, które sam wybrałem po testach ok. 10 modeli, jako w mojej ocenie wariant zapewniający bardzo wyważone brzmienie i najlepszy kompromis w relacji parametry-jakość-cena. Mowa o Monitor Audio Bronze 500. To głośniki o bardzo solidnej podstawie basowej, wyrazistej górze i naprawdę przyzwoitej detaliczności. Umiejscowienie bass reflexu z tyłu, ale ono nie ma żadnego znaczenia w opinii wielu. Na końcowym etapie poważnie rozważałem też wyższy model Silver 300 o nieco większej detaliczności, ale finalnie salon odradził mi go ze względu na sporą utratę basu względem Bronze 500. Moje odczucia były oczywiście ostatecznie takie same. Wykorzystuję je z NAD C368, a także alternatywnie właśnie z wcześniejszym analogiem C356BEE.

Finalnie mam dylemat czy nowe / powystawowe bronze 500 za 3900 czy używane silver 10 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Andrzej197602 napisał:

Ukryta Zawartość

No nie no jednak Silver 10 to jest znacznie lepsza szkoła grania. Jeśli masz okazję je odsłuchać oglądnąć i pewnie przetransportować sam bo różnie to z kurierami bywa przy takiej wielkości i akceptuje sprzęt używany to tutaj nie ma żadnej dyskusji. 

Ukryta Zawartość

@Andrzej197602 nie widzę różnicy, bo zdarzyło mi się kupować ex-demo/ex-display w gorszym stanie od używanych. Porysowanej obudowy czy uszkodzonego mechanicznie gniazda gwarancja nie obejmuje. Nowe to jest takie co go nikt nie dotykał po zapakowaniu w fabryce. Wszystko inne to jest używane, stan nieznany. Niestety, ale taka jest rzeczywistość rynku audio. Pozdrawiam serdecznie sklepy wmawiające klientom jaką to im przysługę robią obniżoną ceną za outlet 😀

W dniu 28.12.2024 o 11:42, Andrzej197602 napisał:

Budżet 5k-7k za parę 

muzyka to Sade, Sting, Pink Floyd ale i np Ramstein.

Lubię detaliczność i przestrzeń i nisko schodzący bas . Stoją przy ścianie i w grę wchodzi bass refleks z przodu.

Gdzieś czytałem, że Triangle by dodały powietrza i góry NAD. 

Macie jakieś sugestie?

Ostatecznie wybór padł naDali Opticon. Kupiłem używki w bdb stanie za dobre pieniądze. Dżwiek zdecydowanie o klkase jak nie dwie lepiej.  Pojawiły sie detale i ogólnie dzwięk jest szlachetniejszy. Fantastyczna jest góra, bardzo zróżnicowana. Bas jest mniejszy, bardziej zarysowany i konturowy. Troche brakuje mi tego misiowego basu z Mission. Nie zmieniałem kabli a mam Talk Talk 3.1 Kable mają ponad 20 lat i myślę by je wymienić. Macie jakieś sugestie? Czyli są Opticony NAD 365bee. Zależy mi na bardziej miękkim basie i większej dawce szczegów w zakresie srednich tonów. Mam wrazenie, że tam jest trochę zamieszania. Nie wiem ile racjonalnie powinienem wydać mając na uwadzę, że w perspektywie będę wymieniał NAD na coś lepszego?

Wypożycz sobie coś innego, albo jakiś fajny DAC na chipsecie Burr-Brown lub ESS i wtedy zobaczysz czy faktycznie jest brak basu?

W dniu 27.01.2025 o 09:57, Andrzej197602 napisał:

Ostatecznie wybór padł naDali Opticon. Kupiłem używki w bdb stanie za dobre pieniądze. Dżwiek zdecydowanie o klkase jak nie dwie lepiej.  Pojawiły sie detale i ogólnie dzwięk jest szlachetniejszy. Fantastyczna jest góra, bardzo zróżnicowana. Bas jest mniejszy, bardziej zarysowany i konturowy. Troche brakuje mi tego misiowego basu z Mission. Nie zmieniałem kabli a mam Talk Talk 3.1 Kable mają ponad 20 lat i myślę by je wymienić. Macie jakieś sugestie? Czyli są Opticony NAD 365bee. Zależy mi na bardziej miękkim basie i większej dawce szczegów w zakresie srednich tonów. Mam wrazenie, że tam jest trochę zamieszania. Nie wiem ile racjonalnie powinienem wydać mając na uwadzę, że w perspektywie będę wymieniał NAD na coś lepszego?

Sądzę że pasował by tu Atoll IN200, ma pazur, dobrą szczegółowość oraz cieplejszy dół. Jeśli zmienisz na wzmacniacz z wyższej półki to sama definicja jakości zmieni twoje postrzeganie na brzmienie. Według mnie NAD jest trafiony w Twoje gusta ale najprawdopodobniej szukasz lepszej jakości więc trzeba iść półkę, albo dwie wyżej.

W dniu 27.01.2025 o 10:57, Andrzej197602 napisał:

Poza Atollem sprawdziłbym też Regę Elicit MK5 🙂 Bardzo fajny, analogowo grający wzmacniacz. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 19.01.2025 o 10:30, Andrzej197602 napisał:

Ukryta Zawartość

A wiesz ze jak poszukasz dobrze i wiesz gdzie napisac to mozna najnowsze silvery 500 kupic niewiele ponad 7k?:>

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Atoll albo Roksan Caspian M2. 

Również dobra opcja, aczkolwiek Atoll'a jetem trochę pewniejszy. Można by też śmiało polecić AM300 ale no wiadomo budżet :)

• Pokaż nowe odpowiedzi