Skocz do zawartości
IGNORED

NAD 365BEE jakie kolumny z bass refleksem z przodu pokój ok 35 metrów.

Rekomendowane odpowiedzi

Budżet 5k-7k za parę 

muzyka to Sade, Sting, Pink Floyd ale i np Ramstein.

Lubię detaliczność i przestrzeń i nisko schodzący bas . Stoją przy ścianie i w grę wchodzi bass refleks z przodu.

Gdzieś czytałem, że Triangle by dodały powietrza i góry NAD. 

Macie jakieś sugestie?

W tej cenie polecam te, które sam wybrałem po testach ok. 10 modeli, jako w mojej ocenie wariant zapewniający bardzo wyważone brzmienie i najlepszy kompromis w relacji parametry-jakość-cena. Mowa o Monitor Audio Bronze 500. To głośniki o bardzo solidnej podstawie basowej, wyrazistej górze i naprawdę przyzwoitej detaliczności. Umiejscowienie bass reflexu z tyłu, ale ono nie ma żadnego znaczenia w opinii wielu. Na końcowym etapie poważnie rozważałem też wyższy model Silver 300 o nieco większej detaliczności, ale finalnie salon odradził mi go ze względu na sporą utratę basu względem Bronze 500. Moje odczucia były oczywiście ostatecznie takie same. Wykorzystuję je z NAD C368, a także alternatywnie właśnie z wcześniejszym analogiem C356BEE.

W dniu 28.12.2024 o 10:42, Andrzej197602 napisał:

Stoją przy ścianie i w grę wchodzi bass refleks z przodu.

A co ma jedno do drugiego? Błędne myślenie, nie ograniczaj sobie na siłę oferty do wyboru.

Połowicznie można się z tym. Który model chodzi Ci po głowie, BR08?

Lubię detaliczność i przestrzeń i nisko schodzący bas

Bas cieplejszy, obszerniejszy czy raczej taki szybki, dobrze kontrolowany?

Cześć 🙂 nie przejmowałbym się zbytnio umiejscowieniem bass reflexu. Każda kolumna musi mieć trochę oddechu 😉 

Posłuchałbym na pewno Monitor Audio Bronze 500, bardzo fajne zejście, ale dość szybkie. Triangle są dobrym kierunkiem, ale jakbyś szukał bdb basu, bardziej obszernego, kosztem przyciemnienia, to na pewno zwróciłbym uwagę na KEF Q7 Meta 🙂 Omawiamy też trochę opcji tutaj, zachęcam do obejrzenia, a także umówienia się na odsłuch 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Godzinę temu, Q21 napisał:

Omawiamy też trochę opcji tutaj, zachęcam do obejrzenia

Jak zwykle, bardzo rzeczowa, wysoce przemyślana prezentacja utrzymana w formie potęgującej zainteresowanie tematem. Gratulacje! Tak 3majcie 👍

• Moderatorzy

Przesłuchaj Triangle. Teraz są chyba jeszcze przeceniane ( świąteczna promocja) Dynaudio Emit 50.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• Moderatorzy

Może góry dodadzą Cantony GLE90

Uwielbiam detaliczne granie. Odsłuchałem kilka różnych podstawkowych głośników i kiedy spodobało mi się granie B&W 705 S3, posłuchałem Triangle Esprit Ez Comete 40th (mają swoje odpowiedniki w wersji podłogowej). Kupiłem je i jestem zachwycony tym jak odkrywają detale mojej muzyki którą znam od kilkudziesięciu lat a nie dane mi było wcześniej tego usłyszeć 👌. Wyglądają mega i mają bass reflex z przodu tak jak szukasz. Polecam posłuchać 😊

8 godzin temu, Mark75X napisał:

Tylko one dodadzą góry? 🤔

Dodadzą dołek w portfelu 🤪

Seria Emit u Dynaudio to jest kompletne dno. Ta firma nie umie zrobić tanio dobrych kolumn.

Umiejscowienie bass-reflex przód/tył nie ma znaczenia... Tak, jaaaasne...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Screenshot_20241231-063028.png

Screenshot_20241231-063243.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gargan
Godzinę temu, Gargan napisał:

Seria Emit u Dynaudio to jest kompletne dno. Ta firma nie umie zrobić tanio dobrych kolumn.

Nie słuchałem ostatnich Emit ale poprzednie nie były złe, wcale też nie były ciemne jak ktoś tu wyżej sugerował. A tanie stare Dynaudio (Audience) grały fajnie i klimatycznie, Contour jeszcze lepiej. Chyba że podłączasz je do gruza, który ich nie uciągnie, inaczej jest zlewający się bas i brak dynamiki. Tylko te starsze z kolei są ciemniejsze, subtelniejsze na górze.

Polecam rozejrzenie się za używanymi, obecnie 5-7k za większe podłogowe to jak 3-4k z paru lat wstecz, czyli duże, mocne kolumny ale klasy nisko-budżetowej. 

@don111 były podłączone do dobrego, średnio-budżetowego wzmacniacza i wcale nie dało się tego słuchać. Dudnienie, brak dynamiki, żrą prąd jak świnia kartofle w dodatku robią jakieś dziwne rzeczy z pozycjonowaniem instrumentów w przestrzeni. Nie polubiłem ich wcale. A jakość wykonania fatalna. Plastikowe membrany też nie są dla mnie. Nie było jednego elementu, który by mi się w nich podobał. 

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Gargan hahahaha masz najlepsze opisy z forum 😁😁😁😁😁 góra gorą,detal detalem, wszystko super,bo też lubię detal,tylko żeby on był naturalny, o gustach się nie dyskutuje,ale dla mnie ten detal w cantonach,a w szczególności w monitor audio,to jest detal blaszany 🙄😑

W dniu 30.12.2024 o 13:12, Planeta Dźwięku napisał:

A co ma jedno do drugiego? Błędne myślenie, nie ograniczaj sobie na siłę oferty do wyboru.

Połowicznie można się z tym. Który model chodzi Ci po głowie, BR08?

Bas cieplejszy, obszerniejszy czy raczej taki szybki, dobrze kontrolowany?

Bas raczej obszerniejszy, mięsisty. Myślałem o BR09. Całkiem fajni wychodza na rynku wtórnym.

16 godzin temu, stench napisał:

Przesłuchaj Triangle. Teraz są chyba jeszcze przeceniane ( świąteczna promocja) Dynaudio Emit 50.

myślałem o BR09

• Moderatorzy
W dniu 31.12.2024 o 06:23, Gargan napisał:

Serio? Przy moich kontaktach z E50 od razu stwierdziłem, że mogłyby być to kolumny które u mnie zagoszczą bo praktycznie we wszystkich zakresach dla mnie są ok. Nie mówię o jakiejś wybitności ale o Hifi do którego nie ma się gdzie przyczepić.

2 godziny temu, Gargan napisał:

@Andrzej197602 lepiej kupić wyższy model w mniejszej obudowie niż ten niższy w większej obudowie.

Konkretnie co masz na myśli?

a moze coś z drugiej ręki w górnych granicach budżetu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 31.12.2024 o 07:40, don111 napisał:

Nie słuchałem ostatnich Emit ale poprzednie nie były złe, wcale też nie były ciemne jak ktoś tu wyżej sugerował. A tanie stare Dynaudio (Audience) grały fajnie i klimatycznie, Contour jeszcze lepiej. Chyba że podłączasz je do gruza, który ich nie uciągnie, inaczej jest zlewający się bas i brak dynamiki. Tylko te starsze z kolei są ciemniejsze, subtelniejsze na górze.

Polecam rozejrzenie się za używanymi, obecnie 5-7k za większe podłogowe to jak 3-4k z paru lat wstecz, czyli duże, mocne kolumny ale klasy nisko-budżetowej. 

Mam Dynaudio Emit 10. Jakiś czas były podpięte do Yamahy R-N803D. Grały prawidłowo i byłem w miarę zadowolony. Szukalem czegoś lepszego i namawiano mnie na Dynaudio Evoke 20. Odłuchiwałem je 2 razy i jakoś mnie nie przekonały, grały lepiej niz Emit 10 ale nie było efektu wow bo grały bardzo neutralnie. Zapewne wynika to z moich upodobań, że wolę nieco jaśniej i detaliczniej. Dopiero monitory Triangle dały mi to czego szukałem. Przyznaję że nie matwię się o dół, bo mam w kompelcie jeszcze REL'a 😉

1 godzinę temu, stench napisał:

Serio? Przy moich kontaktach z E50 od razu stwierdziłem, że mogłyby być to kolumny które u mnie zagoszczą bo praktycznie we wszystkich zakresach dla mnie są ok. Nie mówię o jakiejś wybitności ale o Hifi do którego nie ma się gdzie przyczepić.

Nie jesteś obiektywny, bo jesteś z branży. Poza tym nie masz ich na co dzień. Mnie zmęczyły Emit 20 i nigdy wcześniej nie miałem kolumn, których nie da się wyczyścić, za to rysują się od patrzenia na nie. Brzmienie gorsze od 4x tańszych Behringer. Nawet terminale niewygodne. Kwintesencja taniochy. Daję 2 gwiazdki na 10. Nie wyleciały za okno po pierwszym wieczorze tylko dlatego, że wcześniej miałem Audiovector QR1, które brzmiały jeszcze gorzej.

1 godzinę temu, Andrzej197602 napisał:

Konkretnie co masz na myśli?

a moze coś z drugiej ręki w górnych granicach budżetu:

Ukryta Zawartość

Konkretne jakość wykonania i przetworników jest ważniejsza od wielkości obudowy. 

Sprawdź ile lat mają te z drugiej ręki - po 15 latach kolumny nadają się tylko do serwisu. Nie ja to wymyśliłem. To jest oficjalne stanowisko KEF.

Ukryta Zawartość

45 minut temu, Gargan napisał:

Sprawdź ile lat mają te z drugiej ręki - po 15 latach kolumny nadają się tylko do serwisu. Nie ja to wymyśliłem. To jest oficjalne stanowisko KEF

Może Kefy wymagają serwisu bo robili i kolumny na zawieszeniach piankowych jak i na gównianych membranach które z wiekiem, z okrągłych robiły się prostokątne. Z innymi markami mniej problemów. Ja mam kolumny z 1968r w oryginalnym stanie i kilka innych +30 letnich... 

4 godziny temu, D850 napisał:

Mam Dynaudio Emit 10. Jakiś czas były podpięte do Yamahy R-N803D

Mi te różne ostatnie Yamahy w ogóle nie podchodziły, grają w swoim mocno zaznaczonym stylu, trzeba dobrać opowiednie kolumny. Nie oceniałbym żadnych kolumn podłączając je tylko do Yamah, bo można dostać zakrzywiony obraz rzeczywistości. Dynaudio Audience kiedyś podłączałem konkretnie do AS700 i była lipa. Ogólnie wszystkie kolumny grały gorzej niż zwykle na tym wzmacniaczu.

2 godziny temu, Gargan napisał:

@don111 chodzi o wysychanie ferrofluidu.

Czyli stare albo będą zepsute albo będą grały lepiej od nowych z ferrofluidem :)

No właśnie na to wychodzi, że stare gruchoty bez ferrofluidu nie mają jak się popsuć a te nowsze kiedy wyschnie ferrofluid to się zacierają 🤷

W dniu 30.12.2024 o 15:02, Q21 napisał:

Cześć 🙂 nie przejmowałbym się zbytnio umiejscowieniem bass reflexu. Każda kolumna musi mieć trochę oddechu 😉 

Posłuchałbym na pewno

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , bardzo fajne zejście, ale dość szybkie. Triangle są dobrym kierunkiem, ale jakbyś szukał bdb basu, bardziej obszernego, kosztem przyciemnienia, to na pewno zwróciłbym uwagę na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  🙂 Omawiamy też trochę opcji tutaj, zachęcam do obejrzenia, a także umówienia się na odsłuch 🙂 

Hej jak się mają te nowe kefy do modelu 950?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Andrzej197602 napisał:

Hej jak się mają te nowe kefy do modelu 950?

Jest nieco ciemniej, bardziej barwnie. Inna zmiana niż w przypadku R i R Meta 😉 Dokładniej omawiamy całość tu:

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

6 minut temu, Q21 napisał:

Jest nieco ciemniej, bardziej barwnie. Inna zmiana niż w przypadku R i R Meta 😉 Dokładniej omawiamy całość tu:

Czy z tym NAD 365 nie będzie za ciemno? Poprzednio miałem Mission 35i ale padła kopułka w jednej i nie widze sensu ich reanimacji. W 35i było dużo fajnego basu ale brakowało mi detaliczności. Dopytuje bo nie mieszkam w duzum mieście i nie mam jak biegać na odsłuchy. 

1 minutę temu, Andrzej197602 napisał:

Czy z tym NAD 365 nie będzie za ciemno?

Dół będzie podobny jak w Mission, ale góra będzie mocniej zgaszona i delikatniejsza, więc moim zdaniem może być ciemno pod Twój gust. 

Wrócę do Bronze 500, one mogą Ci bardziej podejść 😉 

W dniu 2.01.2025 o 09:27, Andrzej197602 napisał:

Czy z tym NAD 365 nie będzie za ciemno? Poprzednio miałem Mission 35i ale padła kopułka w jednej i nie widze sensu ich reanimacji. W 35i było dużo fajnego basu ale brakowało mi detaliczności. Dopytuje bo nie mieszkam w duzum mieście i nie mam jak biegać na odsłuchy. 

Analizując Twoje wpisy, bardziej postawiłł bym na Twoim miejscy, na Dali Opticon 6 MKII. Basowo lekko ocieplona konstrukcja, dobrze nasycona w całym paśmie, z świetnym detalem. Znasz ten model?

Prawdę mówiąc to bez refleksu niewiele zmieni każde kolumny ustawione bliżej ściany będą grały nieco uwydatnionym basem A to czy on będzie już dudnił czy będzie jeszcze zachowywał kontrolę No to już inna sprawa budowa kolumny trzeba akustyka pomieszczenia. 

Moim zdaniem warto by było szukać starszych monitor audio Silver 10. To poprzednia można tak powiedzieć edycja kolumn silver 500. Bardzo fajne granie o jaśniejszej wyraźnej górze.

Nie wiem czy nowe 500 z serii Silver co do dostania w tej cenie. Jeśli nie no to sprawdź przesłuchaj sobie tańsze 500 albo heco revolution 7. 

Swoją drogą właśnie od tego producenta też poprzednią serię czyli celan GT także polecam.

Albo wspomniane dynaudio emit. Ich bas też wzmocni się w dość nazwijmy to kontrolowany sposób z tym że one nie grają taką rozdzielczą górą pytanie czy to ci będzie odpowiadać. 

W dniu 28.12.2024 o 11:42, Andrzej197602 napisał:

Budżet 5k-7k za parę 

muzyka to Sade, Sting, Pink Floyd ale i np Ramstein.

Lubię detaliczność i przestrzeń i nisko schodzący bas . Stoją przy ścianie i w grę wchodzi bass refleks z przodu.

Macie jakieś sugestie?

Mam Nada i mam Focala i jak dla mnie pełna synergia. A bass reflex z tyłu zawsze można zatkać. Specjalne gąbki do kupienia bez problemu w necie 

• Pokaż nowe odpowiedzi