Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, 

Potrzebuje pomocy w doborze sprzętu pod załączony mebel. Pierwotnie budowałem go z myślą pod soundbar (wnęka między blatem, a szafkami oraz miejsce na subwoofer z lewej strony). Jednak przeglądając to forum od kilku dni, doszedłem do wniosku, że można mieć coś lepszego szczególnie, że wystarczy mi fajny zestaw 2.1. 

Zależy mi na jakości, ponieważ po za filmami, często słucham muzyki, a zestawy przestrzenne, czy typowe kino domowe, są dla mnie zbędne. 

Podsumowując, chce wstawić głośniki stereo w wnęce pod telewizorem, a subwoofer również w meblu. Budżet w okolicy 2500zl. 

Wymiary wnęki (szer x wys x gł): 176 x 26 x 40cm

Wymiar miejsca na subwoofer: 36 x 44 x 40cm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/168929-zestaw-wpasowany-pod-mebel/
2 godziny temu, Dard napisał:

Zależy mi na jakości, ponieważ po za filmami, często słucham muzyki

Żartujesz? 🙂 Zależy Ci na jakości i przewidziałeś wnękę w szafce na sprzęt audio? To już lepiej postawić jakieś kolumny regałowe na tej szafce po bokach telewizora. Na subwoofer także ciasno, raczej na jakiś model od zestawu do kompa niż na prawdziwy sub. Poza tym już sam pomysł wstawiania subwoofera w taką wnękę w szafce jest bardzo kiepski.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Rok temu pomysł był inny tworząc mebel. Po za tym nie znam się na audio i ostatnie śledzenie tematów na forum wyprowadziło mnie z chęci do soundbara. Mam dokładnie takie miejsce i moja prośba o pomoc dotyczy tego jak mogę to sensownie wykorzystać. To nie ma być studio odsłuchowe (bo i budżet nie ten). 

Sam myślałem o wstawieniu Argon Audio Forte A5, ale czytając wpisy, często przewija się propozycja dostawienia dodatkowo subwoofera, stąd też przystanąłem na opcji 2.1. 

Mam dokładnie takie miejsce i moja prośba o pomoc dotyczy tego jak mogę to sensownie wykorzystać.

Tu chodzi o to, że ta wnęka jest po prostu za nisko żeby tam cokolwiek sensownie grało. Dlatego zaproponowałem postawienie głośników na tej szafce. Chodzi o to, żebyś miał głośniki wysokotonowe mniej więcej na wysokości głowy. Zastanawiałeś się co będzie źródłem dla głośników? Jeśli kupisz jakieś pasywne to musisz do tego dorzucić amplituner lub popularne ostatnio urządzenie all in one zawierające streamer/dac/ wzmacniacz. 

Pomyśl nad tym co ma być podstawowym źródłem muzyki. Od razu zaznaczę, że telewizor to kiepski pomysł do muzyki.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Nie ma takiej opcji niestety. Nic nie może stać na górze? Na pewno?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

7 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Nie ma takiej opcji niestety. Nic nie może stać na górze? Na pewno?

No właśnie ja trochę nie bardzo to rozumiem. Dobieranie sprzętu do szafki. To trochę tak jakby dokupić telewizor do posiadanego pilota albo samochód do koła 😉 

Kolumny postawić trzeba na szafce, a we wnęce zmieści się jakiś wzmacniacz.

Telewizor wygląda na niewielki więc jest sporo miejsca po jego bokach. Wystarczy przestawić ramkę ze zdjęciem i kwiatka 🙂

Gość

(Konto usunięte)
13 godzin temu, Dard napisał:

Mam dokładnie takie miejsce i moja prośba o pomoc dotyczy tego jak mogę to sensownie wykorzystać

Nie słuchaj tego delikwenta! Da się tam zmieścić bez problemu 2.1 wystarczy ustawić kolumny na leżąco, by zyskać troszeczkę większy rozstaw kolumn proponowałbym przełożyć drukarkę obok a tam dać lewą kolumnę, na subwoofer też jest miejsce i to nawet dość duży tylko czy od wibracji nie będzie Ci tam wszystko latała i brzęczało? 

18 minut temu, brewka87 napisał:

samochód do koła

inaczej; to jak dobieranie samochodu do garażu 😉

Temat wygląda tak, że kolumny nie powinno się wciskać w kąty, wnęki itd bo nie będą dobrze grały 😉

Można na leżąco coś wciskać ewentualnie, tak w ostateczności. Zobacz np Audio Pro A28

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Gość

(Konto usunięte)

Chcesz nowy sprzęt czy używany też wchodzi w grę? 

Popatrzył bym na coś pokroju WiiM Amp, malutkie pudełko ze streamingiem, HDMI arc do podłączenia TV, aplikacja na telefon, oraz wyjście na subwoofer...

DO tego dwie kolumny z przednim bass reflex i niestety ale na subwoofer braknie budżetu... ale myślę że w okolicach 1,5 tys zł coś by się znalazło sensownego 

1 minutę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Temat wygląda tak, że kolumny nie powinno się wciskać w kąty, wnęki itd bo nie będą dobrze grały 😉

Ale głównym oczekiwaniem autora jest to, żeby się zmieściły w tym meblu, a nie żeby dobrze grały 😉🙂. Po co go w takim razie uszczęśliwiać na siłę, skoro tego nie chce 🤔🙂

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

wnęki itd bo nie będą dobrze grały 😉

Ha ha 😂😂😂 

2 minuty temu, chudeusz napisał:

żeby się zmieściły w tym meblu, a nie żeby dobrze grały

Można mieć to i to... 

Teraz w planie były głośniki aktywne. Mogłem o tym napisać w pierwszym poście. Jak pisałem zastanawiałem się nad Argon Audio Forte A5 + sub (tylko tu nie mam w ogóle pojęcia co dobrać). 

Jeżeli głośniki miałyby stać obok telewizora, to mam miejsce po 28cm po bokach i to na ciasno. 

Chowanie głośników w meblu ma wymiar estetyczny, ale to długi temat...

14 minut temu, MarcinRejek napisał:

Nie słuchaj tego delikwenta! Da się tam zmieścić bez problemu 2.1 wystarczy ustawić kolumny na leżąco, by zyskać troszeczkę większy rozstaw kolumn proponowałbym przełożyć drukarkę obok a tam dać lewą kolumnę, na subwoofer też jest miejsce i to nawet dość duży tylko czy od wibracji nie będzie Ci tam wszystko latała i brzęczało? 

Przełożyć drukarkę z to nie problem.

Aktualnie jest tam sub, ale nie ma problemu z brzęczeniem, no chyba, że odpalę to co mam w maksymalnej mocy, to coś tam słychać jak jest się przy meblu.

4 minuty temu, MarcinRejek napisał:

Ha ha 😂😂😂 

Magia czy fizyka/akustyka? 

Zawsze można głośniki samochodowe w płytę karton gips wmontować 😛

Są i tacy specjaliści 😉

www.tophifi.pl

Słuchajcie, chce wykorzystać to co mam najlepiej jak się da i to w raczej średnim budżecie. Ostatecznie jestem w stanie wydać do 3400zl. 

Nie mam miejsca na stojący sprzęt na podłodze i zostaje tylko to co widać. 

Niewielkie kolumny obok telewizora pewnie ostatecznie przejdą. 

34 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

inaczej; to jak dobieranie samochodu do garażu 😉

Można na leżąco coś wciskać ewentualnie, tak w ostateczności. Zobacz np

Ukryta Zawartość

I tu może zaskoczenie, ale dobierałem auto do garażu 😅 

Mieszkam na osiedlu z wielkiej płyty, gdzie miejsca parkingowe, to wieczna walka kto pierwszy... A że mam to szczęście posiadając garaż zewnętrzny zaraz przy bloku, to kupując auto patrzyłem, czy się gabarytami zmieści w ten niewielki garaż 😅

Co do tego zestawu, to powiedz mi, czy jest możliwość wypożyczenia tego gdzieś w Trójmieście z, jak się domyślam, waszego salonu? 

Ukryta Zawartość

38 minut temu, MarcinRejek napisał:

Chcesz nowy sprzęt czy używany też wchodzi w grę? 

Popatrzył bym na coś pokroju WiiM Amp, malutkie pudełko ze streamingiem, HDMI arc do podłączenia TV, aplikacja na telefon, oraz wyjście na subwoofer...

DO tego dwie kolumny z przednim bass reflex i niestety ale na subwoofer braknie budżetu... ale myślę że w okolicach 1,5 tys zł coś by się znalazło sensownego 

Czy zwiększając mój budżet do maksymalnie 3400zl jesteś w stanie zaproponować jakiś kompletny zestawik? 

Co do używanych, to osobiście wolałbym nie. Mam złe doświadczenia z sprzętem elektronicznym z drugiej ręki.

Już lepiej mi się sprawdzają typowe, ale nowe chinczyki jak mam teraz w tym meblu Microlab FC730 kupiony z 17 lat temu na allegro i działa bez zarzutu do dziś...

Cześć, nie wciskałbym tu kolumn do tej wnęki, podobnie suba. W zamkniętej przestrzeni nie zagra to najlepiej, na dodatek kolumny będą sporo za nisko - na szafce będzie znacznie lepiej, choć też pewnie nieidealnie. 

Argony A5 to moim zdaniem fajny kierunek, do tego Argon Malmo Sub 10 i będzie przyjemnie, aczkolwiek wychodzi poza budżet. Rozważasz może dokupienie suba w przyszłości, czy chciałbyś całość mieć od razu?:) 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

2 godziny temu, MarcinRejek napisał:

I to są porady Marcina, który w innym temacie zarzucił koledze @kinomaniak 2że jego kolumny są wciśnięte w kąt... Tutaj fachowiec Martin poleca kłaść kolumny na płasko w szafce.. Ręce opadają. No ale nazwać kogoś delikwentem to nie ma problemu. Widzę że kolejny ban poleciał. Chyba już drugi w tym miesiącu. Na kilka dni spokój..

41 minut temu, Q21 napisał:

Cześć, nie wciskałbym tu kolumn do tej wnęki, podobnie suba. W zamkniętej przestrzeni nie zagra to najlepiej, na dodatek kolumny będą sporo za nisko - na szafce będzie znacznie lepiej, choć też pewnie nieidealnie. 

Dokładnie. To samo napisałem na początku. Nie da się pewnych rzeczy przeskoczyć. Chyba nikt nie będzie słuchać kolumn w szafce siedząc na podłodze po turecku 😉

2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Oczywiście i ja się pod tym podpisuję. I wie to każdy, kto miał styczność ze sprzętem audio innym niż boombox 😁 jak widać są osoby, które napiszą cokolwiek byle stanąć w opozycji do reszty.

2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Są i tacy specjaliści

Niestety.

Niewielkie kolumny obok telewizora pewnie ostatecznie przejdą. 

To jest właściwy kierunek. Dając większe kolumny na szafkę może się okaże, że na początek basu Ci wystarczy w porównaniu do małych wewnątrz wnęki.

A jak się żona przyzwyczai (zakładam że tu są ograniczenia) to przemycisz suba za jakiś czas 😉

3 minuty temu, Dard napisał:

No sub nie będzie miał innego miejsca chyba, że zrobię z niego podnóżek 😅

Czyli stawiając obok telewizora takie Argony A5 będą w porządku?

Nadal nie napisałes co ma być głównym źródłem muzyki. YouTube z telewizora? Tidal, Spotify? Płyty CD?

Pytałem o to w poście #4

Odpalane na telewizorze? Bo wiesz, Spotify, tidal itp możesz mieć na odrębnym urządzeniu bez konieczności włączania telewizora. 

Telewizor po kablu lub telefon/laptop po wifi/minijack, bo Bluetooth to nawet w aucie nie używam i wolę się kablem podłączyć jak chce słuchać muzyki. 

Dodam jeszcze blat pod telewizorem jest na wysokości 75cm od podłogi. 

Edytowane przez Dard

W Argonach A5 masz wejścia cyfrowe optyczne więc tak możesz podłączyć telewizor / laptop. Masz też wejścia analogowe RCA więc wystarczy kabel rca->Jack żeby podłączyć inne urządzenia z wyjściem analogowym. Jest też wyjście na subwoofer więc teoretycznie wszystko co potrzebujesz. 

Jeśli jest możliwość wypożyczenia na odsłuch to chyba najlepiej posłuchać i porównać z tym co masz obecnie.

dźwięk z tv via optical to i tak jest lipa. Wystarczy podłączyć podstawowy streamer, nawet Audio Pro Link 1 za 199 zł i wszystko jasne 😉

www.tophifi.pl

3 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

dźwięk z tv via optical to i tak jest lipa

Też tak uważam dlatego zapytałem o to skąd ma być puszczany dzwięk. Właściwie tu nawet nie chodzi o złącze optyczne bo stereo prześle bez problemu jako pcm. Tylko o to, że telewizory wyprawiają cuda w kwestii resamplingu. 

15 godzin temu, brewka87 napisał:

Pomyśl nad tym co ma być podstawowym źródłem muzyki. Od razu zaznaczę, że telewizor to kiepski pomysł do muzyki.

Z taką przystawką można zrezygnować z włączania telewizora podczas słuchania muzyki. Z jednej strony oszczędność energii, lepsza jakość dźwięku no i ekran telewizora nie rozprasza, co moim zdaniem korzystnie wpływa na odbiór muzyki.

18 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

dźwięk z tv via optical to i tak jest lipa. Wystarczy podłączyć podstawowy streamer, nawet

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 199 zł i wszystko jasne 😉

Jeżeli na stronie jest poprawna informacja, to jutro odbiorę ten sprzęt w Gdańsku 🙂

Z pewnością przy okazji sprawdzę co tam ciekawego mogę posłuchać. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Dard
dźwięk z tv via optical to i tak jest lipa. Wystarczy podłączyć podstawowy streamer, nawet

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 199 zł i wszystko jasne
Fajny sprzęt ale YouTube music tam nie widzę...

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi