Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning zwrotnic JBL xTi 100

Rekomendowane odpowiedzi

20 godzin temu, Itur napisał:

Przeglądałem tansze oferty mkp oferowane przez polnik bis jak i produkty mant. Niestety z mant nie widzę pojemności 18uF. Ta jest na polnik. Albo w ogóle zakupic u źródeł czyli u chinczyka?

A produkty jantzen audio compact, to co to jest?

Kup w Polinku, mają wszystkie pojemności. Pamiętaj o rezystorach 0.1 lub 0.2 oma, po wymianie kondensatora 68 uF, głośnik średniotonowy może wyjść przed szereg.

Edytowane przez Ricambi
44 minuty temu, Ricambi napisał:

Kup w Polinku, mają wszystkie pojemności. Pamiętaj o rezystorach 0.1 lub 0.2 oma, po wymianie kondensatora 68 uF, głośnik średniotonowy może wyjść przed szereg.

Dziękuję za wskazówkę. Czyli rozumiem, że R2 w szeregu sredniotonowca powiększyć z 1 ohma o te dodatkowe 0,1 lub 0,2?

56 minut temu, Itur napisał:

Dziękuję za wskazówkę. Czyli rozumiem, że R2 w szeregu sredniotonowca powiększyć z 1 ohma o te dodatkowe 0,1 lub 0,2?

Tak, kup na początek po kilka sztuk tanich cermetowych i poeksperymentuj po wymianie kondensatorów. Po ustaleniu optymalnej wartości kup coś lepszego o odpowiedniej mocy. 

49 minut temu, witek_z napisał:

🤣🤣🤣 0.5 oma ledwie słychać 🤣🤣🤣

Po drugiej stronie są ci, dla których każdy sprzęt brzmi tak samo 🙂

Przyszła paczka z kondensatorami 18, 68 oraz 82 i na wstępie zdziwko czemu ona taka duza i stosunkowo ciężka. Są one naprawdę spore i nie widzę szansy aby pomieścić je na tych dwóch płytkach. Oj będzie rzeźba....

Wszystko juz przyszlo i zostalo złożyć......

Dłuższą chwilę muszą poczekać aż sąsiad co urodził się "z lutownica w ręku" będzie bardziej czasowy. Ja sobie nieufam.

No właśnie....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Ledwo to zmiescilem w środku. Temat załatwiony. Zdziwiło mnie oryginalne okablowanie, może 0,75mm2 albo i mniej. Wyjątkowo liche, zważywszy że 20 lat temu to te paczki kosztowały jakieś 4,5-4,7 ówczesnych kzl.

Ukryta Zawartość

No i srodek i góra.

20250207_132054.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 minut temu, Itur napisał:

Zdziwiło mnie oryginalne okablowanie, może 0,75mm2 albo i mniej. Wyjątkowo liche,

Mnie to natomiast zawsze dziwi, po co ludzie wkładają do obudowy tak grube przewody jak na zdjęciu?

Godzinę temu, Itur napisał:

Zdziwiło mnie oryginalne okablowanie, może 0,75mm2 albo i mniej. Wyjątkowo liche

az boje sie pytac na jakie wymieniles w czajniku gdzie faktycznie jest moc podawana ;]

swoja droga twitter z jego 0.2W pewno dalby rade na kynarze ;]

Robiłem z kynaru nawet kable głośnikowe 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Alon Wolf z Magico ewidentnie musi trochę podpatrzeć na modyfikacje domowych dłubaczy, bo przewody, jakich używa w zwrotnicach do kolumn za grubą bańkę, wydają się małoaudiofilskie.

Ewentualnie księgowy przyciął koszty, po zobaczeniu faktury za aluminiową obudowę. 😉

Ukryta Zawartość

z2.jpg

z1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Alon Wolf z Magico ewidentnie musi trochę podpatrzeć na modyfikacje domowych dłubaczy, bo przewody, jakich używa w zwrotnicach do kolumn za grubą bańkę, wydają się małoaudiofilskie.

No tak, a o rodowanych, platynowych, zloconych wtykach tez jeszcze nie slyszal

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_5918.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Temat zakończony.

Różnicy na torze wysokim po zamianie kondensatora jest wyraznie slyszalna. Żona też potwierdza. Do łask m.in. wróciły plyty, które wczesniej brzmiały tak blado, matowo i nieciekawie. Stanowczo na plus. I w sumie na tym od biedy można byłoby poprzestać.

Czy wymiana pozostałych w torach średnim i niskim coś dala oprócz satysfakcji, to juz trudno ocenić. Stare kondensatory miały juz 20 lat, więc wymiana nie była do końca nieuzasadniona fanaberią ale słuchając teraz nie chce sobie na siłę wmawiać, że brzmią lepiej. Tak jak było. Upierdliwe bylo kombinowanie i ich upychanie w torze średnim i niskim. Z perspektywy czasu, górę na pewno bym wymienił tak jak to zrobiłem, natomiast przy pozostałych moglem jedynie zamienic na takie same bennic tylko po prostu nowe. 

W dniu 7.02.2025 o 14:56, meloV8 napisał:

Mnie to natomiast zawsze dziwi, po co ludzie wkładają do obudowy tak grube przewody jak na zdjęciu?

No na pewno nie ze wzgledu na ich przekroj

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

@Itur

Wymiana Bennic na Bennic, ale nowy nie ma większego technicznego uzasadnienia.

W sąsiednim wątku był Miflexy anno domini 78' i zmierzone wartości były nadal

zgodne z opisem. Zaraz sprawdziłem swój magazyn demobilu 😉 i rocznik 82' to samo. 

Kondensatory foliowe  się nie starzeją. A już wymiana ich szczególnie w torze 

poza tweeterem to marnowanie czasu i pieniędzy.

Najważniejsze że teraz górą grają lepiej ....

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Sądziłem, że jak zwykle są to Bennic foliowe / 100V, które bardzo często "goszczą" 😉

w zwrotnicach wielu kolumn i to naprawdę z bardzo różnych półek.

Jest pelno elektrolitow Bennica w roznych kolumnach

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• Pokaż nowe odpowiedzi