Skocz do zawartości
IGNORED

Słyszalność THD - od ilu procent słychać takie zniekształcenia

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Bzdura, w studiach nagraniowych często właśnie pracują na słuchawkach.....LOL 🤣

Sam to wymyśliłeś, czy jakis kolega powiedział? 

11 minut temu, Kyle napisał:

Sam to wymyśliłeś, czy jakis kolega powiedział? 

Żadne monitory nie dadzą takiego wglądu w nagranie jak słuchawki. Finalną kontrolę często robi się na słuchawkach 🙂

Może nie masz dobrych słuchawek i nie masz o tym pojęcia 🤔

Słuchawki jedynie zaburzają scenę, jest ona jakby "w głowie", a nie przed nami. O żadnych innych zniekształceniach raczej chyba się w kontekście słuchawek nie mówi.

Warto się pobawić Crossfeedem, można sobie poprawić efekt "grania w głowie" 😉

Słuchawki to fajny równoległy świat audio i warto go poznać, zamiast dyskredytować. 

7 godzin temu, szymon1977 napisał:

Że co!?

Może na temat akustyki też masz jakąś swoją definicję, ale jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś robił korekcję pomieszczenia, w których słucha na słuchawkach. Komedia się tutaj już robi... 🤣

2 godziny temu, paww napisał:

Słuchawki jedynie zaburzają scenę, jest ona jakby "w głowie", a nie przed nami.

To nie słuchałeś tych dobrych. Słuchawki potrafia pięknie budować przestrzeń, niektóre grają jak kolumny, czyli przed Tobą, niektóre potrafią budować ją w prawie w 3d. Te grające w głowie to głównie dokonałówki, chociaż nigdy nie słuchałem tych lepszych, więc może się mylę.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Kolumny w odpowiednich warunkach z palcem w nosie robią 3d. :P 

Just saying.

Edytowane przez J4Z

.

43 minuty temu, qbakos napisał:

niektóre grają jak kolumny, czyli przed Tobą

Nawet kilkanaście metrów? Nice

.

5 minut temu, J4Z napisał:

Nawet kilkanaście metrów? Nice

Nie no, tyle to nie... 😉

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

18 godzin temu, qbakos napisał:

To nie żaden dogmat, tylko moja obiektywna ocena.

Jeśli to "twoja opinia", to nie może być obiektywna.

Każda opinia z definicji jest subiektywna.

"Subiektywna opinia" to pleonazm, coś jak dość często spotykane "cofać się do tyłu".

A "obiektywna opinia" to nawet oksymoron nie jest, bo nie używasz tego sformułowania w sposób świadomy jako zabiegu literackiego.

Także ten, tego, sorry za off-topic.

11 godzin temu, Ajothe napisał:

Żadne monitory nie dadzą takiego wglądu w nagranie jak słuchawki. Finalną kontrolę często robi się na słuchawkach 🙂

Może nie masz dobrych słuchawek i nie masz o tym pojęcia 🤔

Skąd takie bajki?

8 godzin temu, qbakos napisał:

Może na temat akustyki też masz jakąś swoją definicję, ale jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś robił korekcję pomieszczenia, w których słucha na słuchawkach. Komedia się tutaj już robi... 🤣

Faktycznie, Twoje wymysły to komedia. Ale do rzeczy: zauważyłeś, że dźwięk się zmienia, wraz zmianą usytuowania słuchawek na głowie?

8 godzin temu, qbakos napisał:

Słuchawki potrafia pięknie budować przestrzeń

A scena kręci się wraz z głową - i po przestrzeni słuchawek.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

9 godzin temu, qbakos napisał:

To nie słuchałeś tych dobrych. Słuchawki potrafia pięknie budować przestrzeń, niektóre grają jak kolumny, czyli przed Tobą, niektóre potrafią budować ją w prawie w 3d. Te grające w głowie to głównie dokonałówki, chociaż nigdy nie słuchałem tych lepszych, więc może się mylę.

To prawda, słuchawki nauszne budują obraz dźwięku 3D i to nie tylko te najdroższe. Bardzo często używam słuchawek z przenośnymi playerami.

Słuchawki nauszne zdecydowanie zmniejszają problem omijania małżowiny, wzgl. modeli dokanałowych, ale nie eliminują problemu całkowicie, biorąc pod uwagę jak rozchodzą się fale.

2 godziny temu, Gabaryton napisał:

Jeśli to "twoja opinia", to nie może być obiektywna.

ok, masz rację. Pomyłka przy szybkim pisaniu. Miała być "subiektywna ocena".

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

zauważyłeś, że dźwięk się zmienia, wraz zmianą usytuowania słuchawek na głowie?

Zmienia się, ale bardzo nieznacznie. Zależy też od konkretnego modelu, niektóre są na to bardziej podatne, ale ogólnie nie ma tragedii. Tylko, że to nie ma nic wspólnego z akustyką taką ją większość rozumie. Tam niczego z tą "akustyką" nie zrobisz, bo dany model ma już swoje strojenie, a to o czym piszesz to jest tylko drobny efekt uboczny.

Edytowane przez qbakos

Godzinę temu, qbakos napisał:

Zmienia się, ale bardzo nieznacznie. Zależy też od konkretnego modelu, niektóre są na to bardziej podatne, ale ogólnie nie ma tragedii. Tylko, że to nie ma nic wspólnego z akustyką taką ją większość rozumie. Tam niczego z tą "akustyką" nie zrobisz, bo dany model ma już swoje strojenie, a to o czym piszesz to jest tylko drobny efekt uboczny.

Można z powodzeniem stosować dsp, a także różnego rodzaju filtry typu crossfeed zmieniające scenę. 

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Można z powodzeniem stosować dsp, a także różnego rodzaju filtry typu crossfeed zmieniające scenę.

Nie lubię crossfeedu, próbowałem i wróciłem do normalnego brzmienia. Ale to chyba kwestia przyzwyczajenia, wiem, że niektórzy bardzo chwalą.

4 godziny temu, qbakos napisał:

Zmienia się, ale bardzo nieznacznie. Zależy też od konkretnego modelu, niektóre są na to bardziej podatne, ale ogólnie nie ma tragedii. Tylko, że to nie ma nic wspólnego z akustyką taką ją większość rozumie.

Zmienia się, czasem kolosalnie, ale z pewnością zależy to od konkretnego modelu. Tym bardziej zależy być świadomym istnienia zjawiska, skoro zazwyczaj się nie kojarzy. Tak czy siak jest.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Pokaż nowe odpowiedzi