Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe dyski zewnętrzne w systemie Windows XP

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, Pseudodrummer napisał:

a próbowałes podpiąc te dyski bezposrednio do płyty głównej?

Ale po co takie cyrki? Dysk jest przeznaczony do podłączenia przez USB i ma działać!

7 minut temu, J4Z napisał:

Tylko nie przyznawaj się, że jesteś audiofilem

Bardziej melomanem, chociaż na perfekcyjnej jakości brzmienia też mi zależy, ale czy to oznacza też audiofilizm?

7 godzin temu, soundchaser napisał:

Tego też próbowałem, tyle że gdy pod Windows 7 (w tym systemie dysk jest wykrywalny) usunąłem partycję po to, by ją ponownie przywrócić właśnie w stylu MBR, to nie miałem wyboru i system automatycznie utworzył partycję znów w stylu GPT.

A to nie jest tak, że produkowany sprzęt pod usb-3 ma też poprawnie pracować ze sprzętem posiadającym jedynie usb-2?

Usunięcie samej partycji nie zmienia typy. Pod Win7/10 narzędziem "Zarządzanie dyskami"
należy usunąć wszystkie partycję/wolumeny i wtedy klikając prawym klawiszem myszy na tym 
dysku powinna pojawić się możliwość konwersji dysku na MBR.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez yogi7

Byłoby fajnie gdyby to rozwiązało problem, ale obawiam się, że i to nie zadziała.
Teraz już tego nie sprawdzę, bo obydwa dyski zwróciłem, a miałem 4TB i 6TB.

Rozmawiałem przed chwilą o 11 i kto został na 10. Taka ciekawostka wypłynęła:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

2 godziny temu, soundchaser napisał:

Byłoby fajnie gdyby to rozwiązało problem, ale obawiam się, że i to nie zadziała.
Teraz już tego nie sprawdzę, bo obydwa dyski zwróciłem, a miałem 4TB i 6TB.

Przetestowałem to na dysku 3TB i działa (dysk WD My Book). Gdy było GPT, Windows XP nie "wykrywał" dysku, po zmianie na MBR jest OK.

58 minut temu, J4Z napisał:

Rozmawiałem przed chwilą o 11 i kto został na 10. Taka ciekawostka wypłynęła:

Ukryta Zawartość

Ale jaki update? 
Na dyski zewnętrzne też? 😉

23 minuty temu, yogi7 napisał:

Przetestowałem to na dysku 3TB i działa (dysk WD My Book). Gdy było GPT, Windows XP nie "wykrywał" dysku, po zmianie na MBR jest OK.

Gdybym potrafił poprawnie zmienić styl partycji na MBR jak pisałeś, to miałbym sam odpowiedź, czy dysk wtedy działa w XP, a tak to tylko mogę Tobie wierzyć na słowo. 😉

Ale dziękuję za informację.

Ukryta Zawartość

W dniu 5.01.2025 o 22:33, soundchaser napisał:

Gdybym potrafił poprawnie zmienić styl partycji na MBR jak pisałeś, to miałbym sam odpowiedź, czy dysk wtedy działa w XP, a tak to tylko mogę Tobie wierzyć na słowo.

W windows 10 kolejno tak się to robi

1 - prawoklik usuń wolumin

2 - prawoklik konwertuj na dysk MBR

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 4.01.2025 o 22:18, soundchaser napisał:

Posiadam 3 dyski, które współpracują bezproblemowo z moim Windowsem XP (2, 3 i 5 TB)

Hmm, jakim cudem zmusiłeś Windows XP do pracy z dyskami większymi niż 2TB? Wartość 2TB to hard limit i więcej się nie da pod XP w MBR co wynika z ograniczenia samego MBR.
Jaki to XP? 32 bit czy 64 bit? Windows XP 64 bit posiada chyba (?) natywne wsparcie dla GPT więc wartości większe niż 2TB powinny być obsłużone, ale sam dysk musi być oczywiście formatowany pod GPT.
Jeśli to Win XP 32 bit to trzeba zainstalować soft (GPT Loader) do obsługi dysków formatowanych pod GPT i wówczas więcej niż 2TB powinno działać

Edytowane przez yayacek

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

40 minut temu, yayacek napisał:

Hmm, jakim cudem zmusiłeś Windows XP do pracy z dyskami większymi niż 2TB?

Nie zmuszałem. Podłączyłem, a system sam je wykrywał i nic nie musiałem robić...tak jakbym podłączył pendrive'a.
Ale to było ponad 10 lat temu. Dodam, że jak podłączam teraz współczesnego pendrive'a np. 128 GB, to system też go widzi natychmiast, ale to inny rodzaj pamięci.

42 minuty temu, yayacek napisał:

Jaki to XP? 32 bit czy 64 bit?

32.

42 minuty temu, yayacek napisał:

Jeśli to Win XP 32 bit to trzeba zainstalować soft (GPT Loader) do obsługi dysków formatowanych pod GPT i wówczas więcej niż 2TB powinno działać

Ten soft instalowałem i dalej system nie wykrywa współczesnych zewnętrznych dysków.
Do starych nie potrzeba żadnego softu.
Nie wiem do jakiej pojemności stare dyski ten XP obsługuje. Największy mam 5GD i działa, większych (starych) nie próbowałem.

16 godzin temu, gienas napisał:

W windows 10 kolejno tak się to robi

1 - prawoklik usuń wolumin

2 - prawoklik konwertuj na dysk MBR

Ukryta Zawartość

Mógłbym coś takiego zrobić pod Windowsem 7, ale nie zrobiłem, a dyski już oddałem, więc nie wiem czy to zadziała.

Mam na myśli to, że będzie później taki dysk widoczny w XP.

Ukryta Zawartość

11 minut temu, soundchaser napisał:

Nie zmuszałem. Podłączyłem, a system sam je wykrywał i nic nie musiałem robić...tak jakbym podłączył pendrive'a.

Zasada jest jedna i niepodważalna - Windows XP nie pozwala na pracę z dyskami większymi niż 2TB. Wynika to z ograniczeń MBR i nie da się tego przeskoczyć stąd pytanie jak zmusiłeś (nic nie robiąc) windows xp do współpracy z dyskiem większym niż 2TB.
Na odpowiedź tyczącą powyższego zagadnienia czeka pół internetu 😉 

Aby móc obsługiwać dysk wiekszy niż 2TB w windows xp należy dysk sformatować pod GPT (nie MBR!!) i następnie go podpiąć do windows xp, na którym musi być zainstalowany GPT Loader.

Domyślam się, że podpinasz to poprzez USB montując dysk w jakiejś kieszeni zewnętrznej. Dysk kupiony celem sprawdzenia należy podpiąć wprost w bebechy po taśmie. Wówczas się przekonasz, że ponad 2TB się nie da o ile nie zastosujesz sztuczki z GPT.

W dniu 4.01.2025 o 22:18, soundchaser napisał:

Posiadam 3 dyski, które współpracują bezproblemowo z moim Windowsem XP (2, 3 i 5 TB)

To teraz sprawdź jaką dokładnie pojemność widzi windows xp na dyskach 3 TB i 5 TB. Jeśli będzie to 2TB to OK a jeśli będzie to prawdziwe 3 i 5 TB to nie wyrzucaj tego komputera - oznacza to, że masz bardzo zjawiskowy system o którym nawet w Redmond nie słyszeli 🙂 

Uważam, że problem jest nierozwiązywalny - musisz żyć z tym, że masz pewne narzucone ograniczenia sprzętowo-programowe. Albo się z tym pogodzisz albo musisz zmienić system.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Mam Ci wysłać zdjęcie byś uwierzył, że mój XP widzi te dyski?
Jak się już przekonałeś testując to słynne bit perfect nie zawsze teoria pokrywa się z praktyką, a teraz wymyślasz jakieś herezje, że XP nie może współpracować z dyskami powyżej 2TB, bo nie i już. A u mnie pracuje...i co mi zrobisz?
Mam nadzwyczajny dysk powiadasz? A mi wydaje się, że po prostu czegoś nie wiesz i zakodowałeś sobie w głowie, że to niemożliwe.

Tak u mnie działa cała pojemność, a nie do 2 TB. Oczywiście prawie cała, bo jak zapewne wiesz każdy dysk nie obsługuje pełnej pojemności, tylko troszkę mniejszą. 

1 godzinę temu, yayacek napisał:

Uważam, że problem jest nierozwiązywalny - musisz żyć z tym

Już dawno to wiem. Nie pomogłeś mi wcale. Rozwiązaniem jest zastosowanie nowego - starego dysku, albo wykasowanie części archiwum, by zwolnić trochę zapełnionego miejsca.

A niżej masz zdjęcie, które może Cię przekona jakie pojemności widzi mój XP-ek, choć i to nie jest pewne, że uwierzysz, bo pewnie napiszesz, że w Photoshopie przerobiłem. 😉

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To teraz wejdź we właściwości dysku i zobacz jak jest sformatowany. 
Win XP pracował na MBR a tu jest ograniczenie do 2TB - fizycznie nie da rady więcej bo MBR ogranicza rozmiar dysku do 2TB i tego się nie przeskoczy.
Skoro masz więcej niż 2TB na Win XP, to znaczy, że masz tam podpięty dysk formatowany pod GPT a na windowsie masz zainstalowany Loader bądź inne cudo do obsługi dysków formatowanych pod GPT.
Nie da się uzyskać pojemności większej niż 2TB formatując dysk pod MBR - MBR to stara technologia alokacji jaka miała miejsce na XP.

45 minut temu, yayacek napisał:

To teraz wejdź we właściwości dysku i zobacz jak jest sformatowany

We właściwościach dysku i w sekcji zarządzanie dyskami nie ma informacji czy jest w MBR, albo GTP. Jest tylko informacja, że jest sformatowany do systemu plików NTFS.
Nie pamiętam, ale chyba sobie sam tak go sformatowałem, jak go podpiąłem pierwszy raz. Zresztą wszystkie mam w NTFS, oprócz Kingstona, który jest w FAT32.

Ale...wszedłem w manager urządzeń i tam wywołałem właściwości dysku - w zakładce Woluminy kliknąłem na Wypełnij i jak byk stoi: Styl partycji - główny rekord rozruchowy (MBR).

I co teraz powiesz? Genialny mam dysk z Windowsem XP? 😆

2 godziny temu, soundchaser napisał:

I co teraz powiesz?

Ja nie wiem czy łapiesz o co biega.
Nie wiem też co chcesz udowodnić.
Masz dysk większy niż 2TB w MBR (!) działający pod windows xp - genialne. Zrób teraz to samo z każdym innym dyskiem i problemów nie będzie. Rozwiążesz tym samym odwieczny problem na internecie jak obsłużyć 2TB pod MBR w Win XP.
Zresztą wpisz sobie w wyszukiwarkę:

Ukryta Zawartość

MBR nie pozwala na więcej niż 2TB - to jest matematycznie niemożliwe bo 232 x 512 = 2TB

Sektor rozruchowy pod win xp musi być w MBR bo inaczej nie wystartuje system. Te MBR ogranicza pojemność dysku do 2TB i tego się nie przeskoczy. 
Chcesz więcej niż 2TB w win xp to musisz formatować w GTP i dodać dodatkowy soft do obsługi takich dysków. Dysk w GPT nie wystartuje w win xp, więc jako systemowy się nie nadaje.

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, yayacek napisał:

Nie wiem też co chcesz udowodnić

Ja - nic. Za to Ty chcesz na siłę mi i wszystkim czytającym udowodnić, że Windows XP nie obsługuje większych "starych" dysków podczas gdy jest dokładnie odwrotnie.

8 godzin temu, yayacek napisał:

Chcesz więcej niż 2TB w win xp to musisz formatować w GTP i dodać dodatkowy soft do obsługi takich dysków.

Tłumaczę Ci po raz n-ty, że nic nie musiałem robić z systemem. Nie rozumiem po co z uporem maniaka piszesz jakieś wydumane teorie, które nie są zgodne z prawdą.

Skończ już Waść.

10 godzin temu, yayacek napisał:

Chcesz więcej niż 2TB w win xp to musisz formatować w GTP i dodać dodatkowy soft do obsługi takich dysków

O ile pamiętam to za czasów XP były już w sprzedaży dyski ponad dwuterabajtowe i Microsoft w którejś aktualizacji dodał łatkę do takich dysków.

Dalszą polemikę radzę zainteresowanym prowadzić z Microsoftem.
Podałem linka - tam jest masa informacji jak i dlaczego.

Ukryta Zawartość

xp2.png

Zwrócić uwagę na słowa GPT, UEFI, BIOS

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, yayacek napisał:

Dalszą polemikę radzę zainteresowanym prowadzić z Microsoftem

Ale w jakim celu?
Pokazałem Ci czarno na białym, że stare dyski powyżej 2TB w systemie partycji MBR działały z XP, a do Ciebie jakby to ciągle nie docierało...bo w internecie piszą co innego.

No, ludzie...

A pamiętasz jaką traumę przeżyłeś jak usłyszałeś różnice między playerami PC, a wydawało Ci się, że to niemożliwe?
Tutaj ma miejsce fakt, a nie kwestia tego czy ktoś słyszy, czy nie słyszy. Bo na temat słyszenia playerów, czy kabli to można prowadzić polemikę, która jak wiesz nie kończy się nigdy.

1 godzinę temu, gienas napisał:

O ile pamiętam to za czasów XP były już w sprzedaży dyski ponad dwuterabajtowe i Microsoft w którejś aktualizacji dodał łatkę do takich dysków.

Być może właśnie o to chodzi. Dysk 5TB kupiłem w 2014 roku, a były takie dostępne z pewnością już wcześniej.
Wsparcie dla Windowsa XP skończyło się właśnie w tym roku, co nie oznacza że natychmiast je wdrożone w życie.
Mogło działać jeszcze przez jakiś czas.

Ciągle nie łapiesz. Działały ale jak? 
Nie jest możliwe zaadresowanie więcej niż 2TB w systemie 32 bit pod partycjonowaniem MBR - po prostu fizycznie się nie zmieści.
Masz najprawdopodobniej wyświetlane jakieś głupoty w systemie pod opcją rozpoznawania dysków. Coś jak oszukańcze pendrive'y, które pokazują 1TB a w rzeczywistości można tam upchnąć kilkadziesiąt GB -> czytaj akapit: 

Ukryta Zawartość

Specjalnie dla zainteresowanych wklejam tłumaczenie jednego fragmentu: System Windows nie może zająć pojemności przekraczającej 2 TB, jeśli dysk został zainicjowany przy użyciu schematu partycjonowania MBR. Na przykład w przypadku pojedynczego dysku o pojemności 3 TB zainicjowanego przy użyciu MBR system Windows może utworzyć partycje o wielkości do pierwszych 2 TB. Jednakże pozostała pojemność nie może zostać wykorzystana
Wypnij ten dysk i włóż go do jakiegoś LInuksa i sprawdź pojemność oraz ile jest zapisanych danych.

Materiał jest z 12/26/2023 - to jest biuletyn Microsoftu:

Ukryta Zawartość

Masz czarno na białym napisane jakie warunki trzeba spełnić by móc obsłużyć dysk powyżej 2TB w systemach Windows od XP w górę. Słowa kluczowe GPT, UEFI, BIOS

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez yayacek

Godzinę temu, yayacek napisał:

Masz najprawdopodobniej wyświetlane jakieś głupoty w systemie pod opcją rozpoznawania dysków

Wiesz co? Ja Ciebie cenię, bo masz dużą wiedzę w tematach PC Audio ale tutaj zwyczajnie błądzisz.

Widziałeś to zdjęcie?

20 godzin temu, soundchaser napisał:

1.jpg

Dysk Seagate - wolne miejsce ok. 100 GB, czyli zajęte ok. 3,5 TB.
I dokładnie taką pojemność liczy moje archiwum. I mogę jeszcze zarchiwizować 100 GB, czyli razem będzie ok. 4,5 TB, czyli tyle, ile ma ten dysk.

Doprawdy Twój upór i brak zrozumienia jest  dla mnie niewytłumaczalny.

Toshiba też wyświetla głupoty. 😁 Zapełnione 2,72 TB i tyle wynosi moje archiwum.

Toshiba i Hitachi służą mi za kopie zapasowe, z tym że na Seagate mam jeszcze kilka rzeczy nie skopiowanych, dlatego wolnego miejsca jest mniej niż w sumie na dwóch pozostałych.

Czy już wszystko jasne? 😉

Albo inaczej - kupiłem dysk 5 TB, wyświetla mi pojemność 4,54 TB, czyli prawidłowo.
Według Ciebie to jest błąd i głupoty mi się wyświetlają???

Wypnij ten dysk i włóż go do jakiegoś LInuksa i sprawdź pojemność oraz ile jest zapisanych danych.

Bez komentarza. Czy Ty w ogóle myślisz i czytasz co napisałem?

Masz czarno na białym napisane jakie warunki trzeba spełnić by móc obsłużyć dysk powyżej 2TB w systemach Windows od XP w górę. Słowa kluczowe GPT, UEFI, BIOS

Cytat z linkowanej przez Ciebie strony:

Poniższe tabele przedstawiają obsługę Microsoft dla różnych koncepcji omówionych w tym artykule. Informacje te stanowią ogólne oświadczenie o wsparcia na temat dysków o pojemności większej niż 2 TB.

Tabela 1: Obsługa systemu podziału systemu dla systemów partycjonowania jako wolumeny danych

System                                        MBR                       Hybrydowo-MBR                                         GPT

Windows 7                             Wspierane                   Nie wspierane                                           Wspierane

Systemy Windows Vista       Wspierane                   Nie wspierane                                           Wspierane

Systemy Windows XP           Wspierane                  Nie wspierane                                          Nie wspierane

Czyli wszystko się zgadza - Windows XP wspiera dyski powyżej 2 TB w systemie partycji MBR.
To znaczy - tak było dawniej.

Czytasz w ogóle to co wklejasz?

Przykro mi, ale nie czytasz ze zrozumieniem.
Nagłowek tego akapitu jaki wkleiłeś mówi, że zagadnienia w biuletynie tyczą pomocy technicznej dla dysków powyżej 2TB.
Tabela jaką wkleiłes mówi natomiast  jakie zagadnienie jest omawiane w biuletynie.
Tabela ta mówi, że system MBR zostaje utrzymany dla XP i nic więcej. Dopiero tabela nr 4 mówi o ograniczeniach do 2TB.

Przeczytaj całość. Zresztą zawsze możesz zwrócić się o pomoc do wykwalifikowanego informatyka z wiedzą o alokacji i systemach partycjonowania - tego uczą chyba nawet w technikach branżowych.

Wykonaj działanie 232 x 512
MBR umożliwia zaadresowanie maksymalnie 232 sektorów po 512 bajtów każdy = da to w sumie 2 199 023 255 552 bajtów, czyli właśnie około 2.2 TB. Nie można na MBR mieć więcej niż 2TB - o tym jest w podlinkowanym biuletynie.
Tylko GPT pozwala ominąć ograniczenie 2TB.

Prościej nie mogę i już się znudziłem.

Godzinę temu, soundchaser napisał:

wspiera dyski powyżej 2 TB w systemie partycji MBR

To jest w ogóle absurd, bo nie można uzyskać więcej niż 2TB w systemie partycjonowania MBR.
Nie można bo 232 x 512 = 2 199 023 255 552 co daje 2,2TB

Kolego, proszę przyswoić materiał podlinkowany wyżej.
Tutaj ten materiał po polsku - może będzie łatwiej

Ukryta Zawartość

Wyciągasz fałszywe wnioski - nie wiem, czytasz po łebkach albo nie łapiesz określeń. 
Wyciągnąłeś fałszywy wniosek ze źle odczytanego tekstu - to tak jakbyś napisał, że 2x2=6.

Prosta rzecz a jak może zamęczyć.
Znudziło mnie to, bo dane dostępne są nawet na wikipedii.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez yayacek

Dobra...szkoda czasu na takie jałowe gadki.
Ty na siłę próbujesz mi wmówić, że mój XP nie widzi dysków powyżej 2TB, podczas gdy on je doskonale widzi i prawidłowo
odczytuje pojemność.

Cyrk i kabaret jednocześnie.

Pogódź się z tym, bo nie będziesz mógł spać po nocach. 😉

Ten temat uważam za zakończony.
Jeśli ktoś wie jak zmusić nowe dyski do współpracy ze starym XP to proszę pisać.
O takie informacje mi chodzi.

50 minut temu, soundchaser napisał:

Jeśli ktoś wie jak zmusić nowe dyski do współpracy ze starym XP to proszę pisać.

Jedyne wyjście ,to używanie ich przez sieć :) Podpinasz dysk pod router i aplikacja do odtwarzania muzyki powinna te dyski móc potrafić eksplorować ,przeglądać i odtwarzać z nich. Foobar 2000 bardzo dobrze sobie z tym radzi .

Można też użyć dysku sieciowego.

• Marcinus zmienił(a) tytuł na Nowe dyski zewnętrzne w systemie Windows XP

Windows XP GPT Loader....tylko nie wiem gdzie go znajdziesz. problemu.

nie dotyczy dysków USB.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) link działa więc sprawdź i daj znać.

Cytat

Windows XP x64 edition, and later versions, the maximum raw partition of 18 Exabyte’s can be supported. (Windows file systems currently are limited to 256 terabytes each.)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fetek

Wracając do tematu - zamierzam sprawdzić czy z moim XP będzie współpracował współczesny zewnętrzny dysk typu SSD. Dotychczas testowałem HDD 3,5 cala.
Skoro każdy pendrive podłączony do XP natychmiast jest wykrywalny i działa, to logicznie rozumując SSD też powinien zadziałać bez żadnego cudowania.
Jednak zanim to sprawdzę, co wiąże się znów z zakupem i ewentualnym zwrotem - zapytam Was - co na ten temat sądzicie?

Koledzy @gienas, @baltfan@yayacek - zadziała?
Na początek mogę sprawdzić SSD 2TB. 😉

Weź pod uwagę,że pendrive z reguły jest sformatowany w Fat 32 lub exFat.

Dysk SSD trzeba traktować jak HDD.Może być ten sam problem co wcześniej.

49 minut temu, baltfan napisał:

No ale jaki problem w sformatowaniu tego dysku do FAT32 nawet pod innym Windowsem?
Poza tym, jak pisałem wcześniej, te moje 3 stare dyski współpracujące z XP są w systemie NTFS.

Ja coś czuję, że to może być problem HDD, a SSD będzie widoczny.

Jeszcze jedno - pendrive sformatowany do systemu NTFS też działa w XP.

Edytowane przez soundchaser
2 godziny temu, baltfan napisał:

FAT32 obsługuje do max 32GB a pojedynczy plik nie może przekraczać 4GB więc odpada.
exFAT nie jest obsługiwany natywnie w XP o ile dobrze pamiętam, ale wyszła chyba łatka do obsługi exFAT pod Xp ale gdzie i jak ją znaleźć to już inna para kaloszy.
Pozostaje NTFS, który jest obsługiwany przez XP bezproblemowo.
Proszę nie mylić systemów plików (FAT32, exFAT, NTFS) z systemami partycjonowania (MBR, GPT).
NTFS może być na MBR a także na GPT.
Windows XP nie obsługuje natywnie GPT dlatego jest ograniczony do 2TB przez system partycjonowania MBR.
Dysk SSD bedzie więc w NTFS - jeżeli będzie miał 2TB to powinien być rozpoznany po USB nawet jeśli będzie partycjonowany pod MBR. Jeżeli będzie miał więcej niż 2TB to Windows XP dysku SSD nie rozpozna, albo rozpozna i ograniczy pojemnośc do 2TB.
Może też nic nie rozpoznać jako, że to system niewspierany a producenci peryferiów nie biorą pod uwagę kompatybilności ich produktów z systemami porzuconymi.

To taka ruletka a zabawa typu jak zmusić Windows XP do rozpoznania dysku większego niż 2TB jest typowo dla komputerowych freaków. Można zmieniać systemy partycjonowania (MBR<->GPT), instalować na XPeku soft typu Paragon Partition Manager czy GPT Loader, próbować dysk większy niż 2TB dzielić na kilka partycji poniżej 2TB każda itp.
Ale zasadniczo prościej chyba postawić (jak ktoś wyżej poradził) dysk sieciowy.

Edytowane przez yayacek

• Pokaż nowe odpowiedzi