Skocz do zawartości
IGNORED

Nauka od podstaw. UMIK-1 i REW (pomoc)

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, rd79 napisał:

Kolega twierdzi, że się da. Kabel USB a-a. Co szkodzi spróbować, chyba nie uszkodzę sprzętu. Jak nie pójdzie to przez wyjście słuchawkowe do RCA w Cabasse 😉

To nie jest wejście USB Audio, nie podłączysz laptopa. Jedyne możliwości w Twoim przypadku to pliki na pendrive bądź podłączenie lapka przez RCA.

12 godzin temu, ferszcik napisał:

To nie jest wejście USB Audio, nie podłączysz laptopa. Jedyne możliwości w Twoim przypadku to pliki na pendrive bądź podłączenie lapka przez RCA.

👍 Sprawę USB w moim wzmaczniaczu mamy wyjaśnioną. Czy podłączenie z wyjścia słuchawkowego Jack - 2 x RCA będzie jakimś ograniczeniem? Nie mam pojęcia jakie parametry ma zintegrowana karta dźwiękowa w laptopie. Wydaje mi się, że zakup USB dac i tak będzie nieunikniony, bo chcę puścić Tidal z korekcją APO.

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

Sprawę USB w moim wzmaczniaczu mamy wyjaśnioną. Czy podłączenie z wyjścia słuchawkowego Jack - 2 x RCA będzie jakimś ograniczeniem? Nie mam pojęcia jakie parametry ma zintegrowana karta dźwiękowa w laptopie. Wydaje mi się, że zakup USB dac i tak będzie nieunikniony, bo chcę puścić Tidal z korekcją APO.

Pozycz znosny DAC, podlacz wyjscie sluchawkowe do wejscia 1 a DAC do wejscia 2 i porownaj, to sie dowiesz,

Przeciez takie ifi zen air i podobne dostaniesz juz za stowke (EUR). W porownaniu z kosztami takiego Cabasse to smiech.

Dla mnie te rozwazania sa niepowazne
15 minut temu, przmor napisał:

Raczej nie będzie. Z wejściem mikrofonowym w laptopie może być problem (mam takiego laptopa) ale z wyjściem nie powinno.

Warto zainwestować w zewnętrzny USB dac, np 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ? Chcę zrobić z laptopa źródło - Tidal.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

4 minuty temu, rd79 napisał:

Warto zainwestować w zewnętrzny USB dac, np 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ? Chcę zrobić z laptopa źródło - Tidal.

Niewarto. Chińskie zabawki grają mało przyjemnie. Lepiej kupić używkę Arcama. 

Ukryta Zawartość

13 minut temu, xajas napisał:

Pozycz znosny DAC, podlacz wyjscie sluchawkowe do wejscia 1 a DAC do wejscia 2 i porownaj, to sie dowiesz,

Przeciez takie ifi zen air i podobne dostaniesz juz za stowke (EUR). W porownaniu z kosztami takiego Cabasse to smiech.

Dla mnie te rozwazania sa niepowazne

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Chodzi Ci, że połączenie z wyjścia słuchawkowego jest niepoważne?

19 minut temu, Ajothe napisał:

Niewarto. Chińskie zabawki grają mało przyjemnie. Lepiej kupić używkę Arcama. 

Podałem taki przykład, bo na olx jest w fajnych pieniądzach (chyba) 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, rd79 napisał:

Podałem taki przykład, bo na olx jest w fajnych pieniądzach (chyba) 😉

Ukryta Zawartość

Jak w fajnych pieniądzach to bierz. Jakiś czas temu był Arcam rDac za 500zł. 

Może sobie za jakiś czas wymienisz na coś bardziej muzykalnego i już 😉

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, rd79 napisał:

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Chodzi Ci, że połączenie z wyjścia słuchawkowego jest niepoważne?

Wzmacniacz za 1700€

Glosniki za 900€

Subwoofer za 750€

Mikrofon za 100€

....

W sumie okolo 3500€

A zrodlem ma byc DAC + wzmacniacz sluchawkowy z tandetnej koputerowej karty na motherbordzie z chipa za 10€?

To jest niepowazne

Edytowane przez xajas
3 minuty temu, Ajothe napisał:

Przecież do wykonania pomiaru pomieszczenia w zupełności wystarczy. 

Mógłby nawet telewizor podłączyć i odpalić pomiar z plików. 

G prawda 🙂

Chyba ze masz telewizor grajacy od 20Hz 😉

Przy takim nastawieniu mozna sobie te pomiary w ogole podarowac.

BTW. Z tego co zrozumialem, ten DAC ma sluzyc nie tylko do pomiarow, ale takze do odtwarzania muzyki, wiec nie kapuje, jaki sens ma mierzenie przez wyjscie sluchawkowe, a sluchanie przez DAC.

Edytowane przez xajas
14 minut temu, xajas napisał:

BTW. Z tego co zrozumialem, ten DAC ma sluzyc nie tylko do pomiarow, ale takze do odtwarzania muzyki, wiec nie kapuje, jaki sens ma mierzenie przez wyjscie sluchawkowe, a sluchanie przez DAC.

Spokojnie, jak kolega kupi DAC to będzie mierzył przez niego 🙂

16 minut temu, xajas napisał:

G prawda 🙂

Chyba ze masz telewizor grajacy od 20Hz 😉

Przy takim nastawieniu mozna sobie te pomiary w ogole podarowac.

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Spokojnie, jak kolega kupi DAC to będzie mierzył przez niego 🙂

O to mi właśnie chodzi😉

Jutro jak nic pilnego mi nie wypadnie, to spróbuję podłączyć mikrofon, wgrać REW i wykonać próbne pomiary przez wyjście słuchawkowe.

Właśnie rozmawiam w sprawie toppinga E30ll z olx jak go kupię to pomiary będą przez niego 😉

Jak ktoś chce mierzyć akustykę pokoju plus ewentualnie jakaś korekcja pasma w pomieszczeniu, to nie trzeba Umika. Można złożyć tańszy zestaw z np. Behringera ECM8000 plus najprostszy studyjny interfejs z phantomem 48V. Można się zamknąć w kwocie mniejszej niz 300 zł. Kupując używki, to pewnie i w 200 zł się zmieści.

25 minut temu, meloV8 napisał:

Jak ktoś chce mierzyć akustykę pokoju plus ewentualnie jakaś korekcja pasma w pomieszczeniu, to nie trzeba Umika. Można złożyć tańszy zestaw z np. Behringera ECM8000 plus najprostszy studyjny interfejs z phantomem 48V. Można się zamknąć w kwocie mniejszej niz 300 zł. Kupując używki, to pewnie i w 200 zł się zmieści.

Mam, nie polecam. 

Nie polecasz, dlaczego i do czego nie polecasz?

Do pomiaru wyłącznie akustyki nie potrzebujesz lepszego mikrofonu, a jak chcesz coś z kalibracją indywidualną, to za trochę ponad 300 zł masz Sonarworks.  Dobry mikrofon do amatorskich pomiarów nie tylko akustyki, ale również pomiarów do projektowania zwrotnic, a z interfejsem studyjnym nadal mieścimy się w cenie Umika, lecz mamy dużo więcej możliwości pomiarów, a przede wszystkim większa dokładność dzięki możliwości pomiaru dwukanałowego, czego Umik nie posiada. Takim zestawem zmierzymy również impedancję i wartości elementów LCR, czego Umik nie zrobi.

14 godzin temu, xajas napisał:

A zrodlem ma byc DAC + wzmacniacz sluchawkowy z tandetnej koputerowej karty na motherbordzie z chipa za 10€?

To jest niepowazne

Chopie, on chce sobie puścić 2 sweepy z ciekawości i zobaczyć co mu wyjdzie w pomieszczeniu a nie otwierać firmę i zarabiać na pomiarach

13 minut temu, meloV8 napisał:

Do pomiaru wyłącznie akustyki nie potrzebujesz lepszego mikrofonu, a jak chcesz coś z kalibracją indywidualną, to za trochę ponad 300 zł masz Sonarworks.  Dobry mikrofon do amatorskich pomiarów nie tylko akustyki, ale również pomiarów do projektowania zwrotnic, a z interfejsem studyjnym nadal mieścimy się w cenie Umika, lecz mamy dużo więcej możliwości pomiarów, a przede wszystkim większa dokładność dzięki możliwości pomiaru dwukanałowego, czego Umik nie posiada. Takim zestawem zmierzymy również impedancję i wartości elementów LCR, czego Umik nie zrobi.

To jet to?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Ja wybrałem UMIK-1 ponieważ potrzebowałem sprzęt głównie do samochodu a targanie dodatkowego pudełka, przewodów, przedłużacza z prądem byłoby upierdliwe więc teraz zabieram malutkiego laptopa (kilka godzin na baterii dziala), podłączam UMIK-1 i można działać. Są jeszcze dużo tańsze mikrofony pomiarowe Dayton, które można do tabletu czy telefonu podłączyć.

28 minut temu, meloV8 napisał:

Umik zwyczajnie jest najwygodniejszy i jest skalibrowany. 

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Umik zwyczajnie jest najwygodniejszy i jest skalibrowany. 

Wygoda mikrofonu USB jest niepodważalna, kalibracja częstotliwości również przydatna (choć jeśli ktoś kupuje Umika do pomiaru akustyki, to kalibracja nic mu nie daje) i na tym kończą się zalety. Za cenę Umika można zbudować kompletny system pomiarowy o większych możliwościach i większej dokładności pomiaru.

29 minut temu, przmor napisał:

Ja wybrałem UMIK-1 ponieważ potrzebowałem sprzęt głównie do samochodu a targanie dodatkowego pudełka, przewodów, przedłużacza z prądem byłoby upierdliwe więc teraz zabieram malutkiego laptopa (kilka godzin na baterii dziala), podłączam UMIK-1 i można działać. Są jeszcze dużo tańsze mikrofony pomiarowe Dayton, które można do tabletu czy telefonu podłączyć.

Znam osoby, które używają Umika w taki sam sposób. Znam też osoby, które w CA przesiadły się na mikrofon XLR, a zasilanie go z małego interfejsu USB solo to żaden problem, bo nie potrzebujesz do tego zewnętrznego zasilania. Fakt, dodatkowa kostka interfejsu, ale dokładność pomiaru lepsza. Coś za coś. 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi