Skocz do zawartości
IGNORED

jeszcze o recenzjach w Hifi i Muzyka

dodo

Rekomendowane odpowiedzi

Do juzwy. Wstępniak mi się w czerwcu chyba udał. Wyjaśnia pewne kwestie na białych klawiszach. Problem jest w tym, że jest na stronie 3, a twoje zakończenie na 144. I chętnie bym zmienił paginy w szpiglu. Winszuje i zazdraszczam.

Pytanie do szanownego p.red.nacz. a propos ilości wpisów. Czy widząc frekwencję na forum nie dałoby się wygospodarować 2 godziny raz w miesiacu przy telefonie (podanym w HFiM). Dział listy rozpasał się jak mała świnka, co redakcja zapewne ratuje zmiejszając tabelki ze sprzętem.

pierwszy numer jaki kupiłem to był chyba 5/2001 było tam o kablach SPM których gdyby się tknął król Midas to ich własciciel sporo by stracił i o wzmaku ML który zapraszał muzyków do domu i tylko pare metrów świeżego powietrza oddzielało ich od słuchacza ...i takie tam inne ...wzruszyłem się...dziękuję za poezję redaktorowi Stryjeckiemu...a pan czy jestes prawdziwy Styryjecki czy nie .. to mnie to...

Gość gutten>jozwa

(Konto usunięte)

Jozwa, bądź tak dobry i wytłumacz p.red.nacz., że przyzwoity ze mnie chłopak i warto czasem odpowiadać na moje rzeczowo postawione pytania. Domniemywam, że masz na p.red.nacz. większy wpływ niż moja była żona na mnie.

• Redaktorzy

Na r.nacz. wplywu zadnego nie mam. Ale tu sie taki mlyn zrobil, ze niejedno pytanie mozna przeoczyc. Ale zaapelowac moge... I niestety musze uciekac, bo tam garden party leci, czyli chleja beze mnie. W dodatku u mnie. Szkoda, ciekawe rzeczy sie dzieja. Zajrze jutro rano, przeczytac co tu chlopaki i dziewczyny uradziliscie.

Do sovajazz. Ludzie do mnie dzwonią kiedy chcą. A na to forum wejdę za jakiś czas. Pewnie przypadkiem. Ranking się skurczył, bo wyleciały z niego rzeczy, których nie można kupić. Siemnie wydaje, że słusznie. A jeśli mamy zaprezentować swoja bibliografię, to zrobimy rubrykę "urządzenia przetestowane".1/3 strony z boku, przy tabelkach.

Do guttena: Nie powinniśmy robić pomiarów bo nasi czytelnicy przyzwyczaili się do pisma bez tabelek. Rozumiem, że ścisły umysł operuje tylko na pewnikach, ale nie p[rzesadzajmy z tym szkiełkiem. Tym bardziej, że ludzie z tej kapeli mają na Pana oko.

Gość gutten>red. Stryjecki

(Konto usunięte)

Jakoś do mnie nie przemawia ten argument, bo ja, skromny gutten, też zaliczam sie do czytelników Hi-Fi i Muzyka, a testów laboratoryjnych wyczekuję, jak kania dżdżu. Nie rozumiem dlaczego Pańska natchniona recenzja nie może być uzupełniona pomiarami. Mielibyśmy szkiełko, oko i serce (red. nacz., ma się rozumieć).

A mówiąc poważnie, to jeden na trzy testy w laboratorium wykazuje, że producenci bardzo mocno naciągają parametry swoich wyrobów. Sądzę, że należałaby się czytelnikom taka informacja, zwłaszcza ze strony pisma, które ma być bezstronne w swoich opiniach (może i jestem naiwny, ale nadal głęboko wierzę, że redaktorzy nie chodzą z dystrybutorami na wódkę i nie ustalają pryz tym ilości gwiazdek :-)

Panie redaktorze: chodziło mi o strone graficzną tabelek. A propos sprzętów już wycofanych ze sprzedarzy to jest to dobry pomysł, często przecież zdarza się kupować coś lepszego z drugiej ręki, a HFiM wielu mniej doświadczonych audiofilów i melomanów (to raczej właśnie ja ;) traktuje naprawde poważnie. Z tym telefonem to dobra rzecz, byleby Pan po jego podaniu na forum nie musiał go zmieniać. Już sobie wyobrazam te płaczliwe telefony żon (lub prawie żon ;) o 3 nad ranem ;D hehehe Dziękuje za poprzednią odpowiedź.

Gość gutten>red. Stryjecki

(Konto usunięte)

A "ludzi z kapeli" sie nie boję, bo nie raz już mi na tym forum grożono. Ostatnio za moją recenzję Dynaudio Contour. A swoja drogą, czyż nie byłoby pięknie polec za swoje audiofilskie przekonania?

pomiary? wzmakow to chyba nie jest jakis wielki problem... fakt czasme producenci podaja zawyzone dane.. gorzej z kolumnami tutaj chyab by trzeba nawiazac jakas wspolprace z wydzialem akustyki na Politechnice

Pawel

Gość Stryjecki>gutten

(Konto usunięte)

Najpierw robili głośniki po godzinach w sklepie. I są lepsi audiofile niż ja, co skończyłem Konserwatoryum Muzyczne i znam się na dmuchaniu w trąbkę, tak żeby się wzory zgadzały.

Gość gutten>sovajazz

(Konto usunięte)

Jakoś trudno mi uwierzyć, że w miarę doświadczony audiofil miałby trudności z odczytaniem takich tabelek. Ja osobiście wolałbym zobaczyć przebieg charakterystyki czy modułu impedancji zamiast określeń typu" fajny ma bas" albo "wysokie tony dają czadu".

toteż ja wcale nie napisałem że się z tym nie zgadzam... użyłem tylko takiego fizyczno-akustycznego sformułowania.... a prestiż wzrósłby niebotycznie i przy okazji wytrącił argument wszystkim sprzedawcom w sklepach, którzy twierdzą że się za dużo naczytałem ;)))))

Gość Stryjecki>osik

(Konto usunięte)

Na Politechnice mają słabe przyrządy. Na Akademii Muzycznej też ich nie mają. Podobno w PANie są, ale trzeba robić profesurę, żeby udostępnili. Od Frydrysiaka, pomiary mamy od razu, jak się ułoży, to w 3 nr. MHi-Fi będą tabelki, z wyjaśnieniem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.