Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon w budżecie 5-6 tys. zł.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chciałem się podpinać pod wątek gramofonu do 4 tys, bo planuję wydać ciut więcej. Aktualnie, jestem w posiadaniu Pro Ject Debut carbon, z czerwonym ortofonem. Gra to podpięte do Denona PMA-1510AE. Mam jeszcze przedwzmacniacz Graham Slee Communicator Gram Amp 2, który na ten moment leży w szufladzie. Winyli słucham dość rzadko, ale ciągnie mnie do tego. W obecnym gramofonie przeszkadza mi przede wszystkim brak przełącznika obrotów, brak regulowanych nóżek - nie mam idealnie równo i reguluję podkładkami. Ten Pro Ject jest bardzo leciutki i sprawia takie wiotkie wrażenie. 

Chciałbym pójść o poziom wyżej. Wizualnie, bardzo podoba mi się Dual CS 618Q. Aktualnie, do nabycia w moim budżecie z niebieskim ortofonem. Kolor tez by mi pasował do wystroju. Spotkałem się z opinią, że w tej cenie, konkurencyjna Rega, czy Pro Ject zagrają lepiej (chociaż to pewnie zależy od wkładki w dużym stopniu). Nie umiem też znaleźć informacji o możliwości regulacji wysokości w tym modelu.

W tym budżecie, w grę wchodzi jeszcze Raga Planar 3 (wersja anniversary, albo RS) - mają zasilacz umożliwiający zmianę obrotów. Różnią się wkładką (exact, nd5). Obydwa nie mają regulowanych nóżek.

Ponadto, Pro Ject X2 z wkładką Silver - nie do końca pasuje mi odcień plinty, ale ma regulację obrotów i nóżek, oraz jest najcięższy, co wzbudza zaufanie 😉

No i jeszcze korci mnie Technics SL-1500C, który, co prawda jest sprzedawany standardowo z ortofonem red, ale jest na tyle tani, że może upgrade wkładki już na etapie zakupu wchodziłby w grę. Jest regulacja nóżek i obrotów. Kolorystyka 0-1, czyli czarny-srebrny. Do przemyślenia.

Na razie nie wymienię wzmacniacza, ani nie zainwestuję w droższy przedwzmacniacz. Muzyka leci różna. Na winylach mam zarówno sporo Iron Maiden, jaki Rammstein, a i Diana Krall się znajdzie. 

Czy mógłbym prosić o jakieś opinie odnośnie sprzętu, który chodzi mi po głowie? Może jakieś inne rozwiązanie? jestem w temacie gramofonów lajkonikiem. Jak wspominałem, ma to być raczej uprzyjemnienie całości i jakiś tam rytuał, połączony z ładnym meblem (ładność mebla weryfikuje żona), bo jednak 90% słucham z CD. Budżet jest raczej nieprzekraczalny i sprzęt nowy.  Zakup ratalny wchodzi w grę. Jeśli myślałbym o używce, to może za maks połowę tej kwoty. Z góry dzięki za opinie.

18 minut temu, Rafaello_666 napisał:

Czy mógłbym prosić o jakieś opinie odnośnie sprzętu, który chodzi mi po głowie?

O ile dobrze zrozumiałem to nie masz wielkich oczekiwań co do dźwięku (w sensie zwariowanego audiofila), chciałbyś żeby gramofon był dość ciężki i na regulowanych nóżkach i miał wysoki WAF (Wife acceptance factor).

Popatrzyłem co znalazło ceneo w Twoim budżecie i jest tam sporo fajnych grajków, plus jakieś dziwne rzeczy o których nic nie wiem - typu Rekkord czy MoFi.
One raczej wszystkie grają nieźle i wszystkie mają słabe wkładki. Wybierz 3-4 które Ci się podobają, sprawdź wagę, (regulowane nóżki możesz dokupić) i kup w sklepie internetowym (możliwość zwrotu).
Dobrze by było żeby ramię umożliwiało wszystkie regulacje (gdyby Ci się kiedyś audiofilsko pogorszyło 🙂 ) to nie będzie w przyszłości problemu z kalibracją lepszej wkładki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie zastanawiaj się zbytnio długo.

Ukryta Zawartość

15 minut temu, burz napisał:

Regulacja nóżek? Najpierw wypoziomuj podstawę.

To bardzo trudne. Komoda jest ciężka, a podłoga lekko krzywa. Mam popodklejane podkładki pod nogi komody, ale dalej nie jest idealnie. Dlatego wolałbym mieć jakiś margines regulacji w gramofonie. Skoro niektórzy oferują taką możliwość, to czemu nie skorzystać?

Godzinę temu, arpeggione napisał:

O ile dobrze zrozumiałem to nie masz wielkich oczekiwań co do dźwięku (w sensie zwariowanego audiofila), chciałbyś żeby gramofon był dość ciężki i na regulowanych nóżkach i miał wysoki WAF (Wife acceptance factor).

Popatrzyłem co znalazło ceneo w Twoim budżecie i jest tam sporo fajnych grajków, plus jakieś dziwne rzeczy o których nic nie wiem - typu Rekkord czy MoFi.
One raczej wszystkie grają nieźle i wszystkie mają słabe wkładki. Wybierz 3-4 które Ci się podobają, sprawdź wagę, (regulowane nóżki możesz dokupić) i kup w sklepie internetowym (możliwość zwrotu).
Dobrze by było żeby ramię umożliwiało wszystkie regulacje (gdyby Ci się kiedyś audiofilsko pogorszyło 🙂 ) to nie będzie w przyszłości problemu z kalibracją lepszej wkładki.

Trudno mi powiedzieć czego oczekuję od dźwięku. Na ten moment, mogę subiektywnie stwierdzić, że posiadany Pro Ject gra słabiej, niż mój CD (Denon DCD-1700NE), na tym samym repertuarze. Jest mniej dynamicznie i jakoś tak nie porywa. Pewnie byłoby miło gdybym po zmianie, oprócz poprawy wyglądu (patrz, wspomniany WAF), mógł stwierdzić, że gra to lepiej, niż grało. Nie ukrywam, że chciałbym kupić gotowca, już skonfigurowanego. Żeby go podłączyć, wypoziomować, wyregulować nacisk i słuchać. Raczej nie zanosi się na razie, że będę zmieniał wkładki, czy coś w tym guście. Może rozsądną opcją byłby np. w/w Technics, z lepszą wkładką. Oczywiście, najchętniej, gdybym kupił już gotowy i skalibrowany. Poprzeglądam jeszcze oferty, bo zakup planuję tak za miesiąc-dwa. Natomiast, jakieś polecajki chętnie przygarnę 🙂

Wytnij w markecie budowlanym podstawę 40x50 z mdf czy kuchennego drewnianego blatu, wypoziomuj (np kuleczkami z Blu Tack) i będziesz miał bazę pod gramofon.

W wersji wypas zamów u kamieniarza z marmuru czy innego kamienia…

U mnie jest jedno i drugie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez burz
3 minuty temu, burz napisał:

Wytnij w markecie budowlanym podstawę 40x50 z mdf czy kuchennego drewnianego blatu, wypoziomuj (np kuleczkami z Blu Tack) i będziesz miał bazę pod gramofon.

W wersji wypas zamów u kamieniarza z marmuru czy innego kamienia…

No, jest to możliwe. Mogę dać kamienną płytkę z regulowanymi nóżkami, tylko nie chcę mnożyć bytów. Komoda jest ciężka i stabilna. Jedynie trochę krzywa. Wolałbym to skorygować w gramofonie. Choćby, ze względu na wspomniany przez @arpeggione WAF 😉 Jeśli się to nie uda, to oczywiście, pomyślę o takim rozwiązaniu.

Teraz mnie zastanawia bardziej, czy lepszym pomysłem będzie, np. Pro Ject X2, z zamontowaną fabrycznie wkładką silver (jakiś model ortofona, robiony dla Pro Ject), czy np. Technics SL-1500c, z upgrade do ortofon bronze (z droższą już przekroczę budżet). 

24 minuty temu, Rafaello_666 napisał:

Na ten moment, mogę subiektywnie stwierdzić, że posiadany Pro Ject gra słabiej, niż mój CD

Tego IMHO nie przeskoczysz bez dobrej wkładki i pre. Sam gramofon może nieco zmienić sygnaturę dźwięku ale nie dźwignie go specjalnie jakościowo. Możesz też wybrać nieco tańszy gramofon i poprosić sprzedającego o wymianę wkładki na lepszą. Zaproponowałbym Denona DL-110, ale Twój Graham raczej jej nie pociągnie 😞, trzeba szukać wśród MM.

1 minutę temu, arpeggione napisał:

Tego IMHO nie przeskoczysz bez dobrej wkładki i pre. Sam gramofon może nieco zmienić sygnaturę dźwięku ale nie dźwignie go specjalnie jakościowo. Możesz też wybrać nieco tańszy gramofon i poprosić sprzedającego o wymianę wkładki na lepszą. Zaproponowałbym Denona DL-110, ale Twój Graham raczej jej nie pociągnie 😞, trzeba szukać wśród MM.

Mój PMA-1510 ma pre dla wkładek MC. Co prawda, nie mam pojęcia o klasie tego wbudowanego pre, natomiast, technicznie, współpraca jest możliwa.

Co do wkładek MM, to też jestem zielony. Wydaje mi się, że aby kupić sam napęd o przyzwoitych parametrach i potrzebnych funkcjonalnościach, to maksymalnie mógłbym to skonfigurować z wkładką klasy ortofon bronze. Oczywiście, nie upieram się przy ortofonie. Bardziej mowa o pułapie cenowym. Natomiast, nie czuję się chętny ani kompetentny do robienia przekładek i konfiguracji. Może odezwie się ktoś z branży w kwestii możliwości zrobienia jakiegoś upgrade-u i sprzedania mi zestawu już skonfigurowanego. 

11 minut temu, Rafaello_666 napisał:

Mój PMA-1510 ma pre dla wkładek MC

Jeżeli można ustawić wzmocnienie na poziomie 55-60dB to by się nadał.

EDIT:
Niestety ale nie nada się. Nie ma regulacji wzmocnienia. Albo klasyczna MM ~5mV albo MC z sygnałem ~0,4mV.

11 minut temu, Rafaello_666 napisał:

maksymalnie mógłbym to skonfigurować z wkładką klasy ortofon bronze. Oczywiście, nie upieram się przy ortofonie. Bardziej mowa o pułapie cenowym. Natomiast, nie czuję się chętny ani kompetentny do robienia przekładek i konfiguracji.

Myślę że sprzedawca podjąłby się takiej przekładki i kalibracji.

Edytowane przez arpeggione
37 minut temu, arpeggione napisał:

Jeżeli można ustawić wzmocnienie na poziomie 55-60dB to by się nadał.

EDIT:
Niestety ale nie nada się. Nie ma regulacji wzmocnienia. Albo klasyczna MM ~5mV albo MC z sygnałem ~0,4mV.

Myślę że sprzedawca podjąłby się takiej przekładki i kalibracji.

Dzięki za wyjaśnienie i sprawdzenie tego tematu. Wiem już też, ze da się domówić lepszą wkładkę, z kalibracją w sklepie. Muszę teraz podjąć decyzję w jakim iść kierunku. 

Rega oferuje model Planar 3 w dwóch wersjach "doładowanych", już z wkładkami wycenianymi na poziomie 1500-1600 zł., więc zakładam, że jest to jakiś poziom. Brak tych nóżek, ale kwestia do przemyślenia. Zasilacz jako osobna skrzynka, co może jest bardziej audiofilskie, ale upierdliwe. Musi stać na wierzchu, bo regulacja obrotów odbywa się w zasilaczu.

Pro Ject ma nóżki i spory wybór modeli z opcję upgrade-u wkładki, więc będę analizował ofertę.

Gdzieś mi jeszcze sentyment do lat 80-tych szepcze nt. Technicsa SL-1500C. Bazowo kosztuje ok. 4200-4300, więc starczyłoby mi na lepszą wkładkę. Stylówa, jak z Pewexu, a to były moje mokre sny z dzieciństwa... 🙂 Jest też ciężki i ma regulowane nóżki. Full wypas. Ciekaw jestem tylko, jak direct drive ma się do napędu paskowego i ile zyskam zastępując ortofona red wkładką droższą. Podrążę jeszcze neta, ale pewnie decyzja nie będzie łatwa. 

W dniu 7.01.2025 o 15:09, Rafaello_666 napisał:

W tym budżecie, w grę wchodzi jeszcze Raga Planar 3 (wersja anniversary, albo RS) - mają zasilacz umożliwiający zmianę obrotów. Różnią się wkładką (exact, nd5). Obydwa nie mają regulowanych nóżek.

Obie opcje bardzo fajne brzmieniowo 😉 Wkładki Regi są gęstsze, bardziej nasycone i moim zdaniem po prostu muzykalniejsze od innych opcji w tym budżecie. Nd5 mniej niż Exact, bo tym razem mamy do czynienia z bardziej technicznym podejściem. 

Ogółem najlepiej byłoby odsłuchać kilka opcji. I podziałać z szafką, bo szkoda by było marnować szansę na fajny sprzęt brakiem regulowanych nóżek 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

1 godzinę temu, Q21 napisał:

Obie opcje bardzo fajne brzmieniowo 😉 Wkładki Regi są gęstsze, bardziej nasycone i moim zdaniem po prostu muzykalniejsze od innych opcji w tym budżecie. Nd5 mniej niż Exact, bo tym razem mamy do czynienia z bardziej technicznym podejściem. 

Ogółem najlepiej byłoby odsłuchać kilka opcji. I podziałać z szafką, bo szkoda by było marnować szansę na fajny sprzęt brakiem regulowanych nóżek 😉 

Wiem, że to nie audiofilskie podejście, ale też trochę mi przeszkadza zewnętrzny zasilacz. Musi on stać na wierzchu, bo w nim jest przełącznik obrotów. Mam jeszcze chwilę do uzyskania zielonego światła, bo muszę popchać jedne raty, które zresztą brałem, na sprzęt u Was, 😉, więc się podoktoryzuję w temacie jeszcze moment. Na ten moment, rozważam Regę, Pro Jecta i Technicsa (z wymianą wkładki na wyższy model). Pewnie zakup będę procedował jakoś na przełomie lutego i marca, więc może coś mnie jeszcze natchnie.   

Sugeruje rozważyc Pro Ject  The Classis - jest w sklepie za 4800 bez wkladki. Cena pewnie do lekkiej negocjacji.Wygląd trochę konserwatywny,  nie wiem jaki będzie WAF. Mam taki tylko starszy model i jestem zadowolony . Do tego wkładka Bronze i będzie dobre granie. Albo ten technics jak pisałeś.Pozdro.

Ma ktoś może wiedzę, jakiej długości jest kabel RCA w gramofonie Rega P3? Doczytałem gdzieś, że jest on wbudowany. Nie mogę nigdzie znaleźć tej informacji. 

Wrócę jeszcze raz do zagadnienia, bo mam już prawie decyzję, tylko się waham ciągle.

1. Rega P3 RS z zasilaczem Neo PSU i pre MM Mk5. Wkładka ND5, czyli zakładam, że dobra. - zestaw w dobrej cenie i bardzo fajny design gramofonu. Plinta wyłożona szczotkowanym aluminium, szklany talerz. Wygląda świetnie.  Sporo ludzi poleca za brzmienie. Brak regulacji nóżek, więc musze pokombinować z poziomowaniem gramofonu/szafki we własnym zakresie. Właściwie, to już mam zamówienie, ale, że jeszcze jest czas, to się zastanawiam. 

2. Technics SL-1500C + upgrade wkładki do AT VM750SH - waga 10 kg, napęd DD kwarcowo stabilizowany, auto podnoszenie ramienia, wbudowany pre, regulacja nóżek. Wszystkie przyciski na korpusie gramofonu. Jeśli chodzi o ergonomię i komfort użytkowania, podejrzewam, że może być wyższy niż, przy P3. Widziałem jakieś filmiki, z bijącym talerzem. Możliwe, że jednostkowa sprawa, ale kto wie... Jeśli będę chciał dokupić jakiś ekstra pre, to wyjdzie drożej od zestawu Regi i powyżej założonego budżetu.

3. Nowa Audio-Technica AT-LP8X + upgrade wkładki do AT VM750SH - zalety jak w Technics. Brak wbudowanego pre. Nowy model. Brak informacji. AT kojarzyła mi się raczej z tańszymi gramofonami. Wizualnie, Technics mi się podoba bardziej, bo ma srebrne dodatki. AT czarny jak smoła. W podobnej cenie, jak Technics.

Dodam, że żadnego nie słuchałem. Rega to przedsprzedaż. Technics, dostawa w marcu podobno. Nie wiem jak AT z dostępnością. Do słuchania na co dzień mam przyzwoity CD, więc winyl ma być miłym, analogowym dodatkiem. Pewnie brak udogodnień w P3 nie będzie bardzo przeszkadzać, w sytuacji, gdy słucham winyla raz w tygodniu. Jeszcze przy muzyce nie zasypiam, więc raczej mi nie grozi sytuacja, że igła będzie się zużywać na końcu strony, przez pół nocy 🙂 Kusi to, że dostaję przyzwoity (?) pre i zasilacz, w rozsądnej, w moim odczuciu, cenie. Cena tych wszystkich klocków osobno jest znacznie wyższa.

Tak na 80% zostanę przy Rega P3 RS, ale może jeszcze ktoś, coś? Zakładam już, ze wydam bardziej te 6 tys., niż 5 tys.

59 minut temu, burz napisał:

Będziesz zadowolony z Regi.

Już opanowałem temat tej regulacji nóżek. Zrobię sobie podstawkę ze szkła hartowanego, na wymiar plinty. Będzie nawiązywać do talerza szklanego. Podstawkę wypoziomuję i na to postawię placka. Już mi się ten pomysł podoba 😉

W dniu 10.01.2025 o 11:52, kgr napisał:

Sugeruje rozważyc Pro Ject  The Classis - jest w sklepie za 4800 bez wkladki. Cena pewnie do lekkiej negocjacji.Wygląd trochę konserwatywny,  nie wiem jaki będzie WAF. Mam taki tylko starszy model i jestem zadowolony . Do tego wkładka Bronze i będzie dobre granie. Albo ten technics jak pisałeś.Pozdro.

Zapomniałbym odpowiedzieć. Ten Classic mi tak średnio leży wyglądem. Bardziej mi się X2 podoba, ale chyba będzie klasycznie Rega, albo pewexowsko 😉 Technics.

Edytowane przez Rafaello_666
literówka

Ukryta Zawartość

Ciekawa oferta. Do tego wkładka AT-VM540ML i PRE Esdarek lub inne podobne. 

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, Piopio napisał:

Ukryta Zawartość

Ciekawa oferta. Do tego wkładka AT-VM540ML i PRE Esdarek lub inne podobne. 

Bardzo fajna stylówa. Jakoś nie przekonuje mnie zewnętrzny pasek. Nie wiem dlaczego, ale poczytam jeszcze o tym 🙂

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Rafaello_666 napisał:

1. Rega P3 RS z zasilaczem Neo PSU i pre MM Mk5. Wkładka ND5, czyli zakładam, że dobra. - zestaw w dobrej cenie i bardzo fajny design gramofonu.

Wkładka to tylko szlif eliptyczny. Dużo gorszy od ML czy shibata.

Ja bym nie brał REGI w tej konfiguracji.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 minut temu, Piopio napisał:

Takie sprawy jak brumienie, to się trafiały już z różnym sprzętem. Jest to temat do rozwiązania na gwarancji, jak mi się wydaje. Co nie znaczy, że nie jest to upierdliwe. Na szczęście, mam jeszcze pre ampa w Denonie i jeszcze jednego luzem, więc jakby co, mam z czym porównać i ewentualnie wpiąć coś na zastępstwo. Co do wkładki, to dzięki za uwagę. Muszę to przetrawić. Sama wkładka jest dość droga, jak na MM, więc założyłem w ciemno, że jest niezła. A co byś polecał z wkładek, w budżecie 1500-1700 zł maks?

Jesteś pewien że rozróżnisz eliptyka od ML lub SH w ślepym teście?

Ja bym się nie zakładał.

Wysłane z mojego LM-G850 przy użyciu Tapatalka

21 minut temu, Rafaello_666 napisał:

Takie sprawy jak brumienie, to się trafiały już z różnym sprzętem. Jest to temat do rozwiązania na gwarancji, jak mi się wydaje. Co nie znaczy, że nie jest to upierdliwe. Na szczęście, mam jeszcze pre ampa w Denonie i jeszcze jednego luzem, więc jakby co, mam z czym porównać i ewentualnie wpiąć coś na zastępstwo. Co do wkładki, to dzięki za uwagę. Muszę to przetrawić. Sama wkładka jest dość droga, jak na MM, więc założyłem w ciemno, że jest niezła. A co byś polecał z wkładek, w budżecie 1500-1700 zł maks?

AT-VM540ML lub ORTOFON 2M Bronze. 

5 minut temu, arpeggione napisał:

Jesteś pewien że rozróżnisz eliptyka od ML lub SH w ślepym teście?

W moim systemie tak (ORTOFON 2M RED VS AT-VM540ML). Choć może to wynikać z klasy wkładki. Wolałbym jednak kupić wkładkę z lepszym szlifem i mieć spokój sumienia. 

Edytowane przez Piopio

Ja patrzę na to trochę w taki sposób, że w przypadku Regi dostaję gotowy zestaw, z niezłą (ponoć) wkładką, fajnym wykończeniem plinty, oraz z zasilaczem i pre. Wszystko dopasowane gabarytem i stylistyką, oraz skonfigurowane, bez konieczności myślenia, jaką by tu dobrać lepszą wkładkę. Jestem gramofonowym lajkonikiem i też używam obecnie podstawowego Pro Jecta z Ortofonem Red. Chciałbym za określoną kwotę nabyć coś, co będzie ładnie grało i wyglądało, bez zastanawiania się, czy dobrałem wkładkę dobrze, czy może mogłem lepiej. To przemawia za Regą. Jak inny sklep zaproponuje mi skonfigurowany sprzęt z założoną, dobrą wkładką, to będę rozgryzał dalej. Nie chciałbym się znaleźć w sytuacji, ze zakupię coś, o czym będę myślał, jak to ulepszyć, przez kolejny rok. Teraz mam okienko u małżonki na te 6 tys. i musze z nich zrobić taki użytek żebym był zadowolony przez jakiś czas. Wiadomo, że lepiej zawsze można, ale to już wiemy, że w tym hobby kasę można wydawać bez końca... 🙂 

Napisałem jeszcze kilka maili o propozycje cenowe i konfiguracje, więc może w kolejnym tygodniu jeszcze mi ktoś zamiesza w wyborze.

Edytowane przez Rafaello_666
29 minut temu, Rafaello_666 napisał:

Nie chciałbym się znaleźć w sytuacji, ze zakupię coś, o czym będę myślał, jak to ulepszyć, przez kolejny rok.

Tylko jak już zechcesz ulepszyć taką Regę na przykład poprzez zastosowanie lepszej wkładki ale od innego producenta niż Rega ,to wiedz ,że możesz mieć problem.

4 minuty temu, gitarrra napisał:

Tylko jak już zechcesz ulepszyć taką Regę na przykład poprzez zastosowanie lepszej wkładki ale od innego producenta niż Rega ,to wiedz ,że możesz mieć problem.

To już zdążyłem doczytać. Trzeba dokupować jakieś pierścienie. Pewnie bym się w to nie bawił i jeśli będzie Rega, to zostanie Rega. Mało słucham z gramofonu, więc pewnie kilka lat igła pociągnie, jak się wypadek nie przytrafi.

Godzinę temu, Rafaello_666 napisał:

Już opanowałem temat tej regulacji nóżek. Zrobię sobie podstawkę ze szkła hartowanego, na wymiar plinty. Będzie nawiązywać do talerza szklanego. Podstawkę wypoziomuję i na to postawię placka. Już mi się ten pomysł podoba 😉

Zapomniałbym odpowiedzieć. Ten Classic mi tak średnio leży wyglądem. Bardziej mi się X2 podoba, ale chyba będzie klasycznie Rega, albo pewexowsko 😉 Technics.

OK , Classic nie odpowiada, rozumiem ,wprawdzie nie widzę większej różnicy w estetyce do Regi i na dodatek nie ma pudełka zasilacza, ale OK, każdy ma swój gust. Natomiast wchodząc w produkty Rega kupujemy też ich środowisko np. wiele wkładek innych producentów nie pasuje bez tzw. dystansów, do tego regulacja ramienia jest ograniczona .

To nie znaczy ,że to słabe gramofony ale maja swoja specyfikę.

Ten X2  chyba nie ma pokrywy, a gramofon bez pokrywy to jak żołnierz bez karabinu. Mam nadzieję , ze pokrywa jest do nabycia i jest funkcjonalna .

Pozostaje Technics - ja bym brał , dokupił lepszą wkladke , Ortofon 2m blue a jak starczy to bronze. Masz pre od Graham Slee to możesz spróbować czy lepsze będzie wbudowane czy to zewnętrzne .

• Pokaż nowe odpowiedzi