Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny pod Onkyo TX-NR609

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Moja zabawa z hi-fi zaczęła się dosyć niewinnie,ponieważ 10 lat temu kupiłem zestaw kolumn Jamo S626 HCS 5.1 plus jakiś amplituner bodajże AVR-X2000 - Denon, który po paru latach się spalił. Po okołu roku czasu od tamtego momentu nabyłem od znajomego Onkyo TX-NR609 za około 400 zł i ku mojemu zaskoczeniu dźwięk nabrał lepszego brzmienia i tak siedzę na nim już z 3 rok,dodatkowo z 6 miesięcy temu(coś mi podpowiadało) wymieniłem kable na OFC melodika 2x2,5m 4mm2 i całą resztę,oczywiście nie zapominając o subwoofer'ze 🙂 

Ku mojemu zaskoczeniu,jak to wielu ludzi w internecie pisze na forach "opadła zasłona",a zestaw nabrał "głębi" i teraz można z czystą przyjemnością posłuchać muzyki 🙂

Do rzeczy,bo mógłbym pisać i pisać,a przyszła pora "chyba" na wymianę,bo szukam już czegoś lepszego 🙂

Na sam początek chciałbym wymienić kolumny frontowe JAMO S626 tylko na co do Onkyo TX-NR609,bo chciałbym poczuć "kolejną różnicę"?

Zastosowanie raczej uniwersalne,bo słucham muzyki(spotify,yt),oglądam filmy(netflix,prime) i gram w gry 🙂

Edytowane przez Ryba871
https://www.audiostereo.pl/topic/169054-jakie-kolumny-pod-onkyo-tx-nr609/

No i to będzie dobre posunięcie nawet jak na system kinowy. Bo te jamo łagodnie mówiąc są średnie. 

Już przy używanych kolumnach klipsch F2 będzie super. To Onkyo gra też fajnie z mission m34i. 

Tanio nabędziesz też Dali zensor 7, heco metas xt501, magnat quantum 677 albo lepiej 705, monitor audio rs. 

Będzie duzo Lepiej. 

W kolejnym odcinku zmiana centralnego. Poprawi sporo walory kinowe.

Czytam w necie i dużo ludzi poleca Klipsch Reference RP-5000F II - Ebony i wzwyż, ale czy warto wydać tyle pieniędzy do takiego amplitunera i czy będzie pasowało z resztą mojego zestawu?

Nie wiem kto ale jakos nie specjalnie polecam tych małych. Jest spora różnica względem 6000 i potem 8000.

Możesz taniej szukasz pierwszych edycji są tańsze a różnica w dźwięku niewielka. Albo jescze poprzednia seria RP 280. 

Nie mówiąc że Francuzi cyklicznie sprzedają jeszcze RF 82

W dniu 13.01.2025 o 07:29, Piotr Sonido napisał:

No i to będzie dobre posunięcie nawet jak na system kinowy. Bo te jamo łagodnie mówiąc są średnie. 

Już przy używanych kolumnach klipsch F2 będzie super. To Onkyo gra też fajnie z mission m34i. 

Tanio nabędziesz też Dali zensor 7, heco metas xt501, magnat quantum 677 albo lepiej 705, monitor audio rs. 

Będzie duzo Lepiej. 

Te Jamo są słabe,tym bardziej,że upłynęło "kilka lat" od zakupu 🙂

Właśnie mam po weekendzie umówić się na odsłuch i sprawdzę klipsch oraz coś innego dla porównania 🙂

Wymienię od razu 2 fronty i centralny,ponieważ ten Jamowski jest słaby i brzmi strasznie płasko bez głębi,a centralny w filmach to podstawa 🙂  

Fajny ampli. Mialem go i bardzo dobrze wspominam bo zalowalem jego sprzedazy po przesiadce na topowy wowczas Marantz.

609 mialy bardzo solidne zasilanie i wzmacniacze. Z Klipsch w kinie bedzie niesamowita dynamika. Jedynie pod muzyke nie sa najlepsze i troche jazgocza 😉

HECO bardziej uniwersalne. Teufel tez godne polecenia - zaskakujaco dobrze graja w swojej cenie.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Centralny z netflixa w systemie dd+ brzmi płasko i trochę kłuje w ucho,ale już w truehd z blue-ray ma większą głębie i da sie tego słuchać,tak samo jest z surround'ami.

Zobaczymy jak w muzyce jazgoczą Klipsch,bo wydaje mi się,że dla takiego laika jakim jestem w systemach hi-fi i w porównaniu do Jamo będą wypasione 😉

Edytowane przez Ryba871

Dawno temu miałem ten amplituner. Miałem też z nimi Jamo S608. Dźwięk wydobywający z tych kolumn to koszmar. Wymieniłem na Melodika BL40. Dzień do nocy...

4 godziny temu, Ryba871 napisał:

Te Jamo są słabe,tym bardziej,że upłynęło "kilka lat" od zakupu 🙂

Właśnie mam po weekendzie umówić się na odsłuch i sprawdzę klipsch oraz coś innego dla porównania 🙂

Wymienię od razu 2 fronty i centralny,ponieważ ten Jamowski jest słaby i brzmi strasznie płasko bez głębi,a centralny w filmach to podstawa 🙂  

Nie wiem czy teraz tak można otwarcie mówić o nich słabe? Kiedyś to było zakazane na forach. Dystrybutor jamo nie lubił się z takimi użytkownikami.

Jestem za wymiana centralki także.

Godzinę temu, Ryba871 napisał:

Centralny z netflixa w systemie dd+ brzmi płasko i trochę kłuje w ucho,ale już w truehd z blue-ray ma większą głębie i da sie tego słuchać,tak samo jest z surround'ami.

Zobaczymy jak w muzyce jazgoczą Klipsch,bo wydaje mi się,że dla takiego laika jakim jestem w systemach hi-fi i w porównaniu do Jamo będą wypasione 😉

W większości amplitunerów pod szybki menu masz efyczje traka lub inną centralnego. 

19 minut temu, jacek99 napisał:

Dawno temu miałem ten amplituner. Miałem też z nimi Jamo S608. Dźwięk wydobywający z tych kolumn to koszmar. Wymieniłem na Melodika BL40. Dzień do nocy...

Agree

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

W większości amplitunerów pod szybki menu masz efyczje traka lub inną centralnego.

A co to jest ?

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Nie wiem czy teraz tak można otwarcie mówić o nich słabe? Kiedyś to było zakazane na forach. Dystrybutor jamo nie lubił się z takimi użytkownikami.

A dlaczego było zakazane? To nie ma wolności słowa na forach i w przestrzeni publicznej? Jakby rodem z Korei PŁN....

Godzinę temu, jacek99 napisał:

Rozumiem,że amplituner dalej użytkowałeś po przejściu na Melodika BL40?

Oczywiście. W wielu salonach mają te kolumny to sobie możesz je i innych posłuchać i sobie sam zdecydujesz co Ci najlepiej odpowiada.

Jak dasz radę to lepiej weź swój amplituner do odsłuchu.

Edytowane przez jacek99
W dniu 12.01.2025 o 17:11, Ryba871 napisał:

Witam.

Moja zabawa z hi-fi zaczęła się dosyć niewinnie,ponieważ 10 lat temu kupiłem zestaw kolumn Jamo S626 HCS 5.1 plus jakiś amplituner bodajże AVR-X2000 - Denon, który po paru latach się spalił. Po okołu roku czasu od tamtego momentu nabyłem od znajomego Onkyo TX-NR609 za około 400 zł i ku mojemu zaskoczeniu dźwięk nabrał lepszego brzmienia i tak siedzę na nim już z 3 rok,dodatkowo z 6 miesięcy temu(coś mi podpowiadało) wymieniłem kable na OFC melodika 2x2,5m 4mm2 i całą resztę,oczywiście nie zapominając o subwoofer'ze 🙂 

Ku mojemu zaskoczeniu,jak to wielu ludzi w internecie pisze na forach "opadła zasłona",a zestaw nabrał "głębi" i teraz można z czystą przyjemnością posłuchać muzyki 🙂

Do rzeczy,bo mógłbym pisać i pisać,a przyszła pora "chyba" na wymianę,bo szukam już czegoś lepszego 🙂

Na sam początek chciałbym wymienić kolumny frontowe JAMO S626 tylko na co do Onkyo TX-NR609,bo chciałbym poczuć "kolejną różnicę"?

Zastosowanie raczej uniwersalne,bo słucham muzyki(spotify,yt),oglądam filmy(netflix,prime) i gram w gry 🙂

Masz takie same odczucia. Też miałem denona i też mi się uszkodził co opisywałem w innym wątku 😎

Onkio to zdecydowanie lepszy wybór niż to co miałeś wcześniej 😀 ,z kolumn to może coś z quadrala albo tannoy. A to mają być nowe czy używki ????

20 godzin temu, Ryba871 napisał:

A co to jest ?

A dlaczego było zakazane? To nie ma wolności słowa na forach i w przestrzeni publicznej? Jakby rodem z Korei PŁN....

Rozumiem,że amplituner dalej użytkowałeś po przejściu na Melodika BL40?

Wybacz czasem to forum płata figle pisząc z telefonu. 

Chodziło mi o możliwości edycji kolumny centralnej z menu szybkiego dostępu obecnie szczerze ci powiem nie pamiętam gdzie to jest w amplitunerach Onkyo. Ale raczej taka funkcja nadal tam występuje 

No tak. Niestety ale tak cenzura tutaj też działa i jeżeli napiszesz coś złego o produkcie którego akurat ktoś obserwuje No to 🙂

2 godziny temu, Ryba871 napisał:

Nowe i idę w Klipsch,a Quadrale miałem kiedyś okazję słuchać u znajomego właśnie z tym onkyo i całkiem nieźle to brzmiało

Które klipsch?

Jutro jadę umówić się na odsłuch i chcę przetestować parę zestawów,ale coś mi podpowiada,że wybór padnie na Klipsch RP-5000F II,centralny RP-504C II, Sourround RP-500M II,a w przyszłości wymienię dodatkowo bas i amplituner,bo wiadomo "budżet nie jest z gumy,jak ucho" 😉

• 3 tygodnie później...

To Onkyo gra też fajnie z mission m34i. 

W końcu udało mi się połączyć przednie kolumny klipsch rp 600f II z Onkyo tx-nr 609 i jestem bardzo zadowolony w stereo,jak i kd 🙂

W następnym miesiącu wymiana centralnego na rp-504c II 🙂

Czy po tym wszystkim wymienić jeszcze amplituner minimum na Onkyo 7100?

Czy w brzmieniu będzie będzie dodatkowa przestrzeń i szczegółowość w kd i stereo?

6 godzin temu, Ryba871 napisał:

końcu udało mi się połączyć przednie kolumny klipsch rp 600f II z Onkyo tx-nr 609 i jestem bardzo zadowolony w stereo,jak i kd 🙂

No to dobrze o to w tym chodzi 🙂

następnym miesiącu wymiana centralnego na rp-504c II 🙂

Petarda! Polecam.

Czy w brzmieniu będzie będzie dodatkowa przestrzeń i szczegółowość w kd i stereo?

Seria 7 gra bardzo złożonym dźwiękiem do serii 6 więc nie. 

ALE

W modelu 7100 jako pierwsze z serii 7 ma włożoną już seryjnie kalibrację Dirac. A ona zmieni sporo względem tej accu eq która jest w 6. Więc tak. 

9 godzin temu, Ryba871 napisał:

Dokladnie jak Piotr pisze, dla tej kalibracji Dirac warto bo accu eq w 609 jest slabe.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

7 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Seria 7 gra bardzo złożonym dźwiękiem do serii 6 więc nie. 

ALE

W modelu 7100 jako pierwsze z serii 7 ma włożoną już seryjnie kalibrację Dirac. A ona zmieni sporo względem tej accu eq która jest w 6. Więc tak. 

3 godziny temu, rafa napisał:
13 godzin temu, Ryba871 napisał:

Dokladnie jak Piotr pisze, dla tej kalibracji Dirac warto bo accu eq w 609 jest slabe.

Trochę nie rozumiem tego zdania, ponieważ się wyklucza z jednym, aczkolwiek wielkim ALE i jest nim system Dirac

Jeżeli możecie wytłumaczcie mi łopatologicznie co to zmieni w brzmieniu kd i stereo i czy sam amplituner coś jeszcze doda od siebie.....

W dniu 17.01.2025 o 13:17, fanatyk muzyki napisał:

Masz takie same odczucia. Też miałem denona i też mi się uszkodził co opisywałem w innym wątku 😎

Onkio to zdecydowanie lepszy wybór niż to co miałeś wcześniej 😀 ,z kolumn to może coś z quadrala albo tannoy. A to mają być nowe czy używki ????

Kolumny już zakupione i teraz przyszedł czas na wymianę centralnego oraz zastanawiam się, czy lepszy ampli tutaj jeszcze coś doda w stereo i kd

1 godzinę temu, Ryba871 napisał:

Kolumny już zakupione i teraz przyszedł czas na wymianę centralnego oraz zastanawiam się, czy lepszy ampli tutaj jeszcze coś doda w stereo i kd

Możesz zmienić na tego onkyo co myślałeś. To bezpieczny wybór a i jeśli zależy Ci na dobrym dźwięku w stereo to tym bardziej 😎😁

Trochę nie rozumiem tego zdania, ponieważ się wyklucza z jednym, aczkolwiek wielkim ALE i jest nim system Dirac

Jeżeli możecie wytłumaczcie mi łopatologicznie co to zmieni w brzmieniu kd i stereo i czy sam amplituner coś jeszcze doda od siebie.....

No właśnie dlatego tak specjalnie napisałem powtórzę jeszcze raz jeżeli chodzi o sam układ wzmacniający to seria 7 seria 6 grają praktycznie tak samo. Natomiast nowa seria 7 amplitunerów Onkyo ma znacznie lepszą kalibrację więc finalnie w brzmieniu kinowym wyciągniesz zdecydowanie więcej. 

W stereo rz50 będzie lepszy o klasę. Jednak to będzie wciąż amplituner kina domowego i będzie tak brzmiał. Jeżeli szukasz połączenia No to dopiero anthem albo Arcam.

15 minut temu, Piotr Sonido napisał:

W stereo rz50 będzie lepszy o klasę. Jednak to będzie wciąż amplituner kina domowego i będzie tak brzmiał. Jeżeli szukasz połączenia No to dopiero anthem albo Arcam.

Ok,ale chodzi tutaj o to,że będzie grał tylko głośniej?

Godzinę temu, Ryba871 napisał:

Ok,ale chodzi tutaj o to,że będzie grał tylko głośniej?

Nie 😀

Piotr napisał ci że koniec końców uzyskasz też lepszy dźwięk który da ci fun nie tylko w kinie ale też stereo 💪😀

8 godzin temu, fanatyk muzyki napisał:

Możesz zmienić na tego onkyo co myślałeś. To bezpieczny wybór a i jeśli zależy Ci na dobrym dźwięku w stereo to tym bardziej 😎😁

6 godzin temu, fanatyk muzyki napisał:

Piotr napisał ci że koniec końców uzyskasz też lepszy dźwięk który da ci fun nie tylko w kinie ale też stereo 💪😀

Na tym moim starym Onkyo tx-nr 609 jest na prawdę przyzwoicie, ale jeżeli piszecie, że 7100 poprawi tylko efekty w kd,a  RZ50 da lepsze brzmienie o klasę wyżej w kd i stereo to może warto zacząć zbierać pieniądze na ten właśnie model, bo rozumiem, że te "anthemy i arcamy" kosztują ponad 10k 😄 

Chyba,że jest jeszcze jakieś inne rozwiązanie, o którym nie wiem 😅

Przede wszystkim trzeba samemu posłuchać bo to że ktoś coś pisze niewiele znaczy. Posłuchać ze swoimi kolumnami, w swoim pomieszczeniu i swojego materiału muzyczno-filmowego.

22 godziny temu, Ryba871 napisał:

Jeżeli możecie wytłumaczcie mi łopatologicznie co to zmieni w brzmieniu kd i stereo

W uproszczeniu: załóżmy, że masz 5 identycznych kolumn... ale każda gra w nieco innej akustyce, więc dźwięk każdej jest nieco inaczej zniekształcony. Efekt taki, jakbyś miał 5 nieco innych kolumn 🙂

DSP mierzy te różnice i dla każdej kolumny z osobna tworzy indywidualne EQ oraz korektę czasową. W efekcie każda kolumna gra nieco inaczej, ale po przejściu przez nieco inną akustykę, do ucha dochodzi jakby wszystkie 5 było identyczne. 

Więc co z brzmieniem? Na tym etapie jakby nic, bo brzmienie jakby się nie zmieniło, ale system zaczyna grać (ja to nazywam) kulturalnie. Dźwięk precyzyjny nie tylko w brzmieniu ale też lokalizacji źródeł pozornych.

Następna sprawa to usunięcie spowodowanych akustyką peaków, czyli podbić rzędu +20dB. Tu już pojawia się wyraźnie poprawa, polegająca na usunięciu wyraźnie słyszanych wad, typu buczenie basu.

Dopiero teraz pojawia się funkcja, z którą niektórzy mylą DSP: można zrobić dowolną krzywą i w dowolny sposób kształtować brzmienie. A także poprzez DSP jest realizowana synchronizacja sub-a z kolumnami.

Tyle w teorii - w praktyce nie każde DSP ma wszystkie funkcje, a kształtowani brzmienia ograniczone jest możliwościami kolumn. Ale o negatywne opinie użytkowników trudno. W dzisiejszych czasach zakup AVR bez DSP to nonsens.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

DSP w amplitunerach kina domowego jest standardem od lat w takiej czy innej formie od prostych systemów typu ręczne wprowadzanie opóźnień, poziomów i korekty charakterystyki częstotliwościowej po bardziej wyszukane aplikacje z mikrofonem pomiarowym i autokalibracją. Czy autokalibracja jest lekiem na całe zło? Jak można przeczytać w wielu tematach na forum niekoniecznie dlatego napisałem, żeby posłuchać sprzętu w swoim pomieszczeniu, ze swoimi kolumnami na swoim materiale.

• Pokaż nowe odpowiedzi