Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc przy wyborze kina domowego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, jestem zielony w temacie audio, ale w końcu chciałbym zainwestować w moje pierwsze kino domowego i napaliłem się na Polk Audio Reserve, tylko nie wiem czy metraż/Feng shui pozwala mi na taką inwestycje. Pokój z dość niestandardowy kształcie, tylko nie wiem jak z akustyką i czy to nie za duży overkill z seria Reserve. Do tego co na zdjęciu (ewentualnie r500/r100) planowałem jeszcze Amplituner Denon AVR-X2800H. Na wcześniejszym etapie rozważałem również Wilsony Raptor/Viper. Zakup planuje głownie pod ps5 i muzykę, czasami jakiś film ale to rzadziej. Byłbym bardzo wdzięczny za sugestie, porady, skinięcie głowa 😊

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/169081-pomoc-przy-wyborze-kina-domowego/

Cześć 🙂

Polki Reserve to bardzo wdzięczne opcje do kina domowego, ale skoro głównie muzyka i gry - byłbyś w stanie określić procentowo ile czego będzie? Może jakieś stereo, ewentualnie 2.1 będzie opcją bliższą Twoim oczekiwaniom 🙂 

Ogółem w teorii możesz iść nawet w R200 na front i R100 na surround, a bas uzupełniać cały czas subwooferami - w KD i tak zalecane jest odcięcie na 80 Hz 🙂

Co do ampli, to Denon gra dość ciepło i spokojnie, niektórzy wolą z Polkami coś bardziej żywiołowego, jak np. Onkyo TX-NR6100 🙂 

W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

hej:)

Dziękuje za odpowiedz :). A co do kina to myślałem już przyszłościowo, by kupić coś co by się sprawdziło nawet w większym pomieszczeniu, ale obawiałem się żeby w obecnym było tez ok. Jeśli chodzi o procentowy rozkład to myślę ze jest tak 70-30 na korzyść konsoli.:) Jestem już raczej przekonany do 5.1, ale ciągle myślę co dokładnie, czy na takim metrażu to nie jest za dużo. 😉

Witaj,

z naszej oferty warto zerknąć na zestawy zbudowane w oparciu o amplitunery Yamaha oraz kolumny marki Indiana Line. 

Z tyłami może być kłopot z uwagi, że kanapa stoi pod samą ścianą. Wchodzą w grę głośniki tylne instalacyjne ścienne? Da się tam pociągnąć przewody?

W jakim budżecie max chciałbyś się zamykać? 

Przykładowy zestaw Yamaha/Indiana:

RXV-6A+ Diva 5 +Diva 3 + Diva 7 + Basso 880 

Tyły można podmienić na mniejsze, bezprzewodowe Yamahy MC20 albo na instalacyjne. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

hej:)

Dziękuje za odpowiedz :). Kanapę można przesunąć do przodu, żeby zwolnić miejsce z tyłu, wtedy głośniki na podstawkach miały by miejsce. Chodzi o to żeby miały miejsce do ściany? Na początku myślałem o 5k, wiadomo jak się co chwile dokłada coś to kwota wzrosła do 10k, ale nie potrzebujesz wszystkiego od razu wiec mogę powoli kompletować sprzęt.:)

2 godziny temu, Anathema napisał:

Jestem już raczej przekonany do 5.1

Pod granie i KD nie moze byc inaczej! Sluszny wybor 🙂

2 godziny temu, Anathema napisał:

Na początku myślałem o 5k, wiadomo jak się co chwile dokłada coś to kwota wzrosła do 10k, ale nie potrzebujesz wszystkiego od razu wiec mogę powoli kompletować sprzęt.:)

Jak juz na czyms oszczedzic to dwie kolumny surround ale 3 kolmny frontowe + dobre mocne ampli to koniecznosc zeby sie cieszyc z dzwieku.

W dniu 15.01.2025 o 13:00, Anathema napisał:

i czy to nie za duży overkill z seria Reserve.

Pod jakim wzgledem? Kalibracja amplitunera ogarnie i skoryguje przynajmniej czesc wad pokoju. To fajny wybor.

Z Onkyo bym laczyl.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

4 godziny temu, Anathema napisał:

Jestem już raczej przekonany do 5.1, ale ciągle myślę co dokładnie, czy na takim metrażu to nie jest za dużo. 😉

Nie będzie za dużo 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

15 godzin temu, rafa napisał:

Pod jakim wzgledem? Kalibracja amplitunera ogarnie i skoryguje przynajmniej czesc wad pokoju. To fajny wybor.

Z Onkyo bym laczyl.

Dziękuje za pomoc :)). Pod tym względem, że w względnie małym pomieszczeniu dźwięk z większych głośników może się nienaturalnie rozchodzić, ale masz racje, że w ampli można wszystko ogarnąć. 🙂A jakiego Onkyo byś polecił?

18 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Z tyłami może być kłopot z uwagi, że kanapa stoi pod samą ścianą. Wchodzą w grę głośniki tylne instalacyjne ścienne? Da się tam pociągnąć przewody?

Te kolumny mogę spokojnie wyciągnąć do przodu przed kanapę, ewentualnie kanapę do przodu, tylko nie wiem jak lepiej dla kolumn. A ten zestaw Indiana też bardzo fajny 🙂 poczytam sobie o nim 🙂

15 godzin temu, rafa napisał:

Jak juz na czyms oszczedzic to dwie kolumny surround ale 3 kolmny frontowe + dobre mocne ampli to koniecznosc zeby sie cieszyc z dzwieku.

Czyli z tylu mogę dać spokojnie r100, ewentualnie może cos innego ale nie wiem co. 🙂

14 minut temu, Anathema napisał:

A jakiego Onkyo byś polecił?

W zasadzie to najwyzszy model na jaki cie stac. Na wzmocnieniu nie warto oszczedzac bo ma bezposredni wplyw na wrazenia podczas seansow.

18 minut temu, Anathema napisał:

Te kolumny mogę spokojnie wyciągnąć do przodu przed kanapę, ewentualnie kanapę do przodu, tylko nie wiem jak lepiej dla kolumn.

Jedna lewa na sciane boczna a druga z prawej na polce sciennej. Kanaly surround (w ukladzie 5.1) powinny byc z boku pozycji odsluchu lekko z tylu. Po rysunku widac ze masz na to warunki - nawet troche podobne do moich.

Kalibracja zalatwi reszte. Ja mam panel tlumiacy na scianie za plecami.

29 minut temu, rafa napisał:

W zasadzie to najwyzszy model na jaki cie stac. Na wzmocnieniu nie warto oszczedzac bo ma bezposredni wplyw na wrazenia podczas seansow.

Wiadomo, ze im wyższy tym lepiej, ale jestem zielony w tym temacie, wiec jaki model byś polecił?

i widzę ze jest okazja na ibood na polkowy sub, gorszy od tego hts10, ale czy będzie tez ok?

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, rafa napisał:

Jedna lewa na sciane boczna a druga z prawej na polce sciennej. Kanaly surround (w ukladzie 5.1) powinny byc z boku pozycji odsluchu lekko z tylu. Po rysunku widac ze masz na to warunki - nawet troche podobne do moich.

Kalibracja zalatwi reszte. Ja mam panel tlumiacy na scianie za plecami.

te tylnie to chciałem na podstawkach, wiec mogę je wyciągnąć przed ścianę dużo, chyba ze zamontowane przy ścianie będą lepiej grać?

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Anathema napisał:

te tylnie to chciałem na podstawkach, wiec mogę je wyciągnąć przed ścianę dużo, chyba ze zamontowane przy ścianie będą lepiej grać?

Ale nie chcesz ich wypychac przed sciane tylko tak zeby graly z boku, minimalnie z tylu i w kierunku ucha. Ale powyzej wysokosci ucha 60-90cm.

11 minut temu, Anathema napisał:

Wiadomo, ze im wyższy tym lepiej, ale jestem zielony w tym temacie, wiec jaki model byś polecił?

NR6100 jest w podobnym budzecie co ten Denon. Choc osobiscie to nizej niz seria RZ bym nie celowal 😉

20 minut temu, Anathema napisał:

i widzę ze jest okazja na ibood na polkowy sub, gorszy od tego hts10, ale czy będzie tez ok?

Powiem szczeze ze dla mnie to kupa ten sub 😉

Doloz te pieniadze do ampli. Kiedys dokupisz prawdziwy sub 😄

17 minut temu, rafa napisał:

Powiem szczeze ze dla mnie to kupa ten sub 😉

Doloz te pieniadze do ampli. Kiedys dokupisz prawdziwy sub 😄

😄 i dzięki za konkretna odpowiedz, bo myślałem ze nie ma dużej różnicy w porównaniu z hts.

A Ty jaki masz sprzęt u siebie? Będę powoli kompletował, oczywiście najgorzej będzie wyrwać podłogówki w rozsądnej cenie a potem to już z górki. Naprawdę dziękuje za cenne rady i wskazówki :).

Obecnie mam ampli Anthem + zasilanie frontow z koncowek wzmacniacza Gato. Fronty Open baffle na 15" zrobilem sam. Central 3 drozny w obudowie zamknietej tez zrobilem sam a surroundy na Dipolach klipscha.

Mialem kilka ampli Onkyo i Marantza (jeden maly jeszcze w sypialni uzywam) i z tych, Onkyo zawsze graly mi najlepiej. Kolegow Denony ktore testowalismy uwazam lepsze byly od Marantz ale Onkyo granie stawiam wyzej.

Z kolumn pod KD to mialem male Harmany, potem Klipsch caly duzy set , potem Tannoy. Klipsch gral z najwieksza werwa - ale troche jazgotal przy muzyce😄

A no i Dali Zensor do dzis w sypialni uzywam. Bez suba, central duzo dolu daje i wystarcza w takim pomieszczeniu i poziomie glosnowci. Choc mam plany zbudowania kolejnego centrala do sypialni.

1 godzinę temu, rafa napisał:

Obecnie mam ampli Anthem + zasilanie frontow z koncowek wzmacniacza Gato. Fronty Open baffle na 15" zrobilem sam. Central 3 drozny w obudowie zamknietej tez zrobilem sam a surroundy na Dipolach klipscha.

Mialem kilka ampli Onkyo i Marantza (jeden maly jeszcze w sypialni uzywam) i z tych, Onkyo zawsze graly mi najlepiej. Kolegow Denony ktore testowalismy uwazam lepsze byly od Marantz ale Onkyo granie stawiam wyzej.

Z kolumn pod KD to mialem male Harmany, potem Klipsch caly duzy set , potem Tannoy. Klipsch gral z najwieksza werwa - ale troche jazgotal przy muzyce😄

A no i Dali Zensor do dzis w sypialni uzywam. Bez suba, central duzo dolu daje i wystarcza w takim pomieszczeniu i poziomie glosnowci. Choc mam plany zbudowania kolejnego centrala do sypialni.

Robi wrażenie, chociaż niektóre rzeczy mi dużo nie mówią 😄 Ja nie mam możliwości i zdolności na takie fajne samoróbki. Czyli w ten zestaw warto inwestować, wszystko będzie się zgrywało, tylko z tylu dać tańsze r100, a ampli to NR6100. A co sadzisz o tych z postu wyżej:? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumn nie znam ale Yamahy miały bardzo słaby system kalibracji YBAO przez co dla mnie jest zupełnie skreślona.

Onkyo ma Dirac! 😉 Chyba najlepszy obok ARC Anthema.

Cześć.

Rx-V6a + Diva to przyzwoity zestaw na start. Sam mam poprzednie modele (diva 660, centralny 752, no i 262). Naturalne brzmienie, które nie męczy i można godzinami słuchać. YPAO daje radę, no ale wiadomo -z dirac nie wygra. 

U mnie jest bardzo podobny układ salonu (otwarty) tylko w metrach inaczej i np. ta mini wnęka na froncie ma trochę ponad 3m i to wcale wielkiej swobody nie daje, a Ty masz tam 2,5m, więc ciasno z szafką rtv=180 - możesz podstawkowe modele rozważyć na froncie (i tak docelowo będzie sub to odetniesz na 80Hz).

Na surround miałem divy 262 (spory klocek), ale finalnie wylądowały na ścianie MA bronze fx. To inny charakter grania niż diva, ale dla surround nie ma to większego znaczenia, a zgrabnie sobie wiszą za wypoczynkiem, nie zabierają miejsca no i bipole dają większe poczucie przestrzeni niż kierunkowe modele.

Diva z Yamahą to bezpieczny i uniwersalny wybór 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Dziękuje wszystkim za pomoc i porady🤗 :)). Będę powoli kompletował sprzęt i tylko jedno mnie jeszcze martwi, jak wygląda kalibracja w ampli? Człowiek który pierwszy raz się do tego zabierze ogarnie w miarę, czy potrzeba jakiegoś specjalnego poradnika który poprowadzi go krok po kroku?

18 minut temu, Anathema napisał:

jak wygląda kalibracja w ampli

to jest dziś dużo prostsze niż kiedyś. Na początek wszystko zepnij po HDMI, jeden HDMI ARC do TV do odpowiedniego wejścia też ARC. Kalibrację zrób dołączonym mikrofonem. 

19 minut temu, Anathema napisał:

czy potrzeba jakiegoś specjalnego poradnika który poprowadzi go krok po kroku?

instrukcja obsługi 😉

www.tophifi.pl

Gość

(Konto usunięte)
41 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

to jest dziś dużo prostsze niż kiedyś

Większej bredni nie słyszałem🤣 Kiedyś to podawałeś tylko odległości i jak duże masz kolumny oraz częstotliwość odcięcia!!! Tyle albo dla niektórych aż tyle😂😂😂 

Godzinę temu, Anathema napisał:

Dziękuje wszystkim za pomoc i porady🤗 :)). Będę powoli kompletował sprzęt

Byle byś nie płakał że za ostro 😉

23 minuty temu, MarcinRejek napisał:

Większej bredni nie słyszałem🤣 Kiedyś to podawałeś tylko odległości i jak duże masz kolumny oraz częstotliwość odcięcia!!! Tyle albo dla niektórych aż tyle😂😂😂 

A dziś elektronika robi to sama 😉

Co chcesz więcej ustawiać? 

www.tophifi.pl

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Co chcesz więcej ustawiać? 

Jak to co? Korekcję akustyki! Widać że zieloni jesteście w tym temacie... bo YAPO tego nie ma i nie potrafi... 

Jak to co? Korekcję akustyki! Widać że zieloni jesteście w tym temacie... bo YAPO tego nie ma i nie potrafi... 
Powrót w wielkim stylu! O potencjale bohatera niech świadczy fakt, że potrafi zrobić błąd w czteroliterowym akronimie! ;)

Do autora - kalibracja zazwyczaj jest łatwa. Jest dużo poradników w sieci.
Godzinę temu, MarcinRejek napisał:

a bez YPAO jak ustawi? Korektorem? No to powodzenia 😉

Wytłumacz od razu jak to zrobić. Ja podałem entry level żeby grało. Bawić się zawsze można dalej. 

www.tophifi.pl