Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki – 2-3 pary za 2500 zł/szt. (Sennheiser HD490PRO, Beyerdynamic T1, Neumann NDH30, etc.)

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, qbakos napisał:

HD490

1 godzinę temu, qbakos napisał:

NDH 30

Jedne ani drugie nie nadają się do słuchania audiofilskiego czy dla czystej frajdy.
Po pierwsze, grają w bardzo zbliżony sposób, bo korzystają z tego samego przetwornika. Po drugie i ważniejsze, nie potrafią grać cicho. Ta ich ogłaszana liniowość je gubi, bo wszystko jest bez życia - nie ma gradacji głośności dla różnych warstw i dźwięków. Odczuwalna dynamika: zerowa. Jedyne wyjście zrobić głośniej, ale wtedy zaczynają się drzeć, wwiercać w ucho. Gdyż dalej wszystko jest jak od linijki, tylko efekt jest, jak dla skompresowanej loudness war ścieżki. Męczy to okrutnie. Najwyższej góry w HD 490 nie ma, najniższego dołu także. A w tej występującej jednej warstwie ciężko wychwycić przeszkadzajki, drobne dobrzmienia i aranżacyjne smaczki (w tym te, umieszczane celowo w jednym kanale).
Dalej o HD 490... Nauszniki welurowe są przytłumione - nie da się ich obronić i wszyscy zgodnie twierdzą, że jedynie materiałowe dają akceptowalną jakość. Najzwyczajniej one powodują, że słuchawki grają czysto. Dźwięczniej. Przyjemniej i naturalniej.

NDH 30 nie mają w opcji nauszników materiałowych, więc przegrały już w samym pudełku.

Bardzo kiepskie to słuchawki, które zmuszają do zwiększania i zwiększania głośności, żeby osiągnąć interesujący dźwięk - co do zasady traktując. A tu - w obu przypadkach - jest w ten sposób i w dodatku to nic... nie pomaga. Szkoda słuchu, żeby się katować decybelami, a muzyki w tym jak nie było, tak nie ma. Bardzo nie chciało mi się pisać o tych słuchawkach, ale dla spokoju sumienia się przełamałem. Ładne są, nawet bardzo - to ich największy atut. Jedyny atut?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, qbakos napisał:

Na jakich padach testowałeś HD490 pro? Bo z tego co widzę mają dwa różne w zestawie - te "producing pads" mają więcej dołu i góry, a te drugie są bardziej wyrównane. One w ogóle mają sporo góry jak na Sennki, więc to pewnie robi wrażenie przestrzenności. Nie zamówiłem jeszcze NDH 30 i trochę chodzą mi po głowie te HD490. Nie dość, że są tańsze, to jeszcze dwa rodzaje padów i z tego co ludzie piszą to dźwiękowo bardzo podobne do NDH 30.

Na razie 60 minut ciągłego testowania tylko, ale na pewno zamówiłem ten zestaw pod sygnaturę, którą klubię jednak – wszystkie te słuchawki są spoko (HDP490 PRO, NDH30, LCD-2C, HD650). Ja lubię słyszeć muzykę w słuchawkach plus minus tak jak brzmii na zestawie Accuphase 380/480 lub jakiś dzielony preamp/poweramp z Dynaudio Contour lub KEF R7/11 lub Reference. Tak, to moje optymalne brzmienie. Delikatniejsze nieco na górze, ale rozdzielcze, dobry solidny dół i fajny środek. Żadnej przejaskrawionej góry albo dudniącego lub tępego basu. Tez nie przepadam za rzeczami ustawionymi w V, bo to niezbyt uniwersalne – nawet jeśli czasem przyjemny efekt przy kiepskich nagraniach.

I dla mnie w ramach słuchawek to nadal HD490 PRO, choć NDH30 to nie bardzo odległe – ale jednak wolę minimalnie Sennheisery. Bardziej muzykalne mi się wydają. Zupełnie się nie zgadzam z tym kolejnym wpisem tutaj, że są niemuzykalne. HD650 za takie uchodzą, a nadal HD490 PRO są bardzo zbliżone

Wygoda HD490 PRO też jest jednak rewelacyjna, bo na co mi słuchawki, które irytują na głowie i człowiek się męczy szybko. Z tego weekendowego zestawu co mam wszystkie dość wygodne (LCD-2 Classic dużo wygodniejsze niż myślałem, nie czuć tej wagi – jedynie czasem po jej wpływe potrafią się same poluzować, ale generalnie super).

Z ciekawostek nowe HD650 brzmią dużo dużo lepiej niż moje 17-letnie, więcej basu, jakoś wszystko poprawione (lub zepsute już w starych, bo niezbyt je szanowałem). Ale wg mnie to HD490PRO/NDH30/HD650 to zbliżone sygnaturą słuchawki. HD600 też w zasadzie, jednak bardzo czuć niedostatki basu w nich, oraz być może w większej ilości ten środek (najbardziej detaliczny ze wszystkich, ale nie podbity sztucznie jak wysokie w Beyerdynamic) czasem może minimalnie męczyć.

Edytowane przez Songs for Pilots
Opublikowano (edytowane)

PS. Dlaczego HD490 PRO wolę od NDH 30 – poza wygodą i większą muzykalnością jednak tych pierwszych, choć to drobne różnice – to coś mi nie pasuje w w brzmieniu talerzy (rock/elektronika/jazz) w niektórych kawałkach na NDH 30. Coś tam jest nie tak – są nieco przejaskrawione, bo znam te kawałki z super drogich monitorów Adam, Contourów, KEFów i też Audeze tak tego nie gra. Także jednak więcej przestrzeni w HD490.

Co do urody jeszcze – LCD-2 przepiękne, HD490 PRO też sa ładne wg mnie, techniczne ale spoko funkcjonalny design przemysłowy. HD650 jednak mają ten świeciący plastik, tanio to wygląda – choć te stare świecą się dużo bardziej. NDH 30 tym razem ma srebrne i są ładne, ale przez to że pałąk jest czarny i niebyt premium, to w sumie lepiej wyglądały w czarnej wersji.

Godzinę temu, Songs for Pilots napisał:

Zupełnie się nie zgadzam z tym kolejnym wpisem tutaj, że są niemuzykalne.

Halo, gdzie napisałem, że są "niemuzykalne"?

Nie użyłem takiego słowa. Napisałem, że z nimi nie pozna się struktury nagrania, nie odczuje ekspresji, konstrukcja i niuanse zostaną za zasłoną. To dużo cięższe zarzuty niż jakaś przyjemność idąca za całością cech. Jak ktoś chce stępić autentyczność, to założy pady welurowe i już ma muzykalność - znaczy w tę stronę zmieni brzmienie. A tymczasem mamy narzędzie do muzyki disco-polo, gdzie wystarczy przekazać wyraziście melodię, bez wdawania się w emocjonalność i interpretację. Ktoś powie, że słuchawki nie od tego są, żeby takie rzeczy tworzyć. Z góry więc odpowiadam: nie są też od tego, żeby zawsze takie rzeczy zatracać.

Ich niemuzykalność - w związku z rodowodem PRO - to żaden problem. To ich gen, którego należy oczekiwać.

Wokal bez ekspresji (siedzimy w XX. rzędzie sali, zamiast zdecydowanie bliżej sceny) - to jest do osobistej weryfikacji przed zakupem.

Edytowane przez Wuelem
5 minut temu, Wuelem napisał:

Halo, gdzie napisałem, że są "niemuzykalne"?

Nie użyłem takiego słowa. Napisałem, że z nimi nie pozna się struktury nagrania, nie odczuje ekspresji, konstrukcja i niuanse zostaną za zasłoną. To dużo cięższe zarzuty niż jakaś przyjemność idąca za całością cech. Jak ktoś chce stępić autentyczność, to założy pady welurowe i już ma muzykalność - znaczy w tę stronę zmieni brzmienie. A tymczasem mamy narzędzie do muzyki disco-polo, gdzie wystarczy przekazać wyraziście melodię, bez wdawania się w emocjonalność i interpretację. Ktoś powie, że słuchawki nie od tego są, żeby takie rzeczy tworzyć. Z góry więc odpowiadam: nie są też od tego, żeby zawsze takie rzeczy zatracać.

Ich niemuzykalność - w związku z rodowodem PRO - to żaden problem. To ich gen, którego należy oczekiwać.

Wokal bez ekspresji (siedzimy w XX. rzędzie sali, zamiast zdecydowanie bliżej sceny) - to jest do osobistej weryfikacji przed zakupem.

Bardzo możliwe, że po prostu mamy różne upodobania, przyzwyczajenia, nawet na końcu może i potrzeby dźwiękowe czy nawet budowę mózgu. Także tu nie ma się co spierać. Jesteśmy wszyscy różni. 

Z chęcią poznam inne słuchawki – proszę wymień jakie lubisz i z chęcią sprawdzę. Jedynie ja realnie wolę siedzieć w XX rzędzie zamiast blisko sceny tak w sumie.

PS. A propos – LCD-2C nie są jakoś daleko od Denonów AH-D7200, tak mi się wydaje. Ale nie wiem na ile dobrze zapamiętałem.

2 godziny temu, Wuelem napisał:

Jedne ani drugie nie nadają się do słuchania audiofilskiego czy dla czystej frajdy.

Mamy zdecydowanie inny gust, co już było widać po mojej ocenie Meze, które zdaje się Tobie podeszły. Mnie pasuje brzmienie studyjne. Sam o tym nie wiedziałem, dopóki nie kupiłem R70x, których teraz słucham najczęściej i wręcz cierpię jak założę inne, bo zawsze czegoś brakuje albo czegoś jest za dużo, a te słuchawki grają w punkt... tak więc nie zgadzam się, że takie brzmienie jest nudne, czy brakuje mu ekspresji. A co do głośnego słuchania... a da się w ogóle słuchać cicho na słuchawkach? 😉

Godzinę temu, Songs for Pilots napisał:

Dlaczego HD490 PRO wolę od NDH 30 – poza wygodą i większą muzykalnością jednak tych pierwszych, choć to drobne różnice – to coś mi nie pasuje w w brzmieniu talerzy (rock/elektronika/jazz)

No to jest argument, naturalne brzmienie talerzy to akurat jest podstawa. Neumanny mają zdaje się trochę większe wcięcie w samej górze pasma od HD490, więc to może być powód, bo poziom zniekształceń jedne i drugie mają bardzo niski. Coraz bardziej przekonuję się do HD490 😊

37 minut temu, Wuelem napisał:

Środek pasma gdzie masz wokal dość łatwo podbić lub obniżyć EQ, więc nie widzę problemu. Chyba, że jest słabej jakości albo bas nachodzi na średnicę, ale to już inne problemy.

35 minut temu, Songs for Pilots napisał:

PS. A propos – LCD-2C nie są jakoś daleko od Denonów AH-D7200, tak mi się wydaje. Ale nie wiem na ile dobrze zapamiętałem.

No nie wiem, dla mnie LCD-2 są duuużo bardziej rozdzielcze od Denonów, które trochę zaokrąglają detale. Trochę inna półka w tym zakresie, no i basu też Denony miały więcej z tego co pamiętam... to takie dość muzykalne granie, ale bas lekko przegięty mi się wydawał.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

16 godzin temu, qbakos napisał:

naturalne brzmienie talerzy to akurat jest podstawa.

HD 490 mają najwyższe tony przygłuszone, tępe, bez wybrzmienia. Jak gdyby ostro ucięte w którymś punkcie. Dlatego wszystko wypada szaro, nieatrakcyjnie. Gubią detale i taki stan rzeczy nie ma nic wspólnego z liniowością czy technicznymi kompetencjami sprzętu.

Po prostu tam wsadzili najtańszy driver - który jest też w 3 x ich tańszym modelu.

HD 660 S2 jest w górze pasma o niebo lepszy. W ogóle jawi się jako mistrz przy HD 490.
Cechy brzmienia są OBIEKTYWNE - nikt tu nie mówi, kto co lubi. Opisuję i wymieniam CECHY.

17 godzin temu, Songs for Pilots napisał:

Denony maja moim zdaniem bardziej sztuczny i podbity bas niż Audeze. W Audeze ten bas nie jest taki wymuszony i ma lepszą kontrolę i szybkość. Jeśli chodzi o rozdzielczość i przestrzeń to Audeze to wyższa liga  zdecydowanie 😉

Gdybyś potrzebował coś z naszej oferty to daj znać na priv 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

47 minut temu, Wuelem napisał:

HD 490 mają najwyższe tony przygłuszone, tępe, bez wybrzmienia. Jak gdyby ostro ucięte w którymś punkcie. Dlatego wszystko wypada szaro, nieatrakcyjnie. Gubią detale i taki stan rzeczy nie ma nic wspólnego z liniowością czy technicznymi kompetencjami sprzętu.

Nie będę się kłócił, bo ich nie słuchałem, ale recenzje i pomiary mówią trochę coś innego. Kolega, który pisze w wątku i je przesłuchiwał też pisał o dobrej górze. Może twój sprzęt przytłumia górę i dlatego wszystko tak brzmi... nie będę zgadywał. HD 660S2 praktycznie nie mają głębokiego basu, więc dla mnie odpadają, nawet gdyby resztę pasma miały idealną.

54 minuty temu, Wuelem napisał:

Po prostu tam wsadzili najtańszy driver - który jest też w 3 x ich tańszym modelu.

Driver to nie wszystko. Neumanny też mają ten driver, a pasmo jednak inne i z tego co ludzie piszą grają dużo cieplej.

Godzinę temu, Wuelem napisał:

Cechy brzmienia są OBIEKTYWNE - nikt tu nie mówi, kto co lubi. Opisuję i wymieniam CECHY.

Tak obiektywne, że jedne słuchawki potrafią być skrajnie różnie opisywane. Pomiarów też nie bardzo można porównywać pomiędzy recenzentami, bo każdy mierzy na czymś innym. Staram się korzystać z bazy pomiarów crinacle, ale ona jest od dawna nie aktualizowana, więc słabo z nowościami. Słyszymy też trochę inaczej, więc sorry, ale te w tej całej zabawie ciężko z obiektywnością.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

3 godziny temu, qbakos napisał:

Może twój sprzęt przytłumia górę i dlatego wszystko tak brzmi...

Gdyby wszystko tak brzmiało, to... nie dałoby się porównywać. Nielogicznie wnioskujesz.

Neumanny też mają ten driver, a pasmo jednak inne i z tego co ludzie piszą grają dużo cieplej.

One w ogóle nie mają "ciepła" w sobie. Te drugie są po prostu "martwe" i dają kiepski punkt wyjścia.

HD 660S2 praktycznie nie mają głębokiego basu

Mają najwięcej z wszystkich Sennheiserów. W takim razie po co rozważasz HD 490 lub Neumanny, skoro to jest to samo?

W przeszłości też model PRO i konsumencki były identyczne - tylko wtedy obie pary dużo tańsze.
A teraz cena HD 490 wystrzeliła. Jak zwykle szybko spadłą, ale wciąż jest solidna.
Porównywalną zrobili do Beyerdynamica DT 1990, ale to tylko zagrywka ceną - nie jakością. Do tego chwalą się 2 kompletami nauszników, gdzie Beyerdynamic od dawna ma tę możliwość. Mniej czytaj co ludzie piszą, a więcej sprawdzaj. Wtedy wyrobisz w sobie OBIEKTYWNOŚĆ spojrzenia. Od czytania co najwyżej będziesz... bieglejszy w czytaniu. Nie w słuchaniu.

Edytowane przez Wuelem
7 godzin temu, Wuelem napisał:

Gdyby wszystko tak brzmiało, to... nie dałoby się porównywać. Nielogicznie wnioskujesz.

Raczej logicznie. To Ty wyznajesz jakieś dziwne teorie, że wszystko co jest po drodze do przetwornika gra tak samo... nie wiem skąd to bierzesz.

Mają najwięcej z wszystkich Sennheiserów. W takim razie po co rozważasz HD 490 lub Neumanny, skoro to jest to samo?

W jakim sensie to samo? Spójrz na pierwszy lepszy pomiar - przeczież HD 490 to są armaty basowe przy serii 6xx, to samo Neumanny. W serii 6xx bas się zwija przy 100-120 Hz. Tu nie trzeba nawet niczego czytać, wykresy mówią wszystko.

Wtedy wyrobisz w sobie OBIEKTYWNOŚĆ spojrzenia. Od czytania co najwyżej będziesz... bieglejszy w czytaniu. Nie w słuchaniu.

Tu masz rację, ale wszystkiego przesłuchać nie jestem w stanie. HD 490 już zamówione. Zobaczymy co potrafią.

Edytowane przez qbakos

Pamiętaj, żeby wyciągać uwagą pojedyncze dźwięki z nagrań i je porównywać. Czytelność, artykulację, barwę.

8 godzin temu, qbakos napisał:

HD 490 już zamówione.

Gratuluję. Życzę ciekawych i obiektywnych wniosków :-).

* * *

Moją jedyną motywacją dla wpisów jest to, żeby nie krzywdzić innych słuchawek. Moim zdaniem lepszych.

1 godzinę temu, Wuelem napisał:

Moją jedyną motywacją dla wpisów jest to, żeby nie krzywdzić innych słuchawek. Moim zdaniem lepszych.

To które są te lepsze w tym pułapie cenowym? Od razu mówię, że Beyery są nie dla mnie - albo góra przegięta albo pasmo pokrzywione jak rollercoaster. Próbowałem i mnie odrzuciło, może kiedyś jak wypuszczą coś nowego... Muszą być otwarte i z wyrównanym pasmem... ja jakoś nie widzę za dużego wyboru, chyba że skaczemy mocno wyżej z ceną.

Opublikowano (edytowane)

No ja przesłuchałem tych słuchawek masę ostatnio i pozostały mi na liście jedynie takie:

Sennheiser HD800S
Audeze LCD-X
Audeze LCD-2

Audio-Technica ATH-R70xa

Rzeczywiście z perspektywy czas uważam, że te ATH-R70x, które miałem były bardzo ciekawą ofertą. Jedynie chyba nadal wolałem HD490 PRO, no nic nie poradzę. Też jednak wychowany na HD650 jestem i zmiany w HD490 PRO bardzo dobrze przyjąłem. Dokręcona góra jest dla mnie nie do przejścia zwyczajnie – to tak a propos Beyerdynamic. Też nie lubię okrągłych padów (poza Audeze).

W HD660S2 porównując do HD600/650 z pewnością bardziej podobał mi się design, te miedziane wstawki logo – ale dźwięk to niestety nie bardzo.

Za to kupiłem sobie zapasowe pady producenckie do HD490 PRO i kabel symetryczny. Na pewno jakieś jeszcze słuchawki dokupię, starałem się bardzo polubić coś bardziej ale mi nie podeszło nic.

HD 490 pro vs R70x

Postanowiłem porównać nowe Sennheisery z ATH R70x, których już używam jakiś czas i do których jest im najbliżej - po zastosowaniu EQ są naprawdę bardzo blisko... ale nie są takie same, swoją sygnaturę jednak mają. Sennki były testowane z padami producers, czyli welurowymi. Tamte drugie dźwiękowo mi nie podeszły, więc założone były tylko na próbę, do tego są mniej wygodne.

Co jest na plus: BAS - Sennheisery mają lepiej rozciągnięte niskie pasmo, pojawia się subbas, którego w R70x raczej ciężko uświadczyć. No i potrafią mocno przywalić, szczególnie jeśli utwór na to pozwala. Oczywiście jak na otwarte słuchawki, bo jeśli porównać to do niektórych modeli zamkniętych, to jednak i tak nie jest to jakaś potęga. Jeśli chodzi o bas w R70x to jest on zupełnie inny: twardszy, bardziej konturowy, jakby minimalnie lepszej jakości, ale braki w najniższym basie powodują, że trochę brakuje mu siły i realizmu - stopa perkusji brzmi jednak lepiej na HD 490 pro.

Co na minus? ŚREDNIE pasmo. R70x mają je dużo lepsze i niestety nawet wypchnięcie pasma 1-2 kHz nie rozwiązuje idealnie problemu (obniżenie pasma przy 2 kHz, które widać na wykresach jest słyszalne i bez EQ Sennheisery grają lekko wycofanymi wokalami). W Audio Technikach nie dość, że nie trzeba nic robić z tym zakresem, to mam wrażenie, że więcej się tam dzieje i jest bardziej detalicznie. Przykładowo gitary w metalu potrafią brzmieć bardziej drapieżnie na R70x. Jednak różnica nie jest jakaś bardzo duża, są to raczej detale.

GÓRA jest porównywalna w jednych i drugich. Ale nie brzmi tak samo. HD490 pro mają tą górę bardziej skupioną, a R70x grają ją jakby bardziej rozproszoną - tak to przynajmniej odbieram. Nie słychać też żadnego przytłumienia tego pasma jak czytałem w tym wątku. Jedno co rzuciło się w oczy to, że wykresy jednak trochę oszukują, bo R70x ma sporo więcej góry, a te pomiary, które widziałem mówią co innego. Zresztą nie ma to znaczenia, bo wszystko ładnie się wyrównuje po zastosowaniu EQ.

I tu dochodzimy do SCENY dźwiękowej, która moim zdaniem lepiej wypada w R70x. Jest szersza i jest to wrażenie całkowitego otoczenia dźwiękiem. W HD490 pro niby też to jest, ale trochę im jednak brakuje do ATH. Poczucie sceny dźwiękowej to trochę psychoakustyka i jest dość subiektywne, więc może być tak, że ktoś odbierze to zupełnie inaczej.

Zapomniałbym jeszcze o komforcie: tutaj HD 490 są zdecydowanie lepsze. Na moją głowę R70x jakoś nie do końca idealnie pasują, ale winny jest tam zupełny brak regulacji muszli w jednej płaszczyźnie.

Podsumowując HD 490 pro to bardzo dobry model i nie zamierzam go zwracać 😉 Ale gdybym koniecznie miał wybrać jedne słuchawki to jednak minimalnie wolę R70x.

Edytowane przez qbakos

12 godzin temu, qbakos napisał:

Nie słychać też żadnego przytłumienia tego pasma

oraz...

R70x ma sporo więcej góry

🙂 🙂 🙂

W R70X w takim razie nie słychać słabości basu, chociaż wyraźnie HD 490 mają basu więcej (też wg tej opinii).

Dół ledwie, ledwie się broni, środek słabszy, w górze niedostatki, ale...

bardzo dobry model

Dodajmy, że przy tym wszystkim również parę stówek droższy od konkurenta.

🙂 🙂 🙂

44 minuty temu, Wuelem napisał:

Dół ledwie, ledwie się broni, środek słabszy, w górze niedostatki, ale...

To jest Twoja interpretacja... a starałem się opisać wszystko w miarę dokładnie 😒 I tak, podtrzymuję, że to bardzo dobre słuchawki, mimo pewnych braków. Gdyby istniały słuchawki idealne to nie byłoby całej zabawy, ale takie nie istnieją... nawet wśród modeli wielokrotnie droższych te HD 490 dobrze się bronią. Szczególnie jeśli ktoś lubi tego typu brzmienie.

Góra jest bardzo dobrej jakości, nie słychać żeby pasmo było znacznie poszarpane czy zniekształcone. A to że jest obniżone w stosunku do R70x to nie jest żaden problem, no chyba że ktoś panicznie boi się EQ.

44 minuty temu, Wuelem napisał:

Dodajmy, że przy tym wszystkim również parę stówek droższy od konkurenta.

Jakiego konkurenta? Pytałem o to parę postów wyżej to nie doczekałem się odpowiedzi. Neumanny odpuszczam, bo nie potrzebuję kolejnych podobnie grających słuchawek.

Edytowane przez qbakos

Jakiego konkurenta? Pytałem o to parę postów wyżej

Oczywiście w kontekście Twojego wpisu - chodzi tu o R70x. Po co komplikujesz jasną sytuację?

*

Od polecania konkurencji są inne tematy, załóż osobny wątek o szukaniu dla siebie i wspomogę wyborem dużo lepszym i nawet tańszym. Nie widzę powodu do robienia reklamy, gdzie i trochę czasu trzeba przeznaczyć oraz śledzić forum, żeby potem odpowiadać na ewentualne pytania.

Gdyby istniały słuchawki idealne

Instrumenty na żywo są "idealne" i takie brzmienie - wierne im - jest celem.
I tak, są słuchawki, nawet niedrogie - grające wszystko jak trzeba.
Dla takich potem granie kapeli rockowej czy dowolnej muzyki jest testem z góry zdanym.

Bo słuchawki operują małymi ciśnieniami, więc wszystko zależy od jakości membrany.

A strojenie ma tego nie popsuć i nie wszyscy producenci grają w marketing, zamiast grać fair.

*

Ale dzięki jeszcze raz za opis. Myślę wiele pomoże, jeśli ktoś celuje w nowe... HD 560 🙂 i chce wydać więcej niż ok. 6 stówek za dodatkowe pady materiałowe, których nikt nie woli (w kontekście wygody) zamiast welurowych. Wcześnie 560-tki i HD400 były opisywane jako to samo, a teraz nagle inna liga, bo... cena wyższa. I skąd wiesz, czy NDH 30 grają tak samo, jak są przecież 4 x droższe niż 560-ki? Znajdziesz recenzje, gdzie je wychwalają (w sumie to też niedawno wprowadzony model), więc nie ma powodu podejrzewać, że jakiś forumowicz po audiofilskiemu ocenił je nie jako "bardzo dobre słuchawki".
Albo przynajmniej lepsze niż wszyscy bliscy bracia i siostry z obozu okołoproducenckiego.

Neumanny odpuszczam, bo nie potrzebuję kolejnych podobnie grających słuchawek.

Czyli recenzje o ich najlepszości kłamią...

16 godzin temu, qbakos napisał:

I tu dochodzimy do SCENY dźwiękowej, która moim zdaniem lepiej wypada w R70x.

Jest coś, w czym nie dostają batów, poza wygodą w związku z ich bardzo małą masą?

A i tak nie odniosłeś się wcale do POSZCZEGÓLNYCH brzmień i dźwięków, tylko ogólnie spoglądasz.
Mniej góry, wycofany środek, bas bez rekordów - czy to nie droga do płaskiego i nieangażującego soundu? Można ratować korekcją, ale zwykle zmienia się jedną lub parę wartości, a nie kompletnie wszystko... Sam to napisałeś, ja tylko wcześniej cytowałem, więc niesłusznie piszesz...

To jest Twoja interpretacja...

Sam napisałeś, co napisałeś. A za kolejne 3 tygodnie, to już nawet bardziej zrozumiesz, że w sedno trafiłeś.
Dlatego gratuluję trafności spostrzeżeń :- )

43 minuty temu, Wuelem napisał:

A i tak nie odniosłeś się wcale do POSZCZEGÓLNYCH brzmień i dźwięków

Nie bardzo wiem o czym piszesz. Znasz recenzenta, który tak testuje słuchawki? Bo ja sporo czytam i oglądam, ale jeszcze się z czymś takim nie spotkałem.

52 minuty temu, Wuelem napisał:

Wcześnie 560-tki i HD400 były opisywane jako to samo, a teraz nagle inna liga, bo... cena wyższa

Nie wiem czemu się tak uparłeś na tą ich cenę. Dla mnie to i tak są słuchawki w klasie budżetowej i za lepsze materiały, czy dodatkowe pady mogę dopłacić. Tym bardziej że wszyscy zwracają uwagę na dużą wygodę HD490, a przy 560 zdania są już mocno podzielone, więc dla mnie rachunek jest prosty...
Oczywiście gdybym miał już wcześniej HD560 to nie myślałbym o tym nowym modelu, ale że kupowałem teraz, to czemu nie wybrać lepszego?
A jeśli chodzi o Neumanny to zdecydowanie cenę robią tam użyte materiały (już nie plastik, tylko chyba aluminium). Ale też ich waga jest sporo większa, więc czy warto...? Nie chcę mieć kilku słuchawek, które mają podobną sygnaturę. Pewnie teraz pójdę w coś zupełnie innego... ale to za jakiś czas 😉

Godzinę temu, Wuelem napisał:

Sam napisałeś, co napisałeś. A za kolejne 3 tygodnie, to już nawet bardziej zrozumiesz, że w sedno trafiłeś.

Nie do końca, bo wyciągnąłeś pojedyncze zdania z kontekstu i na ich podstawie stwierdziłeś, że to słabe słuchawki. Mam wrażenie, że jesteś uprzedzony do tego modelu... nie wiem czemu. Napisałem, że minimalnie wolałbym R70x, bo bardzo podoba mi się ich niesamowita scena dźwiękowa, ale mają braki w niskim basie, które HD490 ładnie uzupełniają. Myślę, że to jest dobry kompromis: neutralne brzmienie z ładnie rozciągniętym basem.
Zauważ też prawidłowość, że jak słuchawki mają wyczynową górę to bas jest słabiutki... i tak jest podobno w HD800 i ATH ADX5000.

W dniu 13.02.2025 o 01:53, Songs for Pilots napisał:

Dwie pierwsze pary to jednak zdecydowanie lepsze słuchawki. DT900 PRO X ma jaskrawą górę i dół jednak w krytycznych momentach potrafi zadudnić. Srednica ciekawa, ale samej jej nie wytnę ze słuchawek

Wybacz ale chyba opis jakoś nie bardzo trafiony.. Ja ich słucham na RME ADI 2 i nie ma mowy o jakimkkolwiek dudnieniu czy też jaskrawej górze.. mam spore doświadczenie w słuchawkach i te Beyerdynamic uważam za Święty Grall jeśli chodzi o nauszniki w tym (1kzł) a nawet i wyższym przedziale cenowym... 

BTW jeśli preferujesz dźwięk plenarów to polecam Audeze mm 100.. świetny, świetny sprzęt

W dniu 10.03.2025 o 01:44, qbakos napisał:

Podsumowując HD 490 pro to bardzo dobry model i nie zamierzam go zwracać 😉 Ale gdybym koniecznie miał wybrać jedne słuchawki to jednak minimalnie wolę R70x.

Mam zamiar raz jeszcze je przetestować gdy już mam większą świadomość sygnatur różnych i swoich preferencji słuchawkowych.

W dniu 10.03.2025 o 18:15, Wuelem napisał:

Myślę wiele pomoże, jeśli ktoś celuje w nowe... HD 560

No cóż – ja jednak jestem innego zdania. Różnicę pomiędzy HD560 a HD490 PRO słyszałem wyraźnie na niekorzyść tych pierwszych. Pomijam wygodę.

W dniu 12.03.2025 o 21:28, Piniu2906 napisał:

Wybacz ale chyba opis jakoś nie bardzo trafiony.. Ja ich słucham na RME ADI 2 i nie ma mowy o jakimkkolwiek dudnieniu czy też jaskrawej górze.. mam spore doświadczenie w słuchawkach i te Beyerdynamic uważam za Święty Grall jeśli chodzi o nauszniki w tym (1kzł) a nawet i wyższym przedziale cenowym...

Obawiam się, że nie dam się przekonać to Beyerdynamic. Kompletnie nie daję radę ich słuchać. Przykro mi bardzo. Moja opinia nie jest odosobniona, więc to może kwestia upodobań. Dla mnie słuchawki mają brzemić jak sygnatury kolumn które lubię i trochę jestem za stary na dywagacje, czy ktoś tak samo słyszy. Szkoda życia Panowie. Ja szukam kogoś kto podobnie słyszy – jak @qbakos się okazuje – i lubię znać takiej osoby opinię na temat różnego sprzętu, bo jest szansa, że będę odbierał podobnie.

Nadal mój plan testowania to:

Sennheiser HD800S
Audeze LCD-X
Audeze LCD-2
Audio-Technica ATH-R70xa (chyba rzeczywiście sporo osób preferuje starszy model, więc pewnie R70x)

9 godzin temu, Songs for Pilots napisał:

Audeze LCD-X
Audeze LCD-2
Audio-Technica ATH-R70x

no to zapraszamy do Topa 😉

https://www.tophifi.pl/salony.html

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 10.03.2025 o 19:35, qbakos napisał:
W dniu 10.03.2025 o 18:15, Wuelem napisał:

A i tak nie odniosłeś się wcale do POSZCZEGÓLNYCH brzmień i dźwięków

Nie bardzo wiem o czym piszesz.

Jak się wie, co powinno się słyszeć - wiadomo, czy słuchawki to pokazują.

Bo ja sporo czytam i oglądam, ale jeszcze się z czymś takim nie spotkałem.

A po co nadmiarowo wysilać się przy reklam..., sorry - recenzjach.

jak słuchawki mają wyczynową górę to bas jest słabiutki...

Zwykła zasada, że jak nie masz przeciwwagi, to drugi skraj jest automatem lepiej eksponowany.
Typowy przypadek monitorów (kolumn), gdzie wokal jest wspaniały. Ale z basem już o wokal nie tak łatwo.

Producent przy HD 490 nie mówi NIC o jakości przetworników oraz NIC o brzmieniu.
Wprowadził pewne funkcjonalne zmiany i rozszerzenia jako nowy standard. Dla lepszej pracy - nie słyszenia.

22 godziny temu, Songs for Pilots napisał:

No cóż – ja jednak jestem innego zdania. Różnicę pomiędzy HD560 a HD490 PRO słyszałem wyraźnie na niekorzyść tych pierwszych. Pomijam wygodę.

Pomyłka, oczywiście na korzyść tych drugich, tj. HD490 PRO.

6 godzin temu, Wuelem napisał:

A po co nadmiarowo wysilać się przy reklam..., sorry - recenzjach.

Zobacz sobie kanał Headphones.com i ich recenzje. Jeśli uważasz, że to reklamy, to ja już nie wiem co nimi nie jest. Jedne z najbardziej obiektywnych recenzji słuchawek jakie czytałem/oglądałem. Chociaż ich zbyt duże kierowanie się krzywą Harmana bywa czasem irytujące, ale widzę, że to standard niemal u każdego recenzenta. Pana, którego podlinkowałeś też lubię oglądać... ale takie rozbieranie muzyki na detale to nie moja bajka. Może dlatego, że ja słucham muzyki, a nie zajmuje się jej tworzeniem, więc zupełnie mnie to nie interesuje.

5 godzin temu, Wuelem napisał:

Te słuchawki się mieszczą w budżecie: Sukcesja...

Co to za model? Z tego zdjęcia nic nie wynika 🙄

Edytowane przez qbakos

W dniu 15.03.2025 o 00:02, Songs for Pilots napisał:

Obawiam się, że nie dam się przekonać to Beyerdynamic

Spoko. Masz po prostu inne wymagania co do charakterystyki dzwieku 

• 4 tygodnie później...
W dniu 17.02.2025 o 10:27, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Inna bajka. LCD-2 Classic grają ogólnie cieplnej ale mają bardziej natarczywe te najwyższe tony. LCD-2 lepsza głębia, kultura, dynamika. Ogólnie model LCD-2f, czy lcd-2 Caribean czy też najnowsze LCD-2 padauk to inna liga niż seria Classic 😉 

Ciekawe czemu wieloletni  pracownik THF twierdzi,  że przetworniki są te same a dopłaca się za drewienko...

A w sieci kazdy plecie co innego. A to, że dol gorszy, a to że jednak góra...

A podsumowując

Bardzo cenne opisy i dyskusja. 

Poszukującym sporo pomogą.

Edytowane przez 1siedem
23 godziny temu, 1siedem napisał:

Ciekawe czemu wieloletni  pracownik THF twierdzi,  że przetworniki są te same a dopłaca się za drewienko...

a słuchali to drewienko? Jak posłuchają to będą wiedzieli, bo ja piszę o odbiorze, a nie suchych danych.

To tak jak pisać, że każda kolumna na tych samych przetwornikach zagra tak samo...

Ave 😉

www.tophifi.pl

21 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

a słuchali to drewienko? Jak posłuchają to będą wiedzieli, bo ja piszę o odbiorze, a nie suchych danych.

To tak jak pisać, że każda kolumna na tych samych przetwornikach zagra tak samo...

Ave 😉

Toż to Wasz pracownik ;)słuchał i sam stwierdził,  że brzmienie jest identyczne.

Sam chętnie porównam przy okazji.

• Pokaż nowe odpowiedzi