Skocz do zawartości
IGNORED

Pomiar kolumn głośnikowych.

Rekomendowane odpowiedzi

System pomiarowy to inwestycja jednorazowa. Lepiej kupic cos pewnego z wiarygodnym plikiem kalibracyjnym niz "podobny do oryginalu"

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

6 minut temu, rafa napisał:

System pomiarowy to inwestycja jednorazowa. Lepiej kupic cos pewnego z wiarygodnym plikiem kalibracyjnym niz "podobny do oryginalu"

A co jeśli mikrofon się zepsuje, albo go uszkodzisz? W systemie xlr wymieniasz tylko mikrofon, który jest prawie połowę tańszy od Umika i też ma kalibrację.

Podstawą jest  optymalne umieszczenie głośnika na froncie i zoptymalizowanie powierzchni wokól niego.

Tu wytłumaczenie dlaczego potrzebne te paskudne skosy wokół głosników zamiast ślicznych, kanciastych pudełek po butach ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tu moje próby: kierunkowość tej samej kolumny przy różnych częstotliwościach podziału:

Ukryta Zawartość

7b9a6406d3297f2dc9be4eaadd27b1ea_1737108792.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i właśnie o to chodzi.
Czy ten drugi wykres jest dla niższego podziału niż pierwszy?

JMA RQ900 • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

29 minut temu, pawel_luk1 napisał:

No i właśnie o to chodzi.
Czy ten drugi wykres jest dla niższego podziału niż pierwszy?

Tak- przy częstoliwości cięcia ok. 3kHz "przeskoczyłem" dyfrakcje tweetera.

Witam.

Może się przyda, znalazłem informację co jest w środku BOMGE U202: wzmacniacze JRC4558s, tranzystory na wejściu to 2SB737 i MMBT5551 (SMD), chip to najprawdopodobniej CM6646, opóźnienie 2.7ms, współpracuje z WIN11, to wszystko przy cenie 145zł.

Piotr

20 minut temu, jurek napisał:

Tak- przy częstoliwości cięcia ok. 3kHz "przeskoczyłem" dyfrakcje tweetera.

No właśnie. I to jest to, czego na osi 0 najczęściej nie widać, ale słychać. Na osi 0 jest w miarę równo, a słychać, że jest jakiś nadmiar góry. Dopiero jak się zrobi pomiary off-axis, to widzimy gdzie jest problem, a najczęściej już pod kątem 20 - 30 stopni ch-ka nie chce opadać w punkcie podziału mid/tw.
Mówimy wtedy, że podział jest za niski bo tweeter "nie wyrabia", a pewnie tweeter dałby radę, ale na płaskiej i szerokiej ścianie - tak jak widzimy to w karcie katalogowej. A tu klops - pod kątem 20 - 30 stopnie dyfrakcje układają się inaczej niż w osi 0.

No producenci tweeterów zalecaja podział np AB Acoustic na 2,6k lub wyżej. A większośc dzieli 2d na 2,3k

Edytowane przez 19710128
6 minut temu, 19710128 napisał:

No producenci tweeterów zalecaja podział np AB Acoustic na 2,6k lub wyżej. A większośc dzieli 2d na 2,3k

Producent daje ogólne zalecenia. Dużo zależy od aplikacji tweetera - od jego umiejscowienia na froncie, skosów, itp. Od współpracującego woofera też dużo zależy. Nie ma reguły. Po to właśnie jest ta nasza cała zabawa - aby znaleźć sensowny podział. 🙂

3 godziny temu, jurek napisał:

Tu moje próby: kierunkowość tej samej kolumny przy różnych częstotliwościach podziału:

Ukryta Zawartość

Próba2: Wymieniłem tweeter na nieco większy ( cewka 28mm- wcześniej 26mm), lekko skorygowałem zwrotkę. Widać tu, że jest szansa (przy sprytniejszej zwrotnicy) na lepszą kierunkowość. Na idealną nie ma szans z powodu kanciastej obudowy.

Przechwytywanie.PNG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jurek
Teraz, jurek napisał:

Ukryta Zawartość

A teraz zamontój wysokie tony nie we frezie tylko trzeba uszczelić i czy usłyszysz różnicę.

Druga sprawa że nie robisz pomiarów w komorze bezechowej. Zmiana jest widoczna na wykresie ale czy na leprze nie ma pewności bo w pomiarach biorą udział odbicia.

Ukryta Zawartość

13 minut temu, 19710128 napisał:

że nie robisz pomiarów w komorze bezechowej.

Gorzej- robocze robię na stole w salonie :) Tylko ważniejsze w duużej hali.

W dziesiejszych czasach komora bezechowa nie jest konieczna. Było chyba  o tym w tym wątku.

Tu szczegółowo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jurek
3 minuty temu, jurek napisał:

Gorzej- robocze robię na stole w salonie 🙂 Tylko ważniejsze w duużej hali.

W dziesiejszych czasach komora bezdechowa nie jest konieczna. Było chyba  o tym w tym wątku.

Spróbuj zrobić pomiar z odległości np 0,5m co wyjdzie.

2 godziny temu, 19710128 napisał:

Druga sprawa że nie robisz pomiarów w komorze bezechowej. Zmiana jest widoczna na wykresie ale czy na leprze nie ma pewności bo w pomiarach biorą udział odbicia.

Prawidłowo zrobione pomiary w zwykłym pomieszczeniu tzw. "metodą bramkowaną" nie będą zawierać odbić. 
Warunkiem poprawnej symulacji w VituxiCAD są właśnie pomiary bramkowane, inaczej to nie ma sensu.
Wszystkie wykresy, które tu wyrzuciłem nie zawierają odbić. Wykresy kolegów, wyglądają również na bramkowane.

Pomiar niebramkowany (czyli z odbiciami) wygląda tak jak poniżej (kolor czerwony), pomiar bramkowany to wykres czarny

Ukryta Zawartość

A tak wygląd pomiar Impulse Response tego głośnika (to akurat tweeter Morel ST1048)

image.thumb.png.a8c84b4d083b73637ceefb60d6ab5b4e.png

Jeśli nie było by tej tzw. "bramki", lub ten czerwony kursor ustawiłbym za pikiem pierwszego odbicia, to algorytm przeliczający impulse response na ch-kę częstotliwościową uwzględnił by to odbicie (a także kolejne) i ch-ka FR robi się po prostu poszarpana.
Cała idea pomiarów w warunkach domowych, bez komory bezechowej, opiera się właśnie na takim bramkowaniu.
Dlatego do pomiarów trzeba mieć w miarę duże pomieszczenie i ustawić oś pomiaru, tak aby odległość od frontu kolumny do mikrofonu była mniejsza od odległości do najbliższej przeszkody (ściana, sufit, podłoga), a jednocześnie odległość pomiaru powinna wynosić min. 1 m. Więc najlepiej kolumnę podnieść do góry tak aby oś pomiaru była w połowie wysokości pomieszczenia.

ARTAHandbookVersion2.4English.thumb.png.a6c6a734ea71d2d4206e161f8bab942a.png

A w praktyce u mnie wygląda to tak:
image.thumb.png.f32381ae16ebdaaf63ae5b1e1fce7a71.png
Tu akurat pomiar kontrolny w osi tweetera dla testowanej już zwrotnicy bez stolika obrotowego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pawel_luk1

I stolik obrotowy (znalazłem w końcu foto) 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) image.thumb.png.68d6382498cbf001829e2218899801e1.png

do kolumn podłogowych             nadstawka do podstawkowych

image.thumb.png.7ea3e9c86ffd50d6f0af32c067f51161.png
z podłogówką z docelowo pochylonym frontem, ale spionizowanym do pomiarów 😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pawel_luk1

1 minutę temu, 19710128 napisał:

Ładnie. Profesjonalnie to wygląda.

Czy ja wiem..... raczej amatorsko.
Ale takie coś wystarcza do zrobienia sensownych pomiarów. Trzeba się tylko trzymać kilku podstawowych zasad, o których pisałem wyżej.

Jeszcze to. Tak ustawiam mikrofon do pomiarów za pomocą lasera krzyżowego:
Dla osi XY:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) image.thumb.png.36c03a39b0ce6e839794e2033f9e8483.png

I drugi, zielony laser do kontrolowania osi Z czyli odległość od frontu do mikrofonu, tak aby dla każdego mierzonego głośnika mikrofon był ustawiony w tej samej odległości od frontu.
image.thumb.png.e415de1a6e77c96bac08f135fcae14bb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam pytanie przy pomiarach przy użyciu behringer umc202hd możemy kolumnę wysterować z wejścia słuchawkowego behringera bezpośrednio? Jeśli nie to gdzie podłączamy wzmacniacz? Pod behringera pod to samo wyjście które zostało użyte do kalibracji urządzenia z wejściem mikrofonu w loop? Komputer jest podłączony tylko kablem usb pod behringera?

Tylne wyjscie behringera (jack 6,3mm) podlanczasz do wejscia wzmacniacza. W zaleznosci od wejsc wzmacniacza (RCA, XLR, Jack) potrzebujesz odpowiedni kabel/przejsiowke

14 godzin temu, 19710128 napisał:

Mam pytanie przy pomiarach przy użyciu behringer umc202hd możemy kolumnę wysterować z wejścia słuchawkowego behringera bezpośrednio

Wyjscia sluchawkowe maja zwykle minimalna impedancje znacznie wyzsza niz impedancja dowolnych kolumn. Wiec raczej nie.

Wyjscia sluchawkowe maja zwykle minimalna impedancje znacznie wyzsza niz impedancja dowolnych kolumn. Wiec raczej nie.

Nie tylko to.

Czy moca wyjsciowa wyjscia wzmacniacza sluchawkowego rzedu miliwatow chcesz wysterowac zestawy glosnikowe do poziomu glosnosci pomiarow (70-80dB)?

To jest bez sensu
Teraz, xajas napisał:

Czy moca wyjsciowa wyjscia wzmacniacza sluchawkowego rzedu miliwatow chcesz wysterowac zestawy glosnikowe do poziomu glosnosci pomiarow (70-80dB)?

To jest bez sensu

A czy ja tak napisalem?

19 godzin temu, 19710128 napisał:

Mam pytanie przy pomiarach przy użyciu behringer umc202hd możemy kolumnę wysterować z wejścia słuchawkowego behringera bezpośrednio?

Nie. Z wyjścia słuchawkowego możliwy jest tylko pomiar impedancji, pomiar elementów LCR, oraz pomiar parametrów TS głośnika. 

19 godzin temu, 19710128 napisał:

Jeśli nie to gdzie podłączamy wzmacniacz?

Zwykle mikrofon podłącza się na lewy kanał, zatem wzmacniacz z lewego wyjścia interfejsu. Prawe wejście karty łączysz przewodem loopback z tylnym prawym wyjściem karty. 

3 minuty temu, meloV8 napisał:

Nie. Z wyjścia słuchawkowego możliwy jest tylko pomiar impedancji, pomiar elementów LCR, oraz pomiar parametrów TS głośnika. 

Zwykle mikrofon podłącza się na lewy kanał, zatem wzmacniacz z lewego wyjścia interfejsu. Prawe wejście karty łączysz przewodem loopback z tylnym prawym wyjściem karty. 

A nie powinno się jako wejścia i wyjścia używać tych które się kalibrowało z loop back?

1 godzinę temu, 19710128 napisał:

A nie powinno się jako wejścia i wyjścia używać tych które się kalibrowało z loop back?

Można, ale trzeba zrobić do tego innego jiga. Wtedy można mierzyć impedancję ze znacznie większą mocą niż tą, jaką dysponuje wyjście słuchawkowe. Czy jest to niezbędne? Nie jest.

Ale ja nie piszę o używaniu jiga. jest mi niepotrzebny.

Nie bedę też mierzył impedancji. jest charakterystyka w danych głośnika.

W dniu 21.01.2025 o 20:35, pawel_luk1 napisał:

Czy ja wiem..... raczej amatorsko.
Ale takie coś wystarcza do zrobienia sensownych pomiarów. Trzeba się tylko trzymać kilku podstawowych zasad, o których pisałem wyżej.

Jeszcze to. Tak ustawiam mikrofon do pomiarów za pomocą lasera krzyżowego:
Dla osi XY:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) image.thumb.png.36c03a39b0ce6e839794e2033f9e8483.png

I drugi, zielony laser do kontrolowania osi Z czyli odległość od frontu do mikrofonu, tak aby dla każdego mierzonego głośnika mikrofon był ustawiony w tej samej odległości od frontu.
image.thumb.png.e415de1a6e77c96bac08f135fcae14bb.png

te głośniki na zdjęciach to obudowa zamknięta?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez 19710128
  • Pokaż nowe odpowiedzi