Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Fetek, ja nie mam szczęścia z tylko ty podchodzisz do tematu z dupy strony.

Ekran ALR, pierwszy błąd.
Brak zaciemnienia, drugi błąd.
Kodi!!, to być może największy błąd, bo to nie umie odtwarzać HDR!

Kup sobie Zidoo albo inny dedykowany player.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
tak mam x7900.
To po co piszesz o jakimś nz8?

Ukryta Zawartość

51 minut temu, RAF77 napisał:

Ekran ALR, pierwszy błąd.
Brak zaciemnienia, drugi błąd.
Kodi!!, to być może największy błąd, bo to nie umie odtwarzać HDR!

a potrafisz podać chociaż jeden argument ? dlaczego ALR to błąd ? Zaciemnienie na suficie testowałem, niewielka różnica. 

Pisałem w tomacie dwa jak nie trzy razy, techniczne dema HDR wyglądają bardzo dobrze! Na android TV nie masz innych odtwarzaczy, zostaje chyba tylko plex i słaby VLC. 

Konsola, czyli KODI podłączona pod TV lub NZ8  daje bardzo ładny HDR, więc jak go nie umie odtworzyć ??? tam tak samo możesz skonfigurować obsługiwane formaty itd

51 minut temu, RAF77 napisał:

To po co piszesz o jakimś nz8?

nikt inny nie może mieć projektora ? ręce opadają..

Godzinę temu, RAF77 napisał:

No widzisz właśnie jak foto się nadaje do pokazywania, oceniania obrazu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .
Ja myślałem, że to twój "brzydki obraz" a to niby ten "ładny" był na zdjęciu.

Tak to te Twoje super ustawienia, pokaż jak to wygląda u Ciebie, łącznie z ustawieniami palyera. Daj jakiś nowszy popularny film i zrobimy porównanie.

Godzinę temu, RAF77 napisał:

Na ekranie alr i bez zaciemnienia konkretnego, nigdy nie będziesz miał super obrazu z projektora.

a jak zwlokę blaszaka i z mapowaniem tonów na fabrycznych krzywych uzyskam zaj... HDR to napiszesz w stopce że jesteś farmazon ? 😝 

bo bzdury wygadujesz jakich mało, nie pierwszy raz nie znasz swojego sprzętu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fetek

@RAF77  a czemu "Ekran ALR, pierwszy błąd." ??

@fetek  mój player daje rade z HDR, MX Player również, ale cały czas zastanawiam się nad Dune HD tym

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Fanek

Zobaczymy czy się dowiesz ;]

16 minut temu, Fanek napisał:

@fetek  mój player daje rade z HDR, MX Player również, ale cały czas zastanawiam się nad Dune HD tym

pamiętaj że wszystko jest na androidzie i za wszystko odpowiada MediaCodec, możliwości systemu i implementacji są takie same. Niewielka ale znacząca różnica to sam HW i lenistwo dostawy zewnętrznego oprogramowania. Ja np nie rozumiem dlaczego Kodi czy inni nie rozbudowali możliwości HDR skoro od ~2 jak nie 3 lat mamy solidne wsparcie po stronie systemu a układy są zgodne. Dlatego w innym wątku napisałem że od 10 lat te wszystkie odtwarzacze stoją w miejscu. 

Kiedyś nie było takiego wyboru, nie wiem co bym dzisiaj kupił, raczej pójdę w madvr+jr nie tylko ze względu na HDR

Z tego co widziałem w necie epson z HDR w bezpośrednim porównaniu radzi sobie lepiej niż x7900. Oczywiście są to opinie innych i moja na podstawie zdjęć.

Mnie też namawiano nad Madvr, wierze że poprawia jakość, ale nie chce wracać do hdmi - pc, o  nie nie, bardziej cenie sobie wygodę, którą zapewnia właśnie box. Ten co mam ma już trochę czasu i zmienił by na coś lepszego i donsalieri  dodatkowo go polecał, zadałem mu teraz kilka pytań na PM, ale chłop się rozpłynął w powietrzu, żadnej odpowiedzi dalej nie dostałem

17 minut temu, Fanek napisał:

Mnie też namawiano nad Madvr, wierze że poprawia jakość, ale nie chce wracać do hdmi - pc, o  nie nie, bardziej cenie sobie wygodę, którą zapewnia właśnie box. Ten co mam ma już trochę czasu i zmienił by na coś lepszego i donsalieri  dodatkowo go polecał, zadałem mu teraz kilka pytań na PM, ale chłop się rozpłynął w powietrzu, żadnej odpowiedzi dalej nie dostałem

oni tak mają z Raf będzie tak samo.

madvr możesz przechwytywać obraz, możliwości jest wiele ale to już trochę wydatków i zabawy. Mi też to średnio leży ale znalazłem miejsce gdzie może hałasować i mam nadzieje że okiełznam interfejs jriver. Konsole zostawiam do seriali, netfixa i całego tego badziewia. 

Troszeczkę drażnią mnie szumy i fatalne polepszacze w JVC, chce spróbować czegoś innego.

Dla mnie to niski koszt a wymiana projektora ze względu na ceny nowych nie wchodzi w grę. Chcieli uni to mają unię.

Edytowane przez fetek

Przepraszam że się wtrącam ale przeczytałem cały wątek i powiem tak, zbyt dużo zachodu dla 30 cali+ względem tego co było. A tak naprawdę to wolałbym wymienić projektor ze 100" na TV 100" dzięki któremu miałbym znacznie lepszy obraz niż to co reprezentuje projektor w nie dostosowanym pokoju, projektor na dzień dzisiejszy to tylko przy 140 calach + i tylko w 100% zaciemnionym pomieszczeniu 

14 minut temu, Pan Nikt napisał:

Przepraszam że się wtrącam ale przeczytałem cały wątek i powiem tak, zbyt dużo zachodu dla 30 cali+ względem tego co było. A tak naprawdę to wolałbym wymienić projektor ze 100" na TV 100" dzięki któremu miałbym znacznie lepszy obraz niż to co reprezentuje projektor w nie dostosowanym pokoju, projektor na dzień dzisiejszy to tylko przy 140 calach + i tylko w 100% zaciemnionym pomieszczeniu 

ze 100 na 130 cali to duży przeskok, to ekran 300cm szerokości, takich tv nie ma normalnie, te co są kosztują $$$$$.
A dwa że obraz z projektora znacznie bardziej mi się podoba dla oka niż z tv, jest taki nazwijmy "miękki"  🙂

1 godzinę temu, Fanek napisał:

donsalieri  dodatkowo go polecał, zadałem mu teraz kilka pytań na PM, ale chłop się rozpłynął w powietrzu, żadnej odpowiedzi dalej nie dostałem

No już biegnę, podwijam kiece i lece na forum,  przepraszam że musiałeś czekać 😉

1 godzinę temu, fetek napisał:

oni tak mają z Raf będzie tak samo.

TZN rozwiń temat, może też ci nie odpisałem czy coś, ... chyba że to taka uszczypliwość za te wymiane zdań  w sprawie DUNe za 500zł przepłaconej, potem 300zł a na koniec że pomyliłeś sprzęty ... 😉

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

2 godziny temu, Fanek napisał:

ale cały czas zastanawiam się nad Dune HD tym

Nie znam tego modelu ,ale z czystym sumieniem mogę Dune hd polecić.

Ja posiadam Dune hd 4k solo z kieszenią 3.5 'i powiem ci ,że robi robotę.

Zalety

Ja jestem estetą i cenię sobie wygodę. Bardzo podoba mi się przyjazny i łatwo konfigurowalny interfejs. Po starcie można sobie ustawić np ścianę z kafelkami gdzie wszystkie filmy masz w jednym miejscu łącznie z zarysem treści jak i  zwiastun.Wchodząc w dany film reszta info o obsadzie oraz dane dotyczące pliku źródłowego.

Do tego łyka wszystko łącznie z obrazem płyt i 3d.

Działa szybko i sprawnie.

Napisy do plików są pobierane ze znanych serwisów i odpalane automatycznie.Jakość skalera na wysokim poziomie.

Striming wystartowałem tylko Amazon prime i Netflix ,Aple tv chyba też działa.

Disney + nie działa 

HBO max nie sprawdzałem.

Zidoo też jest fajny ale chyba część tych rzeczy opisanych wyżej ,nie działa tak jak na Dune ,która też ma w sobie dwa systemy .Android i linux .A jak wiadomo Linux jest stabilniejszy

Jedyną rzecz na którą bym zwrócił uwagę to ta kieszeń na dysk 2.5' nie wiem czy takidysk o dużej pojemności jest łatwy do dostania. A dysk się przydaje .😁

49 minut temu, Fanek napisał:

ze 100 na 130 cali to duży przeskok, to ekran 300cm szerokości, takich tv nie ma normalnie, te co są kosztują $$$$$.
A dwa że obraz z projektora znacznie bardziej mi się podoba dla oka niż z tv, jest taki nazwijmy "miękki"  🙂

Z takiego projektora jakiego masz to rzeczywiście obraz będziesz miał petarda😂 i to jeszcze ustawiony w kącie przez co regulacje trapezowe mocno ingerują w wyświetlany obraz przez co jest jeszcze bardziej  degradowany, powodzenia

Edytowane przez Pan Nikt
Godzinę temu, Pan Nikt napisał:

A tak naprawdę to wolałbym wymienić projektor ze 100" na TV 100"

Niestety sensownego TV w cenie projektora nie dostaniesz.

50 minut temu, Fanek napisał:

ze 100 na 130 cali to duży przeskok, to ekran 300cm szerokości,

też tak uważam.

28 minut temu, donsalieri napisał:

TZN rozwiń temat, może też ci nie odpisałem czy coś, ... chyba że to taka uszczypliwość za te wymiane zdań  w sprawie DUNe za 500zł przepłaconej, potem 300zł a na koniec że pomyliłeś sprzęty ... 😉

Ogólna uszczypliwość bez dedykacji, doświadczanie z forum... Wymianę zdań wygrałeś, miałeś rację i nie widzę w tym problemu.

1 minutę temu, Pan Nikt napisał:

to jeszcze ustawiony w kącie przez co regulacje trapezowe mocno ingerują w wyświetlany obraz przez co jest jeszcze bardziej  degradowany, powodzenia

Nie ma trapezu, nie musi go korygować.

Edytowane przez fetek
Teraz, fetek napisał:

Niestety sensownego TV w cenie projektora nie dostaniesz.

50 minut temu, Fanek napisał:

Za 10 tys zł dostaniesz już dość dobry TV który zdobył nagrodę Eisa a to już coś znaczy a projektor jaki dostaniesz za te 10 tys zł? Biznesowy? Dobre i to jeszcze ustawiony w kącie, brawo👏

Teraz, Pan Nikt napisał:

Za 10 tys zł dostaniesz już dość dobry TV który zdobył nagrodę Eisa a to już coś znaczy a projektor jaki dostaniesz za te 10 tys zł? Biznesowy? Dobre i to jeszcze ustawiony w kącie, brawo👏

podaj model

7 minut temu, fetek napisał:

😎 podziękuje, wole epsona

To super z tym że ja postawię TV w pokoju i oglądam a ty musisz dostosować pokój do projektora i wydawać dodatkowe pieniądze by uzyskać zadowalający obraz a ten można uzyskać tylko z topowych projektorów, reszta to miernota 

4 minuty temu, Pan Nikt napisał:

To super z tym że ja postawię TV w pokoju i oglądam a ty musisz dostosować pokój do projektora i wydawać dodatkowe pieniądze by uzyskać zadowalający obraz a ten można uzyskać tylko z topowych projektorów, reszta to miernota 

Masz dużo racji ale powiem Ci tak, widziałem kilka większych hisense i tcl w tym budżecie i niestety ale drażni mnie przeciętna czerń, wygaszanie (przygaszanie detali) i nierównomierne podświetlanie.

Jeśli chodzi o resztą to się zgadzam w 100% i nie raz się do tego przymierzałem i przy epsonie może faktycznie bym olał projektor.

Edytowane przez fetek
26 minut temu, fetek napisał:

Nie ma trapezu, nie musi go korygować

Jak nie musi, co ty za bzdury piszesz, rzucając obraz z lewej strony na ekran to lewa strona ekranu ma np 1m wysokości zaś prawa strona oddalonego ekranu o 3 metry w podstawie będzie mieć 1,25m i tutaj już musisz ingerować w ustawienia obrazu! Ty tego nie masz bo projektor masz na wprost i nawet nie wiesz jak to działa😉 

ps. liczby są podane dla przykładu by zobrazować o co chodzi dla ludzi nie znających się

6 minut temu, fetek napisał:

widziałem kilka większych hisense

Ja stałem przed nim 2 dni temu porównując go do 83G4 od Lg ale ten jest 2 razy droższy i mniejszy o 17 cali przez co i matryca też jest inaczej skonstruowana, inna technologia itd. 

Edytowane przez Pan Nikt
1 minutę temu, Pan Nikt napisał:

Jak nie musi, co ty za bzdury piszesz, rzucając obraz z lewej strony na ekran to lewa strona ekranu ma np 1m wysokości zaś prawa strona oddalonego ekranu o 3 metry w podstawie będzie mieć 1,25m i tutaj już musisz ingerować w ustawienia obrazu! Ty tego nie masz bo projektor masz na wprost i nawet nie wiesz jak to działa😉 

pisał że LS daje radę.

bez przesady, facet ma racje co do TV rozważałeś tą kwestię ? Ja czekam na kolejną generację i wracam do tematu, nawet podwajając budżet i tak jesteśmy dużo niżej niż projektor.

5 minut temu, fetek napisał:

bez przesady, facet ma racje co do TV rozważałeś tą kwestię ? Ja czekam na kolejną generację i wracam do tematu, nawet podwajając budżet i tak jesteśmy dużo niżej niż projektor.

Tak, zmieniając projektor chwile się zastanawiałem TW9400 czy tv 100" za 10k zł cena ta sama, ale tak jak napisałem wyżej:

"ze 100 na 130 cali to duży przeskok, to ekran 300cm szerokości, takich tv nie ma normalnie, te co są kosztują $$$$$.
A dwa że obraz z projektora znacznie bardziej mi się podoba dla oka niż z tv, jest taki nazwijmy "miękki" 

Do tego izoluje się od niebieskiego światła i tv 100" to masz na ściane wielką czarną plamę, która nie wygląda to ładne jak jest wyłączone, ekran no jakoś tak nie rzuca się w oczy albo z czasem wzrok się przyzwyczaił. Projektor dodatkowo dodaje ten sznyt i efekt kinowy. Oglądam tylko wieczorami, więc używanie tv za dnia to u mnie nie argument.

Dla mnie osobiście Projektor > TV.
Ty fetek się zraziłeś bo masz ten problem z HDR, ale widziałęś na pewno galerie na AVS tego JVC, kupiłbym Dune na Twoim miejscu i stestował, jak nie będziesz zadowolony 14 dni zwrot.

@Gmow1977  faktycznie kur..... teraz zwróciłęm dopiero na to uwage jak napisałeś, dysk 2.5 cala 😕   W Twoim widze jest większy gabaryt temu 3.5" . No ale kupując już urzadzonko wolałbym nowszy 8K.

Musze to przemyśleć przez weekend. Dzięki za cenną uwage!

25 minut temu, Fanek napisał:

Ty fetek się zraziłeś bo masz ten problem z HDR, ale widziałęś na pewno galerie na AVS tego JVC, kupiłbym Dune na Twoim miejscu i stestował, jak nie będziesz zadowolony 14 dni zwrot.

tak widziałem, jak pisałem wcześniej koło HDR nie stało a jeszcze kombinowali z krzywymi. Ładne obrazki są tylko z oppo itd. Sporo ludzi mimo wszystko korzysta z fizycznych krążków.

Nie wszystkie filmy wyglądają źle, bumblebee wyglądał całkiem dobrze, kontener ts również wygląda dobrze. Nie jest to problem który do końca rozumiem.

W sumie nie jest to głupi pomysł.

Edytowane przez fetek

Byłem prawie zdecydowany na ten co podawałem wcześniej, ale wyszło z tym dyskiem 2.5" 😕

Ukryta Zawartość

Popatrze jeszcze przez weekend czy jest coś z 3.5" jeśli nie, to zamawiam ten mimo wszystko.

Dziś przez chwilę myslalem jeszcze o mini-pc (który mógłbym schować obok ampli) i MadVR, ale cena 2x jak ten Dune, dodatkowy szum i ciepło + to że cenie sobie bardziej wygode, i odpuszczam pc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Fanek

u mnie z grubsza wygląda to tak jak tutaj (przy mapowaniu tonów w kodi), darki są za ciemne a ogólna jasność na za niska. Może poszukam jakiś stary autocal i spróbuje to skalibrować.

6 godzin temu, Fanek napisał:

Nie masz pojecia o czym piszesz jak nie masz projekotra, do ignorowanych dodajemy strata czasu.

Miałem i to jeszcze z większym ekranem niż ty kolego, przy 100 calach tego nie widać ale 130 i to jeszcze w 16:9 będzie widoczne po drugie z takiego projektora obraz nie może być żyleta przy tej powierzchni i to jeszcze rzucane z boku na ekran 

Rozumiem jeszcze metoda na lusterko gdy nie mamy miejsca na typową instalację ale żeby projektor stał czy wisiał w kącie? 

6 godzin temu, Fanek napisał:

masz na ściane wielką czarną plamę, która nie wygląda to ładne jak jest wyłączone

U mnie stoją ustroje akustyczne przed TV gdy nie oglądam więc nie widzę żadnej czarnej plamy😉

Ooo, Marcin wrocił 😁

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

W dniu 13.02.2025 o 20:27, Gmow1977 napisał:

Nie znam tego modelu ,ale z czystym sumieniem mogę Dune hd polecić.

Ja posiadam Dune hd 4k solo z kieszenią 3.5 'i powiem ci ,że robi robotę.

Zalety

Ja jestem estetą i cenię sobie wygodę. Bardzo podoba mi się przyjazny i łatwo konfigurowalny interfejs. Po starcie można sobie ustawić np ścianę z kafelkami gdzie wszystkie filmy masz w jednym miejscu łącznie z zarysem treści jak i  zwiastun.Wchodząc w dany film reszta info o obsadzie oraz dane dotyczące pliku źródłowego.

Do tego łyka wszystko łącznie z obrazem płyt i 3d.

Działa szybko i sprawnie.

Napisy do plików są pobierane ze znanych serwisów i odpalane automatycznie.Jakość skalera na wysokim poziomie.

Striming wystartowałem tylko Amazon prime i Netflix ,Aple tv chyba też działa.

Disney + nie działa 

HBO max nie sprawdzałem.

Zidoo też jest fajny ale chyba część tych rzeczy opisanych wyżej ,nie działa tak jak na Dune ,która też ma w sobie dwa systemy .Android i linux .A jak wiadomo Linux jest stabilniejszy

Jedyną rzecz na którą bym zwrócił uwagę to ta kieszeń na dysk 2.5' nie wiem czy takidysk o dużej pojemności jest łatwy do dostania. A dysk się przydaje .😁

Hej możesz mi jeszcze powiedzieć jak to jest z tym Linux w Dune, tam są dwa oddzielne systemy że mozesz sobie odpalić Androida i wygląda inaczej niż te Linuxowy OS ?  Czy one działają oba razem i jest jeden wygląda OS ?

W Zidoo jest tylko Android?
W obu Android to wersja 11 tak?

Dziś tak ja YT porównywałem wyglądu obu systemów tych z 8K i Zidoo jakby ładniejszy troche dla oka, zobacz:

ZIDOO

Ukryta Zawartość

obraz.thumb.png.5c162ea8d08f96d9136382c0067878f8.png

DUNE

obraz.thumb.png.b3f25928b4e821f13535519df1eea0d1.png

obraz.thumb.png.7ac65ee76db7c505183b43c2b352db2b.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi