Skocz do zawartości
IGNORED

Nowo zakupiony Technics SL-1500C. Problem.

Rekomendowane odpowiedzi

@Rafaello_666 z tym twoim gramofonem może być jak z moim wzmacniaczem - trudna miłość 😄 

Ale tego z dekoderem satelity to bym nie wymyślił 🤷

• Moderatorzy
2 minuty temu, Gargan napisał:

@Rafaello_666 z tym twoim gramofonem może być jak z moim wzmacniaczem - trudna miłość 😄 

Dość proste, dekoder połączony z ampli kina a ampli połączone ze wzmacniaczem a wzmacniacz z gramofonem i pętla gotowa.

Sam bym tego nie wymyślił, ale miałem prawie taki sam problem. Również mam podłączone KD do wzmacniacza i wszystkie sprzęty w klasie II a wymieniłem streamer na Auralica, który jest w klasie I i się zaczęło brum brum

@Marcinus dlatego uspokajało się gdy odpiął uziemienie gramofonu w gniazdku.

Nie pomyślałem o tym, bo dla mnie nie do pomyślenia jest miksowanie kina ze stereo 😄

Dobrze, że się wyjaśniło, bo przykro by było zawieść się na Technics.

@Rafaello_666 czy automatyka nie potrzebuje określonych płyt, żeby pracować prawidłowo?

21 minut temu, Rafaello_666 napisał:

Odpalilem jeden utwór z końca płyty, żeby sprawdzić działanie automatyki podnoszącej ramię i jestem pewny, że zaświrowały obroty. Słychać bylo, że jest ewidentnie nie tak i zmienia się szybkość dźwięku. Ta automatyka też pozostawia do życzenia.

Nie powinno to tak działać, sprawdź ustawienie rozmiaru płyty, nie wiem czy w tym gramofonie jest automatyczne.

12 minut temu, Marcinus napisał:

Dlaczego?

Bo nie lubię kina domowego.

Aberracja dźwięku i marnowanie przestrzeni.

Ale jak ktoś lubi to mnie nic do tego.

10 minut temu, Ricambi napisał:

Nie powinno to tak działać, sprawdź ustawienie rozmiaru płyty, nie wiem czy w tym gramofonie jest automatyczne.

A czy to nie działa na zasadzie wykrycia oporu na igle? Może niektóre płyty są gorzej wytłoczone i ten mechanizm głupieje?

5 minut temu, Gargan napisał:

A czy to nie działa na zasadzie wykrycia oporu na igle? Może niektóre płyty są gorzej wytłoczone i ten mechanizm głupieje?

W sumie, to Technics nawet w instrukcji podaje, że ta funkcja może działać, ale nie musi. Na innej płycie ramię podniosło się po minucie dokładnie. Bardziej mnie zmartwiło to wahnięcie obrotów, wyraźnie słyszalne i trwające kilkanaście sekund. Słucham tego utworu jeszcze raz i jest to samo. Zastanawiam się czy to nie kwestia wadliwej płyty? 🤔

Kwestia obrotów, to chyba jednak wada krążka. Tak mi się wydaje, bo dzieje się to  na tym samym utworze, w tym samym, z grubsza, czasie utworu. Mam drugie wydanie tej samej płyty i tam gra ok. Obstawiam więc wadę placka. 

Jakbym miał się jeszcze czegoś czepić, to praca windy. Ogólnie, igła jest bardzo nisko nad płytą przy podniesionym ramieniu, a jej opadanie jest dość szybkie. W Pro Ject igła była wyżej, a po opuszczeniu dźwigni, opadała mięciutko i powoli. W Technicsie brak tego wdzięku. Ruszę dźwigienką i igła jest już na płycie. Chyba, że ramię jest za nisko, ale wkładka jest taka sama rozmiarowo, jak montowana fabrycznie, więc chyba nie powinno. Muszę przez weekend się wgryźć w te tematy żeby ostatecznie podjąć decyzję. 

Brzmieniowo, Technics, z ortofonem bronze, bardzo mi pasi. Jest czysto, detalicznie, a basu nie brakuje. Pod tym względem jest petarda. Zdecydowanie mniej szmerów, niż z Pro Jecta z ortofonem red. Wysokie tony i dynamika, to przepaść. A podpięte to mam do pre w PMA-1510AE. 

Godzinę temu, Gargan napisał:

Trudna miłość, szorstka przyjaźń. Tu, wielkie dzięki dla @Marcinus za naprowadzenie na problem.

55 minut temu, Gargan napisał:

@Marcinus dlatego uspokajało się gdy odpiął uziemienie gramofonu w gniazdku.

Nie pomyślałem o tym, bo dla mnie nie do pomyślenia jest miksowanie kina ze stereo 😄

Dobrze, że się wyjaśniło, bo przykro by było zawieść się na Technics.

@Rafaello_666 czy automatyka nie potrzebuje określonych płyt, żeby pracować prawidłowo?

Mam pomieszane stereo z kinem, bo oglądam też sporo koncertów z bluraya i słucham streamingu z ampli. Alternatywna opcja, to dwie pary frontowych kolumn, na co nie mam miejsca i trochę budżetu, albo przełącznik kolumn. Generalnie, wszystko działa. Psikus z anteną był nie do przewidzenia, ale dobrze, że się to wyjaśniło.

37 minut temu, Gargan napisał:

Nie podejrzewaj producentów urządzeń o tak skomplikowane i drogie rozwiązania. To działa na zasadzie nagłej zmianie prędkości przemieszczania się ramienia do środka płyty podczas odtwarzania kilku spirali rowka końcowego.

I tu przyznaję, że moja poprzednia odpowiedź, gdzie przytoczyłem rozmiar płyty jest fałszywa i dotyczy pozycji startowej ramienia.

• Moderatorzy
7 godzin temu, przmor napisał:

Nie ma regulacji wysokości windy? Automatyka podnoszenia ramienia działała wzorowo w gramofonach z Foniki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W tym modelu jest regulacja wysokości windy i wysokości ramienia (VTA)

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
8 godzin temu, przmor napisał:

Nie ma regulacji wysokości windy? Automatyka podnoszenia ramienia działała wzorowo w gramofonach z Foniki

Ukryta Zawartość

Na pewno, jest regulacja wysokości ramienia, ale to zależy od wkładki. To, że ramię wisi nisko nad płytą, to nie jest jakiś mega problem, aczkolwiek, wolałbym, żeby było ze 2 mm wyżej. I jeszcze, żeby ta winda opuszczała igłę bardziej "dostojnie". Automatyka podnoszenia ramienia zadziałała mi na jednej płycie, gdzieś po minucie kręcenia na pusto. Spodziewałem się, że zadziała to trochę lepiej. W instrukcji jest dołączony aneks, który wyjaśnia, że funkcja ta działa, albo nie. Co więcej, może też podnieść ramię w czasie odtwarzania. Sugerują, żeby w takim przypadku ją... wyłączyć. Ot, japońska technika.

10 minut temu, Marcinus napisał:

image.png

Dzięki. Nie spojrzałem na to. W domu obadam. 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Rafaello_666
  • Moderatorzy
1 minutę temu, Rafaello_666 napisał:

Na pewno, jest regulacja wysokości ramienia, ale to zależy od wkładki. To, że ramię wisi nisko nad płytą, to nie jest jakiś mega problem, aczkolwiek, wolałbym, żeby było ze 2 mm wyżej. I jeszcze, żeby ta winda opuszczała igłę bardziej "dostojnie".

Wkleiłem Ci rysunek, na którym jest instrukcja, jak regulować wysokość podnoszenia windy.

Co prawda najpierw należałoby sprawdzić, czy ramie jest odpowiednio ustawione VTA.

widzę, że pisaliśmy jednocześnie 🙂 

Generalnie, jeszcze mnie odrobinę niepokoi ten przypadek z obrotami. Zastanawiam się na ile może to być wina wytłoczenia płyty, jeśli sytuacja powtarza się na tym samym utworze. Nie miałem wczoraj za dużo czasu i przesłuchałem jeszcze dwa krążki. Na moje ucho, wszystko zagrało poprawnie, od początku do końca. Poza tym, to już chyba nie mam innych uwag. Przynajmniej na dziś.

17 minut temu, Marcinus napisał:

Wkleiłem Ci rysunek, na którym jest instrukcja, jak regulować wysokość podnoszenia windy.

Co prawda najpierw należałoby sprawdzić, czy ramie jest odpowiednio ustawione VTA.

widzę, że pisaliśmy jednocześnie 🙂 

Nie wiem jeszcze o czym piszesz z tym VTA. Jak to lajkonik. Dokształcę się i sprawdzę, o ile jest to możliwe "na oko". Jak nie, to będę się zastanawiał jak to zweryfikować.

Muszę jeszcze ten parametr sprawdzić. Coś mi się wydaje, ze ramię może być za nisko ogólnie.

Ukryta Zawartość

U mnie na pewno nie ma 8 mm. Tak oceniam na ok. 5 mm. Jak pokazuje życie, to nie ma co ufać sprzedawcy, że wszystko ustawi i trzeba samemu porobić regulacje.

Zrzut ekranu 2025-01-24 075616.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Rafaello_666
  • Moderatorzy
12 minut temu, Rafaello_666 napisał:

Generalnie, jeszcze mnie odrobinę niepokoi ten przypadek z obrotami. Zastanawiam się na ile może to być wina wytłoczenia płyty, jeśli sytuacja powtarza się na tym samym utworze. Nie miałem wczoraj za dużo czasu i przesłuchałem jeszcze dwa krążki. Na moje ucho, wszystko zagrało poprawnie, od początku do końca. Poza tym, to już chyba nie mam innych uwag. Przynajmniej na dziś.

Przy napędzie DD stabilizowanym kwarcowo, to jest raczej niemożliwe. Jeśli by się coś stało ze stabilizacją, to obroty wariowały by cały czas, na całej długości płyty.

14 minut temu, Rafaello_666 napisał:

Nie wiem jeszcze o czym piszesz z tym VTA.

VTA, SRA i wysokość ramienia - dla uproszczenia, to wysokość ramienia, czyli ustawienie ramienia równolegle do talerza/ płyty załatwia temat tych trzech literek 🙂 

19 minut temu, Rafaello_666 napisał:

mnie na pewni nie ma 8 mm. tak oceniam na ok. 5 mm. jak pokazuje życie, to nie ma co ufać sprzedawcy, że wszystko ustawi i trzeba samemu porobić regulacje.

Ortofon 2M ma wysokość 18mm, więc wg tej tabeli powinieneś ustawić na 4

21 minut temu, Rafaello_666 napisał:

Zrzut ekranu 2025-01-24 075616.jpg

Tę wysokość regulujesz windą.

image.png

3 godziny temu, Marcinus napisał:

Ortofon 2M ma wysokość 18mm, więc wg tej tabeli powinieneś ustawić na 4

Nie sugerowałbym się tym za bardzo tylko poobserwowałbym położenie igły, ja mam dl 103 (15mm) i ustawione mam na 3, tylko hedshell  AT-LT13a wiec nie  Technicsa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Renia239
  • Moderatorzy
27 minut temu, Renia239 napisał:

Nie sugerowałbym się tym za bardzo tylko poobserwowałbym położenie igły, ja mam dl 103 (15mm) i ustawione mam na 3, tylko hedshell  AT-LT13a wiec nie  Technicsa.

NO właśnie. Te dane dotyczą headshella fabrycznego Technicsa.

17 minut temu, Marcinus napisał:

NO właśnie. Te dane dotyczą headshella fabrycznego Technicsa.

Ustawiłem na 4. Headshell jest Technicsa. Na oko wygląda, że idzie równolegle. Windę minimalnie podkręciłem. Ogólnie, okazało się, że ze sklepu przyjechał z ramieniem ustawionym na 0 i w pozycji odblokowanej. Gdyby nie niska wysokość igły nad płytą, to bym pewnie nie zauważył. Niby jest w instrukcji, ale umawiałem się w salonie, że mi wszystko poustawiają. Wychodzi na to że podstawą zaufania, jest brak zaufania i dokładna kontrola. Teraz to chodzi lepiej i ta igła wolniej opada na płytę. Zważywszy na całą historię, powinienem jeszcze przeprowadzić kontrolę montażu wkładki... 

To nie jest rocket science. Materiałów na temat ustawienia wkładki w sieci pod dostatkiem. Nie to co jeden na krzyż artykuł w Młodym Techniku i rysowanie szablonu na papierze milimetrowym dziesiątki lat temu

• Moderatorzy
2 minuty temu, Rafaello_666 napisał:

Ustawiłem na 4. Headshell jest Technicsa. Na oko wygląda, że idzie równolegle. Windę minimalnie podkręciłem. Ogólnie, okazało się, że ze sklepu przyjechał z ramieniem ustawionym na 0 i w pozycji odblokowanej. Gdyby nie niska wysokość igły nad płytą, to bym pewnie nie zauważył. Niby jest w instrukcji, ale umawiałem się w salonie, że mi wszystko poustawiają. Wychodzi na to że podstawą zaufania, jest brak zaufania i dokładna kontrola. Teraz to chodzi lepiej i ta igła wolniej opada na płytę. Zważywszy na całą historię, powinienem jeszcze przeprowadzić kontrolę montażu wkładki... 

Znam temat. W dzisiejszych czasach jest wiele salonów, które oferują sprzęt gramofonowy i nawet mają teoretyczną wiedzę w tej dziedzinie, jednak brakuje im doświadczenia. Żeby poznać temat, trzeba być trochę maniakiem. W sklepach na ogół pracują młodzi ludzie, którzy się wychowali w technologii cyfrowej.

Godzinę temu, przmor napisał:

To nie jest rocket science. Materiałów na temat ustawienia wkładki w sieci pod dostatkiem. Nie to co jeden na krzyż artykuł w Młodym Techniku i rysowanie szablonu na papierze milimetrowym dziesiątki lat temu

Ukryta Zawartość

No nie jest. Natomiast, jeśli się nie ma doświadczenia, albo się zwyczajnie nie wie, że powinno się zadbać o ustawienie jakiegoś elementu, to można to nieświadomie pominąć. Tym bardziej, jeśli się umawia ze sklepem, że to wszystko będzie ustawione. Najważniejsze jednak, że na trzeci dzień od zakupu, również, dzięki pomocy biorących udział w dyskusji, udało się wybrnąć z problemów technicznych i przejść do słuchania muzyki. Co prawda, zostałem na razie bez TV, ale i tak prawie nie oglądam, więc na spokojnie muszę rozwiązać problem antenowy. Niedługo koniec umowy, więc może przejdę na dekoder w pełni internetowy. 

Może jeszcze jedno pytanie. Bawił się ktoś, kiedyś, takim zagadnieniem, jak szybkość opadania igły na płytę? W tanim Pro Ject chodziło to powoli i z gracją. W Technicsie wydaje mi się ciut za szybko. Nie wiem jaki to ma wpływ na żywotność igły, ale gdyby ten element nadawał się do jakiejś regulacji, to chętnie bym spróbował. Ktoś mi wspomniał i jakimś smarze do tego elementu, ale nie wiem czy to dobry trop.

P.S. widzę, że są takie oleje silikonowe w sprzedaży. Musze tylko pomyśleć, jaką dobrać gęstość, żeby było w sam raz.

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
17 minut temu, Rafaello_666 napisał:

Może jeszcze jedno pytanie. Bawił się ktoś, kiedyś, takim zagadnieniem, jak szybkość opadania igły na płytę? W tanim Pro Ject chodziło to powoli i z gracją. W Technicsie wydaje mi się ciut za szybko. Nie wiem jaki to ma wpływ na żywotność igły, ale gdyby ten element nadawał się do jakiejś regulacji, to chętnie bym spróbował. Ktoś mi wspomniał i jakimś smarze do tego elementu, ale nie wiem czy to dobry trop.

P.S. widzę, że są takie oleje silikonowe w sprzedaży. Musze tylko pomyśleć, jaką dobrać gęstość, żeby było w sam raz.

Samemu tego nie ruszaj. To sie reguluje lepkością smaru/oleju, jednak to juz taka czynność bardziej dla serwisanta.

Obecnie panuje trend, żeby wszystko zlecać fachowcom zamiast zrobić samemu. Miałoby to sens gdyby fachowcy byli rzeczywiście fachowcami ale tak dobrze niestety nie ma. Dlatego uważam, że pewne sprawy warto spróbować wziąć we własne i ręce aczkolwiek windę zostawiłbym póki co w spokoju.
Ewentualnie można spojrzeć tu

• Moderatorzy
4 minuty temu, przmor napisał:

Dlatego uważam, że pewne sprawy warto spróbować wziąć we własne i ręce aczkolwiek windę zostawiłbym póki co w spokoju.

Winda w technicsie to nie jest taki prosty temat. W niektórych ramionkach wystarczy jedną śrubkę wykręcić i winda jest zdemontowana.

W klonach Technicsa jest to prosta sprawa ale jak jest w Technicsie nie wiem. Nie pietrzyłbym jednak problemów już na samym starcie. Smary do kupienia w sklepach modelarskich gdyż stosuje się je w modelach samochodów zdalnie sterowanych. Lepkości na poziomie setek tysięcy cst używane są w dyferencjałach.

16 minut temu, przmor napisał:

Obecnie panuje trend, żeby wszystko zlecać fachowcom zamiast zrobić samemu. Miałoby to sens gdyby fachowcy byli rzeczywiście fachowcami ale tak dobrze niestety nie ma. Dlatego uważam, że pewne sprawy warto spróbować wziąć we własne i ręce aczkolwiek windę zostawiłbym póki co w spokoju.
Ewentualnie można spojrzeć tu

U mnie ta igła pracuje prawie tak, jak tutaj po smarowaniu. Może oczko szybciej. Może Pro Ject ma to jakoś tak rozwiązane, że chodzi bardziej miękko. Nie będę na razie grzebał, ale już wiem o co chodzi. Dzięki.

• Moderatorzy
39 minut temu, przmor napisał:

W klonach Technicsa jest to prosta sprawa ale jak jest w Technicsie nie wiem. Nie pietrzyłbym jednak problemów już na samym starcie. Smary do kupienia w sklepach modelarskich gdyż stosuje się je w modelach samochodów zdalnie sterowanych. Lepkości na poziomie setek tysięcy cst używane są w dyferencjałach.

Własnie dobranie odpowiedniej lepkości jest sztuką.

Jakkolwiek, temat chyba można uznać za zakończony. Nabyłem nowych doświadczeń i zacząłem rozumieć ludzi, mówiących o problemach z prądem 😂. Mam jednak nadzieję, że następna wymiana klocka audio będzie mniej emocjonująca, pod względem instalacji i uruchomienia. Dzięki za dyskusję. 

W dniu 24.01.2025 o 14:29, Marcinus napisał:

Własnie dobranie odpowiedniej lepkości jest sztuką.

Taki jest już sprawdzony i działa.

Lepkość 300000 CST

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi