Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki do dużego pomieszczenia które mogą stać blisko ścian

Rekomendowane odpowiedzi

Mam salon 45 m.  Z salonu otwarte przejście przez jedną ścianę na korytarz, przez drugą ścianę do jadalni. Kolumny muszę wstawić pomiędzy szafkę a ścianę. Szafka ma 180 cm. Z obu stron m miejsce na kolumny po 60 cm. Od przodu kolumny będzie około 80 cm od tylnej ściany. 
Budżet to około 10 tys (delikatnie można nadwyrężyć jak będzie sens) i sprzęt używany. Do zasilania kolumn jest Sansui Alpha 907 MR. 
Ze względu na bliskość ścian od kolumn pojawia się problem co kupić. Obecnie grają przejściowo Chario Syntar 200. Sugerowano mi Diatone DS-2000 ale ciężko dostępne i tam zalecane jest raz w roku konserwowanie zawieszenia. Po pierwsze czy ktoś to robił przez wcześniejsze lata, a po drugie trochę z tym zabawy. Za czym warto się jeszcze rozglądać?

30 minut temu, ralfs269 napisał:

Budżet to około 10 tys

Euro czy dolarów? Bo w końcu piszesz w zakładce hi-end

A Kappa9 nie zalicza się do Hi-End? Jestem w stanie kupić je za 10-12 tys. Sprzęt z epoki który kosztował tyle co kiedyś mieszkanie dzisiaj śmiało kupię za  około 10 tys a o taki sprzęt pytam wiec dlaczego miało by być EUR czy dolar?  Rozumiem takie pytanie gdybym pytał o nowy sprzęt

Moze watek Vintage poczytaj w takim razie. Niewatpliwie padly tam juz odpowiedzi na wiele twoich pytan

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Przeczytałem już wiele wątków. Jak bym znalazł odpowiedź to bym tu nie pytał. Niestety ciężko znaleźć wątek gdzie ktoś pyta o kolumny do dużego salonu które mogą stać blisko ścian. Jeśli już są takie wątki to zazwyczaj dotyczą pokoi w bloku gdzie jest 15-20 m a nie 45

51 minut temu, ralfs269 napisał:

A Kappa9 nie zalicza się do Hi-End? Jestem w stanie kupić je za 10-12 tys.

To jeszcze weź pod uwagę, czy nie będą to głośniki do kompletnego remontu. Wymiana zawieszeń, elementów zwrotnic, forniru na budowach 

Pisze na podstawie śwojego doswiadczenia. Audio w bardzo wysokim salonie 43 m2.

Zawwsze im kolumny stoja dalej od scian bocznych i tylnej dzwiek jest lepszy. Obojetnie czy to bas reflex z otworem do przodu, do tylu czy w dol, obudowa zamknieta czy linia transmisyjna. OB u siebie nie sluchalem. Buduje sie lepsza scena. Dzwiek nie jest zduszony.

Podobnie jak kolumny ustawione na srodku trawnika w moim ogrodzie gdzie nie ma zadnych scian i sufitu.

W tak duzym pomieszczeniu malutkie pudelka na buty czyli LS3/5 zagraly rewelacyjnie.

Ja bym proponował obudowy zamkniete.

Muszę przewietrzyć mój system…

14 minut temu, ralfs269 napisał:

kolumny do dużego salonu które mogą stać blisko ścian.

JBL 4343 

6 minut temu, piotrek7 napisał:

JBL 4343 

Stoja u mnie tak, ze przody odsuniete od sciany tylnej ok 150 cm. Do scian bocznych ok. 230 cm.

24 minuty temu, piotrek7 napisał:

JBL 4343 

Pomimo BR z przodu.

Godzinę temu, ralfs269 napisał:

A Kappa9

Bedziesz potrzebowac baaaardzo mocnego pieca.

Edytowane przez pmcomp

Nie rozumiem.

1. czy te 45m2 to sam salon czy lacznie z jadalnia.
Narysowany plan byl by sensowniejszy, bo decydujace jest miejsce siedzenia

2. dlaczego uzaleznisz dobor glosnikow od wilekosci pomieszczenia?

Moge w trzech roznych pomieszczeniach A B C siedzie w identycznej odklegosci od glosnikow. Czy wtedy potrzebuje rozne glosniki? Dlaczego?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_2509.thumb.jpg.5dcf356fc934070c00f1f3b15cee485c.jpg

IMG_2510.thumb.jpg.b85bb6e68861b7ba92b58ad712cbe33e.jpg

Moge tez w duzym pomieszczeniu siedziec blizej glosnikow niz w malym. I co wtedy? Jakie glosniki sa wtedy wlasciwe?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Nie jest to salon odsłuchowy tylko salon w którym muszę połączyć pasję do muzyki i funkcjonalność domu dla całej rodziny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ralfs269

Ta polokragla banka po prawej to okna?

A moze na probe kolumny pomiedzy nimi? Tam masz miejsce prawo i lewo oraz mozesz wysunac kolumny do pomieszczenia.

Tak jak chcesz to nie dosc ze scisniete pomiedzy meblami, kominkiem i scianą to jeszcze nie ma symetrii wzgledem sluchacza.

A jak jest dach (sufit) prowadzony? Płaski? Jaka wysokosc?

Edytowane przez pmcomp

2 godziny temu, pmcomp napisał:

Stoja u mnie tak, ze przody odsuniete od sciany tylnej ok 150 cm. Do scian bocznych ok. 230 cm.

Widziałem je wielokrotnie na różnych zdjęciach czy filmach przytulone do ściany. Ale skoro u Ciebie lepiej  grają odsunięte, świadczy o tym, że tak też może być. Kiedyś spotkałem się z opinią, że to zależy nie tylko od akustyka pomieszczenia, elektroniki ale także materiałów konstrukcyjnych budynku.

17 minut temu, mztv napisał:

chcesz stawiać kolumienkę przy kominku ?

Tak, kominek zrobiony ze specjalnych płyt i bok jest co najwyżej troszkę mocniej ciepły

14 minut temu, pmcomp napisał:

Ta polokragla banka po prawej to okna?

A moze na probe kolumny pomiedzy nimi? Tam masz miejsce prawo i lewo oraz mozesz wysunac kolumny do pomieszczenia.

Tak jak chcesz to nie dosc ze scisniete pomiedzy meblami, kominkiem i scianą to jeszcze nie ma symetrii wzgledem sluchacza.

A jak jest dach (sufit) prowadzony? Płaski? Jaka wysokosc?

Tak, półokrągłe to są okna, jeszcze jedno okno na skosie w przejściu do jadalni. Przy oknach stoi masa kwiatów. Do okien też nie odwrócę kanapy, więc nie ma możliwości postawić inaczej niż jest obecnie. Sufit wysokość około 270 cm. Środkiem jest obniżony o jakieś 15 cm wielkość obniżenia to mniej więcej 3x4 m

Edytowane przez ralfs269
21 minut temu, ralfs269 napisał:

tylko salon w którym muszę połączyć pasję do muzyki i funkcjonalność domu dla całej rodziny

Takie kompromisy rzadko przynosza sukces dzwiekowy.

Jest tam jakas adaptacja akutyczna? Z czego podloga?

Podobny uklad ma u siebie @Marek333. I nie sprobował innego ustawienia ani nie zrobil chociaz namiastki adaptacji. I co robi? Laduje kase w coraz to drozsze klocki szukajac poprawy dzwieku. Leczy skutki zamiast przyczyn.

No coż, ma takie prawo, jego pomieszczenie, jego sprzet, jego kasa 😉 .

Edytowane przez pmcomp

6 minut temu, pmcomp napisał:

Takie kompromisy rzadko przynosza sukces dzwiekowy.

Jest tam jakas adaptacja akutyczna? Z czego podloga?

Podobny uklad ma u siebie @Marek333. I nie sprobował innego ustawienia ani nie zrobil chociaz namiastki adaptacji. I co robi? Laduje kase w coraz to drozsze klocki szukajac poprawy dzwieku. Leczy skutki zamiast przyczyn.

No coż, ma takie prawo, jego pomieszczenie, jego sprzet, jego kasa 😉 .

Podłoga to połączenie parkietu i gresu. Przy szafce niecały metr gresu a później do kanapy parkiet i na parkiecie częściowo dywan. Ściana za sprzętem w najbliższym czasie będzie wyłożona starym deskami. 

W takich pomieszczeniach przewaznie nie przeskoczy sie pewnego poziomu i szkoda nerwow. Kupic sobie jakies Pylony i nie bawic sie w 40letni szrot.

Dodam jeszcze na bazie moich doswiadczen w takim pomieszczeniu.

Takie kompromisy rzadko przynosza sukces dzwiekowy. Szukasz pomocy, i slusznie, w celu znalezienia rozwiazania do zlego pomyslu. To nie jest dobra droga. Ja stracilem przez to kilka lat probujac zrobic system do stereo i do kina oraz jak sie okazalo w fatalnym miejscu do stereo. Bo tak mi wychodzilo z planowania na etapie projektu domu. W kinie bylo super, w stereo masakra. I nie chodzilo o sprzet tylko o geometrie przestrzenna miejsca ustawienia. Przeniesienie stereo na boczna sciane zalatwilo problem. System dostal miejsce z powitrzem z kazdej strony. Potem adaptacja akustyczna z tylu za kolumnami i na suficie … i dziala 🙂 .

Ja nie namawiam na zmiane w ciemno … mowie ustaw na chwile i sprobuj. Posluchaj co sie bedzie dzialo.

Powodzenia.

17 minut temu, piter z napisał:

W takich pomieszczeniach przewaznie nie przeskoczy sie pewnego poziomu i szkoda nerwow. Kupic sobie jakies Pylony i nie bawic sie w 40letni szrot.

A co do tego ma ten jak to nazywasz 40letni szrot? Akustyki nie przeskoczysz.

Zdziwilbys sie jak potrafi grać taki szrot. Do tego za ulamek ceny dzisiejszych hiendów.

Jesli np. JBL4350 nazywasz szrotem tzn. ze nie masz doswiadczenia jak to potrafi grac:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

3 minuty temu, pmcomp napisał:

Zdziwilbys sie jak potrafi grać taki szrot. Do tego za ulamek ceny dzisiejszych hiendów.

To ze sluchalem duzo roznych vintage o ktorych wypisywano cuda i pozniej okazywalo sie ze jest to conajmniej kiepskie i nie dziwne ze ludzie sie tego pozbywaja. Poza tym moze kiedys bylo lepsze, ale takie kolumny maja glosniki i elementy zwrotnic ktore sa dawno po dacie "przydatnosci do spozycia". Lepiej sprowadzac ludzi na ziemie zeby nie powtarzali czyichs bledow i nie marnowali czasu i pieniedzy.

4 minuty temu, pmcomp napisał:

Dodam jeszcze na bazie moich doswiadczen w takim pomieszczeniu.

Takie kompromisy rzadko przynosza sukces dzwiekowy. Szukasz pomocy, i slusznie, w celu znalezienia rozwiazania do zlego pomyslu. To nie jest dobra droga. Ja stracilem przez to kilka lat probujac zrobic system do stereo i do kina oraz jak sie okazalo w fatalnym miejscu do stereo. Bo tak mi wychodzilo z planowania na etapie projektu domu. W kinie bylo super, w stereo masakra. I nie chodzilo o sprzet tylko o geometrie przestrzenna miejsca ustawienia. Przeniesienie stereo na boczna sciane zalatwilo problem. System dostal miejsce z powitrzem z kazdej strony. Potem adaptacja akustyczna z tylu i na suficie … i dziala 🙂 .

Ja nie namawiam na zmiane w ciemno … mowie ustaw na chwile i sprobuj. Posluchaj co sie bedzie dzialo.

Powodzenia.

Ja zdaję sobie sprawę że pewnych rzeczy nie przeskoczę i do ideału sporo brakuje. Spróbować przedstawić mogę ale TV wisi też na ścianie przy kominku. Nie będę odwracał kanapy kilka razy dziennie. Raz gdy będzie ktoś oglądał a kolejny raz gdy będzie się słuchał. Próbuje zrobić co się da powoli kompletując sprzęt. Kolumny grać idealnie też nie będą dlatego chcę coś w obudowie zamkniętej żeby chociaż ograniczyć problem tego że będą stały przy ścianach

Tylko do nich potrzeba pomieszczenia:

Ukryta Zawartość

I tak byloby lepiej po odsunieciu z jeden metr od sciany.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

5 minut temu, piter z napisał:

To ze sluchalem duzo roznych vintage o ktorych wypisywano cuda i pozniej okazywalo sie ze jest to conajmniej kiepskie i nie dziwne ze ludzie sie tego pozbywaja. Poza tym moze kiedys bylo lepsze, ale takie kolumny maja glosniki i elementy zwrotnic ktore sa dawno po dacie "przydatnosci do spozycia". Lepiej sprowadzac ludzi na ziemie zeby nie powtarzali czyichs bledow i nie marnowali czasu i pieniedzy.

Tylko który nowy wzmacniacz za około 8 tys zagra na poziomie Alphy 907 po serwisie?

18 minut temu, piter z napisał:

To znaczy, ze sluchales bardzo slabych vintage. Nie tego co potrzeba. Szkoda na to czasu. Zajrzyj do watku o kolumnach vintage hi-end i napisz co sluchales z tam opisanych kolumn.

😉

11 minut temu, ralfs269 napisał:

Tylko który nowy wzmacniacz za około 8 tys zagra na poziomie Alphy 907 po serwisie?

Ta Alpha z Kappami to bedzie zle polaczenie. Ona ich nie napedzi.

11 minut temu, ralfs269 napisał:

Dlatego trzeba do niej dobrać odpowiednie kolumny. Z bezpieczna impedancją.

Ale za 8 tys mozna kupić koncowke Krella czy ML z lat 90-ych, ktore bez problemu sobie poradzą.

Edytowane przez pmcomp

4 minuty temu, pmcomp napisał:

To znaczy, ze sluchales bardzo slabych vintage. Nie tego co potrzeba. Szkoda na to czasu. Zajrzyj do watku o kolumnach vintage hi-end i napisz co sluchales z tam opisanych kolumn.

😉

Ta Alpha z Kappami to bedzie zle polaczenie.

Kappy to był tylko przykład kolumn które mieszczą się w moim budzenie a są sprzętem HI-End bo był zarzut że w tym budżecie to nie kupie dobrego sprzętu tej klasy. O Kappach nie myślałem aby je kupić

3 minuty temu, ralfs269 napisał:

Kappy to był tylko przykład kolumn które mieszczą się w moim budzenie a są sprzętem HI-End bo był zarzut że w tym budżecie to nie kupie dobrego sprzętu tej klasy. O Kappach nie myślałem aby je kupić

Bo zazwyczaj sie wtedy wypowiadaja spece, ktorzy nie maja pojecia jak graja najlepsze kolumny z lat 70-90 ubieglego stulecia. Bo ich wtedy jeszcze na swiecie nie bylo.

10 minut temu, pmcomp napisał:

Bo zazwyczaj sie wtedy wypowiadaja spece, ktorzy nie maja pojecia jak graja najlepsze kolumny z lat 70-90 ubieglego stulecia. Bo ich wtedy jeszcze na swiecie nie bylo.

Kiedyś robiło się produkty żeby wytrzymały jak najdłużej i też do tego się dobierało materiały a dzisiaj robi się żeby szybko się psuły i żeby kupić nowe. I tak się dzieje w wielu dziedzinach. Jest masa ludzi co myśli że jak nowe to dużo lepsze niż stare. To tak jak z zupełnie innej dziedziny: przez 3 lata jeździłem nowym autem. Nie było miesiąca abym nie był w serwisie. Non stop jakieś komunikaty o błędach których nie było, a od roku jeźdze 12 letnim autem tylko zupełnie innej klasy i Japońskim. Początkowo kilka rzeczy zrobiłem ale przez rok serwisu odwiedzać nie musiałem. Nic nie skrzypi i nie piszczy jak w nowym. I słyszę że miałem nowe a teraz stare. Tak i jestem z tego bardzo zadowolony. Poza aspektem wizualnym jest to bardzo dobry wybór i panowie też bym tak postąpił. 

Edytowane przez ralfs269
24 minuty temu, pmcomp napisał:

Tylko do nich potrzeba pomieszczenia:

Ukryta Zawartość

I tak byloby lepiej po odsunieciu z jeden metr od sciany.

Tu widac dlaczego sie nie da ich odsunać. Bo to jest pomieszczenie uzytkowe, a nie domowe:

image.thumb.jpeg.c1b5e44b0d0234e76eff25f000b698b7.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomijam te gramatyczne przepychanki, dyskusje o starociach i powracam do tematu.

Jesli pomieszczenie ma ponad 40m i ok. 4m szerokosci, to musi to byc „szlauch“ o dlugosci 10m

Gdybym mial takie pomieszczenie, to na pewno nie siadal byl 6m od telewizora i nie sluchal bym glosnikow w takim bezsensownym setupie. Przy takim setupie ani odleglosc od scian, ani jakosc glosnikow nie odgrywa roli
Obojetnie co tam postawisz.

Ukryta Zawartość

Oddzielil bym glosniki od TV i traktowal jako niezalezne systemy

IMG_5789.thumb.jpg.7edee980e73949639394a6f40e316836.jpg

A najlepiej odwrocic kanape i patrzec w ogrod a nie gapic sie w sciane i wejscie

IMG_5790.thumb.jpg.0a2c6c83028cc7c28732d046b1ed5280.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi