Skocz do zawartości
IGNORED

Czy to dobre sieciówki?

Rekomendowane odpowiedzi

13 godzin temu, Wito76 napisał:

Rzadko wypowiadam się na temat sieciówek

I dobrze by było utrzymać ten stan, a nawet rozszerzyć go na inne rodzaje kabli.

Produkcja grafomanii niczemu nie służy.

14 godzin temu, Wito76 napisał:

Ty masz w rodzinie inżyniera, a ja nim jestem osobiście.

Przypuszcza, że wątpię.

U mnie z TOSu dostałbyś pałę, czyli obecnie jedynkę 😄

2 godziny temu, Assassin napisał:

Oczywiście to kwestia indywidualna i jeśli ktoś kupuǰąc za powiedzmy 50% wartości swojego budżetowego wzmacniacza kabel zasilający do niego, przez co poprawi brzmienie systemu w niewielkim stopniu, zamiast odłożyć te pieniądze i kupić lepszy wzmacniacz, który w zdecydowanie większym stopniu wpłynie na poprawę brzmienia, to oczywiście wybór tej osoby i przecież nie musi ona kierować się ani względami racjonalnymi, ani ekonomicznym podejmując decyzję.

Te 50% za duzo nie pomoze. Musialbys kupic wzmacniacz 2 lub 3-krotnie drozszy, zeby uslyszec zdecydowanie wiekszy wplyw. 

Znam kilka osob ktore maja kable drozsze niz poszczegolne elementy, ale jest to juz przesada. Natomiast cena kabla w wysokosci 50% wartosci wzmacniacza jest dla mnie jeszcze akceptowalna, choc bardzo wysoka. 

Moj xlr jako nowy kosztowal wiecej niz DAC, ja kupilem go w polowie ceny DACa. Efekt bardzo zadawalajacy, ale to juz bylo na granicy finansowo-zdroworozsądkowej.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

1 godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Te 50% za duzo nie pomoze. Musialbys kupic wzmacniacz 2 lub 3-krotnie drozszy, zeby uslyszec zdecydowanie wiekszy wplyw. 

Dowcip roku.

10 minut temu, bum1234 napisał:

Dowcip roku.

Za dodatkowe 50% chcesz miec znaczacy postep??? Co najwyzej krok w bok. 

Oszukuj sie dalej i snij.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Nie karm. Szkoda zdrowia. Ja wiem że wnerwia człowieka to jego pitolenie, ale znasz go już długo. Systemowo ze wszystkim się nie zgadza. Po to jest na tym forum.
Godzinę temu, Wito76 napisał:

Systemowo ze wszystkim się nie zgadza

🤣🤣🤣

Masz racje, systemowo sie nie zgadza.

Dla scisłości, napisalem o odłożeniu pieniędzy w wysokości tych 50% wartości aktualnego (budżetowego) wzmacniacza, a nie kupieniu nowego za kwotę o tylko 50% wyższą, aczkolwiek jeśli ktoś kupił wcześniej wzmacniacz nie wart ceny zakupu i uda mu się go sprzedać za podobną cenę, to możliwe, że uda mu się również kupić (z odpowiednim rozeznaniem) coś zdecydowanie lepszego,nawet nic nie dokładając. 

Zagmatwana ta matematyka, zgubiłem się. Tak czy siak często to powtarzam, że kable mają najgorszy stosunek przyrostu jakości grania do ceny w tym całym naszym hobby. Co nie oznacza, że kable nie "grają". To też zawsze dodaję. Wszystko zależy na jakim etapie budowy systemu jesteśmy. Czy chodzi o dopieszczenie, o wisienkę na torcie, czy naiwnie próbujemy wznieść na wysoki poziom nasz budżetowy i niedograny jeszcze system drogimi kablami. Ale tu chyba Ameryki nie odkrywam.

2 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Oszukujesz siebie samego albo raczej jesteś oszukiwany. Bo nie chcesz niczego konkretnego się dowiedzieć.

Wolisz bajeczki i wiarę w voodoo 😄

1 minutę temu, Wito76 napisał:

Zagmatwana ta matematyka, zgubiłem się.

To nie matematyka tylko arytmetyka. Nawet coś tak podstawowego jest za trudne. Tak jak mówiłem z TOSu -jedynka 😄

Na szkoleniu z mobbingu mówiono nam, że nie można, nawet w nerwach powiedzieć "ale ty głupi jesteś". Mówimy "postąpiłeś niemądrze".
Bum1234, ale ty niemądrze postępujesz.

53 minuty temu, bum1234 napisał:

Oszukujesz siebie samego albo raczej jesteś oszukiwany. Bo nie chcesz niczego konkretnego się dowiedzieć.

Wolisz bajeczki i wiarę w voodoo

Wiesz Bumie, za stary jestem na takie przepychanki z jeszcze starszym dziadem. 50% ceny w audio niewiele wnosi. Ale mysl i pisz co chcesz.

41 minut temu, Mikelas76 napisał:

Wiesz Bumie, za stary jestem na takie przepychanki z jeszcze starszym dziadem. 50% ceny w audio niewiele wnosi. Ale mysl i pisz co chcesz.

I dlatego tkwisz w miejscu i nic nie rozumiesz.

1 godzinę temu, Wito76 napisał:

Na szkoleniu z mobbingu mówiono nam, że nie można, nawet w nerwach powiedzieć "ale ty głupi jesteś". Mówimy "postąpiłeś niemądrze".
Bum1234, ale ty niemądrze postępujesz.

Błysk "inteligencji" 😄

1 godzinę temu, Wito76 napisał:

Na szkoleniu z mobbingu

A, rozumiem, czyli mobingować już potrafisz.

14 minut temu, bum1234 napisał:

dlatego tkwisz w miejscu i nic nie rozumiesz

Nie. Ja dokladam i przeskakuje w cenie nawet wiecej, pod warunkiem ze to poziom wyzej a nie krecenie sie wkolo komina. 

Ktoś pyta kable Taga, a od 15 postów leci dialog z Bumem. Pytanie po co? Oczywiście sam sobie też je zadaję. 

Wracajmy do tematu. Jakby co to moim zdaniem do zestawu Kowalskiego te kable będą jak najbardziej, choć można coś lepszego upolować wśród używek w zbliżonym budżecie. Często trafiają się okazje jak i fake. Sporo tych różnych Furutech czy Nordost z Ali na olx. Ewentualnie coś bezpośrednio z Ali. Jest obszerny wątek na ten temat.

49 minut temu, Mikelas76 napisał:

Nie. Ja dokladam i przeskakuje w cenie nawet wiecej, pod warunkiem ze to poziom wyzej a nie krecenie sie wkolo komina. 

Jednym słowem mówiąc jesteś kolejnym przedstawicielem zbiorowości wierzącej, że cena jest wyznacznikiem jakości. Ba, potrafisz określić to nawet liczbowo, co jest o tyle ciekawe, że wrażenia to coś co nie posiada miary.

Ale tego i tak nie zrozumiesz 😄

59 minut temu, bum1234 napisał:

Jednym słowem mówiąc jesteś kolejnym przedstawicielem zbiorowości wierzącej, że cena jest wyznacznikiem jakości. Ba, potrafisz określić to nawet liczbowo, co jest o tyle ciekawe, że wrażenia to coś co nie posiada miary.

Ale tego i tak nie zrozumiesz

Niestety ale pieniadze robia roznice, czy sie tobie podoba czy nie. Za duzo slyszalem i widzialem zeby myslec jak ty i sie wiecznie oszukiwac. To jest tylko kwestia uczciwosci wzgledem siebie samego i innych oraz zasobnosci wlasnego portfela.

Tego wlasnie nie rozumiesz, a jak rozumiesz, to wypierasz to Bumie.

14 minut temu, Mikelas76 napisał:

Niestety ale pieniadze robia roznice, czy sie tobie podoba czy nie.

Eeeee tam... Na forum obok są wyznawcy chińskiej taniochy i twierdzą, że im gra jak ta lala 😁

A do tego chińskie się mierzą tak dobrze, że te drogie mogą tylko pomarzyć... 😛

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

16 minut temu, Mikelas76 napisał:

Niestety ale pieniadze robia roznice, czy sie tobie podoba czy nie. Za duzo slyszalem i widzialem zeby myslec jak ty i sie wiecznie oszukiwac. To jest tylko kwestia uczciwosci wzgledem siebie samego i innych oraz zasobnosci wlasnego portfela.

Tego wlasnie nie rozumiesz, a jak rozumiesz, to wypierasz to Bumie.

Taki pogląd to znakomita rzecz dla marketingowca. To działało zawsze i obecnie działa skuteczniej niż dawniej. Bo brakuje czegoś, co kiedyś było zwykłą prostą uczciwością. 

Kto tego nie rozumie, prezentuje taki pogląd jak powyżej. I trudno to takiej osobie zrozumieć, bo bije to w podstawy jej osobowości i wymaga umiejętności przyznania się do błędu przed samym sobą. Dodajmy do tego niechęć do poszerzania wiedzy, zwłaszcza z kierunków ścisłych i mamy gotowy materiał podatny na oszustwa.

Słyszałem i widziałem - to koronny argument, który w tym przypadku jest podstawowym błędem. Bo prawda jest taka, że nie słyszałem i widziałem tylko dałem się ponieść emocjom, ułudzie i programującej propagandzie.

Oczywiście w pewnym stopniu cena gra rolę, ale kupowanie kabla za 100 tys zł to po prostu głupota.

Taka sama jak torebka za 100, 200, 300 tys.

Tutaj audiofile zachowują się identycznie jak uwielbiający instagramowe wizerunki celebrytów fani, marzący właśnie o taki kawałku jakiegoś materiału absurdalnie wycenionym.

To jest bardzo płytkie i powierzchowne zachowanie.

Edytowane przez bum1234

Niby jestem kablosceptykiem, ale ostatnio wyjąłem skrzynkę z szafy z kablami sprzed 20 lat, a tam proszę kilka Profigoldów, Klotz, Neutrik, to sobie pomyślałem trochę pozmieniam. Ostatecznie zostawiłem Klotza z Neutrikiem (którego musiałem zlutować bo się popsuł).

Zawsze twierdzę, że kable nie grają, ale coś tam jakieś małe zmiany są, chyba że zwariowałem, też jest to możliwe 🙂 

6 minut temu, bum1234 napisał:

Taki pogląd to znakomita rzecz dla marketingowca. To działało zawsze i obecnie działa skuteczniej niż dawniej. Bo brakuje czegoś, co kiedyś było zwykłą prostą uczciwością. 

Kto tego nie rozumie, prezentuje taki pogląd jak powyżej. I trudno to takiej osobie zrozumieć, bo bije to w podstawy jej osobowości i wymaga umiejętności przyznania się do błędu przed samym sobą. Dodajmy do tego niechęć do poszerzania wiedzy, zwłaszcza z kierunków ścisłych i mamy gotowy materiał podatny na oszustwa.

Słyszałem i widziałem - to koronny argument, który w tym przypadku jest podstawowym błędem. Bo prawda jest taka, że nie słyszałem i widziałem tylko dałem się ponieść emocjom, ułudzie i programującej propagandzie.

Oczywiście w pewnym stopniu cena gra rolę, ale kupowanie kabla za 100 tys zł to po prostu głupota.

Taka sama jak torebka za 100, 200, 300 tys.

Tutaj audiofile zachowują się identycznie jak uwielbiający instagramowe wizerunki celebrytów fani, marzący właśnie o taki kawałku jakiegoś materiału absurdalnie wycenionym.

To jest bardzo płytkie i powierzchowne zachowanie.

Jak nie ma ściśle zdefiniowanych kryteriów jakościowych, to ludzie w sposób naturalny przypisują wyższą jakość temu co droższe. Kable i przewody są tutaj najlepszym przykładem.

Nawet jakby było gorzej to będą twierdzić, że jest lepiej.

Edytowane przez paww
5 minut temu, lamario napisał:

A co w przypadku jak jest zdefiniowane kryterium jakości?

Wtedy to co ma 100% jest lepsze od wszystkiego co ma mniej jak 100% 🙂 

• Pokaż nowe odpowiedzi