Skocz do zawartości
IGNORED

Modularne DACi AD1865, PCM63, AD7846 i inne

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem!

Kilka miesięcy temu rozglądając się za jakimś projektem DIY na długie zimowe wieczory wpadłem na projekt modularnych DACów które mocno mnie zainteresowały a że akurat rozglądałem się za przetwornikiem R2R to skontaktowałem się ze sprzedawcą, wymieniliśmy kilka maili i złożyłem pierwsze zamówienie. 

Cały koncept polega na tym że mamy kilka PCB które tworzą nam całe urządzenie i możemy wymieniać poszczególne moduły w zależności od potrzeb. Na projekt składa się akurat w moim przypadku 5 PCB ale to nie jest reguła - wszystko zależy od tego co chcemy zbudować.

1) Płytka wejściowa która obsługuje wejścia COAX, USB, Toslink, Bluetooth etc. 

2) Konwerter I2S 

3) Płytka DAC wraz z sekcją analogową

4) Zasilacz sekcji cyfrowej

5) Zasilacz sekcji analogowej 

Ja zbudowałem w sumie 4 projekty z całej oferty i muszę przyznać że brzmi to naprawdę nieźle i dodatkowo mamy możliwość porównać ze sobą jak brzmią poszczególne kości np. AD1865 vs PCM63 bo wystarczy że wymienimy w całym projekcie tylko jedno PCB i przepniemy zworkę z 18 na 20bit i ot cała filozofia. 

Poniżej zamieszczam link do sprzedawcy oraz kilka zdjęć z mojego projektu. 

Na ten moment gram z AD1865 na lampach 6SN7 z lampowym zasilaniem sekcji analogowej i jest to najlepiej brzmiący DAC jaki do tej pory słyszałem, a w ostatnim czasie maiłem ich kilka m.in. Audio Note 2.1x, Rockna WaveDream, Denafrips Pontus, Reymio i żaden nie zagrał z takim realizmem i barwą. Zdjęcie pomiarów dotyczy właśnie tego projektu. (1kHz, 0dB)

Myślę że kluczem do sukcesu tego projektu jest jego prostota i niskie skomplikowanie układu. 

Zaskoczeniem dla mnie był też AD7846, jeżeli ktoś nie chce lampowego wyjścia tylko opampy. 

To bardzo rzadka i niedoceniana kostka ale jej brzmienie jest wybitne, pełne spokoju i harmonii. Pozostanie u mnie w topce przetworników ever. 

Jeżeli ktoś byłby zainteresowany dokładniejszymi informacjami to pozostaję do dyspozycji. Pozdrawiam! 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_7736.thumb.JPEG.ea2f3e306202ac9c5e2c7220dbd66540.JPEG

IMG_7740-min.thumb.JPEG.c822e2251267ef8e7e8b0c7ac0028d2a.JPEG

629F4D4C-FF86-4CA4-B209-AC2391ECB026.jpg

IMG_7345.JPEG

IMG_7349.JPEG

IMG_7546.JPG

IMG_7548.JPEG

IMG_7549.JPEG

IMG_7581.JPEG

IMG_7582.JPEG

IMG_7583.JPEG

IMG_7586.JPEG

IMG_7711.JPEG

IMG_7717.JPEG

IMG_7725.JPEG

IMG_7726.JPEG

IMG_7727.JPEG

IMG_7734.JPEG

IMG_7735.JPEG

IMG_7749.JPEG

IMG_7750.JPEG

IMG_7751.JPEG

IMG_7752.JPEG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez hanneman
21 minut temu, hanneman napisał:

Zdjęcie pomiarów dotyczy właśnie tego projektu. (1kHz, 0dB)

Mnie schodki na 1kHz raczej nie nakręcają pozytywnie. 😉

Części słuchałem, jest potencjał do rozbudowy. Niesamowitą wygodą jest wspólne zasilanie i wspólny konwerter do różnych płytek z dacami. I ten AD7846, płytka z innej bajki bo nie przeznaczona strcite pod audio, zagrało w wersji na opampach bardzo dobrze. NIesamowita dynamika i ogarnięcie dołu pasma. Brakowało czaru..ale dodanie lampowego analogu powinno rozwiązać sprawę (w teorii oczywiście 😉 )

.............nie o to chodzi by złapać króliczka, ale by ciągle gonić go!

5 godzin temu, jar1 napisał:

Mnie schodki na 1kHz raczej nie nakręcają pozytywnie. 😉

Nie ma oversamplingu (filtra interpolatora) i analog tnie znacznie powyżej kryterium Nyquista (jeżeli w ogóle tnie).  

@Ricambi Postaram się jutro pomierzyć i wrzucić. 

@tomek_j rozwiń proszę myśl bo mam też płytkę z OS 🙏

Edytowane przez hanneman
5 godzin temu, tomek_j napisał:

Nie ma oversamplingu (filtra interpolatora) i analog tnie znacznie powyżej kryterium Nyquista (jeżeli w ogóle tnie).  

Właśnie i z tym to się już nic w zasadzie zrobić nie da.  Po to powstały kostki dac z oversamplingiem, na których nawet przy 20kHz nie ma piły.

Załączam pomiary kolejnych częstotliwości. 

5k

Ukryta Zawartość

10k

10k-NOS.jpg

20k

20k-NOS.jpg

1k

1k-NOS.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez hanneman

Dla porównania mój pomiar z wyjścia kostki dac kostki WM8740,

1 kHz

Ukryta Zawartość

20kHz

20kHz_sin.thumb.JPG.ef354f9a4c761dcc92f4e1a0e2b263a7.JPG

Nadpróbkownie robi jednak różnicę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

30 minut temu, Ricambi napisał:

Z wyjścia kostki czy z wyjścia analogu?

Z wyjścia kostki. Po analogu jest podobnie, zresztą.

Wyjścia są symetryczne więc (+) i (-) dla każdego kanału. Plus i minus wyglądają tak samo.

Edytowane przez jar1
2 godziny temu, jar1 napisał:

Ale porównujesz WM8740 z AD1865 czyli deltę sigma z oversamplingiem z NOS'owym R2R. Nie wiem czemu ma to służyć,  przecież to inne podejście do sygnału, dwa różne światy.

36 minut temu, Devon napisał:

Ale porównujesz WM8740 z AD1865 czyli deltę sigma z oversamplingiem z NOS'owym R2R. Nie wiem czemu ma to służyć,  przecież to inne podejście do sygnału, dwa różne światy.

Oba przetworniki powinny wykonywać to samo zadanie - konwertować strumień danych cyfrowych na postać analogową i to są "te same światy". Konwersja wymaga analogowego filtra rekonstruującego. Jeżeli nie stosujemy oversamplingu to taki filtr jest bardzo trudny do wykonania i drogi. Musi przenosić całe pasmo audio do 20kHz bez zafalowań charakterystyki  i tłumic na poziomie powiedzmy -50dB przy częstotliwości Fs/2, co dla standardu CD wynosi 44,1kHz /2 - 22.05kHz. Jeżeli na wyjściu przetwornika bez oversamplingu zastosujemy taki filtr to żadnych schodków nie będzie. Ale takiego filtra nigdy nie ma i schodki są. W WM8740 jest chyba 8x oversampling i łatwo wyliczyć przy jakiej częstotliwości filtr rekonstruujący musi tłumić 50dB czyli  44,1x8 = 352,8kHz i podzielić na dwa daje 176,4kHz (zamiast 22.05kHz). To bardzo łatwo zrobić i w całym paśmie akustycznym nie ma zafalowań i problemów z fazą.  

Dlaczego tych "schodków" nie słychać? Bo nasze złote uszy tną pasmo do jak dobrze pójdzie do 15kHz i to one robią za filtr rekonstruujący. No to w sumie niby ok, ale jednak nie bardzo. Nie odfiltrowane powielone pasma o częstotliwościach ponad akustycznych  z tych "NOS" pojawiają się na wejściu wzmacniacza i bardzo ładnie generują zniekształcenia intermodulacyjne w pasmie akustycznym . Ale kto by się tym przejmował. 

Edytowane przez tomek_j
1 minutę temu, tomek_j napisał:

Oba przetworniki powinny wykonywać to samo zadanie - konwertować strumień danych cyfrowych na postać analogową i to są "te same światy".

Zgoda pełna, tylko pomiar bezpośrednio z kości będzie zupełnie inny dla NOS, to co mamy u autora posta a inny dla DAC'a z oversamplingiem (przedstawiony WM). Z całą resztą Twojej wypowiedzi się zgadzam, nie wiem tylko co mają wnieść do dyskusji zrzuty z WM'a 🙂

3 godziny temu, Devon napisał:

Porównuję dlatego, że dla mnie system do odtwarzania muzyki powinien móc odtwarzać jak najbardziej dokładnie to, co jest w jego nagraniu. To, jak oglądać obraz artysty  - ma być tak, jak on go namalował. Lubię oczywiście dźwięk fuzzu gitarowego, ale to jest zamysł artystyczny, . Można też patrzeć na obraz przez np, różowe okulary, żeby mi się bardziej podobało. Ale to ja wiem wtedy co robię i dlaczego.  Tak chcę i tak mi się podoba bardziej. 

Nie mam osobiście nic przeciwko ludzkim gustom i cieszy mnie, że  ludziom chce się  próbują je realizować.  

Każdy wybiera dla siebie coś, co mu odpowiada i mu się podoba. 

Edytowane przez jar1
6 godzin temu, jar1 napisał:

Ale to ja wiem wtedy co robię i dlaczego.

Ta świadomość ,,poprawności" działania jest myląca . Nie ma przewagi/wyższości urządzeń z oversamplingiem nad tymi bez filtrów cyfrowych ( nos ) .  Do 1kHz ( czyli w zakresie , na który słuch ludzi jest najbardziej wyczulony ) tych przysłowiowych ,,schodków" nie ma albo są na poziomie pomijalnym/niezauważalnym dla organu słuchu czy nawet widoczku na ekranie oscyloskopu . Druga sprawa to inne pomiary , równie istotne . Co z odpowiedzią impulsową ? Jeśli ten pomiar weźmiemy pod uwagę ( dlaczego są pomijane ? ) to urządzenia z oversamplingiem ( z paskudnym pre i post-ringing ) przegrywają sromotnie z nos-ami . To który układ jest prawidłowo wykonany z technicznego punktu widzenia - ten który ma schodki na pomiarze sinusa czy ten który ma zniekształcony impuls ? Moim skromnym zdaniem obydwa są spaprane i nie działają prawidłowo . Na koniec tej zabawy w pomiary i wyższość jednego rozwiązania nad drugim zostaje tylko subiektywna ocena brzmienia przez słuchacza - wybór , który z nieprawidłowo działających układów jest mniej nieprzyjemny w odbiorze . I tu znowu układy bez oversamplingu mają przewagę - bo słuch ludzki jest najbardziej wyczulony na tzw. średnicę . Nie pisałbym tego gdybym nie zbudował/kupił i nie słuchał kilkudziesięciu dac-ów - w moim systemie ( w zasadzie kilku ) , w moim pomieszczeniu i z moich płyt , których używam do testów . Teorie o przewadze jednego nad drugim rozwiązaniem można włożyć między bajki - detale , dynamika , kontrola niskich tonów , kreowanie przestrzeni , naturalność/neutralność barw itp itd - to można osiągnąć z obydwu układów ( nos, oversampling ) na takim samym poziomie . 

...there is no spoon...

Panowie, nie róbmy tutaj krucjaty. Moim celem nie było udowadnianie wyższości jednego rozwiązania nad drugim lecz podzielenie się ciekawą wg mnie konstrukcja która daje możliwość zapoznania się z charakterystyką brzmienia poszczególnych  układów. Z ciekawości pomierzę jeszcze w tygodniu AD7846 na opampach oraz PCM63 i AD1865 z wyjściem na ECC83. 

Ewentualnie mogę sprawdzić odpowiedź impulsową ale tu bym prosił o pomoc/instrukcję jak to zrobić? O ile nie potrzebny jest jakiś specjalistyczny sprzęt pomiarowy. 

Można się wspólnie zastanowić czy da się ewentualnie coś poprawić w tym urządzeniu żeby je udoskonalić, konstruktor co prawda nie udostępnia schematu ale jest otwarty na sugestie i może wprowadzić poprawki do układu.

2 godziny temu, hanneman napisał:

Moim celem nie było udowadnianie wyższości jednego rozwiązania nad drugim lecz podzielenie się ciekawą wg mnie konstrukcja która daje możliwość zapoznania się z charakterystyką brzmienia poszczególnych  układów.

A ja dziękuję Ci za ten wątek, bo przeglądając ofertę tego producenta znalazłem PCB dla mało popularnego, ale moim zdaniem świetnie grającego (przynajmniej w odtwarzaczach CD) układu CX20152. A już myślałem, że jak odpalę AD1862 to skończę z DACami, a tu taka zagwozdka ... 🙂 

Koledzy @arturp @jar1 i wszyscy inni zainteresowani, wytłumaczcie mi kilka spraw, które mnie nurtują. Skąd te problemy z impulsem w DAC z oversamplingiem i filtrem cyfrowym? Co stoi na przeszkodzie, żeby skonstruować przetwornik R2R pracujący w trybie NOS obsługujący sygnał cyfrowy o 10 czy 20 razy wyższej częstotliwości próbkowania? Takie rozwiązanie powinno dać bardzo dobrej jakości sygnał analogowy w pasmie akustycznym i brak problemów z odpowiedzią impulsową. Proszę wyprowadzić mnie z błędu, jeśli się mylę.

53 minuty temu, Ricambi napisał:

Koledzy @arturp @jar1 i wszyscy inni zainteresowani, wytłumaczcie mi kilka spraw, które mnie nurtują. Skąd te problemy z impulsem w DAC z oversamplingiem i filtrem cyfrowym? Co stoi na przeszkodzie, żeby skonstruować przetwornik R2R pracujący w trybie NOS obsługujący sygnał cyfrowy o 10 czy 20 razy wyższej częstotliwości próbkowania? Takie rozwiązanie powinno dać bardzo dobrej jakości sygnał analogowy w pasmie akustycznym i brak problemów z odpowiedzią impulsową. Proszę wyprowadzić mnie z błędu, jeśli się mylę.

Żeby to rozstrzygnąć trzeba odpowiedzieć na pytanie co rozumiemy przez odpowiedź impulsową i jak ja interpretować. Załóżmy, że pobudzamy układ impulsem pomiarowym i dużej prędkości narastania. Taki impuls zawiera nieskończoną ilość nieparzystych  częstotliwości harmonicznych i żeby był jakoś przeniesiony przez badany układ musi on być szerokopasmowy. Układ z overamplingiem zawiera interpolator, który jest między innymi  filtrem cyfrowym FIR  ograniczającym pasmo do 20kHz. Odpowiedź takiego układu będzie inna niż układu bez takiego filtra. Przetwornik R2R tak zwany NOS czyli bez filtra interpolatora i analogowego filtra rekonstruującego będzie inaczej odpowiadał na pobudzenie impulsowe bo nie ma tam ostrego cięcia dolnopasmowego dla 20kHz. Czy to ma jakieś znaczenie? Nie ma żadnego. Przetwornik to nie wzmacniacz, w którym szerokie pasmo przenoszenia może najczęściej być zaletą. Na wyjściu ma być sygnał o paśmie akustycznym 0Hz....20kHz, a jak jest więcej to jest źle bo mamy nad akustyczne pasma powielone, o czym już była mowa. 

Godzinę temu, Ricambi napisał:

Ja też chętnie bym poczytał jak uzyskać coś na wyjściu lepszego od tego, co dostaję na wejściu.

Jeśli chodzi o impulsy, to, jak ja to rozumiem, problem zaczyna się już na samym początku. Są to sygnały o bardzo szybkim czasie narastania. Aby takie sygnały odwzorowywać prawidłowo zakres użytkowych częstotliwości powinny być co najmniej pokrywające wszystkie obecne w sygnale harmoniczne.  Prostokąt np. 1 kHz ma częstotliwość podstawową 1 kHz ale zawiera wiele swoich harmonicznych które definiują szybkość narastania i opadania sygnału. Z tym, że sygnał jest ciągły.

Próbkując sygnał analogowy do cyfrowego ograniczeniem już jest sama częstotliwość próbkowania,  I to z założenia. Jeżeli częstotliwość próbkowania sygnału wejściowego nie wystarcza do odwzorowania szybkości narastania sygnału, to sygnał po dac zawsze będzie w większym albo mniejszym stopniu zniekształcony.  

W dniu 26.01.2025 o 13:45, hanneman napisał:

Warto też odszukać jego ofertę na TaoBao bo zauważyłem że na eBay nie ma wszystkich PCB. 

ja rowniez podziekowania za watek i uczestnikom ponieważ:

- można sie czegoś dowiedzieć

- bez jadu i złośliwości 

- merytorycznie 

nie musimy sie zgadzać ale zachowanie kultury dyskucji to nie czesto na AS spotykana cecha. az sie boje ze wpadnie tu jakis forumowy mądrala i roz... wątek.

pytanie do autora 

- finalnie zdecydowałessie na wersje z lmapami czy opamp ?

- co wniosly / a co zabrały lampy ? nie było spowolnienia 

BTW - jakis czas temu mialem pozyczone Holo Audio spring juz nie pamiatam ale chyba model "I" i byla mozliwosc wyboru NOS / OS - nie wiem jak wypadlby w pomiarach, nie wiem jaki FIR itp ale pamietam ze bawilem sie przełacznikiem i cieżko było mi wychwycić moim uchem różnice

BTW2 - widzę jakiś renesans aplikowania starszych kosci R2R w DAC, czasami z fitrami ktore umoliwiaja granie z wyższymi Hz / bit na wejsciu  - no i wysoks soniczną / na ucho ocene takich rozwiązań i za mnie kusi po paru DS ktore mialem / mam

W dniu 24.01.2025 o 13:46, hanneman napisał:

Czołem!

Kilka miesięcy temu rozglądając się za jakimś projektem DIY na długie zimowe wieczory wpadłem na projekt modularnych DACów które mocno mnie zainteresowały a że akurat rozglądałem się za przetwornikiem R2R to skontaktowałem się ze sprzedawcą, wymieniliśmy kilka maili i złożyłem pierwsze zamówienie. 

Cały koncept polega na tym że mamy kilka PCB które tworzą nam całe urządzenie i możemy wymieniać poszczególne moduły w zależności od potrzeb. Na projekt składa się akurat w moim przypadku 5 PCB ale to nie jest reguła - wszystko zależy od tego co chcemy zbudować.

1) Płytka wejściowa która obsługuje wejścia COAX, USB, Toslink, Bluetooth etc. 

2) Konwerter I2S 

3) Płytka DAC wraz z sekcją analogową

4) Zasilacz sekcji cyfrowej

5) Zasilacz sekcji analogowej 

Ja zbudowałem w sumie 4 projekty z całej oferty i muszę przyznać że brzmi to naprawdę nieźle i dodatkowo mamy możliwość porównać ze sobą jak brzmią poszczególne kości np. AD1865 vs PCM63 bo wystarczy że wymienimy w całym projekcie tylko jedno PCB i przepniemy zworkę z 18 na 20bit i ot cała filozofia. 

Poniżej zamieszczam link do sprzedawcy oraz kilka zdjęć z mojego projektu. 

Na ten moment gram z AD1865 na lampach 6SN7 z lampowym zasilaniem sekcji analogowej i jest to najlepiej brzmiący DAC jaki do tej pory słyszałem, a w ostatnim czasie maiłem ich kilka m.in. Audio Note 2.1x, Rockna WaveDream, Denafrips Pontus, Reymio i żaden nie zagrał z takim realizmem i barwą. Zdjęcie pomiarów dotyczy właśnie tego projektu. (1kHz, 0dB)

Myślę że kluczem do sukcesu tego projektu jest jego prostota i niskie skomplikowanie układu. 

Zaskoczeniem dla mnie był też AD7846, jeżeli ktoś nie chce lampowego wyjścia tylko opampy. 

To bardzo rzadka i niedoceniana kostka ale jej brzmienie jest wybitne, pełne spokoju i harmonii. Pozostanie u mnie w topce przetworników ever. 

Jeżeli ktoś byłby zainteresowany dokładniejszymi informacjami to pozostaję do dyspozycji. Pozdrawiam! 

Ukryta Zawartość

IMG_7736.thumb.JPEG.ea2f3e306202ac9c5e2c7220dbd66540.JPEG

IMG_7740-min.thumb.JPEG.c822e2251267ef8e7e8b0c7ac0028d2a.JPEG

629F4D4C-FF86-4CA4-B209-AC2391ECB026.jpg

IMG_7345.JPEG

IMG_7349.JPEG

IMG_7546.JPG

IMG_7548.JPEG

IMG_7549.JPEG

IMG_7581.JPEG

IMG_7582.JPEG

IMG_7583.JPEG

IMG_7586.JPEG

IMG_7711.JPEG

IMG_7717.JPEG

IMG_7725.JPEG

IMG_7726.JPEG

IMG_7727.JPEG

IMG_7734.JPEG

IMG_7735.JPEG

IMG_7749.JPEG

IMG_7750.JPEG

IMG_7751.JPEG

IMG_7752.JPEG

a z ciekawości czy aby nie korzystałeś w swojej konstrukcji (nic w tym złego nie widzę wręcz przeciwnie) z elemntów od 

Ukryta Zawartość

?

bo znam firmę - mam od nich DCB i symetryzator RCA - XLR i porządne rzyczy robią

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cytat

finalnie zdecydował się na wersje z lampami czy opamp?

Finalnie używam kilku modułów i wymieniam je w zależności od preferencji i humoru 😄 i to jest wg mnie największa zaleta tej konstrukcji, że odpinamy kilka kabelków, wymieniamy jedno PCB i mamy zupełnie inne urządzenie. Płytki wejściowe i konwertera zostają takie same, jedynie zworką dopasowujemy próbkowanie do przetwornika. No i zasilacze też są uniwersalne bo każde PCB korzysta z tych samych napięć, w przypadku opampów nie mamy zasilacza z wysokim napięciem które stosujemy tylko do wyjścia na lampach. 

Cytat

co wniosły / a co zabrały lampy? nie było spowolnienia?

Osobiście uwielbiam lampowy dźwięk i reszta mojego toru również korzysta z ich dobrodziejstw więc nie będę obiektywny. ECC83 na wyjściu są trochę ostre, mają taki pazur, dobrze sprawdzają się przy bardziej charakternych utworach. 6SN7 są dużo bardziej ułożone, mają więcej spokoju i detaliczności. Opampy za to są bardzo rozdzielcze, jest dużo niuansów ale nie mają takiego ciepła i barwy. 

Co do OS/NOS to mam jeszcze płytkę która aplikuje OS x8. Sprawdzę jaki to ma wpływ na pomiary, ale musze w niej trochę podłubać bo ostatnio jak ją zamontowałem to mi coś charczało więc coś z nią jest nie tak. Jak mi się uda ją uruchomić to się podzielę spostrzeżeniami. Od siebie mogę powiedzieć że różnica jest ale nie znaczna. To bardziej kwestia gustu, ale nie zmienia to charakterystyki grania diametralnie. Kwestia "strojenia". 

R2R to zupełnie inne granie niż D/S. Czuć w nim większą realność nagrań nie są takie wygładzone i piękne jak w D/S ale za to bardziej wierne i bliższe analogowym nagraniom. Ja to tak odbieram, D/S wnosi pewien element sztuczności co mi osobiście trochę przeszkadza dlatego idę w kierunku R2R. 

Cytat

a z ciekawości czy aby nie korzystałeś w swojej konstrukcji (nic w tym złego nie widzę wręcz przeciwnie) z elementów od 

Ukryta Zawartość

?

Tak, korzystałem. PCB z transformatorami i układ żarzenia dla EZ80 są od Pana Mateusza. 

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
Opublikowano (edytowane)

A tutaj już finalny projekt w obudowie. Inspiracja: EMT JPA66

Dodałem na front wskaźniki VU meter bo mi się bardzo podobają i selektor wejść na 2x COAX. 

Krótki filmik z prezentacją działania: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_7883.thumb.JPEG.2206e4717234b16d64067c50e105ffbd.JPEGIMG_7882.thumb.JPEG.b410e1dc9788874b296d45daa1dc0347.JPEG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 25.01.2025 o 18:25, jar1 napisał:

Przy 1kHz wyszło ci tak samo jak koledze . Nie może tak być . Zrób z tym coś  bo okazuje się , że średnica z NOS-a gra tak jak średnica z dac-a z filtrem. To nasuwa nieprawomyślne wnioski . Dorób tych ,,schodków" przez zmianę podstawy czasu albo podmień pomiary . Jak się człowiek postara to wyjdzie ,, jak trzeba" . 😉

...there is no spoon...

50 minut temu, hanneman napisał:

finalny projekt w obudowie.

Możesz podrzucić link do sklepu , gdzie ,,wszedłeś w posiadanie drogą kupna" takich płytek pod zalewane transformatory ? 

...there is no spoon...

Oczywiście - kolega @gavron04 robi takie cuda 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ty już nawet nie wiesz , że to inny wątek. Tylko szczuć . Zgłosiłem bo na ciebie nie działają prośby abyś już nie prowokował , nie kręcił i nie szkodził . Może w końcu cię pogonią bo już dawno powinni za drugie konto i udawanie innego użytkownika. 

...there is no spoon...

7 godzin temu, hanneman napisał:

A tutaj już finalny projekt w obudowie. Inspiracja: EMT JPA66

Dodałem na front wskaźniki VU meter bo mi się bardzo podobają i selektor wejść na 2x COAX. 

Krótki filmik z prezentacją działania: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_7883.thumb.JPEG.2206e4717234b16d64067c50e105ffbd.JPEGIMG_7882.thumb.JPEG.b410e1dc9788874b296d45daa1dc0347.JPEG

Szacun, zajebista robota. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość